Η Μελενίκου απέκτησε γαστρονομικό προορισμό
Ο Στάβλος ήρθε για να λειτουργήσει ενισχυτικά της άποψης ότι το φαγητό μπορεί να γίνει αυτό το χειμώνα παρηγοριά και συνεκτικός ιστός για τους ανθρώπους σε μια ζόρικη εποχή...
Σε ένα δρόμο με τεράστια ιστορία στη ζωή της πόλης, με ένα νεανικό κοινό που πάλλεται στα πέριξ του, μια διαρκής αξία του αστικού μας γίγνεσθαι, τη Μελενίκου, επέστρεψε αυτό το χειμώνα ένα ιστορικό πρόσωπο της εστίασης της πόλης.
Ο άνθρωπος που γέννησε το Ζύθο, το Αγιολί, τη Brizola αποφάσισε να επιστρέψει στην πιο νεανική από όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και να ανοίξει το Στάβλο.
Έναν τόπο με αισθητική και άποψη απόλυτα εναρμονισμένη στο σήμερα. Σε μια εποχή που οι αξίες επαναπροσδιορίζονται, που οι τσέπες ζορίζονται και οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να βρεθούν ξανά γύρω από ένα τραπέζι χωρίς να πανικοβληθούν για το τι θα αφήσουν στο λογαριασμό φεύγοντας.
Με κύριο μέλημα λοιπόν αυτές τις δυσκολίες της εποχής, με βαθιά γνώση των πρώτων υλών αλλά και του τι σημαίνει μαγειρεύω για κάποιον, προετοιμάζω ένα γεύμα ή ένα δείπνο με προσήλωση, αγάπη και εφευρετικότητα, με σεβασμό στον πελάτη που είναι εν δυνάμει φιλοξενούμενος σε ένα τραπέζι που για τον καθένα σημαίνει κάτι και με την πολύτιμη συνδρομή στο στήσιμο του μενού του Τάσου Βασιλειάδη και στην εκτέλεση του από το Γιώργο Κολίτση, ο παλαίμαχος των πετυχημένων εστιατορίων της Θεσσαλονίκης κάνει το νέο του βήμα εκεί.
Με αρωγό όπως και στο προηγούμενο του εστιατόριο τον εικαστικό Λάζαρο Πάντο στα έργα τέχνης, τις φωτογραφίες και την αισθητική του χώρου στήνει μια πρόταση που αγαπήθηκε από την πρώτη μέρα.
Κουζίνα ελληνική, με άποψη και κυρίως ιδέες για το παρακάτω μιας γαστρονομίας που οφείλει πια να λάβει υπ΄όψην της και τη ζόρικη εποχή, πειραματίζονται ωραία πάνω σε ανατολίτικο χούμους σερβιρισμένο σε μελιτζάνα, σε φακές και φάβα με εσπεριδοειδή, παίζουν με την παλαμίδα, τη λακέρδα και τα ντολμαδάκια με βάση τα θαλασσινά και αποθεώνουν τον τραχανά για να ολοκληρώσουμε τα πρώτα ευτυχείς με ένα ωραίο αλμυρό cheesecake με κατσικίσιο γαλλικό τυρί. Όλα τα πρώτα σε τιμές που ξεκινάνε από 4,5 και φτάνουν τα 9 ευρώ.
Στα κυρίως ο προσανατολισμός έγινε σε δημιουργικές προτάσεις, ένα ωραίο χειμωνιάτικο κουνουπίδι ψημένο στο φούρνο με χούμους, λαχταριστά μοσχαρίσια μάγουλα Σοφρέτο με κρεμούλα μανιταριών να τα αγκαλιάζουν, μια πανσέτα μερακλίδικη σε ρούμι σιγοψημένη, το ωραιότερο κεμπάπ ανατολής που φάγαμε ποτέ από αρνίσιο κιμά και μια θεϊκή σος από σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης, μια εσάνς ανατολής με ένα κότσι χοιρινό μαγειρεμένο σε tagine και για τους λάτρεις της θάλασσας ένα λαβράκι στον αχνό με χαβιάρι χελιδονόψαρου.
Με πατήματα γερά σε πρώτες ύλες εξαιρετικά διαλεγμένες από τον πλούτο του ελληνικού αγρού αλλά και των κρεάτων που παράγουν ελληνικές φάρμες, ο Στάβλος προσεγγίζει δημιουργικά αγαπημένα πιάτα με νέο κοίταγμα και προχωρά τη σκέψη της ελληνικής γαστρονομίας χωρίς παραπανίσια στολίσματα, δηθενιές και ψευτομοντέρνους υπαινιγμούς.
Ο Στάβλος είναι το μέρος που θέλεις να περάσεις τα μεσημέρια ή τα βράδια του φετινού χειμώνα χαζεύοντας τον παλιό ρωμαϊκό φούρνο που ανακαλύφθηκε πλάι στο τείχος της πόλης, την πίσω φωτισμένη αυλή ή το διαρκές πήγαινε έλα του νεαρόκοσμου στο δρόμο ακούγοντας μουσικές εξαιρετικά διαλεγμένες στα ηχεία.
Επειδή οι τιμές στη φετινή πίστα της ακρίβειας μετράνε πάντα πολύ τα πιάτα που δεν ξεπερνάνε τα δέκα ευρώ και τα κρασιά που θα σε εκπλήξουν με τις απίστευτες τιμές τους που θα σε κάνουν να μη διστάσεις να ανοίξεις και δεύτερο μπουκάλι για την παρέα είναι ο επιπλέον λόγος να πας.
Κων.Μελενίκου 30Α, 231 096 7273, fb: www.facebook.com/oStavlos