Η ολιστική προσέγγιση της απόλαυσης στα Λαδάδικα

Το The Blue Cup είναι μια εμπειρία στα Λαδάδικα που πρέπει να ζήσεις.

Parallaxi
η-ολιστική-προσέγγιση-της-απόλαυσης-σ-300719
Parallaxi

Τα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης πήραν το όνομα τους από τις παλιές οικοτεχνίες που πουλούσαν λάδι, πλησίον του λιμένος. Ακμαίο κέντρο εμπορίου πριν τον Πρώτο Μεγάλο Πόλεμο, τόπος κατοικίας για εύπορους Εβραίους της πόλης, γνώρισε την παρακμή μετά την μεγάλη πυρκαγιά από την οποία όμως κατάφερε να επιβιώσει δίνοντας ακόμα και σήμερα την εικόνα της πόλης έναν αιώνα πριν αυτούσια.

Το 1985 το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε αυτή την υπέροχη γειτονιά να την κηρύξει διατηρητέα και οι νεώτερες χρήσεις της την έκαναν τόπο σύγχρονης ζωής και λατρείας. Μετά από μια περίοδο παρακμής τα Λαδάδικα επέστρεψαν στην σημερινή ζωή της Θεσσαλονίκης χάρη σε μια σειρά εξαιρετικές προτάσεις. Η πιο ιδιαίτερη από αυτές έχει να κάνει με δυο συνήθειες της καθημερινότητας μας που αγαπάμε πολύ, τον καφέ και το cocktail.

Ξεκινώντας από τον πρωινό λόγο προορισμού, στο Blue Cap, την μοναδική προσεγμένη εμπειρία με μονοποικιλιακούς speciality καφέδες και χειροποίητες μεθόδους παραγωγής καφέ φίλτρου. Έχοντας πίσω οι άνθρωποι του την αντιπροσωπεία ενός από τους σπουδαιότερους καφέδες στον Ελλάδα, του Mokka speciality coffee, από το 2008 σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και την απόλυτη γνώση γύρω από την απόλαυση του καφέ έστησαν έναν ολόκληρο κόσμο γύρω από αυτήν. O όρος Speciality Coffee άρχισε να πρωτοεμφανίζεται μετά το 1994 και να πρώτο-χρησιμοποιείται από παραγωγούς ωμού καφέ. Το speciality περιέχει δύο σημαντικές παραμέτρους. Την ιχνηλασιμότητα και την ποιότητα. Μέλος του Speciality Coffee Association of Europe (SCAE), αφού το όραμα το οποίο πρεσβεύει ο οργανισμός για «ένα τέλειο φλιτζάνι καφέ στον καταναλωτή», είναι πλήρως ταυτόσημο με τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρίας.

Διαθέτοντας στο χώρο από τις καλύτερες μηχανές espresso (Victoria Arduino) έως μια σειρά από αξεσουάρ (Hario-Aeropress-Chemex-Acaia) τα οποία μπορείς να αποκτήσεις για να προετοιμάσεις τον δικό σου λαχταριστό καφέ στο σπίτι, δημιούργησαν ένα μικρό σχολείο του καφέ το The Blue Cup school of coffee. Ο καφές είναι το πιο γευστικό προϊόν ανάμεσα στα τρόφιμα και ποτά. Πάνω από 700 ιχνό-στοιχεία του καφέ έχουν σχέση με το άρωμα και την γεύση του. Σχεδόν τα διπλάσια από αυτά του κρασιού και αρκετά παραπάνω από την δεύτερη στην κατάταξη, την βανίλια. Για να αναδείξουμε αυτά τα πλούσια γευστικά χαρακτηριστικά όλα τα στάδια που ακολουθεί ο καφές (από το καφεόδεντρο μέχρι το φλιτζάνι μας) θα πρέπει να είναι τέλεια. Τα στάδια που ακολουθεί ο καφές είναι τα εξής: Γη, φυτό, βροχή, ανθοφορία, καρποφορία, συγκομιδή, διαχωρισμός, στέγνωμα-επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά, αποθήκευση, χαρμάνι, ψήσιμο, συσκευασία, παρασκευή σε ρόφημα. Κάτι από τα παραπάνω να μην γίνει τέλεια τότε και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το τέλειο. Oι Speciality ωμοί καφέδες αποτελούν περίπου το 10% της Παγκόσμιας παραγωγής και η ζήτηση για αυτούς συνεχώς μεγαλώνει καθώς και ο καταναλωτής αρχίζει και εξοικειώνεται και εξειδικεύεται με το προϊόν μας.

Εδώ θα βρεις εκείνα τα  εξιδεικευμένα εργαλεία για να παρασκευάσεις το δικό σου μοναδικό καφέ, από το V60, μέθοδο που αναδεικνύει τα αρωματικά χαρακτηριστικά του καφέ, την aeropress, τα φίλτρα, τον κεραμικό μύλο άλεσης, τα ιδανικά φλιτζάνια απόλαυσης, τέλειες καφετιέρες και κανάτες και single origin καφέδες από την Κολομβία, την Αιθιοπία, τις Ονδούρα, την Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Βραζιλία, την Κένυα, τον Παναμα. Χαρμάνια που μπορείς να απολαύσεις εδώ με τη δική τους φροντίδα ή να πάρεις μαζί σου όπως και κάθε αξεσουάρ παρασκευής που θα μάθεις τη χρήση του.

Δοκίμασε μοναδικό espresso, espresso affogato, cappuccino, americano, flat white, Mochaccino mokka, Irish coffee και άλλα εξαιρετικά. Και όταν λέμε θα μάθεις μπορείς όντως να μάθεις! Ειδικά σεμινάρια για baristi διοργανώνονται σε αυτό τον απίστευτα ατμοσφαιρικό χώρο και οι γνώσεις φτάνουν σε νέους αποδέκτες.

Το The Blue Cup School of Coffee είναι μία ακαδημία καφέ που απευθύνεται σε αρχάριους και άτομα που θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους στον καφέ. Προσφέρει βασικά εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και προχωρημένα τμήματα για άτομα που ήδη εργάζονται στο χώρο. Διοργανώνονται επίσης σεμινάρια για επιχειρηματίες και γευσιγνώσιες (cupping) single origin καφέδων από διάφορα μέρη του κόσμου. Εκτός από τον καφέ όμως υπάρχει και το τσάι (Suki Tea), ένα άλλο εκλεκτό ρόφημα που το The Blue Cup μας συστήνει σε μοναδικές ποικιλίες. Εξωτικά τσάγια όπως το White Tea Pear, λευκό με αχλάδι, το δυνατό τσάι με σκούρο χρώμα που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού Assam, το Goji Berry συνδιασμένο με ρόδι και τόσα άλλα!

Αν ο καφές και το τσάι μονοπωλεί την έξοδο σας στο The Blue Cup μέχρι το μεσημέρι η νύχτα ανήκει στα cocktail. Εδώ έχει γίνει μια τεράστια δουλειά τα τελευταία χρόνια που το κάνει αληθινό προορισμό για τους γνώστες ή για όσους θέλουν να μυηθούν στην απόλαυση ενός μοναδικού cocktail φτιαγμένο για εκείνους. Κατά καιρούς για την δημιουργία της νέας cocktail list η ομάδα του The Blue Cup με bar manager τον Νίκο Μπαζούκα συνεργάζεται με διάσημα ονόματα, όπως ο Πάνος Κανατσούλης, o μεγάλος νικητής του World Class που δόξασε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο με τις επιδόσεις του και έρχεται στο The Blue Cup για μια μοναδική μύηση στον κόσμο των Cocktail. Και επειδή οι άνθρωποι του The Blue Cup έχουν μια ολιστική αντίληψη για την απόλαυση ανέθεσαν στον ειδικό των γεύσεων Γιώργο Παλισίδη να εμπλουτίσει την κάρτα τους με νοστιμιές. Έτσι λοιπόν θα απολαμβάνεται πλέον και φρεσκοψημένα ψωμάκια, αφράτες τσιαμπάτες, φόρμα του τοστ με ζυμωτό ψωμί από ελληνικά σιτηρά που θα φακελώνουν τα επιλεγμένα αλλαντικά, τα ελληνικά τυριά, τα τραγανά λαχανικά και τις χειροποίητες σος. Προσούτο ωρίμανσης, χοιρομέρι φουρνιστό με μυρωδικά, γαλοπούλα καπνιστή με φυσικό τρόπο, χοιρινή πανσέτα καπνιστή με ξύλο οξιάς είναι τα στολίδια των νέων γευστικών προτάσεων της κουζίνας. Το ξηρό ανθότυρο από τη Νάξο, η γραβιέρα Κρήτης, το μανούρι Θεσσαλονίκης και η κρέμα φέτας Χαλκιδικής αναδεικνύουν το γευστικό ταξίδι των λαχταριστών επιλογών που σερβίρονται όλη μέρα. Για τους λάτρεις των αλλαντικών και τυριών, η πρωτότυπη πιατέλα συνδυάζει το φρούτο με το τυρί, το αλλαντικό με τη χειροποίητη μαρμελάδα, την κρέμα τυριών με τα φρεσκοφουρνισμένα κροστίνι.

Αποκορύφωση του μενού, το Club κοτόπουλου, όπου συνδυάζει το ζουμερό φρέσκο κοτόπουλο βρασμένο σε βότανα και μπαχάρια, με τη μαγιονέζα αγιολί να τονίζει το ζυμωτό ψωμί του The Blue Cup. Τα συνοδευτικά του είναι επίσης μια galllerie de goût, συνδυάζοντας τις νότες της ελληνικής φύσης με τα δροσιστικά art Cocktails. Φρεσκοψημένα χειροποίητο vegan κέικ και κέικ κακάο για τον καφέ από τον Cake Pastry Ζήση Τριανταφύλλου, αποξηραμένα φρούτα με αφράτο ανθόγαλο σοκολάτας, λαδόπιτα ροδίτικη με κρέμα φέτας, καβουρδισμένες ελιές με βότανα, ρολάκια τσάτνεϊ με καψαλισμένο τυρί είναι ορισμένα από τα amuse bouche των cocktails.

Τώρα που η άνοιξη σαρώνει την πόλη, εκεί απέναντι από το λιμάνι της και στην αγκαλιά των παλαιών Λαδάδικων, ο προορισμός για τον απόλυτο καφέ, τις συναρπαστικές νέες γεύσεις και τα cocktail από χέρια των πιο ειδικών bar tenders είναι εγγύηση μιας μοναδικής εξόδου.

*Σαλαμίνος 8, Τηλέφωνο: 2310 900666, FB: The Blue Cup

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα