Καφέ - Μπαρ

Βαβυλωνία, ένας πολυχώρος που αξίζει να πας

Ένα πολυχώρος στο Ναβαρίνο που δικαιώνει την ιστορία του δρόμου. Η εντυπωσιακή πρόταση της Βαβυλωνίας

Parallaxi
βαβυλωνία-ένας-πολυχώρος-που-αξίζει-ν-59305
Parallaxi

SDIM4306

Πίσω από τη δημιουργία ενός μοναδικού χώρου συχνά κρύβονται οι μοναδικές ιστορίες των ανθρώπων. Στην περίπτωση της Βαβυλωνίας κρύβονται οι ιστορίες του Σερχάτ και του Σαντζάρ.

Πολιτικός πρόσφυγας ο πρώτος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από έντεκα χρόνια για να συναντήσει και το συμπατριώτη του λίγο αργότερα και μαζί να ξεκινήσουν την ιδέα της Βαβυλωνίας.

Τα βήματα τους τους έφεραν στη Βύρωνος, την κάθοδο της πλατείας Ναβαρίνου. Ένα από τα κτίρια της πόλης που αποπερατώθηκαν μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε όλο το κέντρο της πόλης. Το 3όροφο κτίριο αποπερατώθηκε το 1927 για να λειτουργήσει ως σπίτι. Έκτοτε βέβαια η βοή του μύθου που κουβαλά περιέχει δεκάδες ιστορίες ανθρώπων που βρέθηκαν να κατοικούν εντός του. Η σχέση του με άλλες χρήσεις ξεκινά νωρίς, στα ΄70ς. Την δεκαετία 70 ξεκίνησε η επαγγελματική χρήση και στον 1ο όροφο φιλοξένησε τις πρώτες φωτογραφικές εκθέσεις της πόλης και έτσι ξεκινάει η καλλιτεχνική πορεία του κτιρίου. Καθώς βρίσκεται σε ένα δρόμο με μεγάλη παράδοση στα live δεν μπορούσε παρά να αποτελέσει μέρος της ιστορίας αυτής. Η καλλιτεχνική ιστορία του κτιρίου συνεχίστηκε λοιπόν με την δημιουργία μιας πολυπρόσωπης μουσικής σκηνής όπου επί 25 έτη στη σειρά φιλοξένησε διάφορα μουσικά σχήματα. Σε αυτό μέρος έπαιξαν στα πρώτα τους βήματα διάσημες μπάντες και μουσικοί όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος στα τελευταία, οι Τρύπες στην αρχή, Blues Wire, Xaxakes και δεκάδες άλλοι.

SDIM4311SDIM4316

Ήταν λοιπόν ευχής έργο που το κτίριο αυτό πέρασε στα χέρια ανθρώπων με δημιουργικές ανησυχίες και έτσι τώρα η καλλιτεχνική πορεία του κτιρίου αναβιώνει με την Βαβυλωνία. Η Βαβυλωνία είναι ένα πολυπολιτισμικός χώρος και πιστεύει στην συνύπαρξη των πολιτισμών σε μια κοινωνία ποικίλων κοινωνικών ομάδων με διαφορετικά εθνικά-εθνοτικά και πολιτισμικά στοιχεία.

SDIM4379

SDIM4339SDIM4341

Στο ισόγειο του κτιρίου, από τα πιο θρυλικά ισόγεια του Ναβαρίνου, που μεγάλωσε γενιές και γενιές, στήθηκε το μπαρ. Σε βαθύ κόκκινο, σχεδόν μπορντό στους τοίχους με κύριο χαρακτηριστικό του τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, τις μουσικές που ξεκινούν φυσικά από Balkan Gypsy music, Funk, Balkan Jazz-Blues Ethnic Reggae Swing Ska και πάνω από όλα τα live, φόρος τιμής στην ιστορία του δρόμου. Εναλλακτικά  dj set ,θεματικά παρτι και Live που οι τιμές παραμένουν ίδιες όπως και τις υπόλοιπες μέρες και βέβαια προβολές που συνοδεύονται από μουσική και ένας κόσμος που λατρεύει από την αρχή τον εναλλακτικό του χαρακτήρα και τις ψαγμένες του επιλογές μέχρι αργά το βράδυ.

SDIM4344

Στα φετινά Δημήτρια φιλοξένησαν την έκθεση “Διασπορές” ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα αναπαράστασης και ανακατασκευής της διαχρονικής μεταναστευτικής και διασπορικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

SDIM4348SDIM4350SDIM4354

Αν στην ιστορία προσθέσεις όσα συμβαίνουν στους ορόφους του πολυχώρου του, μαθήματα και εργαστήρια μουσικών οργάνων, θεατρικό εργαστήρι, μαθήματα χορού, προβολές ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, σεμινάρια χειροτεχνίας, παρουσιάσεις βιβλίων έχεις ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της πόλης.

Η ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ διαθέτει επίσης, αναγνωστική βιβλιοθήκη, αίθουσα προβολής ταινιών, αίθουσα συνελεύσεων και εκδηλώσεων, αίθουσα εκδηλώσεων στον 2ο όροφο της Βαβυλωνίας για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, συνελεύσεων, ομιλιών και μια έκπληξη: Μαθήματα Τούρκικων και Αράβικων από δασκάλους που τα γνωρίζουν ως μητρικές γλώσσες!

SDIM4355SDIM4357SDIM4359SDIM4369SDIM4375

Το καφέ ανοίγει από νωρίς το πρωί με καφέδες και τσάγια σε μια τεράστια ποικιλία ενώ το μεσημέρι σε βρίσκει με επιλογές από 15 διαφορετικές μπίρες και διάθεση να σε ταξιδέψει μακριά. Η νύχτα απογειώνει τις αισθήσεις εκεί.

*BABYLON cafe-bar, Βύρωνος 3,Θεσσαλονίκη (Ναβαρίνο), τηλ. 2316 00 8305 (11:00-16:00), Εmail : [email protected], Facebook: www.facebook.com/babylon.bar.cafe site: www.babilonia.gr

SDIM4395

12116589_1142466762448786_1599296237_o

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα