Τα top wine spots της Θεσσαλονίκης
Ανακαλύψτε την τέχνη του οίνου από επαγγελματίες και μυηθείτε στα μυστικά της πιο διαχρονικής απόλαυσης!
Εικόνα: Unsplash
Κάποιος το χαρακτήρισε το «πιο πολιτισμένο πράγμα στον πλανήτη». Άλλος, «ποίηση κλεισμένη σ’ ένα μπουκάλι». Όποια γνώμη και να έχει κανείς για το κρασί, ένα είναι σίγουρο: ότι σε κάθε τραπέζι που ανοίγει μια φιάλη υφαίνονται ιστορίες, δένονται φιλίες, μοιράζονται μυστικά, αποκτούν εγγύτητα οι άνθρωποι, χαμογελάνε ευκολότερα. Η τέχνη της καλής ζωής θα ήταν μισή χωρίς το απαραίτητο συστατικό της. Δοκιμάζουμε ιδιαίτερους οίνους σε κορυφαία wine bars κι ενημερωμένες κάβες της Θεσσαλονίκης και μοιραζόμαστε τη μαγεία με αυτούς που αγαπάμε. Wine not?
Blé Vin
Εδώ, έχουν ανάγει το κρασί σε επιστήμη, χωρίς να αφήνουν στο περιθώριο την απόλαυση. Το Blé Vin είναι ένα εξειδικευμένο wine bar, μια εξαιρετική prosciutteria και μια μπουτίκ κρασιών. Και μη σας τρομάζει ο χαρακτηρισμός, δεν απευθύνεται στην κατηγορία του ελίτ-απλησίαστου spot, αλλά στη βαθιά γνώση και τις επιλεκτικές οινικές και γευστικές προτάσεις. Καταρχήν, σου προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον: μίνιμαλ και φίνος χώρος με ιδανικό φωτισμό για να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, με το ξύλο -στη φυσική του μορφή – να κυριαρχεί σε handmade ροτόντες από κορμούς καρυδιάς και διακοσμητικά, προθήκες με άριστα στοιχισμένες φιάλες κρασιού και κρεμασμένα διάφορα είδη prosciutto. Το υπέροχο κελάρι πρωταγωνιστεί και είναι το σημείο στο οποίο έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε και να απολαύσετε άμεσα 400 διαμάντια ελλήνων και ξένων οινοποιών by the glass ή να τα προμηθευτείτε για το σπίτι. Το απόλυτο wine συνοδευτικό εδώ είναι το πλατό με τα μοναδικά prosciutto, ΠΟΠ παλαιωμένες κοπές αποκλειστικής εισαγωγής και περαιτέρω ωρίμανσής (ως και 48 μήνες!), αλλά και τυριά εξαιρετικών ελλήνων και ξένων τυροκόμων με σπιτικά chutneys και τουρσιά εποχιακών προϊόντων άγριας συγκομιδής.
Highlights
Το περιορισμένο μενού αλλάζει εποχικά, με βάση τις φρέσκες πρώτες ύλες που είναι ενίοτε διαθέσιμες. Η ποικιλία από prosciutto, τα οποία παλαιώνουν σε ειδική βιτρίνα, προέρχονται κυρίως από περιοχές της Ιταλίας, όπως η Πάρμα ή το Σαν Ντανιέλε. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την Τάρτα Φλαμπέ με roquefort, καρύδι και μέλι, τον Κόκκορα κρασάτο με σάλτσα κόκκινου κρασιού και τριλογία πουρέ ή το Φιλέτο Charolais 30 ημερών – σιτεμένο με σος πιπεριού. Αξίζει να το επισκεφθείτε τουλάχιστον μια φορά για να παρακολουθήσετε από κοντά κάποιο wine tasting, το masterclass κάποιου παραγωγού ή μια θεματική βραδιά και να μυηθείτε στα μυστικά μιας τέχνης που εδώ κατέχουν στο μέγιστο βαθμό.
*Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας & Γεωργίου Σταύρου 14, Τ. 2310 231201, www.blevin.gr, Facebook, Instagram
Ef Pan Wines Deli and Spirits
Συχνά, ένας χαρακτηρισμός μπορεί να σε περιορίσει, αλλά ποτέ αν η φιλοσοφία σου βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τα στάνταρτ. Και στην περίπτωση του Ef Pan, ξεπερνάει σίγουρα τις προσδοκίες όποιου θεωρεί ότι θα επισκεφθεί ένα συμβατικό wine bar. Εδώ, βρίσκεστε για να ζήσετε την απόλυτη οινική εμπειρία. Ο ιδιοκτήτης του, επηρεασμένος από την ισπανική κουλτούρα -μέλη της οικογένειάς του ζούνε στην Ισπανία και ο ίδιος δηλώνει λάτρης της χώρας- αποφάσισε να προσεγγίσει την υπόθεση « κρασί» με ένα ιδιαίτερο τρόπο και να μοιραστεί με την πόλη όλο το απόσταγμα γνώσης κι εμπειρίας που αποκόμισε από τα ταξίδια του στην Ευρώπη, μετουσιώνοντας το πάθος του για τον οίνο σε ένα σημείο αναφοράς για κάθε wine lover ή connaisseur. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του bar είναι το υπόγειό του με την υποβλητική ατμόσφαιρα, ένα αυθεντικό κι ενημερωμένο κελάρι, ιδανικό για events κι εκδηλώσεις, με ξεχωριστές οινικές και γευστικές προτάσεις.
Η εξαιρετική ποικιλία των κρασιών αριθμεί περισσότερες από 1000 ετικέτες του ελληνικού και ξένου αμπελώνα, ενώ όλες όσες σερβίρονται στο ισόγειο έχετε τη δυνατότητα να απολαμβάνετε και σε ποτήρι, συνοδεία premium ελληνικών κι ευρωπαϊκών αλλαντικών και τυριών. Η διάθεση του μενού είναι gourmet, με τα στρείδια και τις γυαλιστερές να σερβίρονται πάντα στον καιρό τους, την αυθεντική παέγια να ετοιμάζεται κατά παραγγελία και τα τάπας, τα πίντσος, τη βουβαλίσια Buratta, τα Tostada Sevillana, τη μοσχαρίσια ταλιάτα και την ταλιάτα τόνου να βρίσκονται σταθερά στον κατάλογο.
Highlights
Ότιδήποτε λατρέψετε από το γεύμα, μπορείτε να το προμηθευτείτε για το σπίτι, ενώ καλάθια με κρασιά, αποστάγματα και premium delicatessen θα γίνουν τα πιο εντυπωσιακά δώρα για τις φετινές γιορτές. Το έμπειρο προσωπικό γνωρίζει από θέματα γευσιγνωσίας και wine pairing.
Το bar είναι αυστηρά non smoking area. H υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί τρόπο ζωής και σταθερή του φιλοσοφία.
*Σαλαμίνος 10, Τ. 2310 552285, www.efpan.gr, Facebook, Instagram
Franky’s Funky Wine
Φωτός Franky’s Funky wine bar: Μάνου Ηλιάνα
Τέσσερα χρόνια λειτουργίας μετά, και το Franky’s έχει καταγραφεί πλέον στις συνειδήσεις των wine lovers ως αγαπημένο wine spot, που γνωρίζει καλά το θέμα «κρασί». Φέτος, μας υποδέχεται ανανεωμένο, σ’ ένα interior με μοντέρνο φωτισμό και διακόσμηση, που με τη φρέσκια πνοή του μας μεταφέρει έναν αέρα ευρωπαϊκό. Αδιαμφισβήτητα, η μεγαλύτερη απόλαυση εδώ είναι ο οίνος, αλλά η ζεστή και φιλική του ατμόσφαιρα παραμένει το βασικό χαρακτηριστικό του. Με μια wine list, που περιλαμβάνει περισσότερες από 200 ετικέτες, προσεκτικά επιλεγμένων ελληνικών και διεθνών οίνων, σίγουρα ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς. Μέσα στον κατάλογο, θα ανακαλύψετε πολλά μικρά διαμαντάκια, όπως είναι το Ξινόμαυρο του Οινοποιείου Κλώνα από τη Νάουσα, που θα γίνουν τα δικά σας favorites. Μαζί με το κρασί, συνδυάστε τις αγαπημένες σας γεύσεις με τα εξαιρετικά χειροποίητα συνοδευτικά -ξεχωρίσαμε τη σπιτική σπανακόπιτα και τυρόπιτα και πλατό με εκλεκτά τυριά και αλλαντικά. Χάρη στις μουσικές διαδορμές του, το wine bar έχει γίνει top σημείο συνάντησης της καλλιτεχνικής σκηνής της Θεσσαλονίκης, καθώς κάθε Παρασκευή πραγματοποιεί live με μουσική αναδρομή σε παλιότερες δεκαετίες μέσα από ελληνικά και ξένα κομμάτια και κάθε Σάββατο, η μουσική σκηνή του πλημμυρίζει από σαξόφωνο, τρομπέτες, κοντραμπάσο και drums, με αφιέρωμα στην παλιά, καλή, αμερικανική jazz.
Highlights
Αυτό που θα σας ξαφνιάσει ιδιαίτερα είναι οι πολύ προσιτές τιμές τόσο στα κρασιά όσο και στο φαγητό.
Το πιάνο του, μια αληθινή αντίκα, αριθμεί πάνω από 100 χρόνια ζωής κι έχει αντέξει δύο παγκόσμιους πολέμους!
To Franky’s ήδη φόρεσε τα γιορτινά του και ανυπομονούμε να γιορτάσουμε μαζί την Παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς στις 24/12, η βραδιά θα είναι αφιερωμένη σε αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες…
*Διαμαντή Ολυμπίου 16, Τ. 2310 525333, Facebook, Instagram
Μονμάρτη Wine Bar Restau
Το πιο french style wine bar της πόλης μάς υποδέχεται και φέτος με την πιο cosmopolitan allure, για την οποία το επιλέγουμε ξανά και ξανά, τόσο τις καθημερινές όσο και τα σαββατοκύριακα. Κι αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Με high aesthetic interior design, ο χώρος του διαθέτει open μεταλλικά κελάρια, άνετους καναπέδες και μπαρ, το οποίο επιλέγουμε για τις πιο casual εξόδους μας, και μια εκλεπτυσμένη διάθεση, που διατηρείται άκρως ζεστή και φιλόξενη. Εδώ, θα ανακαλύψετε όλα τα μυστικά του οίνου από το έμπειρο προσωπικό, που γνωρίζει να σου προτείνει κάτι που θα σε ενθουσιάσει, από το wine menu, το οποίο αριθμεί παραπάνω από 300 επιλογές του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, παραμένοντας πάντα ενημερωμένο. Τριάντα και περισσότερες από αυτές -ανανεώνονται τρεις φορές τον χρόνο-, τις απολαμβάνετε by the glass.
Το pairing είναι το δυνατό του σημείο, καθώς ο εστιατορικός χαρακτήρας του παρουσιάζει ένα μενού ιδιαίτερα δημιουργικό, με ευρωπαϊκές επιρροές, αλλά και πολλά ελληνικά στοιχεία. Εμείς, ξεχωρίσαμε το τρυφερό ταρτάρ μόσχου, τη μυρωδάτη γαλλική κρεμμυδόσουπα, είναι η αγαπημένη μας, τις γαρίδες κανταΐφι με σαλάτα μάνγκο και την κιμαδόπιτα, που μας προϊδεάζουν για τη συνέχεια. Εξαιρετικά νιόκι κολοκύθας ή μπούτι κοτόπουλο ταλιάτα με αραντσίνι για κυρίως, ενώ η all time classic απόλαυση, οι πεντανόστιμες πίτσες και τα ντάμπλινκγς με λαχανικά, δεν απουσιάζουν ποτέ από το γεύμα. Φυσικά, αν επιθυμείτε να απολαύσετε ένα γρήγορο ποτήρι κρασί με ένα ελαφρύ γεύμα, η σαλάτα με κοτόπουλο και ψητό iceberg ή αυτή με παντζάρι αποτελούν την τέλεια επιλογή.
Highlights
Αν είστε λάτρεις της καλής ζωής ή αναζητάτε διαρκώς νέες γευστικές απολαύσεις, οι οινικές παρουσιάσεις αγαπημένων ελληνικών κτημάτων, που διοργανώνονται μια φορά τον μήνα, με food pairing, θα σας ενθουσιάσουν.
Μόνο τις καθημερινές, συμμετέχετε στην ενέργεια “Bring your own bottle”, με μια ελάχιστη χρέωση για το σέρβις που σας παρέχεται.
*Θεμιστοκλή Σοφούλη 92, Καλαμαριά, Τ. 2310 414814, Facebook, Instagram
Σούπερ Ιούλιος
Και ξαφνικά, μέσα στον Οκτώβριο, ήρθε ο Ιούλιος! Το new entry στον οινικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, έχει μια ομάδα που όχι μόνο επιλέγει να βρίσκεται στην bright side of life, αλλά και που έβαλε στοίχημα να μάς μάθει τα πάντα για τα φυσικά κρασιά. Οι ίδιοι, συνδιοργανωτές της έκθεσης κρασιών «Φυσικά Fysika» και συνιδιοκτήτες του αθηναϊκού wine bar «Τανίνη Αγάπη Μου», παραμένουν γοητευμένοι από το αποτέλεσμα της βιολογικής καλλιέργειας και του χειρωνακτικού τρύγου. Ακολουθώντας μια λιτή φιλοσοφία, και σε ό,τι αφορά στον χώρο, αφήνουν το κρασί να μιλήσει μόνο του. Ψηλοτάβανο, μοντέρνο, industrial, με θεατρικό φωτισμό, στουλ και μπάρες και κάπου στο βάθος, η ανοιχτή κουζίνα. Η ελεύθερη ατμόσφαιρά του σε προδιαθέτει αμέσως για το κοινό του -άτομα με άποψη, που αναζητούν το διαφορετικό στην έξοδό τους.
H wine list του φιλοξενεί πολυάριθμες και διαφορετικές ετικέτες κρασιού, αποκλειστικά ελληνικές ποικιλίες από κάθε γωνιά της χώρας: από Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Ξινόμαυρο μέχρι Βοστιλίδι, Μαυροτράγανο και Φωκιανό, δίνοντας βήμα τόσο σε πειραματικές οινοποιήσεις και μικρά οινοποιεία όσο και στα μεγαλύτερα. Είκοσι έξι από αυτές διατίθενται και σε ποτήρι, ενώ κάθε εβδομάδα, προσφέρονται πολλές επιλογες “guest” κρασιών, εκτός καταλόγου. Κι επειδή τα γαστρονομικά κρασιά επιζητούν το φαγητό, τα συνοδευτικά αποτελούν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο, με βάση την εντοπιότητα. Όλα προέρχονται από ελληνικές μικρές φάρμες και τυροκομεία, για να συνθέσουν μοναδικές πιατέλες τυριών -βολάι από την Τήνο, μπάτζο από την Κοζάνη, γραβιέρα από τη Σύρο, τσαλαφούτι από τα Τζουμέρκα ή κασέρι Ξάνθης- και αλλαντικών, σάντουιτς, μπρουσκέτες vegan, vegeterians, με αερομάνουρο Βλάστης και καπνιστό χοιρομέρι ή αυτή με λακέρδα και σπιτικό ταραμά. Το προζυμένιο ψωμί και η focaccia από το Fleur ολοκληρώνουν τις επιλεκτικές προτάσεις.
Highlights
Η έμπνευση του ονόματος προέκυψε από τον αγαπημένο τους μήνα, ως περίοδος διακοπών, ανάπαυλας -ακόμα και για τους αμπελουργούς-, ξεγνοιασιάς και του ήλιου. O Ιούλιος είναι ο «αφανής ήρωας, σημαντικός αμπελουργικός μήνας που καθορίζει πολλα απο τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του κρασιού».
Το αστικό πλακάκι έχει διατηρηθεί στο πάτωμα του μπαρ και κυριαρχεί αισθητικά.
Όταν κάθεσαι στα τραπεζάκια έξω από το μαγαζί, έχεις θέα το υπέροχο οθωμανικό κτίριο Μπέη Χαμάμ.
*Μητροπολίτου Γενναδίου 6, T. 2310 276562, Instagram
Wine Hide Out
Ένα κρυμμένο διαμάντι στο κέντρο της πόλης από μυστικό -από στόμα σε στόμα- έγινε η αγαπημένη μας συνήθεια. Η καθημερινή βόλτα στο κέντρο, τα after work ποτά, ένα light απογευματινό, μια συνάντηση με φίλους ή συναδέλφους και η βραδινή έξοδος για κρασί καταλήγουν πάντα εδώ, που γνωρίζουν πώς να μας φροντίσουν. Η τοποθεσία του, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες γωνιές της Θεσσαλονίκης -Π. Μελά και Π.Π. Γερμανού-, το στήσιμό του -μικρός και πρακτικός, αλλά ιδιαίτερα καλαίσθητος χώρος- και η οινική του πρόταση -περισσότερες από 400 επιλογές του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα, από mainstream μέχρι και πιο premium επιλογές- μας φέρνει με τον καλύτερο τρόπο σε επαφή με την απόλαυση του κρασιού. Κυρίως, όμως, αυτό που μας κάνει να επιστρέφουμε είναι η βαθιά γνώση και η φίνα αισθητική των ανθρώπων του, που γνωρίζουν πάντα να προτείνουν αυτό που θα ικανοποιήσει απόλυτα τις αισθήσεις μας. Περισσότερες από τις 100 ετικέτες του σερβίρονται σε ποτήρι με το σύστημα coravin, που επιτρέπει το σερβίρισμα ενός ποτηριού χωρίς να ανοιχτεί η φιάλη, δίνοντας μας την ευκαιρία να δοκιμάζουμε κάθε φορά κι άλλη ποικιλία. Η συλλογή του εμπλουτίζεται με σαμπάνιες, συλλεκτικά spirits -τζιν, ρούμια, βότκες και ουίσκι- και κλασικά cocktails. Τα συνοδευτικά του είναι προσεκτικά επιλεγμένα, όπως τα πλατό αλλαντικών και τυριών, το παλαιωμένο χαμόν Pata Negra, η πάπια κονφί, το καρπάτσιο και η γλώσσα μοσχαρίσια. Αυτό, όμως, που ξεχωρίζουμε γευστικά κι έχει γίνει αληθινός εθισμός είναι η αυθεντική χειροποίητη pinsa Romana, που παρασκευάζουν σε έξι παραλλαγές, είτε με αλλαντικά, είτε με τυριά ή με φρούτα, ακόμα και η γλυκιά εκδοχή της κάνει pairing με αρκετές από τις ετικέτες.
Highlights
Δίπλα από το κυριως wine bar, το privé Hide Out είναι τόσο μικρό όσο χρειάζεται για να πραγματοποιείτε εκεί τις ξεχωριστές προσωπικές σας συναντήσεις -wine out για δύο ή μια μικρή παρέα-, με την ίδια wine list και menu.
Ανοίγει καθημερινά από τις 18.00, εκτός Κυριακής -με εξαιρέσεις, για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω internet. Επίσης, διατίθεται για κρατήσεις από το μεσημέρι και τις Κυριακές, κατόπιν επικοινωνίας.
*Παύλου Μελά 38, T. 2310 263527, Facebook, Instagram
Wine Law
Ο νόμος εδώ δεν επιδέχεται περαιτέρω ερμηνείες: το πάθος για το κρασί αποτελεί τη διαχρονική πηγή έμπνευσης κάθε δράσης. Κάπως έτσι, ξεκινάει η διαδρομή των αδερφών Παναγιώτη και Νίκου Βουζουνεράκη στον χώρο του οίνου και των αποσταγμάτων, το 1987, η οποία συνεχίζεται με τη νέα πνοή που φέρει στη συνεργασία ο γιος του Νίκου, Μιχάλης, απόφοιτος του Ινστιτούτου Wine & Spirit Professional Center. Το όνειρο για τη δημιουργία του Wine Law παίρνει σάρκα και οστά το 2018, με την επιχείρηση να χτίζει το σύγχρονο προφίλ της, διατηρώντας, όμως, τον οικογενειακό χαρακτήρα της. Το κρασί για την οικογένεια αποτελεί ανέκαθεν μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Μια επίσκεψη στην κάβα λιανικής αρκεί για να διαπιστώσετε την ευρωπαϊκού επιπέδου δουλειά που γίνεται εδώ. Φέτος, περπατώντας ανάμεσα στις προθήκες και ανακαλύπτοντας τις εκπλήξεις -είτε είστε λάτρεις του οίνου είτε επαγγελματίες-, θα βρεθείτε μπροστά σε μια έκπληξη, καθώς το νέο wine bar στο βάθος της κάβας θα προσφέρει στο κοινό μια ενδιαφέρουσα οινική εμπειρία, με νέες ή κλασικές ετικέτες από τον διεθνή κι ελληνικό αμπελώνα, βραβευμένα και βιολογικά κρασιά, ποτά και αποστάγματα, συνοδεία προσεκτικά επιλεγμένων -κρυών και ζεστών- πιάτων.
Highlights
Γνωρίστε τα πάντα για τις γευστικές νότες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις ποικιλίες και τις οινοπαραγωγικές περιοχές από τον έμπειρο sommelier.
Ανακαλύψτε τον υπέροχο κόσμο του κρασιού, συμμετέχοντας σε ατομικά ή ομαδικά wine degustations και δοκιμάζοντας διαφορετικά κρασιά κάθε φορά.
Το κρασί παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό σε σημαντικές προσωπικές και κοινωνικές μας στιγμές, ως δώρο υψηλής αξίας κι αισθητικής επιλογής. Φέτος, εξασφαλίστε από την κάβα τα πιο εντυπωσιακά δώρα, επαγγελματικά και προσωπικά, όπως εξειδικευμένα αξεσουάρ, που δε θα βρείτε αλλού, καθώς και deli λιχουδιές, όπως ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, σνακς, μπαχαρικά, vinegar ή σοκολάτες.
*Ίωνος Δραγούμη 19, Τ. 2310 567236 , www.cava.gr, Facebook, Instagram