6 Θεσσαλονικείς foodbloggers προτείνουν τα αγαπημένα τους πιάτα για το Φθινόπωρο

Από γλυκό μέχρι αλμυρό, οι γεύσεις που θα σε κάνουν να κολλήσεις αυτή την σεζόν! Καλή όρεξη!

Μυρτώ Τούλα
6-θεσσαλονικείς-foodbloggers-προτείνουν-τα-αγαπη-1065991
Μυρτώ Τούλα

Η εποχή που η θερμοκρασία πέφτει, το σπίτι μας γίνεται καταφύγιο και ξεκινούμε και πάλι να αφιερώνουμε χρόνο στις κουζίνες μας. Θεσσαλονικείς foodbloggers προτείνουν τα αγαπημένα τους πιάτα για εσένα που δεν ξέρεις τι να φας αυτές τις ημέρες!

Τhess Del Food

Είμαστε οι Thess_del_food, κατά κόσμον Θάνος Ρουμπής & Ευγενία Ευθυμιάδου! Η αγάπη μας για τη γαστρονομία, τις βόλτες στα εστιατόρια αλλά και o έρωτάς μας για τη Θεσσαλονίκη, μας οδήγησαν να δημιουργήσουμε το γαστρονομικό blog και οδηγό εστίασης του Thess_del_food ή αλλιώς Thessaloniki’s Delicious Food. Εδώ και 6 χρόνια δημιουργούμε ποιοτικό γαστρονομικό περιεχόμενο σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων όπως Instagram, Facebook, YouTube, Tik Tok, Podcast αλλά και στο site μας www.thessdelfood.gr, όπου ανεβάζουμε πλούσιο υλικό όπως προτάσεις εστιατορίων, άρθρα που αφορούν την σύγχρονη γαστρονομική σκηνή της πόλης, τον γαστρονομικό τουρισμό, συνεντεύξεις με chef και ανθρώπους της εστίασης. Κομβικό σημείο στην πορεία του Thess_del_food είναι η συμμετοχή μας σε βιβλίο που εκδόθηκε στην Αμερική και αφορά την ελληνική γαστρονομία, η ομιλία μας στο TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η συμμετοχή μας σε τηλεοπτική εκπομπή αλλά και η παρουσία μας σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, που μας δίνουν δύναμη και ενθάρρυνση για ακόμα πιο δημιουργικές δράσεις.

Το Σουφλέ της Γιασεμούλας ή αλλιώς Αλμυρό Κιουνεφέ Τυριών

Είναι το απόλυτο comfort food του Φθινοπώρου, φτιάξτε το στα Κυριακάτικα φθινοπωρινά τραπέζια και σας υποσχόμαστε πως η νοστιμιά του θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά

500 γρ. Κανταΐφι 1 λίτρο Γάλα 5 Αυγά 250γρ. Μαργαρίνη 250γρ. Κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας 250γρ. Γκούντα 250γρ. Ρεγκάτο Όλα τα τυριά να είναι τριμμένα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα τυριά και λιώνουμε τη μαργαρίνη. Σε πυρέξ στρώνουμε τη μισή ποσότητα από το κανταΐφι και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τη ρευστή πλέον μαργαρίνη. Ρίχνουμε πάνω από το κανταΐφι τα τριμμένα τυριά και τα σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Περιχύνουμε το κανταΐφι με την υπόλοιπη λιωμένη μαργαρίνη. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά, τα ενώνουμε με το γάλα και περιχύνουμε το κανταΐφι με το μίγμα αυτό. Βάζουμε το πυρέξ 2 ώρες στο ψυγείο και το χαράζουμε σε κομμάτια πριν το βάλουμε στο φούρνο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει μισή ώρα και σερβίρουμε!

Μπορείτε να δείτε το βίντεο του Thess_del_food για την εκτέλεση της συνταγής

Salata de Boeuf!

 Η Salata de Boeuf  ταιριάζει απίστευτα με το Σουφλέ της Γιασεμούλας και πάντα το συνοδεύει άψογα στα φθινοπωρινά τραπέζια! Ουσιαστικά είναι μια beef salad ή μια παραλλαγή της Ρώσικης σαλάτας με μοσχαρίσιο κρέας.  Είναι μια παραδοσιακή ρουμανική σαλάτα που αν και ακούγεται γαλλική είναι ρωσικής προέλευσης, όπου είναι γνωστή ως Salad Olivier ( Salat Olivje). Την εμπνεύστηκε τη δεκαετία του 1860 ο Βέλγος σεφ Lucien Olivier που εργάστηκε στο Ερμιτάζ, στη Ρωσία.

Υλικά 

1 κιλό Μοσχαρίσιο κρέας

6 αυγά 

400γρ Καρότα

400γρ Πατάτες

400γρ Αρακά

1 κουταλιά σούπας Μουστάρδα

4 κουταλιές της σούπας Μαγιονέζα

Αλάτι και Πιπέρι

Για τη διακόσμηση θα χρειαστούμε τουλάχιστον 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα και μικρή ποσότητα από τα υπόλοιπα υλικά

Εκτέλεση

Βράζουμε το κρέας να μαλακώσει τόσο ώστε να μπορούμε να το ξεψαχνίσουμε. Βράζουμε τα λαχανικά και τα αυγά και αφού κρυώσουν  τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Ανακατεύουμε το ξεψαχνισμένο μοσχαρίσιο κρέας, τη μουστάρδα και τη μαγιονέζα με τους κύβους των λαχανικών και των αυγών, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Στρώνουμε την επιφάνεια τη σαλάτας με μια γενναία δόση μαγιονέζας έτσι ώστε να καλυφθούν τα υλικά και διακοσμούμε με κομμάτια λαχανικών και αυγά όπως επιθυμούμε!

Semina Recipes

Ονομάζομαι Σεμίνα και είμαι 32 χρονών και ζω στη Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στην κουζίνα και ασχολήθηκα ενεργά με τη μαγειρική κατάλαβα ότι κάθε πιάτο για να γίνει πιο νόστιμο πρέπει να βάζω το δικό μου στοιχείο. Πέρα από το να μαγειρεύω αγαπώ και να κάνω βόλτες στην πόλη και να δοκιμάζω νέες γεύσεις.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να ξεκινήσω να δείχνω τις ιδέες μου μέσα από video συνταγές στο youtube το instagram του tik tok.
Με τον καιρό όμως συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος ήθελε να βρίσκει τις συνταγές μου  γραπτώς και έτσι δημιούργησα το site seminarecipes.gr.

Κάθε φαγητό για την εποχή του! Υπάρχουν βέβαια και φαγητά που δεν έχουν εποχή!

Πανευκολο σουφλέ σπανάκι 

Μία πανεύκολη συνταγή που μπορείτε να του προσφέρετε σαν πιάτο σε ένα οικογενειακό τραπέζι η να το χρησιμοποιήσετε σαν πίτσα για σνακ στη δουλειά ιδέα για ένα Πατεράκη του παιδιού σας.
Υλικά 
100 γρ γιαούρτι στραγγιστό
20 γρ ελαιόλαδο
1 αυγό
Αλάτι
Πιπέρι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
50 γρ φρέσκο σπανάκι
50 γρ αλεύρι γ.ο.χ
60 γρ τυρί (φέτα)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε πολύ καλά το γιαούρτι με το αυγό μέχρι να γίνουν ένα βελούδινο μείγμα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι.
Ρίχνουμε το σπανάκι και τη φέτα.
Λαδώνουμε καλά το πήλινο και αδειάζουμε το μείγμα.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 με 25 λεπτά.

Φιλετίνια κοτόπουλο με μανιτάρια και σάλτσα κρασιού

Για αυτή τη συνταγή τα λόγια είναι περιττά η γεύση τα λέει όλα.
Οποιος τη δοκίμασε πάντως το τέλος καταλήγαμε να δίνω τη συνταγή.
Υλικά 
5 φιλετίνια κοτόπουλο
1 συσκευασία μανιτάρια λευκά
1/2 λευκό κρασί
1 κ.σ βούτυρο
2 κ.σ αλεύρι γ.ο.χ
Αλάτι
Πιπέρι
Διαδικασία 
Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.
Τα σοτάρουμε με λίγο λάδι και ρίχνουμε το βούτυρο.
Προσθέτουμε το λευκό κρασί.
Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Πανάρουμε ελαφρά με αλεύρι το απάκι.
Το προσθέτουμε στη σάλτσα κρασιού.

Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Χοιρινό της μαμάς

Η μαμά μου για μένα είναι και η δασκάλα μου.
Οπότε κάθε συνταγή της πραγματικά περιέχει μία ξεχωριστή νοστιμιά.

Παρόλο που είναι της παλιάς σχολής οι συνταγές της είναι πανεύκολες γεμάτες παράδοση εμπειρία και γεύση.

Υλικά
1&1/2 kg χοιρινό (λαιμός)
3 σκελίδες σκόρδο
2 λεμονια +το ξυσμα
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
2 καρότα
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης σε χοντρά κομμάτια
1 πράσινη πιπεριά σε χοντρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
1 κ.σ μουστάρδα
1/2 ποτήρι κρασί
3 κ.σ ελαιόλαδο
Διαδικασία 
Κόβουμε το χοιρινό σε κομμάτια.
Αλατοπιπερώνουμε βάζουμε μουστάρδα λάδι.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200°C για 2 ωρες.

(ανάλογα το φούρνο δείτε το αν χρειαστεί παραπάνω)

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Γεννήθηκα στις 30-10-1993 στην Αριδαία Πέλλας. Από μικρός είχα κλίση στην μαγειρική και κυρίως στην ζαχαροπλαστική καθώς ο παππούς μου και η γιαγιά μου ήταν ζαχαροπλάστες και περνούσα ώρες στην κουζίνα μαζί τους. Στα 18 μου αφήνω την επαρχία για να πάω να σπουδάσω ενώ παράλληλα εργάζομαι σε ζαχαροπλαστείο για να μάθω την τέχνη. Εκεί συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν που πραγματικά θέλω να κάνω για το υπόλοιπο της ζωής μου.. Ζαχαροπλαστική! Αφού ολοκλήρωσα της σπουδές μου στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, μπήκα με ολική υποτροφία στα ΙΕΚ ΑΛΦΑ Θεσσαλονίκης για να σπουδάσω την τέχνη που τόσο λαχταρούσα στον κλάδο Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική. Έχω δουλέψει σε πολλά μεγάλα ζαχαροπλαστεία μεταξύ αυτών και η διάσημη “Sugarela” στη Θεσσαλονίκη. Το 2017,  αποφάσισα να δημιουργήσω ένα κανάλι ζαχαροπλαστικής στο YouTube με το όνομα “Pastry Designs”. Μέσα από αυτό το κανάλι μοιράζομαι με τον κόσμο κάθε βδομάδα γρήγορες, εύκολες και προπάντων 100% πετυχημένες συνταγές με απλά υλικά ενώ έχουν ξεκινήσει να ανεβαίνουν και αλμυρές συνταγές. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και τις ανάγκες του κοινού, αποφασίσα να μετονομάσω όλα τα κανάλια σε Dimitris Michailidis ώστε να υπάρχει καλύτερη συνοχή και φυσικά αντικειμενική παρουσία.Έχω συνεργαστεί και συνεργάζομαι με μεγάλες εταιρίες στον χώρο όπως Nestle Dessert Greece, ΟΛΥΜΠΟΣ, Lidl Hellas, Coca Cola Greece και άλλες.

