«Φαιά Γη»: Το νέο γκρι κρασί από την Οινοποιία Μπουτάρη
Ένα εκπληκτικό singlevineyard από το κτήμα της Μαντινείας
Με «εφόδια» τη βαθιά γνώση και τους πολυετείς πειραματισμούς με την ποικιλία Μοσχοφίλερο, αλλά και το ανήσυχο πνεύμα για εξέλιξη που χαρακτηρίζει την οινολογική της ομάδα, η οινοποιία Μπουτάρη παρουσιάζει τo νέο της κρασί «Φαιά Γη», έναsingevineyardαπό το κτήμα της στη Μαντινεία, που θα αφήσει το δικό του αποτύπωμα στον κόσμο των σπουδαίων Gris κρασιών.
To«Φαιά Γη», προέρχεται από αμπέλι καλλιεργούμενο σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και από πρέμνα ηλικίας 14 ετών, της ποικιλίας Μοσχοφίλερο και συγκεκριμένα του βιότυπου Μαυροφίλερο.Το ξεχωριστό, υπόλευκο – γκρι χρώμα του κρασιού, με τις φαιές ανταύγειες, από τις οποίες πήρε και το όνομά του, δημιουργείται από τις σκουρόχρωμες ράγες της αυτόχθονης ποικιλίας και του προσδίδει μοναδικότητα.
Στο«Φαιά Γη», το Μαυροφίλερο ξεδιπλώνει έναν εκπληκτικά πλούσιο τερπενικό χαρακτήρα. Στη μύτη διακρίνονται έντονα αρώματα λουλουδιών (τριαντάφυλλο – βιολέτα), εσπεριδοειδών, εξωτικών φρούτων, μελιού και θυμαριού. Αρμονικά ισορροπημένο, μεδομή, λιπαρότητα και μακρά αρωματική επίγευση, το νέο κρασί ξεχωρίζει για τη φινέτσα και το αριστοκρατικό του στυλ. Στοιχεία μάλιστα που αναδεικνύονται και μέσα από την υψηλής αισθητικής εμφάνιση της φιάλης και της ετικέτας του.
Ωστόσο, προερχόμενο από ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι, το«Φαιά Γη» κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Το νέο κρασί οι καταναλωτές θα το βρουν σε επιλεγμένες κάβες και e-shops.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ:100% Μοσχοφίλερο ΕΣΟΔΕΙΑ:2019 ΠΕΡΙΟΧΗ:Κτήμα Μπουτάρη , ΜηλιάΤρίπολη ΧΩΡΑ:Ελλάδα ΕΝΔΕΙΞΗ:ΠΟΠ Μαντινεία(Προστατευόμενη ΟνομασίαΠροέλευσης)
Σχόλια Οινοποιού:
Εμφάνιση: Λαμπερό, λευκοκίτρινο χρώμα με γκρι ανταύγειες Άρωμα: Πλούσιο αρωματικά με χαρακτήρες που θυμίζουν τριαντάφυλλο, εξωτικά φρούτα και εσπεριδοειδή ενώ πλαισιώνεται από δευτερογενή αρώματα όπως το μέλι και το θυμάρι. Γεύση: Φίνο, πολύ καλά ισορροπημένο με πλούσιο σώμα, χαρακτηριστική οξύτητα και μακρά αρωματική επίγευση. Αρμονία γεύσεων: Συνοδεύει άριστα σαλάτες με πολλά αρωματικά ή και φρούτα, οστρακοειδή, ψητά λαχανικά, ψητά ψάρια και θαλασσινά καθώς και πλατώ κίτρινων τυριών Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10-12°C
Χαρακτηριστικά εσοδείας 2019
Ο χειμώνας ήταν ψυχρός με αρκετή παγωνιά μέχρι και τον Μάρτιο και ιδιαίτερα βροχερός.
Η άνοιξη δροσερή οδήγησε τα αμπέλια του Μοσχοφίλερου σε εκβλάστηση στο δεύτερο δεκαήμερο Απριλίου, ενώ η άνθιση ολοκληρώθηκε στο διάστημα 9-15 Ιουνίου με οψίμιση 4-5 ημερών από την συνήθη ημερομηνία άνθισης.
Το καλοκαίρι σχετικά ζεστό και ξηρό προκάλεσε μέτριο υδατικό στρες σε συγκεκριμένους, κυρίως επικλινείς, αμπελώνες του οροπεδίου.
Ο τρυγητός του Μοσχοφίλερου ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου με τα πιο ώριμα αμπελοτόπια. Πέραν μιας βροχόπτωσης στις 4/10, ο τρύγος διενεργήθηκε σε ιδανικές συνθήκες μέχρι και το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Τα Μοσχοφίλερα εμφάνισαν εξαιρετική υγιεινή κατάσταση και πολύ καλή φαινολική ωριμότητα επιτρέποντας τον χειρισμό της πρώτης ύλης με συνδυασμό οινοποιητικών μεθόδων που σκοπό έχουν την ανάδειξη των διαφορετικών εκφάνσεων της ποικιλίας στα διαφορετικά αμπελοτόπια του Οροπεδίου.
Αναλυτικά στοιχεία
Αλκοόλη: 12,2 % Πτητική οξύτητα: 0,35gr/Laceticacid Ολικήοξύτητα: 6,2 gr/lttartaricacid pH: 3.28 Σάκχαρα: 1.6 gr/l Ολικό SO2: 109