Γευση

Για αυτή τη μπουγάτσα και τουρίστας έρχεται!

Ένα μπουγατσατζίδικο σε μια διόλου τουριστική συνοικία της πόλης κατάφερε να προσελκύσει τους τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
για-αυτή-τη-μπουγάτσα-και-τουρίστας-έρ-62278
Χριστίνα Παρασκευοπούλου

bougatsa-bandis

Ποιος είπε ότι η καλή παραδοσιακή μπουγάτσα δεν μπορεί να προσελκύσει τουρισμό στην Θεσσαλονίκη; Το μικρό μπουγατσατζίδικο του Φίλιππου Μπαντή σίγουρα άλλαξετα δεδομένα αφού κατάφερε να γίνει προορισμός για τους τουρίστες της πόλης με μια ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω.

1

Το Παραδοσιακό Μπουγατσατζίδικο “Μπαντής” πρωτοάνοιξε τις πόρτες του στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης, και συγκεκριμένα στον αριθμό 33, το 1969, από τον πατέρα του Φίλιππου Μπαντή, όπου το συναντάμε μέχρι και σήμερα. Ο πατέρας του Φίλιππου όλα αυτά τα χρόνια ζύμωνε κι άνοιγε φύλλο για παραδοσιακή μπουγάτσα με συνταγή που διδάχτηκε από τον δικό του πατέρα, ο οποίος την έφερε μαζί του από την Καισαρεία της Καππαδοκίας, ερχόμενος στην Θεσσαλονίκη μετά την καταστροφή.

6

5

Σήμερα, τρίτης γενιάς μπουγατσοποιός, ο Φίλιππος έχει αναλάβει την παρασκευή, ανοίγοντας φρέσκο φύλλο στο χέρι καθημερινά, και ετοιμάζοντας κάθε είδους μπουγάτσα, αλλά και χωριάτικες πίτες, κουλούρια, κριτσίνια και πολλά ακόμα, με τις ίδιες παραδοσιακές συνταγές που χρησιμποιούνταν στο μαγαζί εδώ και χρόνια. Η μπουγάτσα που προσφέρεται είναι με γέμιση κρέμα, τυρί, κιμά, αλλά και σκέτη, δηλαδή μπουγάτσα μόνο από φύλλο, όπως σημειώνει ο Φίλιππος ότι την προτιμούν «οι παλιοί».

Ενώ φτιάχνεται με τις ίδιες τεχνικές και το ίδιο μεράκι που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια, ο Φίλιππος έχει προσαρμόσει την μπουγάτσα του στα σημερινά δεδομένα, καθώς «Παλιά ο κόσμος ήθελε την μπουγάτσα να στάζει λάδι, ενώ σήμερα το έχουμε αλλάξει αυτό, και η μπουγάτσα μας είναι η πλέον στεγνή της Θεσσαλονίκης», ενώ συνεχίζει να φτιάχνεται με αγνά ελληνικά υλικά. Ο Φίλιππος τα παρασκευάζει όλα ο ίδιος καθημερινά, αν και όπως σημειώνει, τον βοηθά ακόμα κάποιες φορές ο πατέρας του, αφού μετά από τόσα χρόνια αγάπης για την τέχνη αυτή, «δεν μπορεί αν δεν πάρει μυρωδιά από μπουγάτσα».

Η ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από την πρόσφατη φήμη του μαγαζιού άρχισε πριν από περίπου 1,5 χρόνο, όταν ένας Ιταλός τουρίστας που χάθηκε στην περιοχή προσπαθώντας να βρει την Άνω πόλη, κατέληξε να κάτσει στον «Μπαντή». Όπως αναφέρει ο Φίλιππος, «Ο Μάσιμο, θυμάμαι το ονομά του ακόμα, έχασε τον δρόμο του κι έκατσε σε μας να ξαποστάσει και δοκίμασε μπουγάτσα και καφέ, του έκανε μάλιστα εντύπωση η ελληνική εφεύρεση του φρέντο εσπρέσσο, δεν έχουν κάτι τέτοιο στην Ιταλία.» Ο τουρίστας ενθουσιάστηκε με την χειροποίητη μπουγάτσα αλλά και την θερμή εξυπηρέτηση και την φιλικότητα με την οποία του φέρθηκαν, δίνοντας του αναλυτικές οδηγίες για τον προορισμό του, κι έκανε το παραπάνω βήμα για να πει ευχαριστώ, γράφοντας για το κατάστημα στην μεγαλύτερη παγκοσμίως διαδικτυακή σελίδα ταξιδιωτικών εντυπώσεων, το Tripadvisor.

11

Η σελίδα, η οποία φιλοξενεί πλήθος κριτικών για προορισμούς, ξενοδοχεία, καφέ κι εστιατόρια, και την οποία επισκέπτονται εκατομμύρια επίδοξοι ταξιδιώτες για τουριστικές προτάσεις ανά τον κόσμο, φαίνεται πως έβαλε το μαγαζί στον παγκόσμιο χάρτη. Κι αυτό καθώς, όπως σημειώνει ο Φίλιππος, το μπουγατσατζίδικο βρέθηκε εκείνο το καλοκαίρι να εξυπηρετεί έναν σημαντικό αριθμό ξένων τουριστών που είχαν διαβάσει γι’αυτό κι έρχονταν να δοκιμάσουν την μπουγάτσα του. Ο αριθμός αυτός μάλιστα αυξήθηκε δραματικά το τελευταίο καλοκαίρι, καθώς από τον Ιούνιο και μετά το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας του ήταν ξένοι επισκέπτες από χώρες από την Τουρκία μέχρι την Αμερική. Μάλιστα, το μπουγατσατζίδικο βρισκόταν για εκείνο το διάστημα στην πρώτη θέση του Tripadvisor ανάμεσα στα καταστήματα εστίασης της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει ο Φίλιππος, «Εδώ η Παναγία Φανερωμένη σταυροκοπιέται γιατί βλέπει για πρώτη φορά τουρίστες, αφού δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην περιοχή».

7

Ο Φίλιππος Μπαντής πριν λίγες μέρες εκπροσώπησε την πόλη σε μια αποστολή του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Καλαμάτα, για την τουριστική προώθηση της πόλης, όπου έδειξε στους Καλαματιανούς πως παρασκευάζεται μια Θεσσαλονικιώτικη μπουγάτσα. Η γαστρονομική πλευρά μιας πόλης είναι ένα κομμάτι του τουρισμού που αποκτά όλο και μεγαλύτερο κοινό τον τελευταίο καιρό και είναι κάτι στο οποίο φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη μπορεί άφοβα να επενδύσει, δεδομένης της θετικής ανταπόκρισης σε πράγματα που οι Θεσσαλονικείς θεωρούν απλά και καθημερινά, όπως η μπουγάτσα.

16

Η απήχηση του συγκεκριμένου μαγαζιού ήταν τόσο μεγάλη που αν συνεχιστεί και το επόμενο καλοκαίρι, ο Φίλιππος σκέφτεται το ενδεχόμενο να μετακινήσει το κατάστημα στο κέντρο της πόλης όπου θα είναι δυνατή μια επέκτασή του. Έχει επίσης πλέον δημιουργήσει ιστοσελίδα και προφίλ για το κατάστημα στο facebook, ενώ οι αναφορές γι’αυτό στο Tripadvisor συνεχίζουν να αυξάνονται. Το σίγουρο είναι ότι η φιλική διάθεση, η αμεσότητα και βέβαια η φρέσκια χειροποίητη παραδοσιακή μπουγάτσα του «Μπαντή» έχει κερδίσει τους παροδικούς ταξιδιώτες στην πόλη, όπως έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια τους Θεσσαλονικείς της γειτονιάς του. Κάντε κι εσείς μια βόλτα στην Παναγία Φανερωμένη και διαπιστώστε το και μόνοι σας. 9

8

*Μπαντής, Παναγίας Φανερωμένης 33, Τηλ. 2310510355

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα