Ώρα να ξεμακρύνεις στο Χορτιάτη για κάτι μοναδικό
Το Τζάκι Ho δια χειρός Νίκου Νυφούδη γίνεται η πιο φρέσκια πρόταση country dining στη Θεσσαλονίκη σήμερα.
Αν έχεις ταξιδέψει στις ιταλικές ή τις γαλλικές εξοχές, ή έστω αν τις έχεις δει στις ταινίες, σίγουρα θα έχεις επισημάνει αυτά τα ωραία επαρχιακά εστιατόρια που η θαλπωρή της εξοχής και η λατρεία του κρέατος συνδυάζονται μοναδικά δημιουργώντας εμπειρία.
Έφτασε λοιπόν η στιγμή η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει το δικό της ανάλογο. Τη στιγμή λοιπόν που θα αποφασίσεις να ξεμακρύνεις από το κέντρο της πόλης για να γευματίσεις σε ένα περιβάλλον που απέχει μόλις ένα μισάωρο τοποθετημένο στο πιο κοντινό βουνό της, τότε θα γευτείς την πιο ενδιαφέρουσα νέα πρόταση κρεατοφαγίας της πόλης. Μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις.
Πάμε από την αρχή. Το Τζάκι υπήρξε μια από τις πιο κλασικές συνταγές φαγητού στο Χορτιάτη για δεκαετίες. Το Τζάκι Ho, η σημερινή του μετεξέλιξη δια χειρός Νίκου Νυφούδη και τριών αγαπημένων του φίλων, γίνεται η πιο φρέσκια πρόταση country dining στη Θεσσαλονίκη σήμερα. Το νέο του όνομα, ένα χαριτωμένο παιχνίδι με το τεράστιο τζάκι που πρωταγωνιστή στο χώρο, τα αρχικά του Χορτιάτη αλλά και ένα παιχνίδι στα ελληνικά με το όνομα της Jakie O, έχει νονά τη Χριστίνα Κανατάκη.
Ο Νίκος φέρνει μαζί του τον αέρα δυο απόλυτα πετυχημένων ελληνικών εστιατορίων του Λονδίνου, των The life goddess, που τα τελευταία χρόνια αποθεώνονται στη βρετανική πρωτεύουσα. Το touch λοιπόν των εστιατορίων του εκεί υπάρχει διάχυτο στα πιάτα που δοκιμάζεις στο νέο του εγχείρημα στη Θεσσαλονίκη.
Ο χώρος μεταμορφώθηκε εντυπωσιακά δίνοντας στο κλασικό στέκι του βουνού μια σημερινή εικόνα. Από την υπέροχη λογοτύπηση και εικονογράφηση του, έργο της Ελένης Κοκκίδου, μέχρι το αρχιτεκτονικό στήσιμο του Νίκου Λέτσα που θα ολοκληρωθεί προσεχώς με την open kitchen και τον εξωτερικό χώρο για την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Ανέβηκες λοιπόν στο βουνό και ήρθε η ώρα να γευματίσεις. Εδώ ξεκινά η εμπειρία. Πιάτα που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής, από κείνους τους παλιούς που βλέπεις σε κάτι μουσεία της Ευρώπης τον καιρό της Αναγέννησης. Ισορροπία υλικών, χρωμάτων και γεύσεων. Όλα φτιαγμένα επί τόπου, από τη θεϊκή μουστάρδα μέχρι την μαρμελάδα ντομάτας.
Ξεκινήστε με τις αλοιφές τους σε μια παρουσίαση-πανδαισία, δοκιμάστε σαλάτες του αγρού υπέροχες, με κατσικίσιο τυρί και παπαρουνόσπορο, με κινόα και αβοκάντο ή παραδοσιακές στον ατμό με λαχανικά φρεσκότατα. Και προχωρήστε στο παρασύνθημα. Άπαιχτο σουτζουκάκι από βουβάλι Κερκίνης, bufallo σπαλομπριζόλα, ένα T-bone άλλο πράγμα, θεϊκά μοσχάρια από ποικιλίες διαλεγμένες από όλο τον κόσμο, καβουρμάς όπως δεν τον έχεις ξαναφάει, φρικασέ αρνάκι της μαμάς, λαγός στιφάδο, χοιρινό με πρασοσέλινο εγγεγραμμένο στο DNA σου από τα παιδικά σου χρόνια, ένα κατσίκι σιγοψημένο στη λαδόκολα αριστούργημα, το σουξέ του οι καρδιές κόκορα με τη ρόκα, πατατούλες του χωριού θεϊκές με τρούφα, και μια σειρά άλλες προτάσεις που πραγματικά ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη γαστρονομική σκηνή της πόλης.
Συνοδεύεις με τα καλύτερα κρασιά της χώρας, αφού το Wine House στο οποίο συμμετέχει ο ιδιοκτήτης έχει αναλάβει να προμηθεύσει το Τζάκι Ho με βοτανικά λευκά, φρουτώδη ερυθρά, ντελικάτα ροζέ, πικάντικα, στιβαρά, γεμάτα κρασιά κάθε είδους σε μια συγκλονιστική εμπειρία.
Όταν βγεις στο χειμωνιάτικο κρύο του Χορτιάτη μετά από αυτό το λουκούλειο γεύμα θα νοιώθεις ότι έπαιξες μόλις στη Γιορτή της Μπαμπέτ. Θεϊκή εμπειρία. Πιστέψτε μας. Αληθινό country eating.
*Τζάκι Ho, Δράγου 2, Χορτιάτης, Τηλ. 2310349266, Fb: Tzaki ‘Ho • Country Eating