Featured

Το στέκι της Θεσσαλονίκης με το όνομα-θρύλο!

Ένα στέκι που λατρεύουμε στο κέντρο με φανατικό κοινό και ιστορία ωραία

Parallaxi
το-στέκι-της-θεσσαλονίκης-με-το-όνομα-θ-838447
Parallaxi

Φωτογραφίες χώρου: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Μπορεί η ιστορία ενός bistro/bar να ξεκινάει με την ιστορία μιας… κρεπερί; Φυσικά και μπορεί! Και στην περίπτωση του Hemingway bistrot στο κέντρο της  Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα μαγαζιά που καταφέρνουν και γίνονται στέκια, ενώ αναδεικνύουν το παρελθόν με τον καλύτερο τρόπο στη  σύγχρονη πραγματικότητα.

Η συγκεκριμένη ιστορία ξεκινάει με άρωμα ζύμης και ψημένης κρέπας, η φήμη της οποίας ξεπέρασε τα όρια της πόλης. Η Chrysta’s Creperie στη Βύρωνος, από το 1995 έχτιζε δυνατά το όνομά της, μέχρι οι  συνθήκες να οδηγήσουν τον Νίκο  Κοασίδη -που ήρθε στην πόλη ως Σερραίος φοιτητής και τελικά πολιτογραφήθηκε Θεσσαλονικιός- στη δημιουργία του Hemingway, πριν περίπου 10 χρόνια.

Το όνομά του τού παρουσιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο του, καθώς ο διάσημος συγγραφέας είναι μια προσωπικότητα που για τον ίδιο συνδυάζει πολλά στοιχεία: είχε πάθος με το αλκοόλ και μεγάλο μέρος του χρόνου του δαπανούσε σε μπαρ, το Hemingway Daiquirí είναι ένα από τα διασημότερα cocktails, του οποίου τη συνταγή  διαμόρφωσε κάποιο βράδυ του 1921 στο El Floridita της Αβάνα, ξεκίνησε να τον διαβάζει σε ηλικία 15 ετών και η σχέση του Hemingway με τη θάλασσα ήταν, επίσης, παθιασμένη -η πρώτη λέξη που είπε ο Νίκος ήταν «καράβι», καθώς μεγάλωσε σε παραθαλάσσια πόλη και οι εμπειρίες του μύριζαν… αλάτι.

Το bistro αποτελεί μια αναφορά σε άλλες εποχές, αλλά χωρίς το γκρίζο της νοσταλγίας. Με τη retro διακόσμηση, το ασπρόμαυρο 20’s πάτωμα, τη μεγάλη του μπάρα, όπως αξίζει κάθε μπαρ που σέβεται τον εαυτό του, τα κλασικά τραπέζια του, το σκουρόχρωμο ξύλο με τις παστέλ αποχρώσεις να παντρεύονται αρμονικά με φόντο το σκαλιστό πορτρέτο του Hemingway κι ένα ταμπλό με την προτροπή του σε κεντρική θέση: «Ποτέ μην κάθεσαι σε τραπέζι, όταν μπορείς να σταθείς στο μπαρ»!

Το Hemingway είναι στέκι. Αν πας μια φορά, σίγουρα θα ξαναπάς και θα ξαναπάς. Για τον μυρωδάτο καφέ του, το τσάι και τους φρέσκους  χυμούς του, που σερβίρονται από το πρωί, τις 250 προτάσεις σε αλκοόλ και τις 60 σε μπίρες, το μενού με τα πεντανόστιμα πιάτα, αλλά και τις μουσικές επιλογές του, που παίζουν από τζαζ και παλιό ροκ μέχρι κουβανέζικα και salsa.

Η κουζίνα του λειτουργεί από νωρίς ως τις 12 το βράδυ. Οι αφράτες ομελέτες, οι φρέσκες σαλάτες, οι ποικιλίες με τυριά και αλλαντικά, τα κλαμπ σάντουιτς, τα κρύα πιάτα και οι σούπες είναι μόνο μερικές από τις γευστικές εκπλήξεις που σου επιφυλάσσει το μενού του, που καθημερινά εμπλουτίζεται και με έξτρα πιάτα ημέρας. Ναυαρχίδα του, όμως, εξακολουθεί να είναι η διάσημη κρέπα του, που χαρακτηρίζεται «κρέμα φαγητού« -και είναι κιόλας. Με το χειροποίητο, ποιοτικό της φύλλο, μάς αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας της, που δεν είναι άλλο από το αργό ψήσιμο για να μη λασπώνει. Εγώ, επιλέγω σταθερά αυτήν με τον κιμά, το  γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος. Θεϊκή!

Το highlight, βέβαια, είναι ότι ακόμα και όταν πας για ποτό, η γενναιοδωρία του μαγαζιού δε θα σε αφήσει έτσι. Όταν η κατανάλωσή σου αρχίζει ν’ αυξάνεται, σε κάθε παραγγελία σου καταφτάνει κερασμένη στο τραπέζι και μια διαφορετική γευστική πρόταση. Από αυτές που δοκίμασα, ξεχώρισα τ’ αγαπημένα μου κινέζικα ορεκτικά, τα πικάντικα λουκάνικα και τις σούπες, με κορυφαίες τη βελουτέ κοτόσουπα με κουρκουμά κι αυτήν με κόκκινη πιπεριά, κάρι και κρέμα γάλακτος. Κι αυτές, ακόμα, διαφοροποιούνται, ανάλογα τα πιάτα ημέρας.

Κι επειδή είναι κάτι που προσωπικά αναζητώ συχνά στη Θεσσαλονίκη και  δυσκολεύομαι να βρω, τώρα που χειμωνιάζει το μαγαζί ετοιμάζει και σερβίρει -και σε take away συσκευασία- ζεστό μυρωδάτο κρασί, που θα ζεστάνει τις κρύες βόλτες μας στην πόλη.

Το Hemingway είναι γνωστό, όμως, και για το κέφι του. Ιστορικά έχουν μείνει τα πρωτοχρονιάτικα πάρτι του με τα χάλκινα, που αποτελούν πλέον θεσμό, και αναμένουμε να ξαναμπούν στη ζωή μας μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης, λόγω covid, αλλά και ποικίλα μουσικά events, όπως κάποια casual lives και μουσική από guests dj’s.

Στο Hemingway, θα βρεις πάντα φίλους, αφού όλοι γίνονται θαμώνες. Εδώ, θα ακούσεις ωραίες μουσικές. Θα ξεκινήσεις φωτεινά τη μέρα σου και θα την τελειώσεις ακόμα ομορφότερα, με καλό ποτό, φαγητό και πολλές ιστορίες. Θα ζήσεις μια  μοναδική ατμόσφαιρα. Θα αισθανθείς cozy και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θες να επιστρέφεις συνέχεια, όπως σε κάθε τι οικείο και αγαπημένο.

*Αλ. Σβώλου 19, T. 231 028 1620, Facebook

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα