Θεσσαλονίκη: Μια ξεχωριστή γιορτή κρασιού με παράδοση δεκαετιών
Η μακροβιότερη γιορτή της Θεσσαλονίκης, μετά τη ΔΕΘ
Η 67η Γιορτή Κρασιού στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε την Πέμπτη 5/9 και θα διαρκέσει για τρεις ημέρες, έως 8/9 Σεπτεμβρίου.
Η περιοχή της Αγχιάλου έχει μια εκ των μακροβιότερων παραδόσεων στην παραγωγή κρασιού, με πολλά τοπικά οινοποιεία να παράγουν “φρέσκο οίνο”, χωρίς να υιοθετούν την πρακτική των βαρελιών, τα οποία προσφέρουν μακρά ωρίμανση.
Τα κρασιά διοχετεύονται σε όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ πλέον οι τοπικοί αμπελουργοί, προσπαθούν με μικρά ή και μεγαλύτερα οινοποιεία, να γίνουν κομμάτι μεγαλύτερων αγορών.
Ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής, κάθε χρόνο φιλοξενεί μουσικούς, αλλά και συγκροτήματα, τα οποία προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στο κοινό, “παντρεύοντας” την παράδοση του κρασιού με την τέχνη της μουσικής.
Η τιμή εισόδου στη γιορτή κρασιού, ανέρχεται στα 5 ευρώ, με τα οποία ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στον χώρο της εκδήλωσης, ενώ και την ευκαιρία να καταναλώσει όσο κρασί επιθυμεί. Υπάρχουν σταντ στα οποία ο κόσμος θα μπορεί να επιλέγει ανάμεσα σε διάφορα οινοποιεία της Αγχιάλου, παραγωγούς, αλλά και πληθώρα ποικιλιών, προσφέροντας στον επισκέπτη μια πλήρως εξατομικευμένη εμπειρία. Θα είναι διαθέσιμα ροζέ, κόκκινα και λευκά κρασιά, ροδίτες, μοσχάτο Αλεξανδρείας και πολλά ακόμη.
(εικόνα : ΕΡΤ)
Με καταγωγή από τα παράλια του Εύξεινου Πόντου , οι κάτοικοι από την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας, μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα βαρέλια και κληματόβεργες, με σκοπό να συνεχίσουν την παράδοση κρασιού με την οποία μεγάλωσαν.