Κρασί

Στην σπουδαία επικράτεια οίνου του Piemonte

Ταξίδι σε μια από τις καλύτερες οινοπαραγωγικές πόλεις της Ευρώπης.

Κατερίνα Καραμφυλίδου
στην-σπουδαία-επικράτεια-οίνου-του-piemonte-1183742
Κατερίνα Καραμφυλίδου

Κεντρική Εικονα:Αlvaro Fernadez Prieto

Με χαριτωμένη ελληνική απόδοση Πεδεμόντιο, το Piemonte, το διαμάντι ανάμεσα στη Λιγουρία, την Ελβετία, την Εμίλια Ρομάνα, τη Γαλλία και την περίφημη κοιλάδα της Padana, δεσπόζει ανάμεσα σε όλους τους άλλους λόγους και για τα κρασιά του, δικαιολογεί το όνομα του που θα πει στους πρόποδες του βουνού. Ιδανική διάσημη κλιματική συνθήκη με κρύες νύχτες,  ομιχλώδη πρωινά και ηλιόλουστες μέρες, συνθήκη για καλό κρασί. Με εξαιρετικά κρασιά ξηρά και γλυκά, αφρώδη και ήσυχα, φρέσκα αλλά και παλαιωμένα.

Στους πρόποδες των Άλπεων από το βορρά  και μέχρι σχεδόν τη θάλασσα της Λιγουρίας εκτείνονται ήπιοι λόφοι  και αρμονικές πλαγιές με ειδικά μικροκλίματα, δημιουργώντας ένα καταπράσινο παζλ από αμπελώνες στο εύφορο έδαφος της επαρχίας. Αυτό επιτρέπει στα αμπέλια να ανθίσουν κάτω από ιδανικές συνθήκες αφήνοντας τα σταφύλια να εκφράσουν στο έπακρο τις αρωματικές τους ιδιότητες. Η τόσο προικισμένη γεωμορφολογία, τα ασβεστούχα εδάφη και το μικροκλίμα κλίμα της περιοχής είναι από τους κύριους παράγοντες για την κατάταξη τους  στη λίστα ορισμένων από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο. Άλλωστε είναι και τα απόλυτα ενημερωμένα τεχνολογικά και λειτουργικά οινοποιεία της περιοχής που κάνουν το Piemonte να είναι αμπελουργικά πολύ προηγμένο σε σύγκριση με άλλες ιταλικές περιοχές.

Το Piemonte είναι από τις πιο σημαντικές οινοποιητικές περιοχές της Ιταλίας και από τις πιο φημισμένες του κόσμου για τα μοναδικά ερυθρά κρασιά του, το Nebbiolο και το Barbaresco, αποτελεί κορυφαίο προορισμό για τους οινόφιλους της Ευρώπης αλλά όχι μόνο. Αφίξεις στα κτήματα, τις κάβες, τα οινοποιεία του γίνονται όλο το χρόνο από κάθε μεριά της γης. Εξαιρετική  εμπειρία η επίσκεψη των υπόγειων  καθεδρικών ναών με στοές και  διάδρομους που είναι σκαμμένοι κάτω από τους λόφους.  Μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής τους αξίας, αυτά τα υπόγεια κελάρια σαν ωρυχεία οίνου, έχουν αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το Nebbiolo του βορρά και το Sangiovese της Κεντρικής Ιταλίας είναι οι δύο σπουδαιότερες ποικιλίες της χώρας.

Εκτός από τα κτήματα όμως, υπέροχες εξοχές και ιστορικές πόλεις, χωριά που γαληνεύουν, ιδανικά σκηνικά για ξεχωριστά γεύματα με τρούφες, τυριά μοναδικά, κρύα πιάτα που συνοδεύουν σπουδαία κρασιά. Φυσικά η κορύφωση έρχεται στην ώρα των κυρίως, με σπάνια ζυμαρικά, σπουδαία μοσχάρια, πολέντες σπιτικές, φαγάκι κατσαρόλας που απογειώνει τον ουρανίσκο!

Τρατορίες, εστιατόρια με εκπληκτική ενημέρωση στη λίστα κρασιών, βινιερίες ιδανικές για δοκιμές, αποτελούν πέρα του φυσικού τοπίου το δέλεαρ για ένα υπέροχο οινικό tour.

Δίπλα στα κρασιά σταρ της περιοχής που αναφέρω πιο πάνω φιγουράρει και το  γλυκό, γεμάτο αρώματα,  λευκό αφρώδες κρασί της ποικιλίας Μοσχάτο  που παράγεται κυρίως στην περιοχή του Asti,  και όχι μόνο, το ξεχωριστό Moscato D’ Asti!

Η ποικιλία Μοσχάτο  καλλιεργείται εδώ και 1000 χρόνια στην περιοχή του Πιεμόντε και κυρίως στους αμπελώνες  στις περιοχές Asti, Cuneo και Alessandria.  Πατέρας του Moscato d’ Asti θεωρείται ο Μιλανέζος κοσμηματοπώλης Giovan Battista Croce όταν τον 17ο αιώνα, κατάφερε να παράξει χαμηλού αλκοολικού βαθμού κρασί και  ταυτόχρονα να διατηρεί τη φυσική γλυκύτητα του μούστου. Από τότε πέρασαν τέσσερις αιώνες μέχρι το 1993 που, τόσο το Asti Spumante όσο και το Moscato d’ Asti  να συμπεριληφθούν στο καθεστώς των D.O.C.G* οίνων. Φρουτώδες, με την παρουσία των λουλουδιών κυρίαρχη, γαργαλιστικές φυσαλίδες και αλκοόλ σε ιδανικά χαμηλές ποσότητες αποτελεί τον απόλυτο οδηγό στον κόσμο της απόλαυσης.

H ποικιλία του λευκού Μοσχάτο δίνει δυο διαφορετικές εκφράσεις  στο Asti spumante (το πιο γνωστό γλυκό  αφρώδες κρασί στο κόσμο) και στο Moscato D’ Asti. Σε αυτά τα δυο κρασιά με βάση το Μοσχάτο, τα αρώματα και οι ιδιότητες των σταφυλιών παραμένουν αναλλοίωτες  και μεταφέρονται απευθείας το ποτήρι λόγω της μαλακής πίεσης των σταφυλιών και της ατελούς αλκοολικής ζύμωσης, αφήνοντας πολλά από τα φυσικά σάκχαρα να παραμένουν στο κρασί. Και τα δύο έχουν προέλευση τους αμπελώνες των περιοχών Asti, Cuneo και Alessandria.

Άλπεις και Απέννινα όρη δημιουργούν ένα εξαιρετικό μικροκλίμα για να παραχθεί ένα από τα κορυφαία οινικά προϊόντα της Ευρώπης! Άλλοι πιστεύουν ότι η σχετική εγγύτητα παρακάτω στην Allesandria με την παράκτια κουλτούρα επηρεάζει επίσης το νεανικό, φρέσκο ​​στυλ των κρασιών.

Το Αsti Spumante D.O.C.G

Το Asti Spumante προέρχεται  από 100% Μoscato Bianco, αφρώδες, με αρωματική γεύση, καλά ισορροπημένη γλυκύτητα και μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλη (6-12%). Είναι ένα πολύ ευχάριστο απεριτίφ και συνοδεύεται κυρίως από πρώτα πιάτα, με αλλαντικά, φρέσκο τυρί, και οστρακοειδή αλλά και φρούτα και φινετσάτα γλυκά. Στην περιοχή παράγονται 60 εκατομμύρια φιάλες το χρόνο.

MOSCATO D' ASTI SPUMANTE

Μoscato d’ Asti D.O.C.G

Είναι  πιο εκλεπτυσμένο,  με άρωμα ώριμων σταφυλιών και ελαφρώς πιο γλυκό κρασί, λιγότερο αφρώδες,  με λουλουδάτα αρώματα και νότες φασκόμηλου και ώριμων φρούτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (4,5-6,5%) . Είναι ιδανικό για συνοδεία ελαφρών γλυκών ή ως απεριτίφ ή στο τέλος ενός γεύματος. Ο αριθμός παραγωγής είναι 40 εκατομμύρια μπουκάλια το χρόνο

*DOCG (Ελεγχόμενη και Εγγυημένη Ονομασία Προέλευσης)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα