H μαγεία των Χριστουγέννων στα top ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης!
Οι φετινές γιορτές έχουν γεύση από βανίλια και λιωμένο βούτυρο και μυρωδιά από κανέλα και γαρύφαλλο.
Μικροί πειρασμοί, λαχταριστές απολαύσεις, εθιστικές συνήθειες.
Τα γλυκά είναι ο πιο εύκολος δρόμος για τη χαρά και τις ημέρες των γιορτών η ευτυχία είναι το απόλυτο ζητούμενο. Γευστικές εμπειρίες που μοιραζόμαστε γύρω από τα γιορτινά τραπέζια, κλέβουμε μέσα από κουτιά, προσφέρουμε σε κάθε μας επίσκεψη.
Η Θεσσαλονίκη έχει παράδοση με ιστορικά ζαχαροπλαστεία, αλλά και νέα sweet spots, που διατηρούν αναλλοίωτες τις παραδοσιακές συνταγές, ενώ παράλληλα πειραματίζονται με τη σύγχρονη εκδοχή της ζαχαροπλαστικής. Φέτος, ας κάνουμε τις στιγμές μας ακόμα πιο γλυκές!
Αρτοποιία Κουκουμέρια

Για περισσότερο από έναν αιώνα (!), ο φούρνος/ζαχαροπλαστείο στην Τούμπα ειδικεύεται σε οτιδήποτε παρασκευάζεται με αλεύρι, γράφοντας ιστορία στον χώρο του άρτου και των γλυκισμάτων. Η τέταρτη πλέον γενιά έχει αναλάβει να συνεχίσει μια μακρά παράδοση, αλλά και να αναδείξει το σύγχρονο πρόσωπο της επιχείρησης. Η πορεία, που ξεκίνησε από τους προπάππους της σημερινής ιδιοκτήτριας, οι οποίοι ήρθαν πρόσφυγες από το Ικόνιο, μετράει σημαντικά ορόσημα, όπως η δεκαετία του ‘80, οπότε και το κατάστημα ξεκίνησε την εξειδίκευση του στο ποιοτικό ψωμί ή αργότερα τα μαύρα ψωμιά, ώστε να φτάσει σήμερα να σερβίρει πάνω από 40 διαφορετικούς τύπους.
Εδώ, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κορυφαία πρώτη ύλη, το προζύμι αργής ωρίμανσης και στις παραδοσιακές συνταγές, όπως τα σμυρνέικα κουλουράκια. Όλα ετοιμάζονται στο δικό τους εργαστήριο, που βρίσκεται στο υπέροχο γωνιακό κτίριο με την εντυπωσιακή βιτρίνα. Στα ψωμιά, δεκάδες οι επιλογές, όπως το χωριάτικο της λαμαρίνας, το ψωμί του τσοπάνη, το αγιορείτικο, προτάσεις με κριθάρι ή καλαμπόκι, χριστόψωμο, καρυδόψωμο, με φουντούκι και σταφίδες, αλλά και μεγάλη ποικιλία σε σπιτικά σφολιατοειδή. Και για τις γιορτές, οι φούρνοι έχουν ανάψει και τα ταψιά ετοιμάζονται για τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες, βασιλόπιτες -ανεβατή ή τριφτή-, μπισκότο τριφτής, ισλί και μελομακάρονα -κλασικά ή σοκολάτας-, αλλά και τα πιο updated ατομικά μπισκότα σε φανταστικά χριστουγεννιάτικα σχέδια, τη λαχταριστή τούρτα κάστανο, τα panettone και τα γερμανικά stollen.

*Μικράς Ασίας 50, Τ. 2310 912365, Facebook, Instagram
Armenonville

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, υπάρχει ένα μαγικό μέρος που σε μεταφέρει σ’ έναν κόσμο γλυκών ονείρων. Είναι ένα μονοθεματικό ζαχαροπλαστείο που σε κερδίζει από την πρώτη ματιά, με τη μίνιμαλ και καθαρή αισθητική του και τις βιτρίνες του γεμάτες γευστικούς εθισμούς. Πρωταγωνιστής, το γλυκοπαγωτό Armenonville, μια πρόταση που θυμίζει την παιδική μας ηλικία και ξαναέκαναν μόδα η Ευγενία και η Έλενα. Έχοντας αδυναμία στις ποιοτικές, ολόφρεσκες πρώτες ύλες κι εμμονή στις χειροποίητες παρασκευές -ακόμη και οι ξηροί καρποί καβουρντίζονται και καραμελώνονται στο παρασκευαστήριό τους-, κατάφεραν να αναβιώσουν ένα παραδοσιακό, αστικό γλυκό και να το μετατρέψουν σε αγαπημένη, καθημερινή συνήθεια.

Η νοστιμιά του κρύβεται στην απλότητα και κυρίως την αναλογία κρέμας-μπισκότου με layers που προκαλούν διαδοχικές, γευστικές εκρήξεις. Οι νέες γεύσεις Lotus Biscoff, pistachio, Bueno με δεκάδες διαφορετικά toppings έχουν ήδη φανατικό κοινό, χωρίς να ξεχνάμε και τις παραδοσιακές εκδοχές -κλασικό, με γεύση αράπικο φιστίκι, με μαστίχα Χίου και κανταΐφι, με λεμόνι μαρέγκα, με σοκολάτα και καραμελωμένο αμύγδαλο. Για ακόμα περισσότερο xmas spirit, επιλέξτε με κάστανο και λευκή ή bitter σοκολάτα, καθώς και το επικό τιραμισού!

Κάθε είδος παράγεται σε ατομική μερίδα, οικογενειακή ή σε τούρτα. Κι αν αναζητάτε την αγαπημένη σας λιχουδιά παντού και πάντα, μπορείτε να την παραγγείλετε στη γεύση και το σχήμα που επιθυμείτε.
*Μητροπόλεως 102, Τ. 2310 525112, Facebook, Instagram
Cookie man

Υπάρχει ένα τοπόσημο στη Θεσσαλονίκη που είναι αναγνωρίσιμο και με κλειστά μάτια, μόνο και μόνο από τη μυρωδιά που πλανάται στον αέρα. Πλησιάζοντας στην οδό Μακένζι, απέναντι από την Αγία Σοφία, η μυρωδιά ψημένου μπισκότου κατακλύζει τις αισθήσεις σου. Το βούτυρο, η βανίλια, η καμένη σοκολάτα ή καραμέλα ξυπνάνε μνήμες άρρηκτα συνδεδεμένες με την παιδική μας ηλικία. Η ιστορία του ξεκινάει το 1987 στη Λάρισα, συνεχίζεται στον Βόλο το ‘88 και το 1991, βρίσκει τη μόνιμη θέση του στη Θεσσαλονίκη. Με διάθεση να προκαλεί γευστική νοσταλγία, καταφέρνει να μας θυμίζει την εποχή που περιμέναμε να βγουν από τον φούρνο τα χειροποίητα μπισκότα της γιαγιάς.

Εδώ, μπορείτε να βρείτε από βουτήματα διαίτης, κεράσματα και τσουρέκια μέχρι κέικ, τάρτες, βασιλόπιτες -γίνονται με την ίδια συνταγή με τα τσουρέκια-, κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Το hit του, όμως, είναι τα μπισκότα: soft, απλά, νηστίσιμα, διπλά ή παγωτίνια. Με χαρακτηριστικές γεύσεις, όπως οι Bueno, Lila Pause, Ferrero, Lotus, Biscoff, αλλά και το limited edition μελομακάρονο, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από 23 εθιστικές προτάσεις.

Από τη συλλογή δεν απουσιάζουν, φυσικά, και τα κλασικά βουτύρου, με brandy, ινδοκάρυδο, βανίλια, σοκολάτα ή τα εποχικά, με xmas ζαχαρόπαστα για μικρούς και μεγάλους. Αφήστε τη μυρωδιά να σας οδηγήσει στο πιο sweet spot του κέντρου κι εφοδιαστείτε με κουτιά γεμάτα παιδικές, γευστικές αναμνήσεις.
*Μακένζι Κινγκ 8, T. 2310 233685, Facebook, Instagram
Ελληνικόν 1938

Ανατολικά της Θεσσαλονίκης, υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο θρύλος, που σου θυμίζει ότι η ζωή κάποτε ήταν πιο απλή, πιο γλυκιά. Ένα ταξίδι στον χρόνο για τους παλαιότερους, μια γνωριμία με την αυθεντική, αλλά και σύγχρονη ζαχαροπλαστική για τους νεότερους, αλλά πάντα με την ίδια απλόχερη και ζεστή φιλοξενία του -πλέον και στο κέντρο της πόλης με νέο κατάστημα. Από το 1938, όταν ο Γεώργιος Πάντσιος ανοίγει το πρώτο ζαχαροπλαστείο «Εθνικόν», έως σήμερα, που έχει αναλάβει η εγγονή του, Χαρά Κυρίτση, η επιχείρηση καταγράφει μια επιτυχημένη διαδρομή που από πίσω κρύβει πολλή προσωπική εργασία, άριστες πρώτες ύλες, και μια αγάπη για τις παραδοσιακές συνταγές που συνυπάρχουν με τις σύγχρονες.

Με ναυαρχίδες τους εργολάβους, τη μόκα παγωτό, τα ροδίνια και τα κουλουράκια βουτύρου, παρουσιάζει μια μεγάλη γκάμα: καρυδάτα, αμυγδαλωτά, πτι φουρ με μαρμελάδα, παγωτό -αρμενοβίλ, παρφέ και chicago-, σοκολατάκια, τρίγωνα, σιροπιαστά, πάστες -Μαρκησία, εκλέρ και προφιτερόλ-, χωρίς να απουσιάζουν και τα πιο μοντέρνα macarons, tiramisu, cheesecake ή brownies. Κι επειδή είμαστε κλασικοί και γιορτές χωρίς τα γλυκά του δε νοούνται, επιλέγουμε βουτυράτους κουραμπιέδες, στριφτή ή κλασική βασιλόπιτα, μελένια μελομακάρονα, χωριάτικες πίτες, καθώς και νηστίσιμα, όπως πίτες, μηλόπιτα ή κουλουράκια.

Μια διαχρονική συνήθεια, η στάση για καφέ και γλυκό στα τραπεζάκια του, ενώ απολαμβάνουμε τις λιχουδιές του και στο σπίτι ή μέσω του catering service για μικρά σχήματα.
*Βασιλίσσης Όλγας 209, Τ. 2310 411133, Υποκατάστημα Π. Π. Γερμανού 12, Τ. 2316020006, Facebook, Instagram
Fleur Boulangerie- Patisserie

Τα Χριστούγεννα ήταν από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι σήμερα αγάπη και νοστιμιά. Ακολουθώντας πιστά αυτή την αιώνια συνταγή ευτυχίας χωρίς εκπτώσεις στις αξίες, τα υλικά και τις μνήμες, δίνει εξετάσεις κάθε Χριστούγεννα για να κερδίσει την πίστη μας ότι μερικά πράγματα σε έναν κόσμο που αλλάζει μπορεί να μένουν τα ίδια.
Πάμε λοιπόν! Κουραμπιέδες όπως ακριβώς οφείλει να είναι το ωραιότερο γιορτινό χιονισμένο γλυκό, μελομακάρονα να λιώνουν στο στόμα μαζί με το μέλι τους και να θυμίζουν έναν ακόμα λόγο που αγαπάς τα τραπέζια της γιορτής και φυσικά οι πιο διαφορετικές και νόστιμες βασιλόπιτες η αποκορύφωση τη βραδιά των εκκινήσεων και των φιλιών της Πρωτοχρονιάς.

Mε βασίλισσα όλων την περίφημη galette des rois με bonus το πορσελάνινο ομοίωμα που κρύβει!

To ωραιότερο τραπέζι της χρονιάς δεν μπορεί παρά να κλείσει με κάτι που θα σας μείνει αλησμόνητο. Το μοναδικό Mont Blanc, ο συνδυασμός κάστανου σε διαφορετικές υφές και casis! Αριστούργημα!
Life is tasteful when it’s Christmas time.
*Boulangerie & Patisserie: Δ. Φωκά 6, Πυλαία, Τ. 2310 380 620, Boulangerie: Εγνατίας 127, Τ. 2311 219792, Facebook & Instagram
Μίλτος

Το 1976, ανοίγει το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην περιοχή της Μαρτίου χωρίς κανείς να φαντάζεται ότι, μισό αιώνα μετά, το χαρακτηριστικό άρωμα και οι λιχουδιές του θα γινόντουσαν συνώνυμο του ονόματός του, προκαλώντας κάθε φορά τη γευστική μας μνήμη. Φέτος, θα γιορτάσει τα 50ά του γενέθλια, με πολλές εκπλήξεις και τις προτάσεις του να παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα.
Δέκα καταστήματα κι ένα e-shop μετά, έχει καθιερώσει στη γευστική μας συνείδηση iconic γλυκά, όπως κεράσματα και σοκολατάκια, προφιτερόλ, πάστες, σιροπιαστά και τσουρέκια. Κι επειδή «Οι γιορτές έχουν γεύση Μίλτος», οι πειρασμοί φέτος έχουν όνομα: επικές βασιλόπιτες -κλασική, με σοκολάτα λευκή ή γάλακτος και υγείας-, παραδοσιακή τριφτή, μελομακάρονα -κλασικά, με σοκολάτα, κάστανο, red velvet, Lotus Biscoff-, με την τούρτα και πάστα μελομακάρονο να γίνονται ο νέος εθισμός. Xmas μπισκότα και cupcakes, πανετόνε, βουτυράτα κουραμπιεδάκια και χριστουγεννιάτικες πραλίνες ολοκληρώνουν την πιο γλυκιά λίστα.

Σερφάρετε στο εύχρηστο και updated site, πάρτε ιδέες για το γιορτινό τραπέζι, τα κεράσματα, το εξαιρετικό menu catering των γιορτών και κάθε event που οργανώνετε. Εμπιστευτείτε τον, όμως, και στα custom made προσωπικά ή επαγγελματικά δώρα. Tip: Τα ζαχαροπλαστεία Μίλτος στηρίζουν τον Οργανισμό Make-a-Wish (Κάνε-μια-Ευχή Ελλάδος)”, με μέρος των εσόδων από συγκεκριμένη σειρά μπισκότων να προσφέρεται για τους σκοπούς του.

*Κεντρικό κατάστημα: Στέλιου Καζαντζίδη 37, Θέρμη – T: 2310 476 187 & 189 , Καταστήματα: Τσιμισκή 82 – T: 2310 222 120, Δελφών με Μαρτίου – T: 2310 319 413, Ελ. Βενιζέλου 8, Βότση – T: 2310 431429, Αγ. Ιωάννης: Γ. Γεννηματά 34 – T: 2310 445 328, Περαία: Ανθέων 24 – T: 23920 27 078, Χαριλάου: Αλ. Παπαναστασίου 133 – T: 2310 325 272, Χαριλάου: Γιάννη Αγγέλου 13 – T: 2310 323 279, Καλαμαριά: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 10Α – T: 2310 433 284, Εγνατία: Κ. Καραμανλή 35 – T: 2310 989 980, Site / Eshop: www.miltos.gr, Facebook, Instagram, Tik Tok
The Cakery By Jeny

Επειδή οι γιορτές είναι μυρωδιές, γεύσεις, τραπεζώματα και συγκεντρώσεις, τι πιο δημιουργικό από το να μπείτε στην κουζίνα μόνοι ή με τους αγαπημένους σας και να χαθείτε στη μαγεία της ζαχαροπλαστικής! Πριν, όμως, από αυτό, πρέπει να επισκεφθείτε το «εργαστήρι ζαχαροτεχνείας της Τζένης» ή να σερφάρετε στο eshop και να γνωρίσετε τον παραμυθένιο κόσμο της. Μια βιωματική εμπειρία που μετέφερε από τα χρόνια ενασχόλησής της στο χώρο τόσο σε Ελλάδα όσο και στο Βέλγιο, ένα concept, που σφράγισε με το πάθος της για τη ζαχαροτεχνεία, θέλοντας να μεταδώσει μια εξειδικευμένη γνώση γύρω από την τέχνη της -διοργανώνοντας και εξειδικευμένα σεμινάρια ζαχαροτεχνίας για pastry chefs to be.

Γεύσεις, εργαλεία και ιδέες, για ερασιτέχνες, επαγγελματίες και sugar addicts, όπως ζαχαρόπαστες, βρώσιμα χρώματα, κουτιά, καραμελόχαρτα, κουπάτ, πλάστες και φανταστικά διακοσμητικά για κάθε δημιουργία σας. Τις μεγαλύτερες, όμως, εκπλήξεις επιφυλάσσει το εργαστήριο, που ετοιμάζει γλυκά από ζαχαρόπαστα, τρισδιάστατες premium τούρτες, μπισκότα, popcakes ή cupcakes, μόνο κατόπιν παραγγελίας.

Τις φετινές γιορτές, το Cakery σας προτρέπει να απολαύσετε, να πειραματιστείτε και να μεγαλουργήσετε με super xmas ideas: βουτυρένια μπισκότα σε υπέροχα γιορτινά σχέδια, pop rolls, cheesecake, μπουκίτσες, cakes, παραδοσιακή βασιλόπιτα, μπισκοτόκουτα, διακοσμητικά, εργαλεία και είδη ζαχαροπλαστικής, όλα σε χριστουγεννιάτικο design.
*Μιχαήλ Ψελλού 14, Τ. 231 231 1357, e-shop: thecakery.gr Email : info@thecakery.gr Social Media : Facebook | Instagram | Tik Tok | Pinterest
The Old Cookie

Το πιο cozy cookie spot της πόλης φοράει τα γιορτινά του. Μικρό, παραμυθένιο και γεμάτο αρώματα που σε τραβούν από τον δρόμο, το The Old Cookie είναι ο απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις των cookies. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, βούτυρο, βανίλια και σοκολάτα γεμίζουν τον χώρο, ενώ η βιτρίνα με τα ολόφρεσκα μπισκότα δύσκολα σου επιτρέπει να περάσεις αδιάφορα.

Εδώ, θα βρεις New York cookies. Το πρώτο αποκλειστικά cookie shop στην Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε από το πάθος της Ελένης για τα NY cookies και την ανάγκη της να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό. Μαζί με τον αδελφό της, έστησαν αυτό το διαμαντάκι που μόλις έκλεισε 1 χρόνο λειτουργίας. Κάθε μήνα, ένα διαφορετικό «cookie of the month» εμφανίζεται για περιορισμένο χρόνο και γίνεται ανάρπαστο.

Αυτά τα Χριστούγεννα, τον ρόλο του guest star έχει το Glühwein cookie με κρέμα κάστανο και σάλτσα Glühwein, – ο,τι πρέπει για χειμωνιάτικες βόλτες .
