Εκλεκτές λαγάνες στην πόλη
Είναι από μόνη της λόγος για να περιμένουμε με αγωνία τα Κούλουμα. Χωρίς λαγάνα Κούλουμα δεν νιώθεις.
Είναι επίπεδη, με ελάχιστη ψίχα και τραγανή κόρα πασπαλισμένη με σουσάμι. Είναι το απόλυτο ψωμί της Σαρακοστής, το φτιάχνουμε στα Κούλουμα μόνο με αλεύρι, νερό και αλάτι, προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε λάδι και μυρωδικά ή ελιές, κρεμμύδι, λιαστή ντομάτα. Είναι άζυμος άρτος, δηλαδή χωρίς προζύμι και το όνομά της προέρχεται από το ελληνικό λάγανον που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό. Ε ναι, φυσικά μιλάμε για τη λαγάνα. Εξακολουθεί εδώ και αιώνες να είναι ένας από τους λόγους που περιμένουμε τα Κούλουμα. Αυτή και το πέταγμα του χαρταετού αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας. θα την βρείτε στο φούρνο της γειτονιάς σας αλλά προσέξτε να διαλέξετε τις πιο ξεφούσκωτες. Η αυθεντική λαγάνα δεν χρειάζεται να είνια αφράτη λες και της έβαλες μαγιά. Εμείς διαλέξαμε μερικές που μας αρέσουν στην πόλη.
FLEUR Boulangerie – Pâtisserie στον Περιφερειακό
Φούρνος νέας γενιάς και αντίληψης με δεκάδες διαφορετικούς τύπους ψωμιού. Εκεί όλα φτιάχνονται μπροστά στα μάτια σου σε μια open kitchen, με υλικά αληθινά παραδοσιακά. Όχι σκόνες, όχι υποκατάστατα. Όλες οι λαγάνες του διαφοροποιούνται και γίνονται με προζύμι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Από ποικιλίες έχουν λαγάνα παραδοσιακή, με ελιά, με λιαστή ντομάτα και νιφάδες κρεμμυδιού, αλλά και με αλεύρι ζέας. Λαγάνες με αλεύρι Ζέας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καρύδια και cranberries . Για αυτούς που την Καθαρά Δευτέρα θέλουν μια πιο healthy επιλογή από τη σειρά προϊόντων Healthy.
Λαγάνες, χαλβάδες, ταχινόπιτες, ταχινοκούλουρα, πεϊνιρλί, ντολμαδάκια, φασόλια γίγαντες και φυσικά ο εξαιρετικός λευκός ταραμάς. Χρόνια πολλά. Καλη δύναμη σε όλους τους συναδέλφους.
Το FLEUR Boulangerie – Pâtisserie την Καθαρά Δευτέρα θα είναι ανοιχτό από τις 5.00 το πρωί μέχρι τις 22.00 το βράδυ.
*Δημητρίου Φωκά 6, Πυλαία, Τηλ. 2310380620
Στον all time classic Κόκκινο φούρνο
Αγαπημένο σημείο στη Ροτόντα. Γεμίζει από νωρίς το πρωϊ με ανθρώπους της γειτονιάς που έχουν έρθει για το ψωμί της ημέρας και φοιτητές που κάνουν διάλειμμα ανάμεσα στα μαθήματα του Πανεπιστημίου. Πολλοί μιλόυν για την πιο ωραία λαγάνα της πόλης. Φτιάχνεται από αλεύρι υψηλής ποιότητας, εκλεκτό σουσάμι και μία πολύ χρονοβόρα διαδικασία τριπλής ωρίμανσης.
*Μανωλάκη Κυριακού 4 & Αρμενοπούλου, Τηλ. 2310 206337
“… και λαγάνα απ΄του Μπακόλα”
Ο παλιομοδίτικος, θρυλικός φούρνος στην οδό Χρυστοστόμου Σμύρνης, παραμένει ο ίδιος όσο θυμόμαστε τον εαυτό μας. Μετράει κοντά 90 χρόνια ζωής. Κάποτε είχε γίνει και σύνθημα στις θεατρικές επιθεωρήσεις με την περίφημη φράση “…και ψωμί απ΄του Μπακόλα”. Η λαγάνα εδώ γίνεται με την ίδια συνταγή.
*Χρυσοστόμου Σμύρνης 20, Τηλ. 2310223797
Χειροποίητη στον πιο παλιό φούρνο της πόλης
O πιο θρυλικός από όλους τους φούρνους της Τούμπας, από το 1922 στη Δαρδανελίων, και από τις αρχές του ΄30 στο ίδιο σημείο, που βρίσκεται σήμερα, μαζί του μεγάλωσαν γενιές και γενιές μαζί του, κατάφερε να αποτελέσει στο πέρασμα του χρόνου ένα κράμα παράδοσης και μοντέρνας αισθητικής, ένα μείγμα γεύσεων που η επιτυχία τους κρατά δεκαετίες πολλές και νέων προτάσεων που ανανέωσαν μοναδικά τα προϊόντα του φούρνου. Η Έλσα Κουκουμέρια μαζί με την οικογένεια της συνεχίζουν την μακρόχρονη παράδοση στην τέχνη του ψωμιού, με τα ίδια υλικά. Τα ψωμιά τους έχουν ταξιδέψει από την Τούμπα, μέχρι την Κομοτηνή και την Κρήτη και φυσικά την Καθαρα Δευτέρα φουρνίζουν όλη μέρα την περίφημη παραδοσιακή χειροποίητη λαγάνα τους.
*Αρτοποιία Κουκουμέρια, Μικράς Ασίας 5, Κάτω Τούμπα, Τηλ. 2310912365
4 διαφορετικές στον Βεργίδη
Τους φούρνους που εδώ και μερικά χρόνια ανοίγουν στη Θεσσαλονίκη αποκτώντας φανατικούς πελάτες, θα τους βρείτε σε 6 σημεία στην πόλη. Για την Καθαρά Δευτέρα εδώ θα βρείτε 4 διαφορετικούς τύπους λαγάνας: Την παραδοσιακή με σουσάμι, την ολικής για όσους προσέχουν την διατροφή τους, αλλά και δυο ακόμη λαχταριστές, μια με λιαστή ντομάτα ή αυτήν με ελιά και πιπεριά Φλωρίνης. Καλή όρεξη.
*Τσιμισκή & Π.Μελά 16, Βασ. Γεωργίου 23, Εθνικής Αντίστασης 89, Παπάφη 201, Κρήτης 76, Βασ. Όλγας 166 O Φούρνος στην Εγνατία
Όσο μοντέρνος και αν είναι ένας φούρνος, τίποτα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το ψωμί που θα φτιάξει ένας φούρναρης με τα χέρια του. Ο φούρνος αυτός, βρίσκεται στο 136 της οδού Εγνατίας και είναι ο αγαπημένος φούρνος των ανθρώπων της γειτονιάς. Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία ψωμιών, αλλά τι να την κάνεις την ποικιλία όταν έχεις το καλύτερο στο είδος του; Ό,τι υπάρχει εδώ έχει αντέξει στο χρόνο. Εκτός από τα ψωμιά, υπάρχουν τρομερά τσουρεκάκια και αυτά τα κρουσάν- ελληνική πατέντα με τη ζύμη σα τσουρέκι και σοκολάτα ή μαρμελάδα μέσα.
*Εγνατίας 136, Τηλ. 2310284403
Στου Τουρλή
Με παράδοση από το 1968 και τα social media συχνά να τον καθιερώνουν ως talk of the town σε ότι αποφασίζει να βάλει για ψήσιμο στον φούρνο του, δεν θα μπορούσες να περιμένεις τίποτα λιγότερο για την λαγάνα του Φούρνου Τουρλή στην Μπότσαρη. Την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται προσκύνημα από νωρίς τα ξημερώματα γιατί ο φούρνος Τουρλή ανοίγει και βγάζει φρεσκοψημένες ζεστές και μυρωδάτες λαγάνες τεσσάρων ειδών μάλιστα από τις 5 το πρωί. Εκτός της απλής θα βρεις φανταστική λαγάνα ολικής, λαγάνα με αλεύρι Ζέας αλλά και την θεϊκή λαγάνα με ελιά. Νηστίσιμες και σαρακοστιανές με τα προσεγμένα αλεύρια, την υπομονή στην προπαρασκευή της λαγάνας αλλά και το μυστικό υλικό προϊόν από ταχίνι το οποίο χρησιμοποιεί ο «μαέστρος» στον Τουρλή θα σε αναγκάσουν σχεδόν να φύγεις επιλέγοντας να πάρεις μαζί με τις λαγάνες και λίγη από την φημισμένη ταχινόπιτα του καταστήματος αλλά και το εντελώς νηστήσιμο τσουρέκι, ναι ναι, χωρίς ίχνος αυγών ή γάλακτος.
*Μ. Μπότσαρη 50, Τηλ. 2310831066