Κρασί

Τα ξεχωριστά κρασιά των φετινών γιορτών

Ένα ποτήρι κρασί πάνω σε ένα όμορφα στολισμένο γιορτινό τραπέζι φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Οι προτάσεις μας για τα φετινά Χριστούγεννα. Στην υγειά σας! 

Parallaxi
τα-ξεχωριστά-κρασιά-των-φετινών-γιορτ-1256847
Parallaxi

Εικόνα: Unsplash

Ένα ποτήρι κρασί πάνω σε ένα όμορφα στολισμένο γιορτινό τραπέζι φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Οι προτάσεις μας για τα φετινά Χριστούγεννα. Στην υγειά σας! 

 

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ

Ξινόμαυρο Σκαντζόχοιρος

Ο ιστορικός αμπελώνας Μπάρμπα Γιάννης, φυτεμένος το 1919 στην περιοχή του Αμυνταίου, σύμβολο παράδοσης και ανθεκτικότητας, με την ποικιλία Ξινόμαυρο, που χαρακτηρίζεται από την υψηλή οξύτητα και την πολυπλοκότητα γεύσης, συνδέοντας τη γη, το κλίμα και την κουλτούρα της περιοχής. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης επηρεάζουν τις παραδοσιακές ισορροπίες, αλλά και δημιουργούν νέες ευκαιρίες.

Με αρώματα κόκκινων φρούτων, νότες τομάτας και ελιάς, και βελούδινες τανίνες, συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Το μοναδικό αυτό προφίλ καθιστά το κρασί ιδανικό για τις διεθνείς αγορές, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα με πολιτισμικό βάθος και αυθεντικότητα, χαρακτηριστικά που το Ξινόμαυρο Reserve ενσαρκώνει πλήρως και ως ένα σύμβολο αντοχής και προσαρμοστικότητας. Οι αλλαγές που φέρνει η κλιματική κρίση μας θυμίζουν ότι η παράδοση δεν είναι στάσιμη, αλλά εξελίσσεται, όπως ακριβώς και το ίδιο το κρασί.

Ροζέ Σκαντζόχοιρος

Ο Ροζέ Σκαντζόχοιρος αποτελεί μία μοναδική οινική δημιουργία του Κτήματος Άλφα, εμπνευσμένη από την αξεπέραστη δυναμική της ποικιλίας Ξινόμαυρο που καλλιεργούνται στους ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος στο Αμύνταιο, μια περιοχή γνωστή για το ιδιαίτερο μικροκλίμα της και τα άμμοαργιλώδη εδάφη της.

Ξεχωρίζει για το λαμπερό, απαλό σομόν χρώμα του και τη φινέτσα που αναδύεται από το άρωμά του. Στη μύτη, κυριαρχούν αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα και κεράσι, που πλαισιώνονται από διακριτικές νότες λουλουδιών και εσπεριδοειδών. Στο στόμα, η γεύση του είναι δροσερή και ισορροπημένη, με ζωηρή οξύτητα και φρουτώδη επίγευση που διαρκεί.

Ένα εξαιρετικά γαστρονομικό κρασί που συνδυάζει αρμονικά παράδοση, καινοτομία και ποιότητα, προσφέροντας μια αξέχαστη οινική εμπειρία.

ΚΤΗΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ

 Μαλαγουζιά, Κτήμα Αρβανιτίδη

Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε το εορταστικό γεύμα σερβίροντας τη Μαλαγουζιά Αρβανιτίδη. Μια εισπνοή, και… ανοιξιάτικα άνθη, βότανα του βουνού σε πλημμυρίζουν. Κομψό με φίνες λουλουδένιες ανάσες, τελειώνει με μια ευπρόσδεκτη φρεσκάδα και αρώματα φρούτων που μας ευφραίνουν την ψυχή. Ένα κρασί υψηλών τόνων με «ελληνική» μύτη, από την περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος στον Ασκό Θεσσαλονίκης. Απολαύστε την σαν απεριτίφ ή δίπλα στις πίτες και τις σαλάτες, ως ιδανικό ξεκίνημα της γιορτής.

 Ξινόμαυρο, Κτήμα Αρβανιτίδη

Στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ξεχωριστή θέση έχει το παραδοσιακό γιορτινό μας έδεσμα, το χοιρινό. Και τα γιορτινά φαγητά που γίνονται στην Ελλάδα με βάση το χοιρινό είναι αμέτρητα, με πρώτη επιλογή, το χοιρινό κότσι. Για συνοδό του σας προτείνουμε το Ξινόμαυρο, Κτήμα Αρβανιτίδη.

Single vineyard Ξινόμαυρο από το αμπελοτόπι Άγιος Κωνσταντίνος στον Ασκό Θεσσαλονίκης. Αρωματικό, μοσχοβολά βατόμουρα, κυδώνια και αποξηραμένα βότανα. Τραγανό, με μεταξένιες τανίνες, μετρημένη πυκνότητα και ελκυστική οξύτητα επιδεικνύει την ποικιλιακή ταυτότητα για την οποία το εκλεκτό σταφύλι είναι αγαπητό.

ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ | ΛΕΥΚΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΑΓΓΑΙΟ  (60% Sauvignon Blanc / 40% Ασύρτικο)

Παράγεται από το πάντρεµα της κοσμοπολίτικης και αρωματικής ποικιλίας Sauvignon Blanc και του δικού µας πληθωρικού Ασύρτικου. Ο χυμός των σταφυλιών μετά από προζυμωτική εκχύλιση λίγων ωρών ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το χρώμα του, απαλό πρασινοκίτρινο, µε έντονη διαύγεια.

Η μύτη του εντυπωσιάζει από τη δέσμη των αρωμάτων που αναδεικνύουν τον ποικιλιακό του χαρακτήρα. Έντονα αρώματα τροπικών φρούτων, γκρέιπφρουτ, εναλλάσσονται µε νότες εσπεριδοειδών, λεμονιού σε ένα συνδυασμό που διεγείρει τις αισθήσεις µας. Η γεύση του είναι πλούσια, γεμάτη, αρμονική, µε εξαιρετική δομή, δροσιστική οξύτητα και μεγάλη αρωματική επίγευση.

Σερβίρεται στους 10οC και είναι προτιμότερο να καταναλωθεί σε 2 χρόνια.

ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ | ΕΡΥΘΡΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΑΓΓΑΙΟ

 (40% Cabernet Sauvignon / 40% Merlot / 20 % Αγιωργίτικο)

Δημιουργήθηκε από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot µε μικρή συμμετοχή του Αγιωργίτικου. Ακολουθείται κλασική ερυθρή οινοποίηση µε εκχύλιση που συνεχίζεται και μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης.

Μετά το τέλος της μηλογαλακτικής ζύμωσης, παλαιώνεται για 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Έχει βαθύ πορφυρό χρώμα, έως μαυροκόκκινο.

Στη μύτη, τα αρώματα κόκκινων φρούτων, φραγκοστάφυλου και μπαχαρικών  ξεπροβάλλουν μαζί µε νότες βανίλιας, κέδρου και σοκολάτας γάλακτος. Στο στόμα είναι πλούσιο, πληθωρικό, καλοδομημένο, µε βελούδινες τανίνες, που του χαρίζουν μακρά επίγευση και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Ένα κρασί, που μπορεί να καταναλωθεί σήμερα, αλλά και στο μέλλον, παλαιώνοντας για αρκετά χρόνια.

Δοκιμάστε το στους 18οC.

BOUTARI

SINCERELY MARIAH

Τύπος: Οίνος ροζέ ξηρός

Ποικιλία: Grenache Rouge , Syrah

Η συγκομιδή των σταφυλιών γίνεται με το χέρι και ακολουθεί σύντομη κρυοεκχύλιση. Η σύνθλιψη πραγματοποιείται με πολύ λεπτή πίεση.Ο ελεύθερος χυμός τρέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να πάρει χυμό υψηλής καθαρότητας χωρίς τη χρήση βοηθημάτων φιλτραρίσματος. Απαλό σομόν χρώμα . Φίνος χαρακτήρας που συνδυάζει πολύ εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων στη μύτη όπως φράουλα, κεράσι, καθώς και μια υποψία ανθικών στοιχείων όπως τριαντάφυλλο. Φρουτώδες στόμα με πάχος που εξισορροπείται από μια δροσιστική και αναζωογονητική οξύτητα και συμπληρώνεται από μια βελούδινη στρογγυλή και ελαφρώς  μπαχαρώδη επίγευση. Συνοδεύει αρμονικά σολωμό, spicy κουζίνα, ποικιλίες φρούτων, ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα και πίτσες. Σερβίρεται άριστα ώς απεριτίφ.

Σερβίρεται στους 10-12 °C.

 GRANDE RESERVE NAOUSSA BOUTARI

Τύπος: Οίνος ερυθρός ξηρός

Ποικιλία: 100% Ξινόμαυρο

Με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νάουσσα, κλασική ερυθρή οινοποίηση με έντονο βαθμό εκχύλισης συστατικών, απαραίτητων για ένα κρασί παλαίωσης για 4 χρόνια εκ των οποίων τα 2 σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Πλούσιο κρασί με βαθυκόκκινο χρώμα και κεραμιδί ανταύγειες. Τα γλυκά αρώματα αποξηραμένων φρούτων που θυμίζουν φράουλα, βατόμουρο και  δαμάσκηνο, συνδυάζονται με τους χαρακτήρες της παλαίωσης όπως η κανέλα, η βανίλια, το ξύλο και τα μπαχαρικά. Κρασί που αποπνέει φινέτσα με σώμα που χαρακτηρίζεται από πολλές και ώριμες τανίνες, μαρτυρώντας την καταγωγή του και την μακρόχρονη παλαίωση του. Μακράς διάρκειας αρωματική επίγευση. Επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση. Ιδανικό για κυνήγι, κόκκινα κρέατα και πικάντικα τυριά, σερβίρεται στους 14-18°C.

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ EVANGELO 2021 92% Syrah- 8% Viognier

Το Evangelo είναι ο συνδυασμός της ερυθρής ποικιλίας Syrah και της λευκής Viognier. Η συνοινοποίηση των δύο ποικιλιών πραγματοποιείται σε δρύινες δεξαμενές Βουργουνδίας 40hL. Η κοινή εκχύλιση χαρίζει στο κρασί σταθερό χρώμα, μαλακή γεύση και πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα. Ακολουθεί η μηλογαλακτική ζύμωση στις ίδιες δεξαμενές και στη συνέχεια ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.Είναι ένα φινετσάτο κρασί, που συνδυάζει έντονα ποικιλιακά αρώματα, αλλά συγχρόνως και γευστικό πλούτο κρασιών παλαίωσης. Σερβίρεται στους 16-18 °C. Γευστικοί συνδυασμοί: πτερωτό κυνήγι, πουλερικά μαγειρεμένα με σάλτσα από κρασί, κόκκινα και λευκά κρεατικά στη σχάρα.

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ 2023 100% Ξινόμαυρο

Παράγεται από την ελληνική ποικιλία Ξινόμαυρο, μια χαρισματική αλλά και απαιτητική στην καλλιέργεια ποικιλία της Μακεδονίας που εγκλιματίστηκε ιδανικά στο μικροκλίμα της Επανομής. Μετά την έκθλιψη, ο μούστος παραμένει με τα στέμφυλα για λίγες ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία και στην συνέχεια η οινοποίηση εκτυλίσσεται σε ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές στους 18 °C. Το κρασί παραμένει με τις οινολάσπες του για μερικούς μήνες, κερδίζοντας σε δομή και σώμα. Έχει απαλό ροζ- σομόν χρώμα και έντονο αρωματικό χαρακτήρα με αρώματα εσπεριδοειδών (ροζ γκρέιπφρουτ), φρούτων του δάσους, κερασιού και φράουλας. Στο στόμα παρουσιάζεται πλούσιο, με πολύ καλή οξύτητα και ισορροπία αλλά και μία έντονα αρωματική επίγευση (βύσσινο-κεράσι). Σερβίρεται στους 10-12οC. Γευστικοί συνδυασμοί: Αστακομακαρανόδα, γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα, ζυμαρικά με κιμά, λαδερά, καλοκαιρινές μεσογειακές και εξωτικές γεύσεις.

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ

ΡΑΜΝΙΣΤΑ, ΟΠΩΣ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

Ράμνιστα σημαίνει «βασιλικός λόφος», αναδεικνύοντας το μοναδικό, έντονο ανάγλυφο του αμπελώνα του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, που δίνει την αίσθηση του «κυματισμού». Μια εμβληματική ΠΟΠ Νάουσα που πέρα από την κορυφαία ποιότητά της, αποτελεί ένα ορόσημο, τόσο για το Ξινόμαυρο όσο και για τη ζώνη. Η ΡΑΜΝΙΣΤΑ ήταν το πρώτο κρασί με την υπογραφή του Κτήματος Κυρ-Γιάννη που κυκλοφόρησε το 1997, χρονιά ίδρυσης του οινοποιείου. Το Ξινόμαυρο προερχόταν από τη φύτευση που είχε κάνει ο κυρ-Γιάννης Μπουτάρης το 1969, δημιουργώντας τον πρώτο αμπελώνα στη Νάουσα με αποκλειστικά Ξινόμαυρο. Η ΡΑΜΝΙΣΤΑ, μέσα από την τεράστια επιτυχία της -στη δεύτερη σοδειά της έγινε το πρώτο Ξινόμαυρο που έφερε μετάλλιο από διεθνή διαγωνισμό οίνου (International Wine And Spirits Competition)- έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αναβίωση της Νάουσας, στη συνειδητοποίηση της δυναμικής της ζώνης εντός και εκτός και στην καθιέρωσή της ανάμεσα στα σπουδαία βορειοελλαδίτικα terroirs.

Με υψηλή ποιότητα, συνέπεια, διαχρονικότητα και ιστορικότητα, μια κλασική αξία, ένα benchmark της ποικιλίας, της ζώνης και του ελληνικού κρασιού εντός και εκτός συνόρων. Και ως αυθεντικό terroir-driven κρασί από ένα κορυφαίο ελληνικό Κτήμα, ακολουθεί την πορεία της οικογένειας του κυρ-Γιάννη για σχεδόν 30 χρόνια. Ξεκίνησε από τον κυρ-Γιάννη πιο παραδοσιακή και ρουστίκ, συνεχίστηκε από τον Στέλλιο Μπουτάρη όταν ανέλαβε τα ηνία το 2004 βάσει μιας micro-management λογικής με επιλογή των καλύτερων blocks για την κάθε σοδειά της ΡΑΜΝΙΣΤΑΣ.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΙΜΝΕΣ

Ένα κρασί της Κυρ-Γιάννη που μας ταξιδεύει στο μοναδικό οροπέδιο του Αμυνταίου της Φλώρινα.  Ένας τόπος ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς και πλούσιας βιοποικιλότητας που συνδυάζει βουνά αλλά και ένα σύμπλεγμα Τεσσάρων Λιμνών – Βεγορίτιδα, Πετρών, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα- χαρακτηρισμένο ως Natura 2000.

Εδώ, ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε τις πρώτες φυτεύσεις λευκών ποικιλιών στην περιοχή, σε υψόμετρο 700 μέτρων, διαβλέποντας την πολυσύνθετη δυναμική του Αμυνταίου, πέρα από το Ξινόμαυρο.

Το 1989 ξεκίνησε με διεθνείς ποικιλίες, μεταξύ των οποίων και τα Chardonnay και Gewurztraminer που δημιούργησαν το blend της ετικέτας ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΙΜΝΕΣ. Ένα high altitude λευκό κρασί με χαρακτήρα που αποτυπώνει τον μοναδικό τόπο καταγωγής του.

 NOEMA WINERY

Eruption Ροζέ

Το Eruption Ροζέ αποτελεί μια μοναδική πρόκληση, συνδυάζοντας εκρηκτικά αρώματα φρούτων, γευστικό πλούτο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας Ξινόμαυρο. Ισορροπημένο, πολυσύνθετο και ελκυστικό, αποτελεί την επιτομή για τους λάτρεις των φρέσκων και γεμάτων κρασιών με ξεχωριστό αρωματικό προφίλ.

Παραμένοντας πιστοί στην αυθεντικότητα του Ξινόμαυρου, αντλήσαμε έμπνευση από την ομορφιά του πλανήτη μας για να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητα του αγαπημένου μας ροζέ. Με τη δέσμευση του Eruption στη βιωσιμότητα, την προστασία του αμπελώνα και τον σεβασμό στο περιβάλλον, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η ίδια φροντίδα και αγάπη που χαρακτηρίζει κάθε μπουκάλι πρέπει να επεκταθεί στην προστασία του κόσμου μας, διασφαλίζοντας κάθε πολύτιμο φυσικό θησαυρό για τις επόμενες γενιές.

Η συγκομιδή πραγματοποιείται νωρίς το πρωί, ώστε να αποφευχθεί η ζέστη της ημέρας και να διατηρηθεί η φρεσκάδα του φρούτου. Το Eruption οινοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης με ελεγχόμενη θερμοκρασία και παραμένει στις οινολάσπες, αποκτώντας βελούδινη υφή και στρογγυλή αίσθηση στο στόμα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα