Featured

Το Γιασεμί επαναπροσδιορίζει την κουζίνα ενός σύγχρονου καφενείου

«Το Γιασεμί» αποκτά μια νέα γευστική πνοή και μας επανασυστήνεται με τις φρέσκες μοναδικές του προσθήκες.

Parallaxi
το-γιασεμί-επαναπροσδιορίζει-την-κου-525266
Parallaxi

Ήταν πριν 7 χρόνια που η Κατερίνα και η Ιωάννα δημιούργησαν το ζεστό και ταξιδιάρικο καφενείο «Το Γιασεμί» στην πιο καλλιτεχνική γειτονιά της πόλης, πίσω από το ΚΘΒΕ και απέναντι από τον μικρό πεζόδρομο της Δαγκλή. Τώρα, το καφενείο αποκτά μια νέα γευστική πνοή και μας επανασυστήνεται με τις φρέσκες μοναδικές του προσθήκες.

Στο αγαπημένο στενό της Τσόπελα, πίσω από το ΚΘΒΕ, σε περιμένει ένας χώρος νοσταλγικός, που μεταφέρει όποιον κάθεται στα τραπέζια του σε εποχές αλλοτινές. Με αίσθημα παράδοσης, αλλά ταυτόχρονα με σύγχρονες πινελιές, με έντονα κόκκινα και γαλάζια χρώματα και πανέμορφες λεπτομέρειες, από τον ζωγραφιστό στύλο με τα πιάτα ημέρας και τα κεντημένα μαξιλάρια και εργόχειρα, μέχρι τα σερβίτσια, τα λουλουδάτα κάδρα και τα διακοσμητικά στους τοίχους του, στο πιο οικείο κλίμα που θα βιώσεις.

Από την γέννηση αυτού του γλυκύτατου καφενείου μέχρι σήμερα, οι δημιουργοί του, πνεύματα που δεν επαναπαύονται ποτέ και που προσπαθούν να φέρνουν στην κουζίνα του «Γιασεμιού» τις νέες τάσεις της γαστρονομίας και να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω στη νέα δημιουργική ελληνική κουζίνα, προχώρησαν στο επόμενο βήμα.

Στην ομάδα προστέθηκαν δύο δυνατά ονόματα, έτοιμα να αναδιαμορφώσουν και να ενισχύσουν τις ήδη ξεχωριστές γεύσεις του. Η Κωνστανίνα Χρηστίδου, μια σεφ με παρελθόν σε σπουδαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, που έφτασε για να δώσει καινούργια πνοή στα πιάτα του καφενείου. Αλλά και ο Γιάννης Μέλιος, που έφτασε από τις κουζίνες της Αγγλίας σε αυτήν του «Γιασεμιού». Μαζί με την Κατερίνα, η ομάδα «έδεσε» όπως μια ωραία σάλτσα, ιδανική για να αναδείξει γεύσεις και αρώματα μέσα από την νέα δυναμική κουζίνα που δημιούργησε το «Γιασεμί», πάντα με ελληνικές νότες και αγνά υλικά. Έχοντας πάει ένα ακόμα βήμα παραπέρα το υπέροχο μενού του, σας καλεί να ανακαλύψετε την ελληνική γαστρονομία μέσα από σπιτικές και νέες ευρηματικές συνταγές.

Πράσινη φάβα με τσορίθο και καραμελωμένα κρεμμύδια
Πατζαράκι με κρέμα τυριού, μανταρίνια και καρύδια
Σαρδέλα μαρινάτη με λάιμ, τζίντζερ και άνηθο
Χειμωνιάτικη σούπα βελουτέ με καρότο, τζίντζερ, πορτοκάλι

Εδώ δίνουν βάση στην εποχικότητα των προϊόντων. Θα ξεκινήσεις με σαλάτες πολύχρωμες και δροσερές, με αυγά ανακατευτά με ντομάτα και παστουρμά, σερβιρισμένα με φρυγανισμένο ψωμάκι, πράσινη φάβα με τσορίθο και καραμελωμένα κρεμμύδια, πατζαράκι με κρέμα τυριού, μανταρίνια και καρύδια, αλλά και σαρδέλα μαρινάτη με λάιμ, τζίντζερ και άνηθο και χειμωνιάτικη σούπα βελουτέ με καρότο, τζίντζερ και πορτοκάλι. Στα διαμάντια του καταλόγου θα βρεις την χοιρινή πανσέτα, αργοψημένη με πετιμέζι και πουρέ καρότου, την πίκλα γαρίδας με μαγιονέζα ταραμά, καπαρόφυλλα και φρυγανισμένο ψωμάκι, το κριθαράκι με τσορίθο, όστρακα και λάιμ, το σκουμπράκι στον καπνό με φινόκιο, πατάτα και πιπεριά, μοσχαράκι ταζίν με βερίκοκα, δαμάσκηνα και αμύγδαλα, το κοτόπουλο με κάρυ, σταφίδες και ψίχα φιστικιού πάνω σε σάλτσα γιαουρτιού, και φυσικά το απόλυτο γκιούλμπασι στη λαδόκολλα, με μπουκιές από αρνάκι, μοσχάρι, βουβάλι και χοιρινό, σιγοψημένες στη γάστρα!

