Κρασί χωρίς… αλκοόλ; Κάποιοι παραγωγοί το δοκιμάζουν
Σκοπός να γίνει το κρασί προσιτό σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες χωρίς πρόσβαση στο αλκοόλ
Η παραγωγή οίνου με ολική ή μερική αφαίρεση αλκοόλης φαίνεται κάτι μακρινό, αλλά δεν είναι καθώς ήδη γίνεται σε πειραματικό μεν στάδιο στη Σαντορίνη, που φημίζεται για τα εκλεκτά της κρασιά. Σήμερα μάλιστα πραγματοποιείται και ημερίδα με θέμα, Αφαίρεση αλκοόλης σε οίνους ΠΟΠ Σαντορίνης και ΠΓΕ Κυκλάδες.
Ο Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος Δ.Σ Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων μίλησε για το εγχείρημα στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3.
«Είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ως παραγωγική μονάδα συμμετέχει το οινοποιείο της Santo wines και έχουμε καταφέρει να παράξουμε κρασιά με λιγότερη ή καθόλου αλκοόλη. Είναι πειραματικό αλλά στο μέλλον θα αφορά κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση στο κρασί, στο αλκοόλ. Δεν χάνει τα στοιχεία του κρασιού, αλλά δεν έχει αλκοόλ. Στη σημερινή ημερίδα παρευρίσκεται και η ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ στάθηκε και στην ξηρασία που έχει δυσκολεύει την παραγωγή κρασιού και το αμπέλι, εν γένει.