Τα καλύτερα μέρη για να απολαύσεις το κρασί στη Θεσσαλονίκη

Wine bars και κάβες που αξίζει να γνωρίσετε και να εμπιστευτείτε.

Σόνια Ταλαντινού
τα-καλύτερα-μέρη-για-να-απολαύσεις-το-κ-1094228
Σόνια Ταλαντινού

Το κρασί είναι τέχνη, συνήθεια, μοίρασμα, δοκιμή, πειραματισμός. Είναι παρέα, γέλια, συγκίνηση, συζητήσεις, συγκεντρώσεις, ταξίδια, οι πέντε αισθήσεις alert. Είναι lifestyle, casual, σύγχρονο και vintage. Δοκιμάζουμε μοναδικούς οίνους στις κορυφαίες κάβες και wine bars της Θεσσαλονίκης και απολαμβάνουμε τη μαγεία που αυτοί μας  προσφέρουν. Wine is fine!

#Blé Vin

Μπουτίκ κρασιών, wine bar κι εξαιρετική prosciutteria. Το Blé Vin προσφέρει one of a kind  οινικές και γαστρονομικές απολαύσεις στους γνήσιους εραστές του κρασιού. Στον minimal χώρο του, με το υπέροχο κελάρι, μπορείτε να ανακαλύψετε 400 διαμάντια από Έλληνες και ξένους οινοποιούς, σε μια χορταστική λίστα by the glass, αλλά και για τις αγορές σας.

Επίσης, σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε άμεσα την αγαπημένο σας επιλογή στα τραπέζια του, που είναι κατασκευασμένα από κορμούς καρυδιάς, με μια σταθερή έξτρα χρέωση. Συνοδεύστε την επιλογή σας από τη wine list με πλατό από μοναδικά prosciutto κι άλλων ΠΟΠ παλαιωμένων κοπών -αποκλειστικής εισαγωγής και περαιτέρω ωρίμανσής ως και 48 μήνες!-, τυριά εξαιρετικών ελλήνων και ξένων τυροκόμων και πικάντικα σπιτικά chutneys και τουρσιά εποχιακών προϊόντων άγριας συγκομιδής τους.

Εναλλακτικά, προτιμήστε τις προτάσεις ενός μικρού, εβδομαδιαίου μενού, ανάλογα με τις διαθέσιμες πρώτες ύλες και την έμπνευση του σεφ και της ομάδας του. Αυτό το wine bar στην καρδιά του κέντρου της πόλης, έχει πάθος με το καλό κρασί, είναι connaisseur κάθε πολύτιμου οινικού μυστικού και τα μοιράζεται όλα μαζί σας!

*Blé Vin, Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας & Γεωργίου Σταύρου 14, T.  2310 231201, Facebook, Instagram

#Ef Pan Wines Deli and Spirits

Wine bars υπάρχουν πολλά, αλλά όταν αναφερόμαστε σε μια ολοκληρωμένη όσο και διαφορετική οινική εμπειρία το Ef Pan πρωτοπορεί. Με τον χαρακτηρισμό wine & tapas, ο – ισπανικών ριζών- ιδιοκτήτης του δημιούργησε ένα σημείο αναφοράς για απαιτητικούς και connaisseurs. Ο ίδιος, αφού ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη και φέροντας μέσα του την κληρονομιά και τα βιώματά του, μοιράζεται το πάθος του για το κρασί και την απόλαυση του μ’ έναν τρόπο μοναδικό.

Από την εντυπωσιακή ποικιλία των 250 ετικετών, που φέτος εμπλουτίστηκαν και με κρασιά από  την Πορτογαλία και την Αργεντινή, έχετε τη δυνατότητα να τα απολαύσετε σε ποτήρι μαζί με premium ισπανικά κι ελληνικά αλλαντικά και τυριά. Για πιο gourmet απαιτήσεις, εδώ θα βρείτε καθημερινά στρείδια και γυαλιστερές, ενώ από το φετινό ανανεωμένο μενού, προτείνουμε τάπας και πίντσος, βουβαλίσια Buratta και ιταλική μορταδέλα, Tostada Sevillana, γαρίδες ceviche, μοσχαρίσια ταλιάτα και ταλιάτα τόνου. Η μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, σας περιμένει στο υπόγειο, με τις εντυπωσιακές επιτοίχιες κάβες και την υποβλητική ambient, για να δοκιμάσετε και να γνωρίσετε εξαιρετικά κρασιά.

Ο συγκεκριμένος χώρος διατίθεται και για προσωπικά ή επαγγελματικά γεύματα, με menu και οινικές προτάσεις του Ευ. Οτιδήποτε γευτείτε στο bar και το λατρέψετε, μπορείτε να το προμηθευτείτε για το σπίτι, ενώ ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές, τα δώρα, που θα σας ετοιμάσουν με καλάθια γεμάτα αποστάγματα και σπάνια είδη delicatessen θα εντυπωσιάσουν και τους πιο δύσκολους αποδέκτες, με την αισθητική και την ποιότητα των επιλογών.

Tip: Εδώ η εμπειρία του προσωπικού δεν είναι άλλος ένας μύθος των wine bars, αφού σας συμβουλεύουν πάνω σε θέματα γευσιγνωσίας μέχρι και αλλεργιών. Το bar είναι αυστηρά non smoking area, ενώ η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ υπερτονίζεται με κάθε τρόπο!

*Ef Pan Wines Deli and Spirits, Σαλαμίνος 10, Τ. 2310 552285, https://efpan.gr, Facebook, Instagram

#Franky’s Funky Wine Bar

Φωτός Franky’s Funky wine bar: Μάνου Ηλιάνα & Κόγιας Θεόδωρος

Κορυφαίο wine spot της πόλης, με ambient ευρωπαϊκή, που απευθύνεται τόσο στους λάτρεις του καλού κρασιού όσο και στην καλλιτεχνική σκηνή, καθώς αποτελεί top προορισμό συνάντησης καλλιτεχνών από διάφορους χώρους. Το δυνατό του σημείο, όπως πάντα, είναι οι προτάσεις του σε εξαιρετικά κρασιά. Στο κελάρι του, φιλοξενούνται περισσότερες από 165 ετικέτες ελληνικών και διεθνών οίνων. Εσείς, όμως, μην αγχωθείτε για την επιλογή σας, καθώς ο έμπειρος sommelier του, Θωμάς Χριστοδούλου, θα σας καθοδηγήσει ν’ ανακαλύψετε και να απολαύσετε το κρασί των αγαπημένων σας γεύσεων.

Το σωστό pairing εδώ αποτελεί  αδυναμία. Μαζί με το αγαπημένο σας κρασί, μπορείτε να συνδυάσετε ένα πλατό από εκλεκτά αλλαντικά και τυριά, πληθώρα πιάτων με κρέας και ποικιλία άλλων συνοδευτικών. Αυτό που  σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε είναι κάποιο από τα χειροποίητα γλυκά της ημέρας, όπως το λαχταριστό γαλακτομπούρεκο. Η γαστρονομική, όμως, αυτή εμπειρία δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την παρουσία της μουσικής.

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο signature αυτό wine bar πραγματοποιούνται live μουσικές βραδιές με βάση το πιάνο -ένα αληθινό διαμάντι που κοσμεί το μαγαζί, καθώς πρόκειται για ένα μουσικό όργανο-αντίκα, το οποίο μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής κι έχει αντέξει δύο παγκόσμιους πολέμους. Δεν είναι  τυχαίο που εδώ και τρία χρόνια το Franky’s Funky Wine πρωταγωνιστεί στην κοινωνική ζωή της πόλης και με διάθεση πάντα ανανέωσης, διατηρώντας τον αρχικό του χαρακτήρα, καταφέρνει να αποτελεί  ένα από τα πιο updated wine στέκια στη Θεσσαλονίκη.

*Franky’s Funky Wine Bar, Διαμαντή Ολυμπίου 16, Τ. 2310 525333, Facebook, Instagram

#Wine Hide Out

Κρυμμένο, αλλά όχι κρυφό από τους wine lovers. Μικρό σε έκταση, αλλά επιφυλάσσοντας μεγάλες οινικές και γαστρονομικές εκπλήξεις. Επέλεξε μια από τις πιο κεντρικές γωνιές της Θεσσαλονίκης για να κάνει αισθητή την παρουσία του. Στη συμβολή των οδών Π. Μελά και Π.Π. Γερμανού, το Wine Hide Out αποτελεί την καθημερινή σας «κρυψώνα» για ένα early διάλειμμα από τη δουλειά, after work drinks ή τη βραδινή έξοδο.

Εδώ, ο θησαυρός που σας αποκαλύπτεται αποτελείται από 400 και πλέον ετικέτες του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα, από mainstream μέχρι και πιο premium επιλογές -ειδικά αν είστε connaisseurs. Περισσότερες από 100 σερβίρονται σε ποτήρι με το σύστημα coravin -επιτρέπει το σερβίρισμα ενός ποτηριού χωρίς να ανοιχτεί η φιάλη- κι έτσι έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε πολλές και διαφορετικές οινικές προκλήσεις. Η εντυπωσιακή -επιτοίχια- κάβα του ολοκληρώνεται με σαμπάνιες απ’  όλες τις χώρες, συλλεκτικά ποτά -τζιν, ρούμια, βότκες και ουίσκι-, classic cocktails και μια λίστα με εξαιρετικές μπίρες. Η γνώση και η εκλεπτυσμένη αισθητική των ανθρώπων του αποτυπώνεται σε κάθε κουβέντα που ανταλλάσσεις μαζί τους και σε κάθε τετραγωνικό του χώρου. Αυτοί θα σας προτείνουν και την καλύτερη επιλογή για να συνοδεύσετε το κρασί σας. Κι εδώ οι εκπλήξεις συνεχίζονται.

Η κάρτα του μικρή αλλά θαυματουργή! Πλατώ αλλαντικών και τυριών, αυθεντική pinsa σε λαχταριστές παραλλαγές, αλλά και προτάσεις, όπως μπρουσκέτα με μαρμελάδα μπέικον και κατσικίσιο κορμό, χαμόν με ντοματίνια, φιλέτο χήνας φούρνου έως καπνιστό φιλέτο ορτυκιού με μαύρη τρούφα, σολομός σουφλέ και πάπια κονφί. Δίπλα από τον κυρίως χώρο, ένα ακόμα πιο tiny Hide Out, το privé, φιλοξενεί τις πιο προσωπικές σας συναντήσεις -wine out για 2 ή μια μικρή παρέα-, αλλά με τους ίδιους όρους. Οι δυνατές απολαύσεις, τελικά, δε «φωνάζουν» πολύ!

*Wine Hide Out, Παύλου Μελά 38, T. 2310 263527, Facebook, Instagram

#Μονμάρτη Wine Bar Restau

Διαθέτει french attitude. Ένα interior artistic και φίνα αισθητική. Μια διάθεση κοσμοπολίτικη. Η Μονμάρτη ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μοιραστεί τα μυστικά του εκλεκτού οίνου και της καλής ζωής με όσους έχουν τη διάθεση να πειραματιστούν με τις απολαύσεις του ουρανίσκου. Ο χώρος ιδιαίτερος, με τα open μεταλλικά κελάρια, τους πολυτελείς καναπέδες και το άνετο μπαρ, θα μπορούσε να βρίσκεται άνετα στα tops ενός ευρωπαϊκού οδηγού εξόδου.

Οι 300 ετικέτες από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα καθιστούν τη λίστα κρασιών του απόλυτα ενημερωμένη, ενώ περισσότερες από 30 από αυτές σερβίρονται by the glass -ανανεώνονται τρεις φορές τον χρόνο-, ώστε να έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε διαφορετικές γεύσεις. Για τους γνήσιους wine lovers, το highlight είναι οι οινικές παρουσιάσεις γνωστών ελληνικών κτημάτων, που διοργανώνονται μια φορά τον μήνα στο μπαρ, πάντα με το ανάλογο food pairing, ενώ μόνο για τις καθημερινές, ισχύει η ενέργεια “Bring your own bottle”, με μια  ελάχιστη χρέωση για το σέρβις που σας παρέχεται.

Το κεφάλαιο «φαγητό» είναι εξίσου δυνατό. Εδώ μιλάμε για ένα wine bar with a twist, αφού διαθέτει έναν πιο εστιατορικό χαρακτήρα με μια κουζίνα, που έχει να παρουσιάσει μια αξιόλογη σε μέγεθος κάρτα κι εξαιρετική σε δημιουργικότητα. Η απόλαυση έχει αφετηρία το πρωινό. Ξεκινήστε τη μέρα σας με αγαπημένα αβγά στραπατσάδα, breakfast sandwich ή αφράτο  pancake cheesecake. Κι αν το επιλέξτε για το μεσημεριανό ή το δείπνο σας, προτείνουμε Risotto alla Milanese, μοσχαρίσια ταλιάτα με πατάτες Brava και ceasar’s sause ή γαρίδες κανταίφι. À votre santé!

*Μονμάρτη Wine Bar Restau, Θεμιστοκλή Σοφούλη 92, Καλαμαριά, Τ. 2310 414814, Facebook, Instagram

#MyCava

Η νέα εποχή στον τρόπο που γνωρίζουμε τον κόσμο του κρασιού είναι εδώ! Το ΜyCava αποτελεί την αφετηρία σας για να μυηθείτε στα μυστικά και την απόλαυση του οίνου με τον πιο σύγχρονο τρόπο. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για καινοτομίες. Τα δύο καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και το τρίτο στην Αθήνα είναι εξοπλισμένα με μηχανήματα dispenser, που σας δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάσετε το κρασί που επιθυμείτε, σε τέλειες συνθήκες θερμοκρασίας και συντήρησης, πριν το αγοράσετε.

Αυτό είναι, άλλωστε, που αξίζει σε κάθε οινική εμπειρία: η δοκιμή και ο πειραματισμός. Επιπλέον, η κάβα της Μοδιάνο ξεχωρίζει ως το πρώτο και μοναδικό wine tasting bar στην Ελλάδα, με δικό του tasting corner, όπου έχετε την ευκαιρία να γευτείτε ανάμεσα από 20 επιλογές – οι οποίες αλλάζουν κάθε μήνα – μερίδες των 30, 75 ή 150 ml.

Στο πλαίσιο της οινικής μύησης, η MyCava διοργανώνει σεμινάρια γευσιγνωσίας και παρουσιάσεις για καταναλωτές, επειδή η απόλαυση του οίνου είναι και γνώση και πρέπει να μοιράζεται, ενώ χάρη στην πολυετή της εμπειρία συνεργάζεται με τα καταστήματα Ergon κι Exereton στο κομμάτι του wine consulting, με 3 και 2 ΜyCava corners αντίστοιχα.

Κι ερχόμαστε στα αξεσουάρ. Με μια γκάμα που περιλαμβάνει από ανοιχτήρια, ποτήρια, καράφες, σαμπανιέρες μέχρι πώματα, wine sets, αξεσουάρ σερβιρίσματος και συντήρησης κρασιού απευθύνεται τόσο σε ερασιτέχνες όσο και σε connessueurs. Κορωνίδα, βέβαια, εξακολουθεί να αποτελεί το πρωτοπόρο σύστημα Corαvin -σύστημα σερβιρίσματος και συντήρησης κρασιού χωρίς να ανοιχτεί η φιάλη. Κεφάλαιο «εταιρικά δώρα». Η διαχρονική αξία του κρασιού ως δώρο -ειδικά τις γιορτές- αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο. Οι προτάσεις του προσωπικού οδηγούν σε κορυφαίες επιλογές με φίνα αισθητική. Συνεχίζοντας τις εξαιρετικά δράσεις της, η MyCava διοργανώνει το παιχνίδι γευσιγνωσίας Wine Bingo για δημιουργικά μυαλά, ενώ το Vin Van, ένα αναπαλαιωμένο Τ2 Volkswagen μετατράπηκε σε αυτοκινούμενο bar, για όσους ψάχνουν κάτι ξεχωριστό για κάθε είδους event.

Highlight: Κι επειδή η MyCava είναι οι άνθρωποί της, με το πάθος και τις γνώσεις τους για τον οίνο, ο συνεργάτης στην Αθήνα, Ελευθέριος Χανιαλίδης, αναδείχθηκε 1ος Master Sommelier στην Ελλάδα, πιστοποιώντας ότι εδώ η εγκυρότητα και η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών βρίσκονται εκτός συναγωνισμού!

*MyCava, Γεώργιου Παπανδρέου 86, T. 2310 442103, Αγορά Μοδιάνο, Βασ. Ηρακλείου 30, T. 2310 229680, Αθήνα: Ευφρονίου 5 Παγκράτι, Τ. 2107244874, www.mycava.gr, Facebook, Instagram

#Wine Law

Το 1987, ξεκινάει η οινική διαδρομή των αδερφών Παναγιώτη και Νίκου Βουζουνεράκη μ’ έναν απαράβατο «νόμο»: το πάθος τους για το κρασί να αποτελεί πάντα πηγή έμπνευσης και οδηγό για κάθε είδους δραστηριότητα. Όταν προστίθεται στην ομάδα τους και η νέα γενιά, ο γιος του Νίκου, Μιχάλης -απόφοιτος του Ινστιτούτου Wine & Spirit Professional Center-, η επιχείρηση αποκτά περισσότερο οικογενειακό χαρακτήρα και σύγχρονο όραμα, που ενσαρκώνεται στη δημιουργία του Wine Law, το 2018.

Εδώ, παίρνουν το κρασί πολύ σοβαρά. Εξού και η κάβα λιανικής, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που έχει στηθεί πάνω σε καθαρά ευρωπαϊκά πρότυπα. Ανάμεσα στις δεκάδες  προθήκες του, πολλές είναι οι εκπλήξεις που περιμένουν τους λάτρεις του οίνου, αλλά και πολλές οι λύσεις για κάθε επαγγελματία. Ανακαλύπτουμε δεκάδες ετικέτες του διεθνούς κι ελληνικού αμπελώνα, κατηγοριοποιημένα ανά ομάδες, βραβευμένα και βιολογικά κρασιά, ποτά και αποστάγματα, εξειδικευμένα αξεσουάρ και ιδιαίτερα δώρα, που δύσκολα βρίσκει κανείς στην αγορά. Αυτό που αξίζει σίγουρα να ζήσετε ως οινική εμπειρία είναι τα ατομικά ή ομαδικά wine   degustations, για να δοκιμάσετε διαφορετικά κρασιά από τις πιο γνωστές  ελληνικές ποικιλίες και να εξερευνήσετε τον μαγικό κόσμο του κρασιού.

Πάντα με την καθοδήγηση του sommelier  του Wine Law, θα ενημερωθείτε για τις γευστικές νότες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και τις οινοπαραγωγικές περιοχές. Κι επειδή το κρασί εκτός από τεράστια απόλαυση, παραμένει ένα δώρο υψηλής αξίας, που πρέπει να μοιραζόμαστε με αγαπημένα πρόσωπα, όπως και τις στιγμές, με αφορμή τις γιορτές, σχεδιάστε και προμηθευτείτε από την κάβα τα πιο εντυπωσιακά δώρα -επαγγελματικά και προσωπικά. Διανθίστε τα με αξεσουάρ ή deli, όπως ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, σνακς, μπαχαρικά, vinegar και σοκολάτες και ξεχωρίστε για την αισθητική σας.

*Wine Law, Ίωνος Δραγούμη 19, Τ. 2310 567236, https://www.cava.gr, Facebook, Instagram

#The Wine Hub

Το κρασί στη Θεσσαλονίκη απέκτησε πρόσφατα το σπίτι του. Η ψυχή των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, Αλεξάνδρα Ανθίδου βρίσκεται εκεί για να σου μάθει τα πάντα γύρω από το κρασί και για τα μέλη της ένωσης. Ο βορειοελλαδιτικος αμπελώνας, συστήνεται με θεματικές γευσιγνωσίες, οινικές δράσεις, πληροφορίες για τα επισκέψιμα οινοποιεία-μέλη του, εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Ένας υπέροχος χώρος που μόνο αισιοδοξία γεννά στο χώρο του κρασιού και των ανθρώπων που το αγαπάνε.
*The Wine Hub, Διαμαντή Ολυμπίου 2, T. 2310 281617, Facebook, Instagram
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα