Η πιο παραμυθένια άφιξη στη χώρα του ουρανίσκου
Ένα ταξίδι στις αισθήσεις και τις μνήμες.
Έχει κάτι παραμυθένιο αυτή η άφιξη που αλλάζει τη γειτονιά των Λαδάδικων τοποθετώντας στο χάρτη της έναν ακόμα δυνατό γαστρονομικό παίκτη. Κάτι που θυμίζει άλλες στιγμές βυθό και άλλες έναν κήπο βγαλμένο από παιδικό παραμύθι. Η άφιξη της Fyssalida είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ελπιδοφόρα νέα αυτού του φθινοπώρου!
Στην κάτω πλευρά των ιστορικών Λαδάδικων προς τη θάλασσα ένα ολοκαίνουργιο εστιατόριο με έμφαση στην κουζίνα των αναμνήσεων, στη μαγειρική που ξυπνά μνήμες και στην τέχνη της απόλαυσης του ουρανίσκου.
Σε αυτό το παραμυθένιο σκηνικό ο σεφ Γιώργος Ζορμπάς, που τον γνωρίζετε από την εξαιρετική δουλειά που κάνει χρόνια στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής, επέλεξε να στήσει μια κουζίνα που πατάει γερά στην ελληνική πρώτη ύλη, στα φρέσκα προϊόντα που διαμορφώνουν την κάρτα ανά εποχή, με ενδιαφέρουσες επιρροές από τη λεκάνη της Μεσογείου.
Με το εξαιρετικό φαγητό ως κεντρική ιδέα πάνω στην οποία δόμησε την κάρτα και τη διάθεση ξυπνήματος αναμνήσεων που έχουν εγγραφεί στο γαστρονομικό dna του καθένα μας. Με απόλυτο σεβασμό της πρώτης ύλης που προσφέρει η γη και η θάλασσα, χωρίς την παραμικρή διάθεση για κακοποίηση της που συχνά συναντάμε τα τελευταία χρόνια ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στην δημιουργία και στην υπενθύμιση της νοστιμιάς των υλικών που χρησιμοποιεί.
Μην προσπεράσετε το λαβράκι με λαχανικά και σάλτσα πικάτα και τις πραγματικά παιχνιδιάρικες γαρίδες με ζωμό μπισκ και μεσογειακό τσίλι αν είστε fun της θάλασσας και φυσικά. Εξαιρετικά όστρακα, μια ταλιάτα τόνου με σπανάκι και τις αγαπημένες ουρίτσες πεσκανδρίτσας που σχεδόν ποτέ δεν συναντά κανείς σε μια κάρτα εστιατορίου συνοδευόμενες από πατζαράκι.
Δοκιμάσαμε ένα εξαιρετικό ντουέτο ταρτάρ, τόνου και σολωμού, που συναντιούνται στο ίδιο πιάτο δυο προκλήσεις του βυθού, μια διαφορετική, παιχνιδιάρικη πατατοσαλάτα με χταπόδι, ένα steak ταρτάρ με ένα αυγό ορτικιού στην κορυφή, μικρή γευστική έκπληξη, ένα πεντανόστιμο ριζότο με σπαγάγγι και σαλάμι Λευκάδας, ένα εξαιρετικό λουκούμι τριαντάφυλλο με σος ελληνικού καφέ βγαλμένο λες από ελληνική ταινία.
Όμως πιάτα που θα θυμάστε για καιρό κρύβει και η λίστα των κρεατικών. Ένα καλοδεχούμενο και πληθωρικό Ribeye με ψητά ντοματίνια, κοτόπουλο στήθος με μπιζέλια, πολέντα και σάλτσα ψητού, καρπάτσιο μόσχου με πεκορίνο και ρόκα, πάπια με baby λαχανικά και σάλτσα πορτοκάλι και βέβαια λαχταριστές παραρδέλες με μάγουλα ραγού και πεκορίνο.
Επειδή όμως στη Fyssalida μπορεί κανείς να απολαύσει εκτός από τις 75 ετικέτες κρασιού που με ιδιαίτερη φροντίδα επελέγησαν, σε μια απολύτως πλουραλιστική κάρτα ή ένα από τα εξαιρετικά cocktails που δημιούργησαν για τους λάτρεις τους.
Η φυσαλίδα, αυτό το μικρό και θαυματουργό για την γεύση έδεσμα ή οι εντυπωσιακές φουσκάλες ενός αφρώδους οίνου έδωσαν το όνομα τους σε αυτό το νέο τόπο λατρείας της γεύσης στην Θεσσαλονίκη; Μια επιτόπια έρευνα θα σας γεμίσει εμπειρία και αισθήματα χαράς για την γαστρονομία της πόλης που εξελίσσεται τόσο όμορφα. Enjoy!
Fyssalida, Παγγαίου 4, Λαδάδικα, 231 056 6009
www.facebook.com/FyssalidaRestaurantBar/