Χοιρινή πανσέτα αργοψημένη με πετιμέζι και πουρέ καρότου
Μοσχαράκι ταζίν με βερίκοκα, δαμάσκηνα και αμύγδαλα
Πίκλα γαρίδας με μαγιονέζα ταραμά, καπαρόφυλλα και φρυγανισμένο ψωμάκι
Κριθαράκι με τσορίθο, όστρακα και λάιμ
Σκουμπράκι στον καπνό με φινόκιο, πατάτα και πιπεριά
Αυγά ανακατευτά με ντομάτα και παστουρμά σερβιρισμένο με φρυγανισμένο ψωμάκι
Κοτόπουλο με κάρυ, σταφίδες, ψίχα φιστικιού πάνω σε σάλτσα γιαουρτιού
Μανιταρόπιτα με κάστανα και αλεύρι ολικής αλέσεως
Πατάτες με μανιτάρια, λιαστή ντομάτα και φασκόμηλο

Νέο στοιχείο του καφενείου είναι το vegan μενού, καθώς στον κατάλογό του έχει προστεθεί μια υπέροχη μανιταρόπιτα με κάστανα και αλεύρι ολικής αλέσεως, αλλά και το παστίτσιο με πένες, λαχανικά και γάλα αμυγδάλου! Για τους πιο χαλαρούς χορτοφάγους, υπάρχουν επιπλέον οι καθιερωμένες επιλογές από πατάτες με μανιτάρια, λιαστή ντομάτα και φασκόμηλο, γίγαντες με φινόκιο, πάστα από πιπεριά Φλωρίνης και ψητά καρύδια, αλλά και μανιτάρια σωτέ με πέστο μαϊντανού και καβουρδισμένα φουντούκια.

Καρυδόπιτα με παγωτό

Για επιδόρπιο, δεν ξεχνάμε σε καμία περίπτωση τα χειροποίητα ολόφρεσκα γλυκά του «Γιασεμιού», με επιλογές-αστέρια την καρυδόπιτα με παγωτό, την πορτοκαλόπιτα και τον υπέροχο λευκό κορμό με κράνμπερι.

Κι έχε στο νου πως ό,τι κι αν δοκιμάσεις στο «Γιασεμί» είναι ολόδικό του, καθώς από τις μαρμελάδες και τα τσάτνι μέχρι ακόμα και το αλάτι, που εμποτίζεται με διαφορετικά μυρωδικά, όλα είναι φτιαγμένα από τους ανθρώπους του μαγαζιού που θα συναντήσεις σταθερά πιστούς στο έργο τους.

Το μαγαζί μαζεύει τις ωραιότερες παρέες, από μουσικούς και ηθοποιούς, μια που το συναντάς στην καλλιτεχνική γειτονιά του ΚΘΒΕ και του Θεάτρου Αυλαία, αθλητές της γειτονικής ΧΑΝΘ, φοιτητές, μέχρι και παρέες του κέντρου κάθε ηλικίας. Σε περιμένει καθημερινά από τις 13:00 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, προσφέροντας εκτός από φαγητό, καφέ, ροφήματα, ρακόμελα, κρασιά από αμπελώνες ελληνικούς, όπως και ελληνικές μπύρες. Μάλιστα, οι ποικιλίες τσάι, όλες δικές τους, έρχονται με συνοδεία οκτώ διαφορετικών επιλογών ζάχαρης στο τραπέζι σου!

Στο Γιασεμί θα βρεις επίσης ίσως την μεγαλύτερη ποτέ γκάμα πεντανόστιμων χειροποίητων λικέρ, τα οποία έχουν ξεπεράσει σήμερα τα 61 σε αριθμό, με ποικιλίες άπειρες από φρούτα και βότανα. Από γεύσεις αγαπημένες, όπως φρούτα του δάσους, πορτοκάλι, περγάμοντο και λιμοντσέλο, μέχρι τις πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές, όπως καρύδι, καρπούζι, μανιτάρι, μελιτζάνα, τσίλι, βαλεριάνα και ακτινίδιο με άγρια μέντα. Μάλιστα η Κατερίνα έχει καταθέσει αίτημα στα Ρεκόρ Γκίνες!

Must είναι και οι σπιτικές λεμονάδες που φτιάχνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι του «Γιασεμιού» σε 16 παραλλαγές, με χαρακτηριστικές την λεμονάδα με αρμπαροριζα, με τριανταφυλλο, με μαστίχα, αλλά και την μαύρη λεμονάδα!

Αν επισκεφτείς το Γιασεμί, η γεύση που μένει στο στόμα είναι σίγουρα γλυκιά. Και μετά από 7 χρόνια γαστρονομικής πορείας στην καρδιά της πόλης, το καλύτερο και πιο εγκάρδιο ευχαριστώ που λέει στους πιστούς του πελάτες είναι ο νέος του γευστικός αέρας και μια ομάδα πιο δεμένη από ποτέ.

*Γιασεμί, Τσόπελα 4, Τηλ. 2315316300, Fb: Καφενείον Γιασεμί

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα