H θεαματική μεταμόρφωση μιας κουζίνας της Θεσσαλονίκης!

Νέο αεράκι σε ένα αγαπημένο εστιατόριο της πόλης. Ένα μενού που αλλάζει τα πάντα και μας γυρίζει σε μνήμες και συγκινήσεις.

Parallaxi
h-θεαματική-μεταμόρφωση-μιας-κουζίνας-560798
Parallaxi

Ζώντας μια από τις πιο δημιουργικές εποχές στην γαστρονομική κούρσα της Θεσσαλονίκης, καλοσωρίζουμε το Σωτήρη Αραμπίδη, την πιο δυνατή νέα είσοδο παίχτη αυτής της σεζόν.

Με τεράστια εμπειρία στο Daios Cove της Κρήτης, ανέλαβε να αλλάξει εντελώς την κάρτα και τη φιλοσοφία του εστιατορίου στο Daios της Θεσσαλονίκης. Και τα κατάφερε θεαματικά.

Με φοβερή έμπνευση στο στήσιμο της κάρτας, εκπληκτική γνώση των πρώτων υλών και κυρίως σεβασμό σε μια σειρά από πιάτα και γεύσεις που καθόρισαν την γευστική κουλτούρα των Ελλήνων, παρουσιάζει αυτή την άνοιξη ένα μενού που αξίζει να δοκιμάσετε!

Το γευστικό μας ταξίδι ξεκίνησε με μια υπέροχη βουβαλίσια μπουράτα με δροσερό καρπάτσιο ντομάτας, ψητές αγγινάρες, που τελευταία είχαν εξοριστεί από τα μενού και χειροποίητη μαγιονέζα από jalapenos και ένα σεβίτσε από φρέσκο λαβράκι με πίκλες κρεμυδιού, ανάταση για τον ουρανίσκο. Το ψωμάκι είναι δικό τους φρεσκοψημένο ο καβουρμάς με ραγού μανιταριών ανοίγει θεαματικά την όρεξη και αν αγαπάς τα ντολμαδάκια σε κάθε εκδοχή εδώ το αυγολέμονο τους συναντά το ψάρι εντός μοναδικά!

Σαλάτες ξεκάθαρες που δίνουν έμφαση στις ξεχωριστές επιλογές πρώτων υλών όπως το γαλοτύρι Καστοριάς στην ελληνική, το φρέσκο φασολάκι σε κείνη των λαχανικών, τη σταφίδα Κορίνθου στην κινόα. Προσθήκες φρεσκάδας και ελληνικότητας παντού.

Ο Σωτήρης έστησε το μενού του εστιατορίου με γνώμονα τη συνέπεια προς τον κάτοικο της πόλης που θέλει να γευματίσει ένα μεσημέρι με την ωραιότερη θέα της πόλης, τον Θερμαϊκό που αλλάζει χρώματα και όψη διαρκώς σε casual επιλογές.

Έτσι δόμησε το τμήμα των ζυμαρικών και των ριζότο ξυπνώντας μνήμες από κουζίνες σπιτικές που όλοι κουβαλάμε. Παπαρδέλες με μοσχαράκι ραγού που σίγουρα έχει φτιάξει η γιαγιά σου στην αιώνια πατρίδα μας, την παιδική ηλικία. Ωραία ραβιολάκια με ρικότα και σπανάκι, άγρια μανιτάρια του δάσους και τρούφα αλλά και ένα ριζοτάκι καραβίδας με σάλτσα κακαβιάς και κρόκου Κοζάνης όπου ο ελληνικός αγρός παντρεύεται το Αιγαίο μοναδικά.

Με το ίδιο σκεπτικό και σκεπτόμενος φυσικά και τον επισκέπτη την πόλης, Έλληνα και ξένο που πρέπει να σηκωθεί από το τραπέζι του όχι μόνο χορτάτος αλλά και ευτυχής γιατί συναντήθηκε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή της ελληνικής γαστρονομίας έστησε και τα κυρίως.

Ένα λαβράκι φρικασέ όπως το ακούς και το φαντάζεσαι, στεριά και κύμα σε αγαστή σύμπραξη, ένα φαγκρί μπουγιαμπέσα με κατσικίσιο τυράκι και καπνιστό χοιρινό, παιχνιδιάρικη προσθήκη που του πάει πολύ, ένα στήθος κοτόπουλο σιγομαγειρεμένο με σαλτούλα από αγριοράπανο και ένα θεϊκό αρνάκι στη λαδόκολα με ριζότο δίκοκου σιταριού.

Είναι πραγματικά σπουδαίο αυτό που κάνει ο Σωτήρης Αραμπίδης στο εστιατόριο του Daios αυτή την εποχή. Δημιουργεί έναν ισχυρό λόγο, πέρα από την ωραία σάλα και το προνομιακό σημείο στην πιο ωραία παραλία της Ελλάδας, να γευματίσει κανείς σε μια ήρεμη αποθέωση της ελληνικότητας και της φαντασίας.

Δεν αντέξαμε να μην μπούμε στον πειρασμό των γλυκών. Μια πάβλοβα με μους γιαουρτιού και λευκής σοκολάτας, μια moelleux σοκολάτας με κρέμα αγκλέζ που έχει αρωματιστεί με θυμάρι και ένα τσουρεκάκι καραμελωμένο με φρούτα του δάσους ολοκλήρωσαν την εμπειρία.

Αυτή η άνοιξη ανήκει στο Daios. Που ανανέωσε θεαματικά μια κουζίνα προχωρώντας στο επόμενο βήμα της ελληνικής γαστρονομίας. Πατώντας στις αναμνήσεις του χθες δημιουργεί τις αναμνήσεις του αύριο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα