Γευση

Γαστρονομικές γιορτές για να ταξιδέψεις!

Ετοίμασε βαλίτσες και κλείσε εισιτήρια, γιατί η parallaxi σου έφτιαξε μία λίστα με όλες τις γαστρονομικές γιορτές που δεν πρέπει να χάσεις αυτό το καλοκαίρι!

Parallaxi
γαστρονομικές-γιορτές-για-να-ταξιδέψ-601461
Parallaxi

Από τη Λέσβο έως την Κοζάνη, για ακόμη ένα καλοκαίρι μέρη σε κάθε γωνιά της χώρας στήνουν γιορτή, τιμώντας τη τοπική κουζίνα και τα προϊόντα.

Μια ευκαιρία για όσους ψάχνουν αφορμή για να εγκαταλείψουν προσωρινά τον καύσωνα της πόλης και να ταξιδέψουν σε κάποιον καλοκαιρινό προορισμό, συνδυάζοντας μεταξύ άλλων τη γαστρονομία και γνωρίζοντας καλύτερα τα προϊόντα του τόπου.

Ετοίμασε λοιπόν βαλίτσες και κλείσε εισιτήρια, γιατί η parallaxi σου έφτιαξε μία λίστα με όλες τις γαστρονομικές γιορτές που δεν πρέπει να χάσεις αυτό το καλοκαίρι!

Ούζοfest στη Λέσβο

Λέσβος και Ούζο είναι συνδεδεμένα στο μυαλό κάθε Έλληνα. Καθόλου τυχαία αφού η ιστορία του γνωστού ως «εθνικού μας ποτού» έχει τις ρίζες της στο νησί της Λέσβου και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Κάθε χρόνο, από το 2013, ο Σύνδεσμος Ποτοποιών – Αποσταγματοποιών Λέσβου διοργανώνει το Ouzo Fest, ένα μοναδικό φεστιβάλ γνωριμίας με το ούζο, την κουλτούρα του και τα μυστικά του. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει περισσότερες από 40 ετικέτες ούζου, να συνομιλήσει με τους ποτοποιούς, να μυηθεί στα μυστικά του ούζου, να δοκιμάσει τη γαστρονομία της Λέσβου και να απολαύσει το ούζο του στα γραφικά καφενεδάκια της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει περισσότερες από 40 ετικέτες ούζου, να συνομιλήσει με τους οτοποιούς, να μυηθεί στα μυστικά του ούζου, να δοκιμάσει τη γαστρονομία της Λέσβου και να απολαύσει το ούζο ου στα γραφικά καφενεδάκια της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου. Επίσης μπορεί να περιηγηθεί στα μουσεία και ους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την ιστορία και την παραγωγή του ούζου, που βρίσκονται ον νησί, να ενημερωθεί και να γνωρίσει τα προϊόντα από κοντά. Μια ιστορία που κρατά περισσότερο από έναν αιώνα.

Μουσικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν φέτος το φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να ζήσουν την αυθεντική κουλτούρα που συνοδεύει παραδοσιακά το ούζο: παρέα, μεζέδες, μουσική και άρωμα Αιγαίου.

*Περισσότερες πληροφορίες, συχνή ενημέρωση καθώς και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, θα βρείτε στο Facebook και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού στα Γρεβενά

Το κορυφαίο γεγονός μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες γιορτές με επίκεντρο τα μανιτάρια στον πλανήτη, καθώς συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, της Κύπρου, των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Από το 2013 η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού συνδιοργανώνεται από τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας, τους Μανιταρόφιλους Ελλάδας και το Μουσείο Μανιταριών Λάβδας Γρεβενών, πάντα σε συνεργασία με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφερειακές ενότητες, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, το Εθνικό Πάρκου, Β. Πίνδου, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, Κ.Π.Ε. και άλλους τοπικούς φορείς και συλλόγους, με την υποστήριξη τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τοπικών επιχειρήσεων.

Ο σχεδιασμός, το στήσιμο και η πραγματοποίηση της γιορτής βασίζεται κυρίως στην εθελοντική προσφορά εργασίας των μανιταρόφιλων από τα Γρεβενά, τη Δεσκάτη, την Καστοριά, τη Φλώρινα, την Κοζάνη, την Πτολεμαίδα, τη Σιάτιστα, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Καβάλα, τη Νάουσα, τη Θεσσαλονίκη, τη Νεοχωρούδα, τη Χαλκιδική, την Έδεσσα, τη Λάρισα, τον Τύρναβο, τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα, την Άρτα, τον Βόλο, τη Λειβαδιά, το Αγρίνιο, την Ευρυτανία, την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Σαλαμίνα, την Εύβοια, τη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, την Αχαΐα, την Κόρινθο, την Καλαμάτα, την Πάρο και την Κρήτη!

Η γιορτή αναδεικνύει και υποστηρίζει συνολικά το πρωτοφανές φαινόμενο μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας που καταγράφεται στη χώρα μας την τελευταία εικοσαετία, αφού τα αυτοφυή μανιτάρια, εκτός από εκλεκτή τροφή, αποτελούν: -πρώτη ύλη για την παρασκευή κορυφαίας ποιότητας προϊόντων διατροφής, -πόλο έλξης επισκεπτών, -πηγή έμπνευσης για δημιουργία έργων τέχνης, -εξέχον στοιχείο της βιοποικιλότητας και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, -αφορμή για γιορτές και πολιτιστικά δρώμενα, -αφορμή για ανάπτυξη συλλογικής δράσης και κοινωνικής συνοχής, -αφορμή για συνεργασία και φιλία με άλλους λαούς και, τελικά, -μοχλό ήπιας οικονομικής δραστηριότητας και τοπικής ανάπτυξης.

*Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Facebook και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Lesvos Food Fest στη Λέσβο

Το 2017, το LESVOS FOOD FEST ήρθε να συμπληρώσει με τα αρώματα και τις γεύσεις του, τις υπόλοιπες αθλητικές, πολιτιστικές και εναλλακτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, στο πλαίσιο δράσεων του δικτύου LESVOS THE OTHER AEGEAN®.

Εμπνευστής του φεστιβάλ είναι το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου που στοχεύει μέσα από τις εκδηλώσεις του, να αναδείξει και να διαδώσει την Λεσβιακή γαστρονομική παράδοση.

Τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της γαστρονομίας του νησιού απεικονίζονται στο λογότυπο του φεστιβάλ (σαρδέλα, γλυκάνισος, ελιά) και συνθέτουν ένα σύγχρονο μοτίβο, που εκφράζει την γιορτινή μας διάθεση καθώς μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι.

To LESVOS FOOD FEST μέσα από δυναμικές δράσεις του στοχεύει:

  • στην προβολή των τοπικών προϊόντων και των παραγωγών τους
  • στην ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης και την αναζήτησή της μέσα από νέες γαστρονομικές τάσεις
  • στην δημιουργία γαστριμαργικών εμπειριών για τον επισκέπτη
  • στην δικτύωση των επαγγελματιών εστίασης και των τοπικών παραγωγών
  • στην εκπαίδευση και επιμόρφωση από επιστήμονες και ειδικούς, σε θέματα γαστρονομικού ενδιαφέροντος

Το Lesvos Food Fest αναδεικνύει τη γη, το τοπίο, τους ανθρώπους, την ατμόσφαιρα που συνθέτουν την ταυτότητα της Λεσβιακής γαστρονομίας και μας ταξιδεύει στη Λέσβο… στο Αιγαίο.

*Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Facebook και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Γιορτή Λεμονιάς στον Πόρο

Επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά το Πολιτιστικό φεστιβάλ “Γιορτή Λεμονιάς” που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου “Η Ποριώτισσα”, τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου.

Η Γιορτή της Λεμονιάς, είναι ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνει δράσεις γνωριμίας με το κύριο προϊόν του νησιού μέσα από ποικίλα σχετικά παρασκευάσματα, αναβίωση του ψαρέματος κρόκου, θεατρικές παραστάσεις, καθώς και συναυλίες της χορωδίας του συλλόγου, ελληνικού τραγουδιού και θρησκευτικής μουσικής. Το όνομα της οφείλεται στο κύριο προϊόν της περιοχής, το λεμόνι, το οποίο καλλιεργείτε στην περιοχή Λεμονοδάσος Πόρου.

Στόχος της συγκεκριμένης γιορτής αποτελεί η προβολή του λεμονιού ως τοπικό προϊόν αγροτικής ανάπτυξης με τα οφέλη που προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και με την χρήση του στην τοπική κουζίνα, στην ζαχαροπλαστική και στην ποτοποιεία με βιολογικούς τρόπους παραγωγής.

*Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Lemnos Philema στη Λήμνο

Το Lemnos Philema στοχεύει στο να παρουσιάζει ολιστικά τη γαστρονομία της Λήμνου δημιουργώντας μια γαστρονομική κοινότητα με παραγωγούς και εστιατόρια του νησιού με στόχο να βάλει τη Λήμνο στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, αναδεικνύοντας την πλούσια γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα του νησιού.

Η κεντρική δράση, το φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου, λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο κάθε χρόνο από το 2017 αναδεικνύοντας την τοπική γαστρονομία της Λήμνου με ένα διαδραστικό και αυθεντικό τρόπο, αυτόν της φιλοξενίας και του φιλέματος.

Η Λήμνος είναι ένας τόπος πλούσιος σε γαστρονομικά προϊόντα. Στο νησί παράγονται προϊόντα τους όπως παραδοσιακά ζυμαρικά, τυριά, γλυκά, αλίπαστα, κρασιά, καβουρμά, όσπρια, αλεύρια, παξιμάδια, βότανα, ελαιόλαδο, μέλι και άλλα. Γνωρίστε τους παραγωγούς και τα εστιατόρια που δημιουργούν Λημνιά εδέσματα μέσα από της δράσεις του φεστιβάλ.

*Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Facebook και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Γιορτή της πατάτας στο Σκλήθρο

Η γιορτή της πατάτας πραγματοποιείται για την ανάδειξη του τοπικού προϊόντος της περιοχής, της πατάτας Λεκάνης, η οποία φημίζεται για τη νοστιμιά της και φυσικά, πρωταγωνιστεί στην εκδήλωση, μαγειρεμένη με ποικίλους τρόπους από τις γυναίκες του χωριού και μέλη του συλλόγου «Οι Ρίζες».

Κατά τη διάρκειά της γιορτής γίνεται παρουσίαση ποντιακών εθίμων και παραδόσεων του τόπου από τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου, προσφέρονται παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα και το αποτέλεσμα επισφραγίζει ένα πλούσιο ποντιακό και λαϊκό μουσικό πρόγραμμα με τοπικούς καλλιτέχνες.

Γιορτή της φακής στη Λευκάδα

Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, στην περιοχή του Αγίου Δονάτου της Εγκλουβής στην Λευκάδα, πραγματοποιείται η μεγάλη γιορτή της φακής.

Η φακή Εγκλουβής καλλιεργείται στην περιοχή από την εποχή της Ενετοκρατίας χωρίς να αλλοιωθεί ο σπερματότυπός της. Είναι πιστοποιημένη διεθνώς μεταξύ 8.500 χιλιάδων ποικιλιών. Η καλλιέργεια της γίνεται, όπου αυτό είναι δυνατό, με τον κλασικό πατροπαράδοτο τρόπο.

Γιορτή του τραχανά στη Λέσβο

Το Σάββατο 05 Αυγούστου θα τιμηθεί για άλλη μια χρονιά ο τραχανάς στη Λέσβο.

Ντόπιοι και επισκέπτες θα παρακολουθήσουν την ανάμειξη της κουρκούτης με το ντόπιο γάλα, όπου στη συνέχεια ο τραχανάς που μαγειρεύτηκε με το ξινόγαλο που μπαίνει από πάνω θα μοιραστεί σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, τα μέλη της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου, θα χορέψουν παραδοσιακούς τοπικούς χορούς και τραγούδια της Μ. Ασίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα