4+1 vegan Χριστουγεννιάτικες συνταγές που αξίζει να δοκιμάσεις

Είτε είσαι vegan, είτε όχι αξίζει να μαγειρέψεις και να γευτείς τις παρακάτω συνταγές, που δίνουν μια διαφορετική νότα στο γιορτινό τραπέζι

Parallaxi
41-vegan-χριστουγεννιάτικες-συνταγές-που-αξ-1254402
Parallaxi

Κάθε χρόνο το διαδίκτυο κατακλύζεται από Χριστουγεννιάτικες συνταγές, με πολλές από αυτές να καταλήγουν στο γιορτινό οικογενειακό μας τραπέζι. Τα γνωστά εδέσματα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτα, γαλοπούλα κ.α. έχουν την τιμητική τους και φέτος, με πολλούς χρήστες να αναζητούν τις νοστιμότερες συνταγές που κυκλοφορούν.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπάρχει μια στροφή στις γευστικές αναζητήσεις και επιλογές πολύ κόσμου, οι οποίοι δοκιμάζουν ενναλακτικές vegan και vegetarian συνταγές, με προσεγμένα υλικά.

Μανιτάρι Wellinghton

Υλικά:

  •  7 μεγάλα επίπεδα ή πορτομπέλο μανιτάρια: 7 μεγάλα επίπεδα ή πορτομπέλο μανιτάρια
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο: 2–3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα: 2 κρεμμύδια καστανά, ψιλοκομμένα
  • 160g / 53 / 4oz αποξηραμένα βερίκοκα: 160g / 53 / 4oz αποξηραμένα βερίκοκα
  • 400γρ κονσέρβες πράσινες φακές, στραγγισμένες και ξεπλυμένες: 400g κασσίτερο πράσινες φακές, στραγγισμένες και ξεπλυμένες
  • 200g / 7oz μικτά καρύδια (όπως καρύδια, πεκάν και αμύγδαλα): 200g / 7oz μικτά καρύδια (όπως καρύδια, πεκάν και αμύγδαλα)
  • 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, φύλλα κομμένα: 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, φύλλα κομμένα
  • 3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, κομμένα τα φύλλα: 3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, κομμένα τα φύλλα
  • 2 x 320g συσκευασίες έτοιμες vegan σφολιάτες: 2 συσκευασίες x 320g έτοιμη vegan σφολιάτα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες: 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C/200C Ανεμιστήρας/Αέριο 7. Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί.

  2. Βάλτε τα μανιτάρια σε ένα μεγάλο ταψί, αλατοπιπερώστε και περιχύστε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 15 λεπτά.

  3. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τηγανίζουμε για 10 λεπτά.

  4. Εν τω μεταξύ, βάλτε τα αποξηραμένα βερίκοκα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε 100ml / 31 / 2fl oz νερό και ανακατέψτε σε μια λεία πάστα. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε τις φακές, τους ξηρούς καρπούς, το θυμάρι και το δεντρολίβανο στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά. Βάλτε το μείγμα στο μπολ με τα βερίκοκα, στη συνέχεια προσθέστε το τηγανητό κρεμμύδι και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως και η γέμιση να συγκρατηθεί.

  5. Ξετυλίξτε το πρώτο φύλλο ζύμης στο ταψί με επένδυση και απλώστε το ένα τρίτο του μείγματος γέμισης κατά μήκος της μέσης σε μια λωρίδα πλάτους περίπου 5cm/2in, αφήνοντας 5cm/2in καθαρά και στις δύο άκρες. Απλώνουμε τέσσερα από τα μανιτάρια, με τα βράγχια στραμμένα προς τα πάνω, πάνω από τη γέμιση και πασπαλίζουμε πάνω από το σκόρδο. Τοποθετήστε τα υπόλοιπα τρία μανιτάρια στην κορυφή, τα βράγχια στραμμένα προς τα κάτω.

  6. Περιχύνουμε με ένα κουτάλι το υπόλοιπο μείγμα γέμισης πάνω από τα μανιτάρια, πιέζοντάς το απαλά προς τα κάτω για να τα καλύψει από όλες τις πλευρές. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο ζύμης και πιέζουμε τις άκρες μαζί για να σφραγίσουν (αν δεν κολλάνε, αλείφουμε τις άκρες με λίγο νερό). Με ένα μαχαίρι κόβουμε γύρω από τη ζύμη, περίπου 1cm/1/2in μακριά από τη γέμιση, αφαιρώντας τυχόν περίσσεια ζύμης. Χαράξτε απαλά τρεις γραμμές στην κορυφή. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να πτυχώσετε τις άκρες.

  7. Αλείφουμε τη ζύμη με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.

     

Σούπα γλυκοπατάτας

Υλικά:

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 4cm / 11/2 ίντσες φρέσκο τζίντζερ ρίζας, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1/2 κ.γ. αποξηραμένες νιφάδες κόκκινου τσίλι
  • 700g/1lb 10oz γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 1,2 λίτρα/2 ποτήρια ζωμό λαχανικών
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος:

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και τα καρότα και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατέψτε το τζίντζερ, το σκόρδο και τις νιφάδες τσίλι και τηγανίστε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να αρωματιστούν.

  2. Ανακατέψτε τις γλυκοπατάτες και το ζωμό. Δυναμώνουμε τη φωτιά και φέρνουμε το τηγάνι σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με το καπάκι ανοιχτό για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η γλυκοπατάτα.

  3. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και χτυπάμε τη σούπα, χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Εναλλακτικά, το βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και το ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Vegan cinnamon buns

Υλικά:

Για τη ζύμη κουλούρι κανέλας

  • 475g / 1lb 1oz ισχυρό λευκό αλεύρι, συν επιπλέον για ξεσκόνισμα: 475g / 1lb 1oz ισχυρό λευκό αλεύρι, συν επιπλέον για ξεσκόνισμα
  • 25g/1oz καλαμποκάλευρο: 25g/1oz καλαμποκάλευρο
  • 7γρ φακελάκι μαγιά ταχείας δράσης: 7g μαγιά γρήγορης δράσης φακελίσκου
  • 50g / 13 / 4oz ζάχαρη άχνη: 50g / 13 / 4oz ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο κάρδαμο: 1/2 κ.γ. τριμμένο κάρδαμο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι: 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 300–325ml/10–11fl oz γάλα σόγιας (ή γάλα αμυγδάλου)): 300–325ml/10–11fl oz γάλα σόγιας (ή γάλα αμυγδάλου)
  • 75g / 21 / 2oz μαργαρίνη χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα: 75g / 21 / 2oz μαργαρίνη χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα

Για τη σάλτσα καραμέλας

  • 75g / 21 / 2oz μαργαρίνη χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα: 75g / 21 / 2oz μαργαρίνη χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα
  • 3 κ.σ. χρυσό σιρόπι: 3 κ.σ. χρυσό σιρόπι
  • 3 κ.σ. μαλακή καστανή ζάχαρη: 3 κ.σ. μαλακή καστανή ζάχαρη
  • πρέζα αλάτι: πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση κανέλας

  • 2 κ.σ. μαλακή καστανή ζάχαρη: 2 κ.σ. μαλακή καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα τριμμένη: 2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 50g/13/4oz πεκάν, φρυγανισμένα και ψιλοκομμένα: 50g / 13 / 4oz πεκάν, φρυγανισμένα και ψιλοκομμένα
  • 200g/7oz καρυκευμένο βούτυρο μήλου, πουρέ μήλου ή πουρέ medjool ημερομηνίες

Γέμιση κάστανου

Υλικά:

  •  2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 4 στικ σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 225g / 8oz αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 300g/101/2oz φρέσκια λευκή φρυγανιά
  • 100g/31/2oz βούτυρο
  • 225g/8oz κατεψυγμένα κάστανα, αποψυγμένα, χοντροκομμένα
  • γενναιόδωρο μάτσο φρέσκο μαϊντανό, χοντροκομμένο
  • 1 κ.σ. φύλλα θυμαριού
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο 200C/400F/Gas 6. Βουτυρώνουμε ένα ρηχό πυρίμαχο πιάτο.

  2. Προσθέστε 600ml/1 pint νερό σε ένα τηγάνι με το κρεμμύδι, το σέλινο και τα βερίκοκα. Φέρτε σε βρασμό, στη συνέχεια μειώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε για περίπου 5 λεπτά. Στραγγίστε και αφήστε να κρυώσει.

  3. Βάζουμε τη φρυγανιά σε ένα μεγάλο μπολ. Λιώνουμε το μισό βούτυρο σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε το μισό πάνω στη φρυγανιά.

  4. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι και τηγανίζουμε τα κάστανα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Βάζουμε στο μπολ με τη φρυγανιά.

  5. Προσθέτουμε στο μπολ τα βερίκοκα, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το θυμάρι. Αλατοπιπερώνουμε.

  6. Μετατρέπουμε σε βουτυρωμένο, ρηχό πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό και ζεστό.

Χριστουγεννιάτικο vegan κέικ

Υλικά:

  • 650g / 1lb 7oz μικτά αποξηραμένα φρούτα (δείτε τη συμβουλή συνταγής παρακάτω): 650g / 1lb 7oz μικτά αποξηραμένα φρούτα (δείτε τη συμβουλή συνταγής παρακάτω)
  • 100ml/31/2fl oz sherry, συν επιπλέον για τη σίτιση: 100ml / 31 / 2fl oz sherry, συν επιπλέον για τη σίτιση
  • 1 μεγάλο λεμόνι, ξύσμα και 2 κ.σ. χυμό: 1 μεγάλο λεμόνι, ξύσμα και 2 κ.σ. χυμό
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι, ξύσμα και 2 κ.σ. χυμό: 1 μεγάλο πορτοκάλι, ξύσμα και 2 κ.σ. χυμό
  • 100ml/31/2fl oz μη γαλακτοκομικό γάλα χωρίς ζάχαρη: 100ml/31/2fl oz μη γαλακτοκομικό γάλα χωρίς ζάχαρη
  • 1 κ.σ. σπόρους chia: 1 κ.σ. σπόρους chia \
  • 200g/7oz ανοιχτό καφέ μαλακή ζάχαρη: 200g/7oz ανοιχτό καφέ μαλακή ζάχαρη \
  • 3 κ.σ. μαύρο treacle: 3 κ.σ. μαύρο treacle
  • 175g/6oz μαργαρίνη χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα: 175g/6oz μαργαρίνη χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα
  • 350g/12oz απλό αλεύρι: 350g/12oz απλό αλεύρι
  • 75g/23/4oz αλεσμένα αμύγδαλα: 75g/23/4oz αλεσμένα αμύγδαλα \
  • 2 κ.γ. ανάμεικτο μπαχαρικό: 2 κ.γ. ανάμεικτο μπαχαρικό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού διττανθρακικό σόδα: 1 κουταλάκι του γλυκού διττανθρακικό σόδα
  • 1 κ.σ. μηλόξυδο: 1 κ.σ. μηλόξυδο

Για να διακοσμήσετε:

  • 25g/1oz μαρμελάδα βερίκοκο: 25g/1oz μαρμελάδα βερίκοκου
  • 325g/111/2oz αμυγδαλωτά: 325g/111/2oz αμυγδαλωτά
  • 275g / 93 / 4oz ζάχαρη άχνη, συν επιπλέον για πασπάλισμα: 275g / 93 / 4oz ζάχαρη άχνη, συν επιπλέον για πασπάλισμα
  • 75ml/5 κ.σ. aquafaba (το υγρό που στραγγίζεται από κονσέρβα ή βάζο ρεβίθια): 75ml/5 κ.σ. aquafaba (το υγρό που στραγγίζεται από κασσίτερο ή βάζο ρεβίθια)
  • 1/2 κ.γ. υγρή γλυκόζη: 1/2 κ.γ. υγρή γλυκόζη
  • 1/2 κ.γ. χυμό λεμονιού

Μέθοδος:

  1. Την ημέρα πριν θελήσετε να ψήσετε το κέικ, βάλτε τα αποξηραμένα φρούτα, το sherry, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού σε ένα μπολ, καλύψτε και αφήστε το να μουλιάσει όλη τη νύχτα.

  2. Την επόμενη μέρα, στρώνουμε τη βάση και τα πλαϊνά μιας βαθιάς στρογγυλής φόρμας για κέικ 20cm/8in με μια διπλή στρώση περγαμηνής ψησίματος και τυλίγουμε μια διπλή στρώση εφημερίδας εξωτερικά, δένοντάς την με σπάγκο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 150C/130C Ανεμιστήρας/Αέριο 2.

  3. Ανακατέψτε το μη γαλακτοκομικό γάλα και τους σπόρους chia μαζί σε ένα μικρό μπολ και αφήστε το στην άκρη μέχρι να κολλήσει.

  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, χτυπήστε τη ζάχαρη, το treacle και τη μαργαρίνη μέχρι να χλωμίσουν και να αφρατέψουν.

  5. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, τα αμύγδαλα, το μείγμα μπαχαρικών και το διττανθρακικό σόδα.

  6. Προσθέστε το μείγμα chia και γάλακτος στην κρέμα ζάχαρης και μαργαρίνης, μαζί με τα ξηρά υλικά και το ξύδι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να γίνει ένας λείος, σκληρός χυλός. Ανακατέψτε τα εμποτισμένα αποξηραμένα φρούτα και τυχόν υπόλοιπο υγρό. Διαδώστε στο προετοιμασμένο κασσίτερο και ισιώστε την κορυφή.

  7. Ψήνουμε για 2 ώρες. Για να ελέγξετε ότι το κέικ έχει γίνει, σπρώξτε ένα σουβλάκι στο κέντρο – θα πρέπει να βγει καθαρό. Αφήστε να κρυώσει εντελώς στο δοχείο.

  8. Μόλις κρυώσει, αφαιρέστε το κέικ από τη φόρμα και ξεφλουδίστε το χαρτί επένδυσης. Εάν κάνετε μπροστά για να ωριμάσετε, δείτε τη συμβουλή συνταγής παρακάτω.

  9. Όταν είστε έτοιμοι να διακοσμήσετε, ζεστάνετε τη μαρμελάδα μέχρι να τρέξει. παραμερίζω. Πασπαλίστε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας σας με ζάχαρη άχνη και, στη συνέχεια, ανοίξτε το αμυγδαλωτό σε κύκλο 20cm/8in (κόψτε γύρω από τη φόρμα κέικ για ένα τακτοποιημένο τελείωμα). Αλείφουμε την κορυφή του κέικ με μαρμελάδα και κολλάμε στο αμυγδαλωτό.

  10. Για να φτιάξετε το γλάσο, χτυπήστε το aquafaba με ένα ηλεκτρικό χτύπημα – ιδανικά ένα μίξερ βάσης – μέχρι να αφρίσει. Κοσκινίστε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι το μείγμα να γίνει πραγματικά σκληρό και γυαλιστερό: αυτό θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά ξυλοδαρμού. Προσθέτουμε την υγρή γλυκόζη και τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε για λίγο. Ανακατέψτε το γλάσο πάνω από το αμυγδαλωτό για να δώσετε μια χιονισμένη εμφάνιση (κρατήστε τυχόν επιπλέον γλάσο καλυμμένο με μια υγρή πετσέτα τσαγιού για να συνδέσετε τα διακοσμητικά σας). Αφήστε να στεγνώσει όλη τη νύχτα ή μέχρι να σκληρύνει εντελώς.

  11. Προσθέστε τα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα στολίδια, αποξηραμένα λουλούδια, ρεσώ LED και κορδέλες.

     

Πηγή: BBCRecipes

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα