Εστιατόρια

Ο θρίαμβος της ελληνικής κουζίνας στην απόλυτη ταράτσα της πόλης

Με συγκλονιστική θέα στην Πλατεία Αριστοτέλους και τον Θερμαϊκό και την ελληνική κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή της, κάθε στιγμή στους ανανεωμένους Orizontes αποκτά νέο νόημα

Parallaxi
ο-θρίαμβος-της-ελληνικής-κουζίνας-στη-1028471
Parallaxi

Αν χρειάζεσαι δυο συστατικά για να φτιάξεις την απόλυτη καλοκαιρινή γαστρονομική έξοδο τότε τα έχεις.

Το πρώτο η συγκλονιστική θέα στην Πλατεία Αριστοτέλους και τον Θερμαϊκό, στην ωραιότερη ταράτσα της πόλης.

Το δεύτερο η ελληνική κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή της, σε μια επιστροφή στις ρίζες της με τις καλύτερες προδιαγραφές για μια αποθέωση της.

Στους ανανεωμένους Orizontes αποκτά νέο νόημα η έννοια έξοδος για φαγητό αυτό το καλοκαίρι.

Στο roof garden του εμβληματικού Electra Palace Hotel, η μοναδική εμπειρία που προσφέρει το new oriented bar restau Oriztontes γίνεται πραγματικότητα. Δεν είναι μόνο ο ανοιχτός ορίζοντας ή το arty περιβάλλον του -αποτέλεσμα της συνεργασίας του με το MΟmus. Είναι κυρίως ο νέος του χαρακτήρας, που ξεπερνώντας τα κλισέ ενός «εστιατορίου σε ξενοδοχείο», αναδεικνύει την casual και light διάθεσή του, την άψογη φιλοξενία του και μια φρέσκια γαστρονομική πρόταση, που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Βαγιωνά.

Ο Executive πρώην Chef του Porto Sani, με έντονη παρουσία στον χώρο της γαστρονομίας από το 1996, έχει συνεργαστεί με πολλά διακεκριμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία, ξεχωρίζοντας για την αγάπη του στη μεσογειακή κουζίνα, αλλά κυρίως την εμμονή του στις ελληνικές γεύσεις, τις απλές και καθαρές παρασκευές και τα τοπικά υλικά, με μικρές, ιδιαίτερες προσθήκες.

Η αρχική πρόθεση ήταν να γίνει μια μετάβαση και το εστιατόριο να αποκτήσει τη νέα του ταυτότητα. Σεβόμενος, λοιπόν, ο νέος του σεφ τη βαθιά ριζωμένη κουλτούρα των Θεσσαλονικέων και με τη διάθεση να προσφέρει γεύσεις οικείες και αγαπημένες, αλλά προσαρμοσμένες στη σύγχρονη πραγματικότητα, δόμησε μαζί με την ταλαντούχα ομάδα του ένα μενού με πρωταγωνιστή τη sharing philosophy.

Πολλά, μικρά πιάτα και μεζεδάκια, homemade ελληνικές προτάσεις μ’ ένα twist και βαρύτητα στην ΑΑ ποιότητας πρώτη ύλη και την τεχνοτροπία, που αποθεώνει την απλή και κατανοητή γευστική απόλαυση.

Το γευστικό μας βάπτισμα παίρνουμε με τις παραδοσιακές αλοιφές∙ μια ποικιλία από μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή και τζατζίκι, που συνοδεύονται με την πεντανόστιμη, χειροποίητη πιτούλα στη σχάρα.

Τα ντολμαδάκια τεμπούρα με σάλτσα γιαουρτιού και λάδι μέντας φέρνουν τη δροσιά τους στο ουρανίσκο μας, ενώ ο επικός λευκός ταραμάς με τραγανό προζύμι και φύκια νόρι μαζί με τις Γαρίδες Αμβρακικού, σωτέ στο ζωμό τους με σκόρδο, μαϊντανό και πιπεριές μυρίζουν καλοκαίρι!

Κάνοντας διάλειμμα από τα θαλασσινά, δοκιμάζουμε κεφτεδάκια με πολύ λεπτές τηγανητές πατάτες -ένα καθαρά τοπικό πιάτο-, που θεωρούνται σπεσιαλιτέ. Ψημένα στη σχάρα με κρέμα μπουγιουρντί και πίκλα σιναπόσπορου αναστατώνουν κάθε γευστικό μας κάλυκα.

Για τη συνέχεια, επιλέγουμε το παιχνιδιάρικο και κάπως πικάντικο Λαβράκι καρπάτσιο με πουρέ λεμόνι, πιπεριά τσίλι, σκόνη από αβγοτάραχο και μάραθο, ονειρεμένους Μαρουλοντολμάδες με ταρτάρ καραβίδας, ζωμό από aguachille, gomasio και watermelon ρεπάνι και τις -classic πλέον- Κόκκινες γαρίδες Κοιλάδας σε ζωμό από τζίντζερ, κόλιανδρο και πιπεριά τσίλι με πουρέ γλυκοπατάτα -με έμπνευση από το Περού, αλλά βάση την Ελλάδα. Και είναι, επίσης, η πρώτη φορά που ανασκευάζουμε την άποψή μας για την αγκινάρα χάρη στη σαλάτα με Καρδιές από γαλλικό μαρούλι, αγκινάρες, ψητό μανούρι, σπαράγγια, σταφίδες και βινεγκρέτ από λεμόνι και μέντα.

Στα κυρίως, παραμένουμε στις θαλασσινές προτάσεις και δοκιμάζουμε δυνατό Γιουβέτσι με σκορπίνα, πιπέρι λουίζας και black lime, ζουμερό Λιγκουίνι θαλασσινών με μύδια, κυδώνια, γαρίδες και τρυφερό φιλέτο λαβράκι με ρατατούι, πουρέ από αρακά-βασιλικό και βινεγκρέτ ντομάτας. Η ανεπανάληπτη Τσιπούρα σε κρούστα αλατιού με ψητά λαχανικά, κρίταμο και λαδολέμονο αποτελεί μια επιλογή για τους connaisseurs της ψαροφαγίας. Κι επειδή από καμία παρέα δε λείπουν οι κρεατοφάγοι, δηλώνουμε απερίφραστα πως το Στήθος με ψητό μαρούλι, καλαμπόκι και crumble από μαύρο σκόρδο είναι και home cooked και πεντανόστιμο.

Το γεύμα ολοκληρώθηκε με τη γευστική μνήμη να ανακαλείται σε κάθε μπουκιά γαλακτομπούρεκου με τυρί μασκαρπόνε και αποξηραμένο τριαντάφυλλο, του all time classic Αρμενοβίλ με σάλτσα από σοκολάτα γάλακτος και παγωτό βανίλια, αλλά και από τους -more than sweets- λουκουμάδες με σάλτσα σοκολάτας και παγωτό βανίλια.

Εδώ, που η θέα κόβει την ανάσα και οι βραδιές κάτω από τ’ άστρα είναι μαγικές, τα φίνα πιάτα της ελληνικής comfort κουζίνας συναντάνε τα signature cocktails και το προσωπικό εντυπωσιάζει για τον επαγγελματισμό και την ευγένεια του, οι λάτρεις των εξελιγμένων, αλλά μίνιμαλ τοπικών γεύσεων, ανακαλύψαμε τον νέο μας προορισμό.

Info: Αριστοτέλους 9, τηλ. 2310 294036

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα