happy-15th-το-νέο-μενού-του-ρινόκερου-απογειών-1157225

Γευση

Happy 15th: Το νέο μενού του Ρινόκερου απογειώνει τις αισθήσεις!

Συμπληρώνοντας μια 15ετία στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης, γιορτάζει με ανανεωμένο μενού που σε κάνει να επιστρέφεις ξανά και ξανά εδώ!

Parallaxi
Parallaxi

Πριν 15 χρόνια, ο Αρχέλαος Λαζαρίδης, εμπνευσμένος από το λαμπρό οικογενειακό του παρελθόν στην εστίαση αποφασίζει να δημιουργήσει εκτός κέντρου ένα meat bar διαφορετικό.

Με έμφαση στις κοπές -τότε ακόμα το ανακάλυπταν οι επαγγελματίες του είδους-, στις ελαφρώς πειραγμένες  παραδοσιακές γεύσεις και στο plating. Από τις πρώτες ημέρες, κερδίζει τους  γνώστες του είδους, που το ξεχωρίζουν ως top meat-ing point και το  επισκέπτονται από κάθε περιοχή της πόλης.

Σήμερα, που όλα έχουν αλλάξει γύρω  μας, ο Ρινόκερος διατηρεί σταθερή τη λατρεία στο κρέας -ποιότητα, κοπές, τρόπος μαγειρέματος και παρουσίασης-, παραμένοντας αναλλοίωτος ως προς τον βασικό χαρακτήρα του.

Η «μυσταγωγία» ξεκινάει από τον ίδιο τον χώρο που θυμίζει art nouveau αισθητικής σαλόνι σπιτιού, που συνδυάζει το casual με την άνεση τόσο απλά και καλαίσθητα. Ροτόντες και πάγκος φιλοξενούν ευχάριστα τους θαμώνες, όπως και ο προφυλαγμένος εξωτερικός του χώρος, που είναι το ίδιο cosy κάθε εποχή. Αν παρατηρήσετε τους τοίχους του, διακοσμούνται κυρίως από τους πίνακες και τα murals της μητέρας του, της κ. Ευδοκίας, που τον μύησε και στην τέχνη της μαγειρικής πριν χρόνια.

The Philosophy

Εδώ, οι συνήθειες παραμένουν σταθερές: όλα τα υλικά είναι χειροποίητα, κάθε εποχή αλλάζει το μενού, ενώ εποχικά αλλάζουν και τα πιάτα ημέρας -περίπου ανά δύο εβδομάδες-, με κύρια συστατικά τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τις handmade μαρμελάδες. Με εκλεκτές πρώτες ύλες -βιολογικά από μικρούς παραγωγούς- κι εξαιρετικές κοπές -το βουβαλίσιο κρέας προέρχεται από την Κερκίνη και τα λουκάνικα από τις Σέρρες-, συνειδητοποιείς σε κάθε μπουκιά σου, αλλά και μετά το φαγητό ότι αυτό που τρως είναι ελληνικό σπιτικό φαγητό, αλλά φτιαγμένο από… σεφ!

Το νέο μενού προσθέτει πολλές πινελιές, έχοντας, όμως ως βάση iconic πιάτα κι έτσι γνωρίζουμε νέες γεύσεις ή υπέροχες παραλλαγές αγαπημένων προτάσεων: σπαράγγια με καπνιστή πανσέτα, τηγανητό αβγό και μανιτάρια shiitake -ολόφρεσκα από τον Μανιταρόδρομο-, σουτζουκάκια βουβαλίσια με τραγανά πιτάκια και χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα. Τα ζυμαρικά είναι κι αυτά χειροποίητα και ανάλογα την εποχή τροποποιούνται με τον κατάλληλο συνδυασμό: Νιόκι με σπαράγγια και σάλτσα λεμονιού ή πουγκιά γεμιστά με αχλάδι, σάλτσα γκοργκοντζόλα και φιστίκι Αιγίνης. Το αραντσίνι με γεύση γεμιστών και αφρό φέτας και τα θεϊκά σπιτικά ντολμαδάκια απλώς επιβεβαιώνουν τη homemade διάθεση. Το  Chevre με χειροποίητη μαριναρισμένη φράουλα και τζελ λεμόνι νομίζεις πάντα ότι τελειώνει πολύ γρήγορα, η νέα Σαλάτα κολοκύθι με πίκλα αχλάδι, αγγγούρι, φινόκιο, παξιμάδι χαρουπιού και βινεγκρέτ μηλόξυδου είναι ό,τι πιο δροσερό και νόστιμο θα δοκιμάσεις φέτος, ενώ η Σαλάτα κουνουπίδι με μαγιονέζα κάρυ, σταφίδες, κουκουνάρι, πράσινο μήλο και ξύδι βερίκοκο του Σεφ Γιάννου Σδούκα έχει τιμητική θέση στον κατάλογο.

Την ώρα του κυρίως, συνειδητοποιείς για άλλη μια φορά γιατί ο Ρινόκερος αποτελεί must visit meat bar της Θεσσαλονίκης. Με το μοσχαρίσιο σνίτσελ, με πουρέ πατάτας και ολλανδέζ μανιταριών γνωρίζεις μια ευχάριστη παραλλαγή, που ξεφεύγει από τα κλασικά με κοτόπουλο ή χοιρινό, ενώ το κριθαρότο με τα τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα από black Angus και κρέμα φέτας προσθέτει περισσότερη ποιότητα σ’ ένα αγαπημένο καθαρόαιμο πιάτο με κρέας. Τέλος, οι περίφημες κοπές του -φιλέτο μόσχου ή πικάνια με πουρέ μανιταριών, Τ-bone, rib eye και bavette- αποκαλύπτουν όλη τη μαεστρία και την εμμονή στην ποιότητα και τις σύγχρονες τεχνικές μαγειρέματος. Ανάλογα με τις προτάσεις των σεφ, οι κοπές είναι διαθέσιμες στα πιάτα ημέρας και με την κατάλληλη γαρνιτούρα δημιουργούν μοναδικούς συνδυασμούς.

Ας κάνουμε ένα φανταστικό σενάριο: έρχεσαι στον Ρινόκερο και δεν τρως! Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν μπορείς να φύγεις αν δε δοκιμάσεις ένα από τα επιδόρπιά που  φτιάχνονται εξολοκλήρου στην κουζίνα του. Η Pavlova πλέον αποτελεί ορόσημο  στο μενού και το γεγονός ότι δεν αλλάζει η συνταγή λέει πολλά. Στην περίπτωση της δεν υπάρχει περιγραφή, απλά έρχεστε και τη δοκιμάζετε. Με κλειστά μάτια! Όπως και τη new entry αποδομημένη μηλόπιτα της Σεφ Όλγας Μαξίμοβα. Και μπορεί να απορείς: μηλόπιτα καλοκαιριάτικα; Όταν, όμως, γευτείς αυτήν τη μηλόπιτα θα καταλάβεις ότι μόλις ανακάλυψες το -παντός καιρού- γλυκό σου! Ζεστή μηλόπιτα με παγωτό βανίλιας Μαδαγασκάρης, με crumble από αμύγδαλα, ζύμη μπισκότου, αλμυρή καραμέλα και αγριοκέρασο. Ένα μπολ που κλείνει μέσα του τον γευστικό παράδεισο. Σε αντίθεση με τη σοκολατένια κόλαση της Γκανάζ  σοκολάτας με πατισερί, καραμελωμένα αμύγδαλα, ναμελάκα λευκής σοκολάτας και μπισκότο Φλωρεντίνας, που λιώνει σε κάθε μπουκιά κι εσείς μαζί της.

Όσον αφορά στη wine list, είναι ένα ακόμα δυνατό χαρτί, που αποτυπώνει τη διάθεση για διαρκή αναζήτηση του νέου στον ξεχωριστό ελληνικό αμπελώνα. Ανανεώνεται εποχικά και δείχνει αδυναμία σε κτήματα της Μακεδονίας κυρίως, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Εύβοια και η Αττική. Πέρα από τις κλασικές, γνωστές προτάσεις, εδώ θα βρεις επιλογές από κτήματα που δεν είναι τόσο γνωστά, αλλά που είναι εξειδικευμένα σε συγκεκριμένες ποικιλίες. Πάντα, με στόχο τα πιάτα να κάνουν pairing με το κρασί ώστε να υπάρχει αρμονία στο γεύμα.

Φέτος, γιορτάζουμε μαζί με τον Ρινόκερο τις μικρές απολαύσεις της ζωής και αφήνουμε τις αισθήσεις μας να ξελογιαστούν από τις μοναδικές γαστρονομικές του εκπλήξεις.

*25ης Μαρτίου 2, Τ. 2310 428402, Facebook, Instagram

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα