ένας-θρύλος-του-οίνου-στη-θεσσαλονίκη-1255109

Κρασί

Ένας θρύλος του οίνου στη Θεσσαλονίκη

Το iconic Château Le Dôme 2011 ταξίδεψε στην πόλη μας μαζί με τον οινοποιό του και brand ambassador του οινοποιείου JCP Maltus, Jack Maltus, που μάς μίλησε για την απόλαυση του και τη σημασία του να παρακάμπτεις, κάποιες φορές, τους κανόνες

Σόνια Ταλαντινού
Σόνια Ταλαντινού

Διασχίζοντας δεκάδες εκτάρια και χιλιάδες μίλια από τη μικρή μεσαιωνική πόλη του Σαιντ-Εμιλιόν στη νοτιοδυτική Γαλλία, η εμβληματική ποικιλία Le Dôme, ενός από τα πιο καινοτόμα κι επιτυχημένα οινοποιεία του Bordeauxτου, το JCP Maltus Vigneron & Winemaker, έκανε την πανελλαδική πρώτη της στο κελάρι του wine bar και prosciutteria Blé Vin.

Ο Jack Maltus, οινοποιός/brand ambassador του Κτήματος και γιος του ιδρυτή του -θρυλική μορφή του κρασιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο-, John, παρουσίασε μερικές από τις πιο φημισμένες ετικέτες του οινοποιείου και αφηγήθηκε ιστορίες από τον κόσμο του κρασιού.

Η ιστορία του Κτήματος ξεκινάει με τον Jonathan Maltus, που έχει πάθος για την οινοποίηση και σταθερή φιλοσοφία ζωής το να κάνει τα πράγματα διαφορετικά, αλλά καλύτερα. Όταν φτάνει στο Σαιντ-Εμιλιόν τη δεκαετία του 1990, αποκτά γρήγορα καλή φήμη, χάρη στη σειρά κρασιών που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους. Με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, ο ίδιος θεωρεί ότι ένα κρασί πρέπει να κρίνεται από τη γεύση του και όχι από την ετικέτα με το «μεγάλο όνομα».

Ανάμεσα στις ποικιλίες του, το Château Le Dôme ξεχωρίζει παγκοσμίως και πρωταγωνιστεί στην οινική σφαίρα, καθώς ο Jonathan Maltus παράγει 1.000 μόνο φιάλες, το 2011. Ένα μείγμα 80% Cabernet Franc και 20% Merlot, διαθέτει μελανό/μπλε/μοβ χρώμα -συνοδεύεται από νότες βρεγμένου ατσαλιού, ξυσμένου μολυβιού, ασιατικών μπαχαρικών, ανοιξιάτικων λουλουδιών, βατόμουρων και κόκκινων φρούτων- με γεύσεις που εκρήγνυνται έντονα και αγνά.

οίνος

Νέα εποχή

Ο 22χρονος γιος του, Jack, άξιος συνεχιστής αυτής της σημαντικής οινικής παράδοσης, πορεύεται με τη συνείδηση ότι η ιστορία του JCP Maltus είναι συνδεδεμένη με την ανανέωση του γαλλικού κρασιού. Μεγαλώνοντας στους οικογενειακούς αμπελώνες στο Bordeaux, μοιραία οδηγείται στη οινοποιεία. Σπουδάζει οινολογία και τον τελευταίο χρόνο, ασχολείται με τις πωλήσεις και την ανάπτυξη του Κτήματος. Ο ίδιος μας μίλησε για τη συνολική εμπειρία του στον κόσμο του κρασιού.

Ποια ιστορία υπάρχει πίσω από το οινοποιείο σας, που το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Ο πατέρας μου, με καταγωγή από τη Μ. Βρετανία και ακολουθώντας το πάθος του για το κρασί, καθώς προερχόταν από τον χώρο της ενέργειας και χωρίς να γνωρίζει τις δυσκολίες του να είσαι οινοποιός, έφτασε στο αρχικό κτήμα, το Chateau Teyssier το 1994.

Τότε, είχε μόνο πέντε εκτάρια γης και μας έδωσε το πρώτο μας κρασί, το Chateau Teyssier. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ήταν γνωστό το “κίνημα Garragiste” -o όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους μικρής κλίμακας οινοποιούς στο Μπορντό, που παράγουν κρασί χωρίς να τηρούν τους παραδοσιακούς κανόνες οινοποίησης. Αργότερα, το 1996, ο πατέρας μου αγόρασε κι άλλα κτήματα, επεκτείνοντας τους αμπελώνες μας στο Le Dôme κι ελπίζοντας να αναλάβει την εγκατάσταση του St Emilion. Αυτό που μας έδωσε ιδιαίτερη ώθηση ήταν ο κριτικός Ρόμπερτ Πάρκερ, που δήλωσε το περίφημο:

“Δε με ενδιαφέρει αν ήσουν κόμης ή αν το ακίνητο υπάρχει εδώ και 400 χρόνια. Aν μου αρέσει το κρασί, θα το βαθμολογήσω”». Έτσι, η σοδειά του 2010 αξιολογήθηκε με το απόλυτο 100άρι, ενω βραβευτήκαμε από τον πρίγκιπα William για τις υπηρεσίες μας στην βιομηχανία του κρασιού. Η φιλοσοφία μας παραμένει διαχρονικά η ίδια “αν δείτε μια ευκαιρία, θα πρέπει πάντα να την εκμεταλλευτείτε. Ποτέ δεν ξέρετε που μπορεί να οδηγήσει”»!

οίνος

Και τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε τόσο στο κρασί ώστε να ασχοληθείτε επαγγελματικά;

Μεγάλωσα στο Chateau, παίρνοντας τακτικά μέρος στους τρύγους ως παιδί. Ωστόσο, παίρνοντας την απόφαση να ασχοληθώ με την οικογενειακή επιχείρηση, αργότερα ανακάλυψα ότι έπρεπε να βελτιώσω τις γνώσεις μου για την οινοποίηση, το οποίο κι έκανα στη Νάπα και τη Νότια Αφρική. Το σπουδαίο με το νέο βήμα είναι ότι μου επέτρεψε να κατανοήσω και να υιοθετήσω τα διαφορετικά στιλ των περιοχών και να φέρω αυτήν τη γνώση στο Μπορντό. Φυσικά, είδα νωρίς τον εαυτό μου να ασχολείται με αυτήν την επιχείρηση, ωστόσο αυτό που με γοητεύει είναι ότι μπορείς να πας σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου και να βρεις κάτι νέο σε κάθε ποτήρι…

Στη μέχρι στιγμής πορεία σας, ποιοι σταθμοί σας σάς έχουν ενθουσιάσει;

Το ταξίδι μου στον κλάδο του κρασιού μόλις ξεκίνησε και μπορώ μόνο να φανταστώ ότι θα μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια. Αφού έμαθα για την παραγωγή, αποφάσισα να εξερευνήσω την εμπορική πλευρά του κρασιού, που έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία μέχρι στιγμής. Πριν από μερικά χρόνια, δεν πουλούσαμε ποτέ τα κρασιά μας στην Ελλάδα και σήμερα βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη. Νομίζω ότι το ταξίδι μου μπορεί μόνο να επεκταθεί περαιτέρω.

οίνος

Ποια ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη για εσάς, από τότε που ασχολείστε με την οικογενειακή οινοποιεία;

Μεγαλώνοντας στο Chateau δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσους ανθρώπους είχα γνωρίσει κάποτε ως παιδί. Βρίσκομαι τώρα να μιλάω με τους πελάτες και τους δημοσιογράφους, με τους οποίους ξεκίνησε ο πατέρας μου στη δεκαετία του ’90. Το υπέροχο σε αυτόν τον κλάδο είναι ότι παρόλο που το κρασί παράγεται σε όλο τον κόσμο, ο κόσμος μας κατά κάποιο τρόπο παραμένει μικρός.

Από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε, ποιες ξεχωρίζετε;

Για εμάς ως οικογένεια, το Cabernet Franc ξεχωρίζει. Το St Emilion ήταν πάντα ένα Merlot, ωστόσο τα τελευταία χρόνια πολλά, γειτονικά κτήματα διαπίστωσαν ότι με την κλιματική αλλαγή θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Νομίζω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας παραγωγικής εποχής.

οίνος

Πώς θα περιγράφατε ένα επιτυχημένο κρασί;

Ένα κρασί πρέπει πάντα να ταιριάζει στην προσωπικότητα του παραγωγού. Πιστεύω ακράδαντα ότι το κρασί είναι μια έκφραση του terroir, του τόπου, δηλαδή, παραγωγής του. Αν έχετε υπέροχο terroir, τόσο λιγότερα χρειάζεται να κάνετε στο οινοποιείο και το κρασί θα φανεί από μόνο του.

Ποιο είναι το επαγγελματικό και προσωπικό σας όραμα για το κρασί;

Νομίζω ότι είμαι σε μια πολύ τυχερή στιγμή, που έχω ενσωματωθεί σε αυτήν την επιχείρηση. Οι οινόφιλοι αναζητούν νέες ετικέτες και κρασιά που διαφέρουν από τα συνηθισμένα και πιστεύω πως αυτό θα συνεχιστεί με τη γενιά. Θα έλεγα πως είμαι ενθουσιασμένος για αυτό που θα ακολουθήσει!

οίνος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα