Τσέρκι καινούργιο και αγαπημένο!
Το Τσέρκι είναι ένας από τους λόγους που αξίζει να ξανακαλύψουμε τα Λαδάδικα.
Τσέρκι, τσούλι ή κρικηλασία… Το ελληνικό τσίγκινο παιχνίδι… Με τσέρκια, τα μεταλλικά στεφάνια που συγκρατούσαν τα ξύλα των κρασοβάρελων (στην αρχαιότητα ξύλινους τροχούς), ένα ξύλο και πολύ φαντασία, το τσέρκι κύλαγε με θόρυβο στους χωματόδρομους της πόλης και του χωριού και φούντωνε τα παιδικά γέλια από την αρχαιότητα μέχρι πρόσφατα… Πήρε λοιπόν το όνομα του από ένα ξεχασμένο παιχνίδι. Που παίζονταν και στα στενά των λαδάδικων, από τα πιτσιρίκια που οι γονείς του έπαιρναν μαζί στις αποθήκες με τα λάδια.
Τα Λαδάδικα που γνωρίζουν μια καθολική επιστροφή στις μέρες μας, ευτυχώς σε πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που οδήγησαν ξανά στην ερημοποίηση τους πριν από μερικά χρόνια. Τα χρόνια της υπερβολής. Σήμερα λοιπόν που μια σειρά προσεγμένα μπαρ και εστιατόριο καλής αισθητικής αναλαμβάνουν να αποκαταστήσουν την πληγωμένη εικόνα της γειτονιάς είναι καιρός να τα ανακαλύψουμε από την αρχή.
Έχει πολύ ωραίο πατάρι αλλά έχει και το καλύτερο χάζι στον πεζόδρομο.
Το Τσέρκι είναι ένας από αυτούς τους λόγους. Μια ομάδα ανθρώπων που διαχειρίζονται και το γειτονικό και άκρως αγαπημένο Σάρωθρον, συνεπικουρούμενοι από έναν εξαιρετικό μάγειρα, το Μανώλη Καδικιώτη, αποφάσισαν πρόσφατα να στήσουν ένα εστιατόριο-μεζεδοπωλείο καθημερινού φαγητού που βασίζεται σε παραδοσιακά προϊόντα, φρέσκα κρέατα και θαλασσινά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μαγειρεμένα όμως με πινελιές του σήμερα.
Αν ένας όρος ταιριάζει πολύ στο αποτέλεσμα αυτού το νέου εστιατορίου της πόλης νομίζουμε πως είναι η λέξη έντιμο. Το Τσέρκι δεν υποκρίνεται πως είναι κάτι άλλο από αυτό που αντιλαμβάνεσαι και κυρίως γεύεσαι. Οι προθέσεις του είναι να προσφέρει νόστιμο φαγητό σε ένα ωραίο περιβάλλον ενός ιστορικού δρόμου της πόλης και ενός ιστορικού κτιρίου. Και τα καταφέρνει παραπάνω από καλά.
Ξεκινώντας τη λίστα με τα πιάτα από τα ορεκτικά εντυπωσιάζεσαι με την εφευρετικότητα και την ποικιλία. Ωραιότατες κροκέτες φάβας και τραχανοκεφτέδες μας εντυπωσίασαν πλάι στα υπόλοιπα που γνωρίζαμε.
Τα κρεατικά τους είναι μούρλια αλλά εκεί που προσκυνάς είναι στο φιλέτο από μπούτι κοτόπουλο με μπύρα και κριθαράκι και στο συκώτι τους που το απογειώνουν και στην τηγανιά κοτόπουλου που τη θυμάσαι για μέρες. Ένα πράσινο ριζότο, ένα κριθαρώτο με μανιτάρια και μια θεϊκή παπαρδέλα με λαχανικά αν δεν είσαι του κρέατος είναι λύσεις ωραίες και κυρίως πεντανόστιμες. Μην ξεχάσεις τη σαλάτα που τη λένε σπανακοτυρόπιτα αλλά που δεν είναι πίτα, νοστιμότατη και τα πιάτα ημέρας τους που αλλάζουν διαρκώς με σεφταλιές ζαλιστικές, ένα μουσακά άλλο πράμα και γαυράκια, μπακαλιαράκια και άλλα σπουδαία εδέσματα για το ουζάκι.
Στα ηχεία τους ωραίες ελληνικές μουσικές που διαλέγει ο Άκης Σακισλόγλου. Τι άλλο θες για να το κάνεις στέκι;
*Τσέρκι, Κατούνη 19, Λαδάδικα, Τηλ. 2310523136, Facebook: Τσέρκι