Ρακόμελο με θέα τον Ατλαντικό !
Μακριά από γύψινα κιονόκρανα και Ζορμπάδες, ένα εστιατόριο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μυρίζει Ελλάδα
Λέξεις: Αλέξης Ευκαρπίδης Φωτογραφίες: Ουγγρίνης Στέφανος
To Committee στο λιμάνι της Βοστώνης, ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι να λειτουργεί ως το πρώτο εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας στην περιοχή, με κυρίαρχη επιρροή αυτή της Ελληνικής. Θα το βρεις στο Sea Port, και συγκεκριμένα στο νούμερο 50 της Northern Avenue. Μια περιοχή που αγγίζει το οικονομικό (και όχι μόνο) κέντρο της πόλης και που μέχρι πριν από μερικά χρόνια φιλοξενούσε εγκαταλειμμένες αποθήκες και υπαίθρια παρκινγκ. Σήμερα μετά τον οικοδομικό οργασμό της περιοχής έχει μεταλλαχθεί στο πιο hot σημείο της πόλης, όπου στεγάζονται τα καλύτερα εστιατόρια.
Ιδιοκτήτης ο George Aboujaoude, ένας νεαρός επιχειρηματίας που κυριαρχεί πλέον στο χώρο εστίασης και διασκέδασης με μια σειρά καταστημάτων clubs και εστιατόρια. Συνιδιοκτήτης και manager, ο ελληνικής καταγωγής Demetri Tsolakis, εμπνευστής και ψύχη του μαγαζιού, με τις συχνές επισκέψεις του στην Ελλάδα και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και μουσική, να δίνουν έναν οικείο τόνο για κάθε Έλληνα που επισκέπτεται το Committee.
Ο χώρος του αφαιρετικός και industrial, παίρνοντας στοιχεία περασμένων δεκαετιών από την περιοχή του λιμανιού ενώ η διαρρύθμιση του ταιριάζει και για πολυμελής συγκεντρώσεις και συγχρωτισμό παρεών, εξού και η ιδέα για το όνομα committee (επιτροπή). Το ελληνικό στοιχείο περιορίζεται στις μυρωδιές της κουζίνας, μερικές φορές στη μουσική και συχνά πυκνά στις ομιλίες που ακούς γύρω σου, μακριά από γύψινα κιονόκρανα, τσολιαδάκια και Ζορμπάδες.
Το μενού, το οποίο αλλάζει κάθε σεζόν, επιμελείται η Diane Kochilas. Η ελληνοαμερικανίδα σεφ, που έγινε γνωστή στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό από τις εκπομπές που έχει κάνει κατά καιρούς, καθώς και στο αναγνωστικό κοινό μέσα από τα βιβλία μαγειρικής που έχει γράψει.
Η Kochilas συγκαταλέγεται στις κυριότερους πρεσβευτές της ελληνικής κουζίνας στην άλλη άκρη του ατλαντικού, με δεκάδες βιβλία ελληνικής γαστρονομίας στο βιογραφικό της αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές σε διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα.
Την “γαστρονομική γραμμή” της Kochilas ακολουθούν ο έμπειρος σεφ της πόλης Jerry Pabla με τη βοήθεια του νεαρού και πολλά υποσχόμενου sous chef Άγγελου Πετρόπουλου. Η έκπληξη στο μενού, που σαν βάση έχει κυρίως τους μεζέδες, είναι τα ξεχωριστά, θεματικά μενού με γεωγραφική προέλευση από περιφέρεις της Ελλάδας. Εκεί συναντιούνται γεύσεις με συνταγές από τη Μακεδονία ως την Πελοπόννησο.
Στην κάβα του κυριαρχούν ετικέτες από ασύρτικα Σαντορίνης και ξινόμαυρα δυτικής Μακεδονίας μέχρι τσίπουρο, ούζο, ρακί και ρακόμελο, που είναι και το hit αυτήν την εποχή στο κατάστημα ενώ για τους μυημένους, σε ιδιαίτερες στιγμές, σερβίρεται και ρετσίνα σε μορφή toumba libre!
Στο τεράστιο μπαρ στο κέντρο του χώρου, οι συνταγές από τα αναρίθμητα σε χρώματα αρώματα και σχήματα cocκtails του head bartender Peter Szigeti, δεν θα σε αφήσουν να πλήξεις στιγμή όσες φόρες και αν βρεθείς μπροστά στην μπάρα του.