Κρασί

Τα καλύτερα events για το κρασί τις επόμενες μέρες

Τρία εξαιρετικά events για τους οινόφιλους!

Parallaxi
τα-καλύτερα-events-για-το-κρασί-τις-επόμενες-1107569
Parallaxi

Ενα γιορτινό τριήμερο κρασιού στη Νάουσα , ένας μεγάλος διαγωνισμός οίνου και ένα σεμινάριο που θα σε μυήσει στα “άδυτα” των αφρώδη οίνων, σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

ΝΑΟΥΣΑ, Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ 2024

Η απόλυτη γιορτή του κρασιού έρχεται στις 26, 27 & 28 Ιανουαρίου, στο Κτήριο «ΒΕΤΛΑΝΣ», στην ιστορική πόλη της Ημαθίας.

Η πρώτη ημέρα του γιορτινού τριημέρου έχει… party καλωσορίσματος! Από όπου και αν έρχονται οι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία να αφήσουν πίσω τη ρουτίνα της δουλειάς και την κούραση του ταξιδιού, διασκεδάζοντας με μουσική, φαγητό και φυσικά Ξινόμαυρο, στο πανέμορφο χώρο «ΜAISON» στην κεντρική πλατεία της πόλης

Το Σαββατοκύριακο, το Ξινόμαυρο της Νάουσας θα είναι στο ποτήρι των επισκεπτών. Όλοι οι ντόπιοι παραγωγοί – μέλη του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας, θα βρίσκονται στο Κτήριο «ΒΕΤΛΑΝΣ» σερβίροντας τα κρασιά τους και μιλώντας για το όραμα και τη δουλειά τους με τους οινόφιλους.

Παράλληλα μια σειρά θεματικών εκδηλώσεων θα πλαισιώσει την έκθεση με στόχο ξεχωριστές γευσιγνωστικές εμπειρίες αλλά και τροφή για σκέψη. Έτσι, ενώ οι οινόφιλοι θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν σε επίσημη πρώτη το Ξινόμαυρο εσοδείας 2023, οι προκλήσεις της ποικιλομορφίας του Ξινόμαυρου σας βάζει σε μια  γευστική δοκιμή, με τον DipWSET Στέφανο Κόγια, ώστε να διακρίνετε τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ζώνης ΠΟΠ του Ξινόμαυρου, στη Νάουσα. Εκεί θα βρίσκεται και η DipWSET Ροδάνθη Παπαδιού για να συγκρίνει άλλες περιοχές με την περιοχή του Ξινόμαυρου.

Την Κυριακή θα υπάρξει συζήτηση για την καταχώρηση της «Αμπελοοινικής τέχνης και παράδοσης του Ξινόμαυρου κρασιού Νάουσας» στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Καθώς και για το μέλλον του οινοτουρισμού στη πόλη της Νάουσας.

Μαζί με τον οικοδεσπότη Σύνδεσμο Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας, όλη η πόλη θα κινείται στο ρυθμό της γιορτής του Ξινόμαυρου. Ειδικά μενού και προσφορές από τα τοπικά εστιατόρια και wine bars, αλλά και ειδικές τιμές από επιλεγμένα ξενοδοχεία για τους οινόφιλους που θα επισκεφτούν την πανέμορφη Νάουσα. To τριήμερο θα κλείσει με ανοιχτά τα Οινοποιεία για τους επισκέπτες, προσφέροντας ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες και ειδικές εκδηλώσεις.

*Παρασκευή 26, Σάββατο 27 & Κυριακή 28 Ιανουαρίου, στο Κτήριο «ΒΕΤΛΑΝΣ», στην Νάουσα.

Wine Club THESSALONIKI’96  «Αφρώδη κρασιά»

Η ζήτηση για αφρώδη κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται. Παρόλο που οι ειδικοί συζητούν μια πιθανή επιβράδυνση στο εγγύς μέλλον, η παγκόσμια αγορά τους αναμένεται να έχει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,48% (CAGR 2024 – 2028).

Σαν αποτέλεσμα αυτής της παγκόσμιας δίψας για φυσαλίδες, σήμερα, αφρώδη κρασιά παράγονται σχεδόν παντού στον πλανήτη, από το Devonshire έως στη… Tierra del Fuego!

Σαφώς, βασίλισσα είναι η Σαμπάνια, η οποία, ωστόσο, αντιπροσωπεύει μόλις το 15% των αφρωδών κρασιών που παράγονται παγκοσμίως. Φημισμένα και δημοφιλή αφρώδη κρασιά παράγονται και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας, όπως τα A.O.C. Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne, Clairette de Die αφρώδη του Λίγηρα, τα Crémant της Αλσατίας και της Βουργουνδίας.

Η Ιταλία παράγει ευκολόπιοτα Prosecco, Moscato d’ Asti και πληθωρικά Franciacorta. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα πολύ γνωστά από την περιοχή του Penedès στην Ισπανία.

Η ζήτηση για αφρώδη κρασιά αυξάνεται και στην Ελλάδα. Οι οινοποιοί απαντούν με αρωματικά, ευχάριστα κρασιά με φυσαλίδες και προσιτή τιμή, θέλοντας να χτίσουν μια μόνιμη σχέση με το κοινό τους.

Champagne, Prosecco, Moscato d’ Asti, Cava… Ζίτσα, Ρόδος, Αμύνταιο, Μαντίνεια, Λήμνος… Ντεμπίνα, Αθήρι, Βιδιανό, Μοσχοφίλερο, Μοσχάτο, Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο….

Παραδοσιακή μέθοδος και Cuve Close. Αριθμοί και παγκόσμιες τάσεις στην κατανάλωση.

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, στις 20.00, στην επόμενη συνάντηση της Wine Club THESSALONIKI ’96 , θα μάθετε τα πάντα για τα «Αφρώδη κρασιά», από τα σταφύλια και τις μεθόδους παραγωγής έως τους τρόπους κατανάλωσης.

Με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα δοκιμάσετε -τυφλά όπως πάντα- ελληνικές και αλλοδαπές εκλεκτές φυσαλίδες, αναζητώντας τα κλειδιά του συνεχώς αυξημένου ενδιαφέροντος των καταναλωτών παγκοσμίως.

Μαζί τους θα έχουν τον Στέλλιο Μπουτάρη και τον οινολόγο Αντώνη Κιοσέογλου από το Κτήμα Κυρ Γιάννη.

Και όπως κάθε χρονιά, στο τέλος της συνάντησης θα κοπεί βασιλόπιτα, η οποία θα αναδείξει τους τυχερούς της χρονιάς που θα κερδίσουν από μία φιάλη magnum!

*Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, 20.00 – 22.00 , στο The Met Hotel, 26ης Οκτωβρίου 48, Θεσσαλονίκη, Πληροφορίες: www.wineplus.gr, info@wineplus.gr

Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 24η διοργάνωση – Ανανεωμένη εικόνα

Ο Διαγωνισμός οίνου της Θεσσαλονίκης είναι ο διαγωνισμός οίνου της Ελλάδας, η πιο σημαντική διοργάνωση γύρω από το κρασί στη χώρα μας, έχοντας συμβάλλει όσο καμία άλλη δράση στην ποιοτική του εξέλιξη αλλά και στην νομοθετική του υπόσταση.

Ήδη από το 1999, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε, έχει αποτελέσει καταλυτικό κίνητρο σε οινοποιίες της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, να επικεντρωθούν στην ποιοτική παραγωγή οίνων, να αναδείξουν γηγενείς ποικιλίες, να επενδύσουν τόσο στο αμπέλι όσο και στην οινοποίηση.

Στη συνέχεια, η επιβράβευση του τελικού αποτελέσματος με μετάλλιο από τον Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, χρυσό, ασημένιο, χάλκινο ή ακόμη και το “Μεγάλο Χρυσό”, δύναται να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για προβολή, δημοφιλία, αύξηση, ή ακόμη και εκτόξευση στις πωλήσεις.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ένα χρυσό μετάλλιο από τον Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, ανέδειξε όχι μόνο κάποια συγκεκριμένη ετικέτα κρασιού, αλλά και το ίδιο το οινοποιείο απ’ όπου προήλθε, όπως και τον οινοποιό που τη δημιούργησε.

Στα χρόνια που πέρασαν, μαζί με το κρασί εξελίχθηκε και ο ίδιος ο Διαγωνισμός, έχοντας σχηματίσει το δικό του προφίλ, με την πλέον αξιόλογη τεχνογνωσία.

Το μοντέλο κανονισμού συμμετοχών του Διαγωνισμού, η άρτια μηχανοργάνωση και το αδιάλειπτο στα στάδια του διαγωνιστικού τμήματος, καταστούν το κύρος των αποτελεσμάτων αδιαμφισβήτητο.

Ακόμη περισσότερο, από το 2017 πρόεδρος του Διαγωνισμού της Θεσσαλονίκης ανέλαβε ο πρώτος Μaster of Wine της Ελλάδας, ο κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μία προσωπικότητα διεθνούς υπόστασης στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Με τη συνυπογραφή του κ. Λαζαράκη MW στο κύρος του Διαγωνισμού, κάθε χρόνο η διοργάνωση πλαισιώνεται από Masters of Wine ή Master Sommeliers από το εξωτερικό.

Οι διακεκριμένοι ειδικοί, αναλαμβάνουν το ρόλο του/της προέδρου στα τραπέζια γευσιγνωσίας των κριτικών επιτροπών που απαρτίζονται από κορυφαίους στο είδος τους, οινολόγους, οινοχόους, οινοκριτικούς, καθώς και σπουδαστές Master of Wine ή σπουδαστές που κατέχουν Advanced Court of Master Sommeliers.

Διαγωνιστικό τμήμα και τελετή απονομής

Το μηχανογραφικό σύστημα δηλώσεων συμμετοχής είναι στη διάθεση των οινοποιείων έως την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου.

Παραλαβή δειγμάτων που θα συμμετέχουν στον Διαγωνισμό:  από Πέμπτη 25/01 έως και Τετάρτη 31/01/2024.

Το διαγωνιστικό τμήμα του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 και 15 Φεβρουαρίου, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου.

Η τελετή απονομής των μεταλλίων του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.

Όπως συνηθίζεται, η τελετή απονομής του Διαγωνισμού φιλοξενεί το ειδικό βραβείο “Greek Wine Industry Award” που προσφέρεται από όλους τους Έλληνες Οινοποιούς σε μία προσωπικότητα, η οποία έχει συμβάλλει στην προώθηση της εικόνας του Ελληνικού Οίνου στο εξωτερικό.  Φέτος το βραβείο θα προσφερθεί στον κ. Ευάγγελο Πάττα, πρεσβευτή του Ελληνικού Οίνου στη Γερμανική αγορά.

Ακόμη, φέτος για πρώτη φορά, το “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy” θα φιλοξενήσει τον τελικό και την απονομή του “Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων 2024”.

Περισσότερες πληροφορίες για το “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy” το προφίλ, τον κανονισμό, τη λειτουργία του, γευσιγνώστες-κριτές, τους χορηγούς και αρκετά ακόμη, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα