Πλάι στη Μόνη Λαζαριστών υπάρχει μια Πόρτα που είναι πάντα ανοιχτή στη γαστρονομια και την τέχνη
Στα τραπέζια της Πόρτας συναντάς πάντα ανθρώπους που κουβεντιάζουν το θέαμα που μόλις απόλαυσαν δίπλα.
Το να δημιουργήσεις ένα πόλο γαστρονομικό, με comfort φαγητό, ωραία ατμόσφαιρα, επιλεγμένες μουσικές και να τον εμπλουτίσεις με μια gallery που θα οργανώνει εκθέσεις δίπλα σε έναν υπέροχο κήπο, ίσως το άκουγες αυτονόητο για το κέντρο της πόλης, ίσως και για τα ανατολικά της προάστια.
Αυτό που κατάφεραν οι άνθρωποι του εστιατορίου Πόρτα Ανοιχτή στη Σταυρούπολη τα τελευταία χρόνια όμως είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Το επιχείρησαν σε μια γειτονιά που δεν είχε παρόμοιες επιλογές και το στήριξαν με νύχια και με δόντια, με μια πανδημία να σαρώνει τα πάντα και με αλλεπάλληλες κρίσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα προορισμό μοναδικό.
Που σε προκαλεί, όχι μόνο αν μένεις στα πέριξ, αλλά και από όπου αλλού να ξεκινάς στην πόλη, να φτάσεις μέχρι τη Μονή Λαζαριστών για να τον επισκεφτείς. Άλλωστε η γειτνίαση με τη Μονή, που φιλοξενεί εξαιρετικές παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις είναι μια ακόμα αφορμή να το συνδυάσεις. Για αυτό και στα τραπέζια της Πόρτας συναντάς πάντα ανθρώπους που κουβεντιάζουν το θέαμα που μόλις απόλαυσαν δίπλα.
Σε μια ανερχόμενη γειτονιά, που θα απογειωθεί εντελώς όταν ολοκληρωθεί με το καλό το Μητροπολιτικό Πάρκο το Παύλου Μελά, αυτό το προσεγμένο αγαπημένο μας σημείο έχει κάθε λόγο να σε φέρει κοντά του.
Έχει μια κουζίνα αρκούντως δελεαστική, που δεν κραυγάζει, που δεν υποκρίνεται, που υπηρετεί σπουδαία την απλότητα και την επιστροφή στις ρίζες της ελληνικής γεύσης.
Ξεκινώντας από μια απολαυστική σουπίτσα λαχανικών με τζίντζερ, ιδανική για μια χειμωνιάτικη μέρα, επιλέγεις στάνταρ τα βραχάκια από πατατούλες, μανιτάρια ραγού ή σωτέ που τα συνιστούμε, ένα καρπάτσιο λαυράκι με φιλέτο πορτοκάλι που συνοδεύει αρμονικά το κρασάκι σου, το ωραιότερο ριζότο που φάγαμε φέτος με φινόκιο και κουρκουμά, ένα ντελικάτο μυλοκόπι στη σχάρα, ένα συκώτι που δεν έχεις ξαναφάει όμοιο του.
Zουμερά σουτζουκάκια πολίτικα, μοσχαράκι στη γάστρα να λιώνει και μια σπαλομπριζόλα με πορτοκάλι που ορκίζεσαι στο όνομα της, ως επιλογές που θα σε δικαιώσουν από μια ωραία λίστα έντιμου και πεντανόστιμου φαγητού που το πληρώνεις σε τιμές απόλυτα λογικές σε μια παράλογη εποχή. Τα κυρίως κάτω από δεκάρικο. Να τα λέμε και αυτά. Μεγάλη ποικιλία και από θαλασσινά και από κρεατικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις κάτι για σένα. Και κυρίως να μην έχει μαγειρευτεί με αγάπη μεγάλη και μεράκι.
Δουλειά σπουδαία έχει γίνει στην επιλογή των κρασιών που πέρα από τα γνωστά μεγάλα κτήματα έχουν ξεμακρύνει και τολμούν να προτείνουν ωραίες επιλογές όπως του Κόντου, του Μιχαλάκη, του Βασάλτη, του Γρηγοριάδη, του Ντούγκου και πολλών άλλων. Επτά τουλάχιστον επιλογές για τις πιεις στο ποτήρι ώστε να μπορέσεις να δοκιμάσεις περισσότερα από ένα, με τιμές που ξεκινάνε από 4,5 ευρώ.
Η φετινη προσθήκη είναι ο χώρος της γκαλερί. Στα δωμάτια μιας από τις τελευταίες μονοκατοικίες που διασώθηκαν από την παλιά ωραία Σταυρούπολη, θα εκτίθενται, σε συνεργασία με την γκαλερί Chalkos έργα εικαστικών όπως του Σταύρου Παναγιωτάκη, που έκανε ποδαρικό με τη δουλειά του στο χώρο.
Μια τολμηρή και γενναιόδωρη ταυτόχρονα κίνηση να συνδυάσεις την απόλαυση του ουρανίσκου με το οπτικό ερέθισμα που γεννά ένα έργο τέχνης. Μια βόλτα ανάμεσα σε έργα νέας ελληνικής τέχνης και μετά κουβέντα σε ένα εξαιρετικά καλαίσθητο περιβάλλον με ένα ποτήρι κρασί, υπέροχα εδέσματα και μουσικές προσεγμένα επιλεγμένες είναι μια πρόκληση που δύσκολα μπορείς να αρνηθείς.
Η Πόρτα Ανοιχτή δεν είναι ένα εστιατόριο ακόμα. Είναι μια πρόταση να πάμε Δυτικά και να περάσουμε μια υπέροχη έξοδο χωρίς να μετανιώσουμε που βγήκαμε από το σπίτι. Πιστοί στο θεσμό του Food Festival κάθε Τρίτη σου δίνουν τη δυνατότητα να γευματίσεις με 12 ευρώ σε ένα ολοκληρωμένο μενού.
*Πόρτα Ανοιχτή, Κολοκοτρώνη 13, Μονή Λαζαριστών, τηλ, 2311265325, ανοιχτά 12.30 μμ – 00.30 πμ, fb: https://www.facebook.com/porta.anihti