Γευση

Το κρασί στις πηγές του

Στα εξαιρετικά αυτά οινοποιεία τοποθετημένα σε μαγευτικά φυσικά τοπία φτιάχνονται μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά.

Parallaxi
το-κρασί-στις-πηγές-του-154250
Parallaxi

Λέξεις: Δημήτριος Μότσος, Μαρία Νέτσικα

Μερικοί από τους πιο φημισμένους ελληνικούς αμπελώνες βρίσκονται στη Β. Ελλάδα. Στα εξαιρετικά οινοποιεία τους τοποθετημένα σε μαγευτικά φυσικά τοπία φτιάχνονται μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά, με τη φήμη τους να ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Σας ταξιδεύουμε σε πέντε από αυτά. Εκεί όπου τα αρώματα και η γεύση εναρμονίζονται με τον τόπο, μ’ έναν τρόπο μαγικό.

ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ Λίγα οινοποιεία στην Ελλάδα έχουν την τύχη να συνδέουν το όνομα, την ταυτότητα και την ψυχή τους με τόσο εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο Γιάννης Μπουτάρης. Ο ίδιος μπορεί να μη βρίσκεται πλέον στα ηνία της εταιρείας που ίδρυσε το 1997 αποχωρώντας από την εταιρεία των παππούδων του, την «Μπουτάρης Οινοποιητική», αλλά ο γιος του Στέλιος οδηγεί με επιτυχία το καράβι που λέγεται «Κυρ-Γιάννη».

unnamed (2)

Με αιχμή του δόρατος το αγαπημένο βορειοελλαδίτικο σταφύλι «ξινόμαυρο», αλλά και με στόχο την παραγωγή κρασιών που θα γοητεύσουν τον καταναλωτή και θα αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες του ελληνικού αμπελώνα, τα κρασιά της «Κυρ-Γιάννη» ισορροπούν με μαεστρία ανάμεσα στις επιταγές των μοντέρνων καιρών και την προσήλωση στην παράδοση. Από τη Νάουσα και το Αμύνταιο, όπου βρίσκονται οι δυο αμπελώνες της εταιρείας, ο σεβασμός στη γη, η εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών και φυσικά το αλάνθαστο αισθητήριο του να αφουγκράζεσαι τους καιρούς και τα θέλω του καταναλωτή, αποτελούν σταθερά τις βασικές αρχές της «Κυρ-Γιάννη». Επισκεφθείτε τον πανέμορφο αμπελώνα στη Νάουσα, με τον παραδοσιακό πύργο να στέκει αγέρωχος καταμεσής του αμπελώνα (η γνωστή «Κούλα») και θαυμάστε το καινούργιο υπόγειο κελάρι.

*Γιανακοχώρι Νάουσα, 2332 051100, kiryianni.gr

ΚΤΗΜΑ PORTO CARRAS

Το «Κτήμα Πόρτο Καρράς» βρίσκεται στην περιοχή της Σιθωνίας στη Χαλκιδική και αποτελεί την ενσάρκωση του ονείρου του εφοπλιστή Γιάννη Καρρά ο οποίος το 1963 μαγεύτηκε από την ομορφιά της περιοχής και αμέσως καταπιάστηκε με μια τρομερή για την εποχή επένδυση, της οποίας τα «απόνερα» ακόμα είναι αισθητά στο ελληνικό οινικό γίγνεσθαι.

Ο σχεδιασμός του αμπελώνα έγινε από καθηγητές της Γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου Αθηνών, ενώ στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται ότι για πρώτη φορά ολοκληρώνεται συστηματική μελέτη καταλληλότητας ξενικών ποικιλιών στην Ελλάδα. Κομβικό ρόλο σε όλα αυτά έχει ο πατέρας της σύγχρονης οινολογίας Καθηγητής Emile Peynauld του Πανεπιστημίου του Bordeaux. Από το 2000 το Κτήμα Πόρτο Καρράς ανήκει στον Όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής, ενώ η Υλιάνα Στέγγου, έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη των ελληνικών γηγενών ποικιλιών. Πλέον ο αμπελώνας καλύπτει μια έκταση 4.500 στρεμμάτων με χρήση αποκλειστικά βιολογικών πρακτικών, ενώ είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος βιολογικός αμπελώνας στην Ελλάδα. Το Κτήμα Πόρτο Καρράς αποτελεί μια σπάνια οινοτουριστική εμπειρία σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές της Χαλκιδικής.

*Νέος Μαρμαράς, 2310 253758, 23750 77000, portocarraswines.gr

TSANTALI

Η «Οινοποιία TSANTALI» έχει μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση και την παραγωγή αποσταγμάτων που φτάνει πίσω στο μακρινό 1890. Ο Ευάγγελος Τσάνταλης, μια από τις πλέον χαρισματικές προσωπικότητες στην ιστορία της ελληνικής οινοποιίας και ένας άνθρωπος με σπάνια διορατικότητα, κατάφερε να μετατρέψει τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο brand name, συνώνυμο της καινοτομίας και της εξέλιξης.

Στην «Οινοποιία TSANTALI» ανήκει δικαιωματικά η αναβίωση μερικών από τους πιο ξεχωριστούς αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας -όπως το Άγιο Όρος, η Χαλκιδική, η Ραψάνη και η Μαρώνεια- στους οποίους η TSANTALI αριθμεί περίπου 2.500 στρέμματα (συμπεριλαμβανομένης και της Νάουσας). Σήμερα, η 3η και η 4η γενιά της οικογένειας Τσάνταλη συνεχίζει αυτή τη μακρά ιστορία και την πολύτιμη κληρονομιά, ενώ η εταιρεία αποτελεί τον πλέον σημαντικό πρεσβευτή της ελληνικής οινοποιίας εκτός συνόρων με παρουσία σε 55 χώρες, έχοντας αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες ανά τον κόσμο. Τέλος, η μέση ετήσια παραγωγή της αγγίζει τις 8.964.000 φιάλες κρασιού!

*Άγιος Παύλος, 2399 076100, tsantali.com

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το «Κτήμα Γεροβασιλείου» αποτελεί το δημιούργημα του ακούραστου Ευάγγελου Γεροβασιλείου, ο οποίος άρχισε να αναβιώνει τον παλιό οικογενειακό αμπελώνα στην περιοχή της Επανομής το 1981 και πίστεψε όσο λίγοι στις δυνατότητες του ελληνικού κρασιού. Γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες βρίσκουν το απάγκιο τους στον ιδιόκτητο αμπελώνα 620 στρεμμάτων, στον οποίο μάλιστα αναφέρεται ότι ζουν 28 διαφορετικά είδη πουλιών.

unnamed (3)

Το «Κτήμα Γεροβασιλείου» αποτελεί έναν ζωντανό πολιτιστικό πνεύμονα για όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς πέραν του αυστηρά οινοκεντρικού του προσανατολισμού, φιλοξενεί επιστημονικές διαλέξεις και ημερίδες, καλλιτεχνικές εκθέσεις, ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστό για το μουσείο του, στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει τη μοναδική συλλογή 2.600 σπάνιων ανοικτηριών από όλο τον κόσμο που έχει συλλέξει προσωπικά ο κ. Γεροβασιλείου. Το «Κτήμα Γεροβασιλείου» διαπρέπει στις αγορές του εξωτερικού, ενώ έχει αναδειχτεί αρκετές φορές ανάμεσα στα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου. Στόχος του κτήματος είναι η ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών και η παραγωγή ποιοτικών κρασιών -αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα- με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στις επίμονες προσπάθειες του Ευάγγελου Γεροβασιλείου, διεσώθη η γνωστή λευκή ποικιλία μαλαγουζιά την οποία απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.

*Επανομή, 23920 44567, gerovassiliou.gr

ΚΤΗΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ

Ο γεωπόνος Θανάσης Αρβανιτίδης και ο αδελφός του Γιώργος έστησαν στη θέση ενός παλιού οικογενειακού αμπελιού στον Ασκό Θεσσαλονίκης, έναν νέο σύγχρονο αμπελώνα 70 στρεμμάτων, φτιάχνοντας τα κρασιά τους αποκλειστικά από τα σταφύλια του.

κτήματα Το κλειδί για την ποιότητα των κρασιών του κτήματος είναι η ενασχόληση του ίδιου του Θανάση με τους αμπελώνες και η επιμονή του στη χαμηλή απόδοση των φυτών. Επιπλέον, στον Ασκό, στο υψόμετρο των 550 μέτρων, η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, είναι ιδανική για την ανάπτυξη του αρωματικού προφίλ των σταφυλιών, διατηρώντας συγχρόνως τη δροσιστική οξύτητα. Τα κρασιά τους, φινετσάτα λευκά και ροζέ, αρμονικά ερυθρά είναι «καθρέφτες» των σταφυλιών από τα οποία φτιάχνονται: Μαλαγουζιά, Chardonnay, Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah. Θα σας εξηγήσουν τα πάντα για την καλλιέργεια του αμπελιού, την οινοποίηση και την παλαίωση των κρασιών, ενώ διατρέχετε το γοητευτικό «garage winery». Τα μυστικά της γευστικής δοκιμής θα τα αποκρυπτογραφήσετε, απολαμβάνοντας χρώματα, αρώματα και γεύσεις στη βεράντα του καταπράσινου κτήματος.

*Ασκός Θεσσαλονίκης, 23950 61626, arvanitidis-winery.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα