Ιωσήφ Ζααλούκ: O World Class Bartender της χρονιάς απαντά σε 8+1 ερωτήσεις
Ο 24χρονος διεθνώς αναγνωρισμένος bartender παραμένει δημιουργικά ανήσυχος και μοιράζεται τα μυστικά του
Μισός Έλληνας και μισός Αιγύπτιος, ο 24χρονος διεθνώς αναγνωρισμένος bartender, ξεκίνησε την καριέρα του στη Ρόδο, σε πολύ νεαρή ηλικία.
Έχοντας περάσει σεζόν σε boutique hotels ως cocktails bars σε Θεσσαλονίκη και Κοπεγχάγη, παραμένει δημιουργικά ανήσυχος, αναζητώντας πάντα τα τελευταία trends στο αντικείμενό του.
Τι σημαίνει για την πορεία σου ο φετινός τίτλος;
Νιώθω χαρούμενος και περήφανος με αυτό που πέτυχα. Όλοι οι διαγωνισμοί -και ιδιαίτερα αυτός- είναι ένας τρόπος να δείξεις ποιος είσαι και τι δουλειά μπορείς να κάνεις, να γνωρίσεις και να σε γνωρίσουν άνθρωποι του χώρου. Ωστόσο, η καλή δουλειά δεν πρέπει να σταματάει εκεί…
Στα 80’s και 90’s, το χρώμα κυριαρχούσε στα ποτά. Φέτος, ποια είναι η τάση στα cocktails;
Νομίζω πως το trend που επικρατεί αυτήν τη στιγμή είναι οτιδήποτε περιέχει κάποια μορφή ζύμωσης και ανθράκωσης.
Υπάρχει πρόβλεψη για το πώς διαμορφώνονται τα trends;
Θεωρώ πως, όσο περνάει ο καιρός, ο καταναλωτής θα ψάχνει όλο και συχνότερα κοκτέιλ με λίγο ή και καθόλου αλκοόλ και συντηρητικά.
Ποια θεωρείς τα top cocktails του φετινού χειμώνα;
Σίγουρα, ό,τι περιέχει σκουρόχρωμα αποστάγματα και ζεστά αρώματα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υπάρχουν κοκτέιλ για ξεχωριστές περιστάσεις; Δώσε μου μερικές προτάσεις…
Πιστεύω πως ναι, όλοι έχουμε συνδυάσει τέτοιες περιστάσεις με ένα συγκεκριμένο ποτό-κοκτέιλ. Προσωπικά, τώρα τις γιορτές, έχω πάντα ένα Dry Martini έτοιμο για κατανάλωση στην κατάψυξη. Σ’ ένα επαγγελματικό τραπέζι, θα πρότεινα ένα Old Fashioned και σε μία επέτειο, ένα French 75 ή κάτι με σαμπάνια.
Μπορείς να μας δώσεις τη συνταγή για ένα xmas cocktail;
“Christmas Punch”: 700ml Zacapa Rum, 1.5L χυμός πορτοκαλιού και άλλων τροπικών φρούτων, 50-100ml απλό σιρόπι ζάχαρης, μπαχαρικά της επιλογής σας.
Ποια είναι τα συστατικά που αγαπάς ιδιαίτερα και ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο cocktail;
Μου αρέσει να χρησιμοποιώ πολύ διάφορα Amari, αλλά και Vermouth λόγω της πολυπλοκότητάς τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, ένα από τα αγαπημένα μου cocktail είναι το Negroni.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υπάρχουν cocktails που κάνουν pairing με το φαγητό; Ποια είναι αυτά και με τι «σετάρονται»;
Θεωρώ το cocktail pairing πολύ σημαντικό για ένα εστιατόριο, καθώς μπορεί να απογειώσει την εμπειρία του πελάτη. Μερικά απλά και σίγουρα παραδείγματα είναι ένα Dry Martini με στρείδια ή ένα Rum Fashioned με διάφορα Bitters σε συνδυασμό μ’ ένα γλυκό σοκολάτας.
Πες μου μερικές ιδέες για alcohol free cocktails; Υπάρχουν ποτά για κάποιους που ακολουθούν υγιεινή διατροφή;
Πλέον, υπάρχουν πολλές επιλογές για κάποιον που επιθυμεί κάτι χωρίς αλκοόλ ή κάτι υγιεινό. Μερικά από αυτά -που ευχαριστιέμαι κι εγώ να πίνω- είναι τα μη αλκοολούχα προϊόντα της ελληνικής εταιρίας Roots σε διάφορα κοκτέιλ τύπου Spritz ή ένα Tanqueray 0.0% μ’ ένα premium τόνικ. Πολύ καλή εναλλακτική είναι, επίσης, και η σειρά των Seedlip, που δεν περιέχει ούτε αλκοόλ ούτε ζάχαρη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.