Καφέ - Μπαρ

Οι ωραίες μέρες και νύχτες του κέντρου στο Νέον

Ένα καφενείο της Ίωνος Δραγούμη όπου συμβαίνουν μαγικά πράγματα.

Parallaxi
οι-ωραίες-μέρες-και-νύχτες-του-κέντρου-235468
Parallaxi

Εικόνες © Σοφία Λαμπρινοπούλου

Η κρίση ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να αλλάξουν τρόπους ζωής, να δοκιμάσουν νέες δυνατότητες που πολλές φορές ούτε οι ίδιοι γνώριζαν ότι έχουν, να πειραματιστούν. Η Ελένη και η Σωτηρία, αδερφές μεταξύ τους, μπήκαν από πέρσι στην ωραία περιπέτεια που ακούει στο όνομα Νέον και αποφάσισαν να μετατρέψουν ένα κλασικό καφενείο της Ίωνος Δραγούμη σε ένα χώρο που συμβαίνουν μαγικά πράγματα. Σύμμαχος στο όνειρο από την αρχή ο Αντώνης που ανέλαβε το βαρύ έργο της κουζίνας!

Με πολύτιμους αρωγούς τις οικογένειες τους, ξεκίνησαν να στήνουν ένα καλλιτεχνικό καφενείο γεμάτο ιδέες, καινοτομίες, νοστιμιές. Έστησαν ένα κατάλογο ιδανικό για τσιπουράκι που φτιάχνει ο πατέρας τους, αποφάσισαν να αρχίσουν τα live και εκεί άρχισαν να μαζεύονται οι καλύτεροι νέοι μουσικοί της πόλης με τα σχήματα τους, έστησαν κυριακάτικα τραπέζια για παρέες και εργαστήρια για παιδιά, εκθέσεις ζωγραφικής και δρώμενα που ξεχώρισαν το καφενείο μέσα σε λίγους μήνες.

Με την πατίνα ενός αστικού χώρου της πιο ιστορικής γειτονιάς του κέντρου, θέα προς τα πίσω στο Καραβάν Σαράι και μπροστά στην Πτολεμαίων, ένα πατάρι εξαιρετικό όπου συμβαίνουν διαρκώς ωραία πράγματα, το χαρακτηριστικό μαυροπίνακα που σε ενημερώνει για όλα τα καινούργια, ένα πάλκο που ανεβαίνουν παραδοσιακοί οργανοπαίκτες, ρεμπέτες και ωραίες λαϊκές φωνές, ανάλογα με τη μέρα, θεατρικές παραστάσεις να εκτυλίσσονται στο χώρο. Παραμυθούδες που αφηγούνται στα παιδιά σπάνια παραμύθια και θεατρικό παιχνίδι τις Κυριακές!

Και στα πιάτα τους να εναλλάσσονται για το τσιπουράκι καβουρμάρες και σπιτικά ντολμαδάκια της μαμάς, παστουρμάς θαλάσσης, τουρσάκι άπαιχτο και φάβα ωραία με κρίταμο και κάπαρη και ντάκος και πατατοσαλάτα και σεφταλιές σούπερ και ομελέτες και μυζιθροπιτάκια και ότι μπορεί να ομορφύνει τη σύναξη της παρέας. Από αλίπαστα μέχρι απάκια!

Και επειδή μιλάμε για καφενείο πάνω από όλα καφέδες σπέσιαλ και κλασικό υποβρύχιο και γλυκά του κουταλιού και μπισκοτολούκουμο από κείνο που έτρωγες παιδί.

Και καράβια στους τοίχους, bazar χειροτεχνών που γίνονται συχνά εδώ και σπουδαίες φωνές να παιρνούν και να σημαδεύουν τις νύχτες.Από τη Μαρία Φωτίου ,τους “πλήρη ντάξει” και τις “Άγγελους του Τσιτσάνη” μέχρι τους “Rom Royal”,τους “Γκιντίκι” και το “Τρίο”.Και λαούτα και λύρες και βιολιά και μπουζούκια και τουμπερλέκια και γλέντια που θα θυμάσαι για καιρό.

Το Νέον δεν είναι ένα ακόμα καφενείο στο κέντρο. Είναι το μεράκι αυτών των ανθρώπων να στήσουν μια ωραία και αισιόδοξη ιστορία που μοιράστηκαν μικροί και μεγάλοι στην Ίωνος Δραγούμη. Είναι μια αφορμή για να περάσεις καλά.

Νέον, Ίωνος Δραγούμη 34, τηλ 231 022 9767, live Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο www.facebook.com/NEONkafeneio/