H απόλυτη νέα γαστρονομική άφιξη στη Θεσσαλονίκη λατρεύει το κρέας!

Η ομάδα του Γλυκάνισου και του Marea παρουσιάζει στα Ξυλάδικα το πιο must νέο γαστρονομικό projectt.

Parallaxi
h-απόλυτη-νέα-γαστρονομική-άφιξη-στη-θε-885071
Parallaxi

Αν κάτι κερδίζει με άνεση η σπουδαία ομάδα που έχει δημιουργήσει τα λατρεμένα και απόλυτα πετυχημένα εστιατόρια του Γλυκάνισου και του Marea Sea Spirit είναι η απόλυτη γνώση και προσήλωση σε κάθε νέο της στοίχημα.

Με τις παρουσίες της στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης έχουν αποδείξει εδώ και χρόνια ότι διαθέτουν πιστό κοινό, αλλά κυρίως πρόταση δυνατή να προσφέρουν. Κι αυτό γιατί έχουν πετύχει έναν σπάνιο συνδυασμό: να δημιουργήσουν χώρους υψηλής αισθητικής, με κουζίνες απαιτήσεων, που, έχουν, όμως, casual χαρακτήρα και ambience και απευθύνονται σε όλους με την ίδια ευκολία, παραδίδοντας μαθήματα εξαιρετικής φιλοξενίας. Έχοντας βάσεις γερές στην Πυλαία και το κέντρο έφτασε η ώρα για κάτι εντελώς αλλιώτικο στην ιστορική περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης.

Σε γερά θεμέλια στήθηκε το εστιατόριο Iberico, πίσω από το εμπορικό κέντρο One Salonica, σηματοδοτώντας τοπικά, κατά κάποιο τρόπο, τον νέο πόλο απόλαυσης της πόλης. Εκεί όπου λειτουργούσε προηγουμένως το αγαπημένο εστιατόριο Brizola που έκλεισε τον κύκλο του, στο βιομηχανικό αυτό κτίριο που περικλείει μέσα του τη νέα φιλοσοφία της Θεσσαλονίκης για την κρεατοφαγία.

Στην είσοδο, η υποδοχή σε καλωσορίζει ζεστά κι εγκάρδια, χωρίς υπερβολές, προϊδεάζοντας για τη συνέχεια. Κάπως έτσι σπάει ο πάγος της πρώτης γνωριμίας με το μαγαζί, που έρχεται να σε μαγέψει με το περιβάλλον του. Ένας συνδυασμός βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και νεοκλασικής αισθητικής κατακλύζει τον χώρο, με το μέταλλο, το ξύλο και το γυαλί να εναλλάσσονται με αρμονία. Η πέτρα στον τοίχο και η παλαιωμένη ξύλινη πόρτα, το ξύλινο πάτωμα, τα άνετα βελούδινα και δερμάτινα καθίσματα με τις ροτόντες, οι κλασικοί πολυέλαιοι, που συνομιλούν με τα μοντέρνα φωτιστικά -σαν μικροί δορυφόροι ενός σύμπαντος καλαισθησίας και υψηλού ντιζάιν.

Όλα επιμελώς τοποθετημένα για το τέλειο σκηνικό. Όπως και τα σύγχρονα ψυγεία -με τις γυάλινες πόρτες-, που συντηρούν τα κρέατα, αλλά και οι κάβες σε κοινή θέα. Και κυρίαρχος όλων, το φως. Από το πρωί, εισβάλλει γενναιόδωρα από τα μεγάλα ανοίγματα, ενώ το βράδυ η επιλογή του χαμηλού φωτισμού συνθέτει την ιδανική ατμόσφαιρα είτε για το πρώτο ραντεβού είτε για μια φιλική ή επαγγελματική έξοδο για φαγητό.

Κι όταν αρχίζουν οι παραγγελίες, εκεί ανακαλύπτεις ξανά ή γνωρίζεις εκ νέου την ειλικρινή ευγένεια και τον πολιτισμό του μαγαζιού, με το έμπειρο προσωπικό του να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή να σε ενημερώσει, εξυπηρετήσει, βοηθήσει, ικανοποιήσει. Το μενού στηρίζεται αρκετά στο γευστικό ιδίωμα της πόλης και την αριστοτεχνική διαδικασία κοπής των κρεάτων και του ψησίματος. Με εμμονή στις πρώτες ύλες, η Ελλάδα παραμένει η βασική χώρα προέλευσής τους, με μικρές προσθήκες από διεθνείς φάρμες για να ολοκληρώσουν την ποικιλία. Βασιλιάς της κουζίνας, όμως, παραμένει ο ξυλόφουρνος για την καθημερινή παραγωγή από ζύμες: κασερόπιτα με chutney από παστουρμά και καστανόμελο, κρεατόπιτα με μελιτζάνα και κρέμα από τυρί Μετσόβου, Naan με αντσούγιες Ισπανίας, καραμελωμένο κρεμμύδι, μυρωδικά, γκοργκοντζόλα και πιπεριά Φλωρίνης και λαχταριστά, προζυμένια ψωμάκια, που καταφτάνουν στο τραπέζι με συνοδεία ενός υπέροχα αρωματισμένου βουτύρου.

Και τα μαγειρευτά φαγητά του καταλόγου, όμως, σιγοψήνονται στον φούρνο, όπως οι χυλοπίτες με μοσχαρίσια ουρά και μάγουλα, τα νιόκι πατάτας με λαχανικά, τα τοσκανέζικα ζυμαρικά με σπανάκι και ανθότυρο, αλλά και οι made in Greece σεσκουλοντολμάδες με κρέμα αβγολέμονο.

Από τις προτάσεις κιόλας των ορεκτικών καταλαβαίνεις τον παραδοσιακό -σχεδόν σπιτικό- χαρακτήρα των πιάτων, από τις οποίες δε λείπουν και διεθνείς προσθήκες, μια απλή, γευστική προθέρμανση για τα κυρίως που θα ακολουθήσουν. Πιπερονάτη με βουβαλίσια φέτα και πικάντικα τηγανητά πιπεράκια padron, κατσικίσιο τυρί chevre, μελιτζάνα καπνιστή στον ξυλόφουρνο, πατάτες με αβγά, σουτζούκι και ανθόγαλα, κροκέτες με jamon iberico ή κεφτέδες στο τηγάνι.

Οι σαλάτες του δε, έχουν αυτό το twist, που τις κάνει μοναδικές και που ισορροπούν τέλεια τις υφές, παίζοντας με το ξινό και το γλυκό, όπως η πράσινη, με ντρέσινγκ οξυμέλι, ξερά σύκα, καρύδια, αχλάδι, πεκορίνο Αμφιλοχίας και πορτοκάλι ή αυτήν με Iceberg και παστράμι κοτόπουλο, λάχανο, καρότο, κατσικίσιο μπλε τυρί, τραγανές φακές και ντρέσινγκ με ρόδι και πίκλα σέλερι.

Αν τα κυρίως, όπως τα Porchetta iberico στη σούβλα, κοτόπουλο ψητό με πεκορίνο, μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά black angus, παϊδάκια αρνίσια ή γλώσσα meuniere, σας φανούν συμβατικά, μην τα προσπεράσετε, αφού το ψήσιμο και η υλοποίησή τους μετατρέπουν ένα πιάτο με κρέας σε ποίημα.

Κι αν οι λέξεις μπαβέτα, πλούμα iberico, rib eye ελληνικό black angus, rib eye prime USA, picanha, short ribs black angus σας ακούγονται άγνωστες και σας αγχώνουν, μια συμβουλή σας έχω: καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλες σας, αφήστε το προσωπικό να σας εξηγήσει και να σας προτείνει ποια πεντανόστιμη και καλοψημένη κοπή θα επιλέξετε. Εκεί που απλότητα αναδεικνύει την αυθεντική γεύση και την ποιότητα.

Εσείς, απλά δηλώστε την προτίμησή σας για το πόσο καλοψημένο ή όχι επιθυμείτε το κρέας σας. Κι αν πάλι το μετανιώσετε και το θέλετε κι άλλο ψημένο, τα μαντέμια με τη φωτιά που έρχονται στο τραπέζι θα μετατρέψουν την όλη διαδικασία απλά σε διασκέδαση. Η λίστα με τις κοπές ολοκληρώνεται από σπαλομπριζόλα, Tomahawk, Τ – bone, φιλέτο μοσχαρίσιο, οι οποίες συνοδεύονται είτε από σπιτικές πατάτες τηγανιτές, ψητά λαχανικά ή βελουδένιο πουρέ σελινόριζας, κολοκύθας ή πατάτας.

Ένα αληθινά επικό γεύμα δε θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί από τα κορυφαία κρασιά -270 στο σύνολό τους- από ελληνικούς κυρίως και κάποιους διεθνείς αμπελώνες. Το καλύτερο, βέβαια, έρχεται στο τέλος· τάρτα μήλου με παγωτό βανίλια και καραμέλα, απαλή Τιραμισού ή Βlack forest με αγριοκέρασο και parfait κρέμα με cassis. Τα λόγια εδώ είναι λίγα, οπότε η προτροπή είναι απλά μία: δοκιμάστε τα!

Με την προετοιμασία της σκεπαστής ταράτσας, που θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει από τον Μάιο, το Iberico ετοιμάζεται να υποδεχτεί ακόμα περισσότερους μύστες των γεύσεων του, ενώ στα συν του συγκαταλέγεται και ο άπλετος χώρος για παρκινγκ, κάθε στιγμή της ημέρας.

Στο Iberico δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην πάτε, αλλά όλοι οι σωστοί λόγοι για να το επισκεφθείτε. Η πετυχημένη συνταγή της ομάδας αποτελεί εγγύηση για το ότι θα βρεθείτε σ’ έναν χώρο αυθεντικά φιλόξενο, με casual χαρακτήρα, αλλά με service και παροχές απαιτήσεων. Σαν κάτι γνώριμο και οικείο, αλλά με μια έκπληξη! Κάτι που βρίσκεις σπάνια και πληρώνεις πολύ ακριβά. Άλλα όχι εδώ. Εδώ, σε αποχαιρετούν μ’ ένα κέρασμα κι ένα ζεστό χαμόγελο κι εσύ δίνεις την υπόσχεση στον εαυτό σου ότι θα επιστρέψεις. Γιατί τις όμορφες εμπειρίες όλοι θέλουμε να τις ζούμε ξανά και ξανά…

Το νέο meat restaurant Iberico, δεν είναι μόνο το νέο hot spot για τις καθημερινές -και όχι μόνο- συναντήσεις μας, αλλά και ο γαστρονομικός «ναός» όπου η τέχνη της γεύσης συναντάει την απόλυτη αίσθηση της φιλοξενίας.

*Νικ. Μάντζαρου 18 &, Κώττα Ρούλια, τηλ. 2310 532800, Facebook

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα