Καφέ - Μπαρ

30 χρόνια Malt n Jazz: Μια Ιστορική Μπάρα της Θεσσαλονίκης γιορτάζει με Έξι Εκλεκτά Scotch Whiskey της Trinity Wines

Mια γευσιγνωσία που τιμά την κουλτούρα και τη φιλοσοφία της ιστορικής μπάρας, αλλά και την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης

Parallaxi
30-χρόνια-malt-n-jazz-μια-ιστορική-μπάρα-της-θεσσ-1410613
Parallaxi

Τριάντα χρόνια. Ένας ολόκληρος κύκλος γεμάτος ιστορίες, μουσικές, ποτήρια που γέμιζαν και άδειαζαν, άνθρωποι που συναντήθηκαν για πρώτη φορά ή ξαναβρέθηκαν σαν παλιοί φίλοι. Το Malt n Jazz, μία από τις πιο ιστορικές και επιδραστικές μπάρες της Θεσσαλονίκης, γιορτάζει φέτος τα τριάντα του χρόνια. Και το κάνει με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα: με μια γευσιγνωσία που τιμά την κουλτούρα του, τη φιλοσοφία του και την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Trinity Wines παρουσίασε έξι αντιπροσωπευτικά whisky από το πορτφόλιό της, σε μια βραδιά που συνδύαζε τη «μυστικιστική» ουσία της Σκωτίας με τον «ρομαντικό» χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης. Την παρουσίαση ανέλαβε ο Πέτρος Χαριζόπουλος, ένας άνθρωπος που για πολλούς θεωρείται “η φωνή” του whisky στην Ελλάδα, γνώστης, μεθοδικός, με σπουδαία περιγραφική ικανότητα, αλλά πάνω απ’ όλα μοναδικός αφηγητής.

Malt n Jazz: Η μπάρα που έγινε κεφάλαιο της πόλης

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα, το Malt n Jazz δεν υπήρξε απλώς ένα μέρος για να πιεις whisky. Ήταν και παραμένει μια σπάνια εμπειρία που αναβλύζει παλιά, καλή, αυθεντική Θεσσαλονίκη που έχει τη δική της χρονοκάψουλα. Στο ημίφως του ξύλου και των μπουκαλιών, ανάμεσα στη μυρωδιά του whisky και στον rock n roll ήχο, γεννήθηκε μια κουλτούρα γύρω από τον βασιλιά των αποσταγμάτων. Ήταν η εποχή που το whisky στην Ελλάδα έκανε τα πρώτα σοβαρά βήματα πέρα από τις βασικές εμπορικές ετικέτες, και το Malt n Jazz έγινε ένα από τα απάγκια όπου το κοινό άρχισε να αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα και την ποικιλία του.

Με τα χρόνια, το μπαρ έγινε σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του whisky, τους εξερευνητές του καλού αποστάγματος, αλλά και για όσους ήθελαν να ζήσουν κάτι διαφορετικό. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο μιας πόλης που αγαπά τον πολιτισμό και την απόλαυση.

The Scotch Whiskey Tasting

Η παρουσίαση των έξι whiskey από την Trinity Wines ήταν μια βραδιά που είχε σχεδιαστεί για να αναδείξει το εύρος, την ιστορία και τις διαφορετικές εκφράσεις του σκωτσέζικου αποστάγματος. Ο Πέτρος Χαριζόπουλος, spirits specialist της εταιρείας, λειτούργησε όχι μόνο ως γευσιγνώστης, αλλά ως αφηγητής και οδηγός μέσα από τα τοπία, τα αποστακτήρια και τις μυρωδιές της Σκωτίας, αλλά και τις προσωπικές του αναμνήσεις και εμπειρίες που πάντα δίνουν τη ρομαντική νότα και το προσωπικό βίωμα σε αυτές τις βραδιές.

Με καθαρή, απλή, αλλά βαθιά γνώση, περιέγραψε τα χαρακτηριστικά κάθε ετικέτας: πώς η περιοχή, η πρώτη ύλη, το κλίμα, το βαρέλι, ο χρόνος και ο άνθρωπος καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα στο ποτήρι. Από τις νότες καπνού των νησιών μέχρι την απαλή φρουτώδη κομψότητα των Highlands, από τις μελένιες ισορροπίες του Speyside μέχρι τη στιβαρότητα των Lowlands, κάθε whisky είναι ένας μικρόκοσμος με δικό του DNA. Και μέσα σε όλο αυτό, ο σημαντικός ρόλος του master blender που δίνει τη μοναδική ταυτότητα του κάθε αποστακτηρίου. Ο Πέτρος μίλησε για την κουλτούρα πίσω από τις ετικέτες, για τα αποστακτήρια που παλεύουν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, για τους ανθρώπους που δημιουργούν whisky όχι απλώς ως προϊόν, αλλά ως κομμάτι του τόπου και προέκταση του εαυτού τους.

Τα έξι whiskey: Έξι εκφράσεις του σκωτσέζικου χαρακτήρα

Η επιλογή των έξι whisky που παρουσιάστηκαν στο Malt n Jazz υπογράμμιζε αυτή τη φιλοσοφία: δεν ήταν οι πιο «διάσημες» ή οι πιο «εύκολες» ετικέτες, αλλά εκείνες που αφηγούνταν μια ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο, η εκδήλωση έγινε μια ακτινογραφία του τι σημαίνει να αγαπάς το whisky: να το σέβεσαι, να το εξερευνάς, να το μοιράζεσαι και να κατανοείς την αιτία και το αιτιατό, γιατί δεν είναι άδικα ο βασιλιάς των αποσταγμάτων.

Pure Scot Signature – Η πρώτη ανάσα της Σκωτίας

Το πρώτο dram ήταν το Pure Scot Signature, ένα blend που γεννήθηκε στο Bladnoch Distillery, το παλαιότερο εν λειτουργία αποστακτήριο των Lowlands, ιδρυμένο το 1817 στην περιοχή Lowlands, κοντά στον ποταμό Bladnoch. Έχει περάσει πολλές περιόδους κλεισίματος και αναβίωσης, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ιστορικό. Σήμερα θεωρείται «το πιο νότιο» λειτουργικό αποστακτήριο της Σκωτίας και ένα από τα πιο αναγεννημένα της νέας εποχής. Δημιούργημα του master blender Dr. Nick Savage, που έχει περάσει από μερικά από τα πιο σεβαστά whisky projects της εποχής. Ένα whiskey που κουβαλά την αίσθηση του “καλωσορίσματος”, σαν να ανοίγει η πόρτα ενός αποστακτηρίου και σε υποδέχεται μια ζεστή ανάσα από μέλι, κίτρο και φρεσκοκομμένη βύνη, μια εισαγωγή που λέει χωρίς πολλά λόγια: “εδώ ξεκινάμε”.

Bladnoch Vinaya – Ο σεβασμός της παράδοσης

Από το ιστορικό αποστακτήριο των Lowlands μας έρχεται και το Vinaya, ένα single malt που το όνομά του σημαίνει “σεβασμός κι ευγνωμοσύνη” στα σανσκριτικά υπογραμμίζοντας την προσεκτική επιλογή βαρελιών και την τεχνική ακρίβεια στη δημιουργία του whisky. Το Vinaya είναι first-fill, που σημαίνει πως τα βαρέλια χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά για ωρίμανση whiskey, κάτι που ενισχύει τα αρώματα και τη γεύση. Αυτό δίνει στο whiskey πιο πλούσιο και έντονο προφίλ, κάτι που είναι ενδιαφέρον για όσους γράφουν για “young but complex malts”. Με ABV 46,7% και φυσικό χρώμα χωρίς ψυχρή διήθηση, το Vinaya ξεχωρίζει για την ισορροπία του: Νότες από αχλάδι, μήλο, λευκά άνθη, μια αίσθηση βανίλιας και μαύρης σοκολάτας που άγγιζε απαλά το στόμα.

GlenAllachie 8 Years Old – Η ζωντάνια της νιότης

Και ύστερα ήρθε το GlenAllachie 8 Years Old από το GlenAllachie Distillery στο Speyside, στους πρόποδες του βουνού Ben Rinnes. Το αποστακτήριο ιδρύθηκε το 1967 και για χρόνια το τύλιγε ένα πέπλο μυστηρίου ενώ για δεκαετίες παρήγαγε κυρίως spirit που χρησιμοποιούνταν σε blended whiskies. Όλα άλλαξαν όμως το 2017 όταν στο τιμόνι του αποστακτηρίου βρέθηκε ο θρυλικός Billy Walker, ο “alchemist” που αναγέννησε το distillery από τα θεμέλια, του έδωσε σύγχρονη ταυτότητα και λάνσαρε την δική του σειρά single malts (core range).

Έκτοτε, η φιλοσοφία του επικεντρώνεται στην υψηλή ποιότητα: επιλεγμένα βαρέλια, προσεγμένη ωρίμανση και προσοχή στη λεπτομέρεια, κάτι που αποτυπώνεται στις (πολλές) βραβεύσεις. Το GlenAllachie 8ΥΟ ωριμάζει κυρίως σε συνδυασμό first-fill Bourbon barrels και first-fill Sherry casks. Είναι ένα whiskey με έντονο χαρακτήρα και πολυπλοκότητα, νεανικό, ζωηρό, με εκείνη την ορμή της αρχής: μέλι, αχλάδι, μήλο, σταφίδα, κακάο, γλυκά μπαχαρικά, ένα άγγιγμα toffee και κουβερτούρας.

GlenAllachie 12 Years Old – World’s Best Single Malt» για το 2025

Και μετά, ο «βασιλιάς». Το GlenAllachie Years Old, το οποίο το 2025, αναδείχθηκε «World’s Best Single Malt» στα World Whiskies Awards, κερδίζοντας έναν από τους πιο περιζήτητους τίτλους στον κόσμο του Scotch. Μάλιστα, πρώτη φορά στην ιστορία των βραβείων ένα whiskey με «γήινη» τιμή κατακτά τον τίτλο και αυτό προκάλεσε μια μίνι φρενίτιδα γύρω από το αποστακτήριο. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά όμως που το αποστακτήριο βραβεύεται για τις εμφιαλώσεις του: το 2021 είχε προηγουμένως κερδίσει τον ίδιο τίτλο με το GlenAllachie 10 Year Old Cask Strength Batch 4. Με αυτό, το GlenAllachie ξεχώρισε ως το μόνο σκωτσέζικο αποστακτήριο που έχει κερδίσει τον “World’s Best Single Malt” τουλάχιστον δύο φορές από το 2017. Το GlenAllachie 12 ΥΟ είναι ένας συνδυασμός first-fill Bourbon casks, first-fill Sherry casks και μερικών ειδικών βαρελιών όπως Pedro Ximénez Sherry και βαρέλια που περιείχαν κόκκινο κρασί. Ένα σύνθετο μωσαϊκό που δίνει ένα πραγματικά υπέροχο, πλούσιο, αρμονικό single malt, βαθύ, μια  σπάνια συμφωνία από sherry, μέλι, μοσχοκάρυδο, κανέλα, ξηρούς καρπούς και μαύρη σοκολάτα.

Meikle Tòir 5 Years Old The Sherry One – Η φωτιά της νοσταλγίας

Meikle Tòir θα πει στα κέλτικα “the big twist” ή αλλιώς μεγάλη επιδίωξη, καθώς με αυτή την εμφιάλωση ο Billy Walker δημιουργεί ένα smoky Speyside χωρίς όμως να θυμίζει τις βαριές peated εκδοχές του Islay. Αυτό το καταφέρνει καθώς χρησιμοποιεί τύρφη ηπειρωτικής προέλευσης που δίνει πιο «γλυκό» και ξυλώδη καπνιστό χαρακτήρα σε σύγκριση με την παράκτια τύρφη. Το συγκεκριμένο 5ετές φέρει την ονομασία The Sherry Oneκαθώς είχε εκτεταμένη ζύμωση (περίπου 160 ώρες!!!) και ωρίμασε σε Oloroso και Pedro Ximénez (PX) sherry puncheons. Στην πράξη το Meikle Tòir The Sherry One, ήταν μια πολύ μεγάλη έκπληξη, καθώς απαντά από μόνο του σε μια αιρετική ερώτηση: πόσα whiskey γνωρίζετε να έχουν τα guts να γράφουν την ένδειξη 5ΥΟ στην ετικέτα και να αποδίδουν τόσο υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά; Δυναμικό sherry influence, νεανική ένταση, κέδρος, cigar box, butterscotch, mocha, φλούδα πορτοκαλιού, μέλι, σταφίδες, καμένη ζάχαρη και άριστα ενσωματωμένες γλυκιές νότες καπνού και απαλής τύρφης.

MacNair’s Lum Reek 10 Years Old Batch 2 – Η σκιά και το φως

Last but not least, το Lum Reek 10 Υears Οld Batch 2. Το όνομα “Lum Reek” προέρχεται από τη σκωτσέζικη φράση «lang may yer lum reek» που σημαίνει «είθε να καπνίζει πάντα η καμινάδα σου» που αντιστοιχεί σε ευχή για καλή υγεία και καλές αποστάξεις. Ένα εμβληματικό blended malt (δηλαδή blend από single malts) κυρίως από Speyside και από Islay που μπαίνει στο χώρο σαν σκοτεινός χαρακτήρας σκωτσέζικου μυθιστορήματος, δημιούργημα του BenRiach’s Billy Walker era. Η ωρίμαση περιλαμβάνει ισπανικά Sherry casks, wine barriques και virgin (καινούρια) δρύινα βαρέλια. Κρατήστε ότι βγαίνει σε φυσική “cask strength” μορφή και αυτό θα πει 55,8% ABV για το Batch 2! Νότες από καπνό, ιώδιο, μέλι, ζαχαρωμένα φρούτα, ginger, βανίλια, κανέλα, διακριτική τύρφη, butterscotch, καραμέλα και διακριτικές γήινες νότες. Ένα απίστευτο δείγμα ισορροπίας και πολυπλοκότητας.

Μια γιορτή για το σήμερα, μια υπόσχεση για το αύριο

Τα τριάντα χρόνια του Malt n Jazz δεν είναι απλώς μια ημερολογιακή επέτειος. Είναι η επιβεβαίωση ότι ένας χώρος μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο από το αρχικό του όραμα. Ότι μπορεί να γίνει κομμάτι της πόλης, να διαμορφώσει γούστα, να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει και να αποτελέσει σημείο αναφοράς.

Η βραδιά με την Trinity Wines ήταν ένας φόρος τιμής σε αυτή τη διαδρομή. Αλλά ταυτόχρονα ήταν και μια ματιά στο μέλλον — ένα μήνυμα ότι το Malt n Jazz παραμένει ζωντανό, ανήσυχο και σε συνεχή διάλογο με τον κόσμο του ποιοτικού ποτού.

Η Θεσσαλονίκη σίγουρα αλλάζει και μαζί της αλλάζουν και οι άνθρωποί της. Το ίδιο το whisky επίσης αλλάζει. Αλλά το Malt n Jazz, τριάντα χρόνια μετά, συνεχίζει να προσφέρει αυτό που αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή: αυθεντικές εμπειρίες, πραγματικές γεύσεις και μια αίσθηση κοινότητας που μόνο οι ιστορικές μπάρες μπορούν να προσφέρουν.

Slainte!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα