Κρασί

Τα κρασιά της γιορτής!

Έξι ξεχωριστά κρασιά για να συνοδεύσουν τα τραπέζια των φετινών Χριστουγέννων. Στην υγειά σας!

Parallaxi
τα-κρασιά-της-γιορτής-1094804
Parallaxi

Η περίοδος των γιορτών έχει ήδη φτάσει και τα τραπέζια, οι συναντήσεις και οι γιορτές φίλων μπαίνουν στο πρόγραμμα βάζοντας τον δικό τους ρυθμό στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στα τραπέζια, έπαιζαν και θα παίζουν, τα κρασιά στο κέντρο που ορίζουν πάντα την ποιότητα και την  αισθητική των παρευρισκόμενων, γεμίζοντας ένα ποτήρι ακόμα, γεμάτο αρώματα και θύμησες της εποχής τους.

Μερικά από τα καλύτερα κρασιά για αυτές τις μέρες, θα τα βρείτε παρακάτω για μία γιορτή ακόμα και μια καινούρια εμπειρία που θα γίνει μία ωραία ανάμνηση για το μέλλον. Στην υγεία μας λοιπόν…

Ράμνιστα, όπως ξινόμαυρο  – Κτήμα Κυρ-Γιάννη

 «Βαθύ, έντονο, τραγανό… με συμπύκνωση και άρωμα αποξηραμένης ντομάτας. Εξαιρετική δομή που  αγκαλιάζει πολύπλοκες γεύσεις φρούτων. Δύναμη και αρμονία. Έχει πολλά-πολλά χρόνια μπροστά του…» Έτσι περιέγραψε η Julia Harding MW τη ΡΑΜΝΙΣΤΑ του 2019 ως μέλος της κριτικής επιτροπής των 7 Masters of Wine στο πλαίσιο του 50 GREAT GREEK WINES που διοργανώθηκε για 3η χρονιά στην χώρα μας, από τον Γιάννη Καρακάση MW και τον Γρηγόρη Μιχαήλο. Η διεθνώς καταξιωμένη οινογράφος από την Βρετανία με 17+ βαθμούς, δίνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα ερυθρά Ξινόμαυρα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Την ίδια στιγμή, η σοδειά του 2019 της ΡΑΜΝΙΣΤΑΣ κέρδισε μια θέση στη λίστα των 50 GREAT GREEK WINES, ενώ πριν από λίγες μέρες συνδύασε το χρυσό μετάλλιο με τη διάκριση του «Καλύτερου Ελληνικού Κρασιού» στον διαγωνισμό JAPAN WINE CHALLENGE 2023, έναν από τους κορυφαίους της Ασιατικής αγοράς.

Ταυτισμένη με μεγάλες διακρίσεις, από την πρώτη κιόλας σοδειά της ετικέτας -1994-, ήταν το πρώτο ελληνικό κρασί που κέρδισε μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό οίνου, το London Wine Fair. Σχεδόν 30 χρόνια μετά βρίσκεται σε περισσότερες από 50 χώρες.

Στον τοπικό ιδιοματισμό «ράμνιστα» σημαίνει «βασιλικός λόγος» αντικατοπτρίζοντας την μοναδική μορφολογία του αμπελώνα του Κτήματος στη Νάουσα με τις χαρακτηριστικές κλίσεις που δίνουν την εντύπωση κυματισμού. Χωρισμένος σε 42 blocks ως αποτέλεσμα μια συστηματικής έρευνας και μελέτης, οι άνθρωποι του Κτήματος ακολουθούν εξειδικευμένες αμπελουργικές πρακτικές σε κάθε κομμάτι βάσει των ιδιαίτερων συνθηκών του. Κάθε χρόνο, επιλέγονται τα καλύτερα blocks Ξινόμαυρου για τη δημιουργία της ΡΑΜΝΙΣΤΑΣ, προσφέροντας «την πιο μοντέρνα από τις παραδοσιακές Νάουσες». Κάθε γουλιά του κρασιού, αφηγείται τη σαγηνευτική ιστορία της οικογένειας του κυρ-Γιάννη Μπουτάρη, και την αναδημιουργία αυτού του ξεχωριστού οινικού DNA από τον Στέλλιο Μπουτάρη, οινοποιό 5ης γενιάς που έχει αναλάβει το Κτήμα Κυρ-Γιάννη από το 2004.

To S.Μ.Χ. των εορτών! – Κτήμα Άλφα

Ο Δεκέμβριος είναι μήνας με αμέτρητες ονομαστικές γιορτές και εορταστικά καλέσματα από την οικογένεια και τους φίλους σε στολισμένα σπίτια που μυρίζουν φρεσκοφουρνισμένα φαγητά και γλυκά και φυσικά την  επιλογή του κρασιού των εορτών  που θα απογειώσει τις γεύσεις και την καλή διάθεση.

Το Κτήμα Άλφα, με την καμπάνια Only Red, προτείνει για τις γιορτές το ερυθρό του Κτήματος. Το κρασί με τις μεγάλες διεθνείς διακρίσεις, αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό για κάθε γιορτινή περίσταση. Το blend των τριών ποικιλιών Syrah, Merlot και Ξινόμαυρο που αποτελούν το χαρμάνι του, χαρίζουν στο Κτήμα Άλφα Ερυθρό ένα αρωματικό και γευστικό μπουκέτο που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κρασί για να το πιείς αμέσως, αλλά και μια υπέροχη επιλογή για δώρο σε αγαπημένους φίλους, λόγω και της μακράς δυνατότητας παλαίωσης που διαθέτει.

Στο μάτι ξεχωρίζουν αμέσως το λαμπερό, βαθύ ρουμπινί χρώμα με τις βιολετί ανταύγειες. Αρωματικά σε κερδίζει το έντονο και πολύπλοκο γήινο μπουκέτο, με νότες κόκκινων φρούτων, αποξηραμένου δαμάσκηνου και πιπεριού. Η γεύση είναι γενναιόδωρη, βελούδινη και ισορροπημένη, με νότες βανίλιας, δρυός και μόκας. Η επίγευση χαρακτηρίζεται από τη γευστική ισορροπία και τη μακρά παραμονή των αρωμάτων του, στα οποία κυριαρχούν οι νότες μπαχαρικών και αποξηραμένων φρούτων.

Στο γιορτινό τραπέζι επιλέγουμε συχνά κόκκινα κρέατα, ψητά συνοδευόμενα από πλούσιες σάλτσες, γλυκές ή πικάντικες, κυνήγι, κρεατόπιτες αλλά και πλούσια τυριά. Όλα αυτά στο S.M.X., όπως το αποκαλούν οι φίλοι του, θα βρουν το ιδανικό τους οινικό ταίρι για μια αξέχαστη γευστική αρμονία και μια σπουδαία γαστρονομική εμπειρία. Αν αναζητάτε επομένως ένα κρασί για τις γιορτές που θα συνοδεύσει ιδανικά τα εδέσματα του γιορτινού τραπεζιού και θα απογειώσει γευστικά τα πιάτα σας ή απλά ένα ερυθρό κρασί που θα απολαύσετε με τους φίλους σας, τότε επιλέξετε Only Red και Κτήμα Άλφα Ερυθρό!

 Vosporos – Georgiadis Canteen

Η ρετσίνα Vosporos Canteen, που διατίθεται και σε magnum, αποτελεί μια πρωτοποριακή εκδοχή του παραδοσιακού οίνου. Είναι ένας καινοτόμος συνδυασμός του ανθεκτικού στο χρόνο Ροδίτη και της εκλεπτυσμένης Μαλαγουζιάς από την προσήλια Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, με αρώματα ρητίνης, λευκόσαρκων φρούτων και επίγευση μαστίχας που θα καταπλήξει όσους τη γευτούν. Δοκιμάστε την ατόφια, δροσερή, σε κολονάτο ποτήρι, συνοδεύοντάς τη με παραδοσιακούς και gourmet μεζέδες, τυριά, πιάτα μεσογειακής κουζίνας ή ένα πληθωρικό ψάρι σχάρας.

Η απόλυτη ρετσίνα συνοδεύει τις γιορτές συμπληρώνοντας το κέφι της παρέας μοναδικά.

Άβατον – Κτήμα Γεροβασιλείου 

Το Κτήμα Γεροβασιλείου δραστηριοποιείται στο χώρο του αμπελιού και του κρασιού από το 1981. Στις πλαγιές της Επανομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο ιδιαίτερα φροντισμένος αμπελώνας περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος.

Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και με συνεχείς πειραματισμούς στη μελέτη ελληνικών και διεθνών γνωστών και άγνωστων ποικιλιών. Ο στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών -από τον ιδιόκτητο αμπελώνα- με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (terroir) της περιοχής.

Στην καρδιά του οινοποιείου, το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου παρουσιάζει όψεις της παγκόσμιας αμπελοοινικής ιστορίας. Η δημιουργία του Μουσείου Οίνου και η πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων -επισκέψεις, γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, εκδόσεις- συμβάλλουν από κοινού στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού.

Αυτές τις γιορτές απολαύστε ένα ξεχωριστό κρασί. Το Κτήμα Γεροβασιλείου Avaton  αποτελείται από 85% Λημνιό- 5% Μαυρούδι- 10% Μαυροτράγανο, τρεις ξεχωριστές ελληνικές γηγενείς ποικιλίες.

Το Λημνιό -αναφέρεται από τον Αριστοφάνη ως «λημνία ἄμπελος» τον 5ο αιώνα π.Χ. – είναι η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία και κυριαρχεί στο κρασί.

Μετά την εκχύλιση και την ολοκλήρωση της αλκοολικής και της μηλογαλακτικής ζύμωσης σε ειδικές δρύινες δεξαμενές Βουργουνδίας, το κρασί παλαιώνει από 12 έως 18 περίπου μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Διαθέτει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα, σύνθετο μπουκέτο μπαχαρικών με ώριμα μαύρα φρούτα (βατόμουρο), σταφίδα, καφέ και κακάο.

Στο στόμα ευγενικές τανίνες υποστηρίζονται από άφθονο φρούτο, δημιουργώντας δύναμη και ισορροπία. Η επίγευση του είναι διαρκής με επανάληψη των μπαχαρικών. Παρουσιάζει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης (15-20 χρόνια) και σερβίρεται στους 16-18 °C.

Γευστικοί συνδυασμοί: κόκκινα κρέατα κατσαρόλας με πικάντικες σάλτσες, τριχωτό κυνήγι.

Ασύρτικο Αρβανιτίδη – Κτήμα Αρβανιτίδη

Αμπελώνας: Το Κτήμα Αρβανιτίδη βρίσκεται στον Ασκό Θεσσαλονίκης. Στο υψόμετρο των 500 μέτρων, τα 70 στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων μας απολαμβάνουν το οικοσύστημα που ευνοεί την παραγωγή κρασιών φίνων, πολύπλοκων και ισορροπημένων.

Τα φετινά Χριστούγεννα το Ασύρτικο, ο λευκός, ξηρός, από 100% Ασύρτικο, λευκή οινοποίηση, με διαχωρισμό του προρόγου, κρυοεκχύλιση, στατική απολάσπωση και ζύμωση του διαυγούς γλεύκους σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 16 – 18οC. Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ακολουθεί ωρίμανση 2-3 μηνών σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια με περιοδική ανάδευση των φίνων οινολασπών. Μια βόρεια εκδοχή της εκλεκτής ελληνικής ποικιλίας. Στην όψη, έντονο – λαμπερό κίτρινο χρώμα, στη μύτη διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών και καλοκαιρινών φρούτων. Με χορταστικό σώμα και ευχάριστη υφή, αναδεικνύει τη ‘σοφή’ χρήση του βαρελιού που ενισχύεται από τη δροσερή οξύτητα. Απολαύσετε το με μεσογειακά πιάτα με βάση τα λαχανικά, το ψάρι, τα θαλασσινά. Συνδυάζεται επίσης υπέροχα με σούσι και άλλα πιάτα της γιαπωνέζικης κουζίνας. Απολαύστε το: στους 12οC. Δυνατότητα παλαίωσης: 3 – 4 χρόνια

Κτήμα Βίβλια Χώρα | Λευκός

Προστατευόμενη Γεωργική ένδειξη Παγγαίο

Παράγεται από το πάντρεµα της κοσμοπολίτικης και αρωματικής ποικιλίας Sauvignon Blanc και του δικού µας πληθωρικού Ασύρτικου.

Ο χυμός των σταφυλιών μετά από προζυμωτική εκχύλιση λίγων ωρών ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το χρώμα του, απαλό πρασινοκίτρινο, µε έντονη διαύγεια.

Η μύτη του εντυπωσιάζει από τη δέσμη των αρωμάτων που αναδεικνύουν τον ποικιλιακό του χαρακτήρα.

Έντονα αρώματα τροπικών φρούτων, γκρέιπφρουτ, εναλλάσσονται µε νότες εσπεριδοειδών, λεμονιού σε ένα συνδυασμό που διεγείρει τις αισθήσεις µας.

Η γεύση του είναι πλούσια, γεμάτη, αρμονική, µε εξαιρετική δομή, δροσιστική οξύτητα και μεγάλη αρωματική επίγευση.

Σερβίρεται στους 10οC και είναι προτιμότερο να καταναλωθεί σε 2 χρόνια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα