κουραμπιέδες-vegan-και-ένα-χριστουγεννιά-1258884

Γευση

Κουραμπιέδες vegan και ένα χριστουγεννιάτικο EP music album

Ο Στέργιος Μήτας περιγράφει τους πιο γευστικούς vegan κουραμπιέδες, που μπορείτε να απολαύσετε με την παρέα πρωτότυπης Χριστουγεννιάτικης μουσικής!

Parallaxi
Parallaxi

Λέξεις, εικόνες: Στέργιος Μήτας 

Χριστούγεννα και κουραμπιέδες λένε ότι πάνε μαζί. Οι τόσο διάσημοι κουραμπιέδες κατάγονται από την Περσία είχαν το όνομα Kurabiye από το kuru – στεγνός- και το λατινικό biye – μπισκότο – . Ξέρω ότι όλοι σας θα αγοράσετε η θα φτιάξετε κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα. Κάθε pastry chef που σέβεται τον εαυτό του, έχει φυσικά την δική του συνταγή στο διαδίκτυο και κάθε ζαχαροπλαστείο επίσης την δική του συνταγή.

Έχουμε επίσης συνταγές για κουραμπιέδες από διάφορα σημεία της χώρας με τοπικές παραλλαγές. Όλες οι συνταγές για κουραμπιέδες στηρίζονται σε ένα κοινό υλικό. Κουράστηκα να διαβάζω την απίστευτη εμμονή των pastry- chef στο βούτυρο, βούτυρο και πάλι βούτυρο. Θέλουν να μας πείσουν ότι η βάση για μια πετυχημένη πορεία του κουραμπιέ που θα φτιάξεις, είναι το πολύ βούτυρο. Ζούμε πλέον σε άλλες εποχές και οι διατροφικές μας ανάγκες και ευαισθησίες έχουν αλλάξει. Είμαι χορτοφάγος και μου αρέσει να μαγειρεύω το δικό μου φαγητό, με δικές μου συνταγές. Αν έχεις διαβάσει κάποιο από τα ταξιδιωτικά μου άρθρα θα παρατήρησες ότι στα μέρη που επισκέπτομαι ψάχνω τοπικά προϊόντα για να μαγειρέψω. Στα vegan γλυκά που φτιάχνω τα περισσότερα είναι “ωμοφαγικά”, δηλαδή δεν τα ψήνω. Οι κουραμπιέδες όμως θέλουν ψήσιμο.

Vegan κουραμπιέδες. Τί συστατικά έχουν; Είναι πολύ σημαντικό για μένα να γνωρίζω την διατροφική αξία και την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσω για να φτιάξω ένα γλυκό η ένα φαγητό. Τα καλά υλικά σπανίζουν πλέον στις μέρες μας. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι βιολογικά. Θα σου δώσω λοιπόν την δική μου συνταγή για vegan κουραμπιέδες που δεν στηρίζεται στο βούτυρο. Αντί για βούτυρο έχει λάδι καρύδας , ζάχαρη καρύδας, αλεύρι βρώμης, αμύγδαλα, άχνη από ζαχαροκάλαμο και baking powder gluten –free. Η συνταγή δεν έχει κανένα ζωικό προϊόν. Το λάδι καρύδας είναι φυτικό προϊόν. Τι να πρωτογράψω για αυτό το λάδι με τις τόσες φαρμακευτικές ιδιότητες, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές , αντιμυκητιακές, αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή, μειώνει το στρες, βοηθάει στο έλκος, βελτιώνει την πέψη, εξισορροπεί τα επίπεδα της χοληστερόλης, ηρεμεί το πάγκρεας και άλλα πολλά.

Η ζάχαρη καρύδας έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, απαλή γεύση, δίχως την επιθετικότητα της λευκής ζάχαρης. Το αλεύρι βρώμης έχω αντικαταστήσει το αλεύρι σίτου με το αλεύρι βρώμης, που είναι πολύ πιο εύπεπτο ,και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βιταμίνες Β1 , Β2 και Ε. Αμύγδαλα , εδώ προτιμώ την ποικιλία “Φερανιές” που έχει γλυκά και πολύ νόστιμα αμύγδαλα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες – χρήσιμες για τους χορτοφάγους – . Άχνη από ζαχαροκάλαμο. Είναι το λευκό γλυκό χιόνι για τους κουραμπιέδες σου και θα σου θυμίζει το χιόνι στα βουνά που τόσο μας αρέσει, όταν πέφτει φρέσκο και αφράτο.

Η συνταγή για τους vegan κουραμπιέδες. Θέλουμε 200 γρ. λάδι καρύδας, 130 γρ. ζάχαρη καρύδας, 450 γρ. αλεύρι βρώμης, 150 γρ αμύγδαλα ανάλατα, 4 κ.γ baking powder, 100 γρ. άχνη ζάχαρης. Βάζουμε το λάδι καρύδας να λιώνει σε bain-Marie και χτυπάμε τα αμύγδαλα στο μίξερ. Σε μια κούπα ανακατεύουμε το αλεύρι βρώμης, την ζάχαρη καρύδας και το baking-powder. Όταν το λάδι καρύδας έχει λιώσει ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα τα ανακατεύουμε , και τα ρίχνουμε στην κούπα με το αλεύρι βρώμης και τα άλλα υλικά . Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί να ομογενοποιηθούν και φτιάχνουμε μπαλάκια περίπου 25 με 30 γρ. το ένα. Θα μας βγουν γύρω στους 40 κουραμπιέδες και θα χωράνε σε ένα ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο, βάζουμε ‘οικολογική’ λαδόκολλα στο ταψί μας και απλώνουμε τους κουραμπιέδες, φυσικά με μια απόσταση μεταξύ τους. Τους ψήνουμε στους 175 βαθμούς στη μεσαία θέση για 10 λεπτά περίπου. Τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους χιονίζουμε με την άχνη. Η γεύση τους θα σας εκπλήξει πρωτόγνωρα, όπως και η ποιότητα τους. Είναι κουραμπιέδες σαν μπάρες ενέργειας. Ταιριάζουν πολύ παρέα με έναν καλό καφέ και σου προτείνω τον βιολογικό μονοποικιλιακό Σουμάτρας με το εξαίσιο άρωμα και την “ισορροπημένη” γεύση.

Χριστουγεννιάτικο EP Music Album. Για να απολαύσεις πλήρως τον καφέ και τους κουραμπιέδες σου και να είσαι στο κλίμα των γιορτών θέλεις και Χριστουγεννιάτικη μουσική. Όχι όμως αυτά τα χιλιοακουσμένα που παίζονται κάθε χρόνο, αλλά φρέσκια, σύγχρονη, πρωτότυπη μουσική. Αν θέλεις να ακούσεις κάτι τέτοιο έχω να σου προτείνω το Χριστουγεννιάτικο EP Album της Areti Tuser. Είναι εμπνευσμένο από το χιόνι ,την φύση τα βουνά και φυσικά τα Χριστούγεννα.

Θα το ακούσεις εδώ: 

*Ο Στέργιος Μήτας είναι σκηνοθέτης και η Αρετή Τουσέρ είναι μουσικός και συνθέτρια. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα