Σχεδόν εκατό χρόνια ιστορία στη γεύση της Θεσσαλονίκης
Στα 1926, στην Ακτή της Καμπουτζίδας άνοιξε το πιο ιστορικό ταβερνάκι θαλασσινών στην πόλη. Έναν αιώνα μετά δεσπόζει πάνω στη θάλασσα. Μύθος.
Αρχή του παραμυθιού. Ο Λεωνίδας Χαμόδρακας, αξιωματικός του ελληνικού στρατού τραυματίζεται κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στη Μικρά Ασία και επιστρέφει επιφορτισμένος με το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών από την παραλία της Καμπουτζίδας, ένα λασπότοπο στην απόληξη της Θεσσαλονίκης που πρόκειται να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Το μέρος είναι αφιλόξενο, οι πρώτοι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν στην Κατερίνη, μη αντέχοντας τα έντομα, όμως η δουλειά του Χαμόδρακα θα αποδώσει και η περιοχή θα αρχίσει σιγά σιγά να αλλάζει σε Καλή μεριά της πόλης και η δεύτερη φουρνιά προσφύγων θα εγκατασταθεί στην περιοχή.
Δρόμος δεν φτάνει μέχρι εκεί, σταματά στο Ντεπό και οι κάτοικοι έρχονται ή με βάρκες ή με τα πόδια από το τέρμα του Τραμ, φορώντας τις γαλότσες για τη λάσπη και έχοντας τα παπούτσια τους σε σακούλες για να συνεχίσουν την ημέρα τους στην πόλη. Ο Χαμόδρακας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην περιοχή και η γυναίκα του Χαρίκλεια αγαπημένη καθηγήτρια στο Γυμνάσιο. Οι δυο τους δημοφιλείς πολύ, βαφτίζουν τα παιδιά των ψαράδων, εκείνος αγοράζει ένα μικρό καράβι που φέρνει πετρέλαιο από απέναντι για τις βάρκες των ψαράδων. Φτιάχνει την πρώτη προκυμαία. Ανταλλάσσει το πετρέλαιο που τους προμηθεύει με ψάρια που πιάνουν στον κόλπο. Ανοίγει ένα μικρό ταβερνάκι, το γνωστό επάνω κτίριο που διασώζεται μέχρι και σήμερα, που γίνεται σιγά σιγά το καλύτερο στέκι για ψάρι και ουζάκι. Βρισκόμαστε στα 1926. Η ταβέρνα του Χαμόδρακα μόλις έχει γεννηθεί. Ο Χαμόδρακας γίνεται πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμαριάς και αρχίζει αγώνα να ανοίξει ο δρόμος μέχρι εκεί.
Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, οι δεκαετίες ενός ολόκληρου αιώνα είναι αυτές που γράφουν την ιστορία του διάσημου εστιατορίου. Από κείνα τα πρώτα χρόνια μέχρι σήμερα το εστιατόριο θα επισκεφθεί όλη η Θεσσαλονίκη αλλά και οι επώνυμοι επισκέπτες της πόλης. Ξεκινώντας από τους πρωταγωνιστές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, από την Αλίκη Βουγιουκάκη έως τη Ζωζώ Σαπουτζάκη που γιορτάζει εκεί τα γενέθλια της. Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έως τον Ανδρέα Παπανδρέου και από την Μαρινέλα μέχρι τον Πούτιν! Χαρακτηριστική εικόνα αυτή με τον Νίκο Παπανδρέου και τον Γιάννη Βαρουφάκη με μαλλιά καθήμενο!
Η διεθνής πολιτική σκηνή, από τον Γιούγκερ μέχρι την Τιμοσένκο, πρέσβεις, πολιτικοί, ολυμπιονίκες, ιεράρχες, κοσμοναύτες, υπουργοί παρελαύνουν από τα τραπέζια του και φεύγουν γοητευμένοι από την κουζίνα του. Η φήμη του φτάνει στα πέρατα της γης και πολλές φορές έρχονται τιμητικές διακρίσεις από το εξωτερικό και δώρα ευχαριστιών. Ο δυο φορές βραβευμένος με αστέρια Michelin chef Νίκος Λαδένης, με καταγωγή από την Καλαμαριά λατρεύει να γευματίζει εκεί και το διαφημίζει δεόντως!
Ο Λεωνίδας Χαμόδρακας θα δώσει στο πέρασμα του χρόνου τα σκήπτρα στον ανηψιό του Χρήστο Γκόφα, που επιστρέφει από μια πετυχημένη καριέρα στην Αυστραλία και αναλαμβάνει το εστιατόριο το 1972 και μέχρι τα τέλη του 90 που στο τιμόνι θα βρεθεί ο γιος του Παναγιώτης, που μετά από σπουδές στην Αμερική στα οικονομικά θα αναλάβει, ως τρίτη γενιά πια, το μετασχηματισμό στο σήμερα.
Το εστιατόριο απλώνεται πια στα δυο κτίσματα, το αρχικό του 1926 και το μεταγενέστερο του 1947 καθώς και στην υπέροχη βεράντα με θέα το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα της πόλης. Στο βάθος η Θεσσαλονίκη, η μαρίνα, οι βάρκες και ο κόλπος που βάφεται τα απογεύματα πορτοκαλένιος. Εξάλλου μέχρι τα μέσα του ’80 οι Θεσσαλονικείς κατεβαίνουν εδώ για μπάνιο και μετά απολαμβάνουν το ουζάκι τους στα τραπέζια του. To 2000 κηρύσσεται διατηρητέο το ογκομετρικό του περίγραμμα, ο περιβάλλον χώρος και το όνομα του.
Ο Παναγιώτης θα δώσει το στίγμα της νέας εποχής. Θα μετατρέψει την παλιά ταβέρνα σε ένα εστιατόριο ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, όπου η εξαιρετική πρώτη ύλη που ήταν πάντα το προτέρημα του, το ολόφρεσκο ψάρι και τα θαλασσινά, θα συναντήσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και η γαστρονομική πρόταση θα γεννηθεί.
Ξεκινώντας το ταξίδι στη γεύση από την παράδοση αυτής της περιοχής, τα θαλασσινά συναντάμε εξαιρετικά μύδια αχνισμένα με κρασί μέσα σε όστρακα, κυδώνια πρώτης τάξης, χτένια, γυαλιστερές και στρείδια που μυρίζουν θάλασσα, δοκιμάστε το απίθανο καλαμάρι σε τρεις εκδοχές και θα λατρέψτε αυτό με το βασιλικό και φλούδες παρμεζάνας, το λιαστό χταπόδι σχάρας είναι μια ποίηση.
Ωραίες δροσερές σαλάτες που το ρόδι συνοδεύει αρχοντικά, μανιταράκια ψητά απίστευτα, τέλεια λαχανικά σχάρας για μεζέ. Ονειρικό ρυζότο με όστρακα για δυο, για να μοιραστεί ένα ζευγάρι που αγαπά τις απολαύσεις, τέλεια πιάτα ημέρας που έχουν βγει από φαντασία όπως το αριστουργηματικό λαυράκι φρικασέ, η σκορπίνα η αχνισμένη με πιπεριά, ο ροφός με τον πουρέ της σελινόριζας, ποίηση. Η θάλασσα συναντά τη γη με αξιώσεις!
Τα λιγκουίνι είναι ένας από τους λόγους που έρχεσαι εδώ! Με θαλασσινά, όστρακα, αστακό, σάλτσα γιαουρτιού, ή γαρίδες και φρέσκια ντομάτα, μια πραγματική απόλαυση. Και συνοδεύστε από μια εξαιρετική κάρτα κρασιών που θα σας εκπλήξει, καθώς πολλά από αυτά προσφέρονται σε ποτήρι.
Δοκιμάστε το φρέσκο φιλέτο σολωμού σε κρούστα μυρωδικών ή το εξαίρετο φαρφάλε σολωμού, ένα ξεχωριστό ξιφία με μαύρο ρύζι, μια ψαρόσουπα με συνταγή παραδοσιακή της μαμάς, μυδοπίλαφο όπως τότε και σουπιές κρασάτες.
O Χαμόδρακας είναι η ζωντανή γαστρονομική ιστορία της πόλης, το μέρος που έτρωγαν οι παππούδες μας στη θάλασσα, το μέρος που έδυσε χιλιάδες φορές ο ήλιος μπροστά σε ένα ποτήρι με λευκό κρασί και χαμόγελα στα πρόσωπα. Είναι το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα στην πόλη και επίσης η απόδειξη πως οι ωραίες ιστορίες συνεχίζονται ωραία στο διηνεκές όταν οι άνθρωποι που τις υπηρετούν τις αγαπούν με πάθος. Αυτό το καλοκαίρι βάλτε το στο πρόγραμμα. Είναι παραμυθένιο.
*Γαγγύλη Μανώλη 13, Καλαμαριά, Τηλέφωνο: 231 044 7943,
ανοικτά κάθε μέρα από τις 12 το μεσημέρι