Εύκολη μηλόπιτα

Υλικά

280 γρ. ζάχαρη 335 γρ. ηλιέλαιο 3 αυγά, μεσαία 2 βανιλίνες 1 & 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1 κ.γ. κανέλα 1 πρέζα αλάτι 385γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 3 πράσινα μήλα

Εκτέλεση

-Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, τα αυγά, τις βανιλίνες και χτυπάμε για 4′.

-Προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, μία πρέζα αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 30″.

-Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ 3 πράσινα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.

-Απλώνουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί 20×30 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175 για περίπου 35′.

-Αφήνουμε την μηλόπιτα να κρυώσει και γαρνίρουμε προαιρετικά με καραμελωμένο ζαχαρούχο ή άχνη.

Καρυδόπιτα

Υλικά 

Για το σιρόπι

770 γρ. νερό 770 γρ. ζάχαρη 1 κ.σ. χυμός λεμονιού

Για την καρυδόπιτα:

3 μεσαία αυγά

280 γρ. ζάχαρη

280 γρ. ηλιέλαιο

300 γρ. γάλα

460 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. γαρύφαλλο

20 γρ. μπέικιν πάουντερ

200 γρ. αλεσμένα καρύδια

1 κ.σ. μαγειρική σόδα

1 κ.σ. ξίδι

Εκτέλεση:

-Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ ή με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

-Προσθέτουμε το ηλιέλαιο συνεχίζοντας το χτύπημα και μόλις ενσωματωθεί, προσθέτουμε και το γάλα.

-Σε ένα μπολ βάζουμε το μισό αλεύρι (230 γρ.), το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

-Συνεχίζουμε το χτύπημα για 20″.

-Βάζουμε στο άδειο μπολ το άλλο μισό αλεύρι (230γρ.), τα καρύδια και τα ανακατεύουμε.

-Προσθέτουμε το αλεύρι με τα καρύδια στο μείγμα και χτυπάμε για 20″.

-Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη σόδα με το ξίδι, τη ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε για 20″.

-Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί 30×35 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 για περίπου 30′-35′.

-Μόλις βάλουμε την καρυδόπιτα στον φούρνο βάζουμε σε μια κατσαρόλα 770 γρ. ζάχαρη με 770 γρ. νερό.

-Μόλις βράσει, προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

-Βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

-Την κόβουμε σε 12 κομμάτια και σιροπιάζουμε την χλιαρή καρυδόπιτα με το ζεστό προς χλιαρό (ΟΧΙ ΚΑΥΤΟ) σιρόπι.

-Βάζουμε λίγο λίγο το σιρόπι για να το απορροφήσει καλά.

-Γαρνίρουμε με τριμμένα καρύδια και αφήνουμε την καρυδόπιτα για 2-3 ώρες να ρουφήξει καλά το σιρόπι.

Food Stories Skg

Είμαστε οι food stories skg ένα προωθητικό προφίλ στα social media με το μεγαλύτερο κοινό, 46 χιλιάδες ακόλουθους, να είναι στο Instagram στη Θεσσαλονίκη. Δραστηριοποιούμαστε στο κομμάτι του food vlogging – photography της πόλης μας. Δυο food lovers που κάναμε το χόμπι μας επάγγελμα. Το food stories skg πλέον έχει εξελιχθεί και έχει 2 ταυτότητες. Η μία είναι η ανάδειξη των εστιατορίων, μέσω της δικής μας ματιάς, καθώς προσπαθούμε να αποτυπώσουμε την συνολική εμπειρία σε ένα εστιατόριο από την πρώτη στιγμή που θα αντικρίσουμε το χώρο μέχρι και την τελευταία μας μπουκιά. Η άλλη είναι η διαχείριση των social media σε χώρους εστίασης, κάτι που η εμπειρία μας, μας έκανε να θεωρήσουμε απαραίτητο καθώς είναι η «σύγχρονη βιτρίνα» ενός καταστήματος.

Όλα ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2018 που συζητούσαμε, με την φωτογράφο φίλη μας Ελένη, ότι όλοι μας οι φίλοι μας ρωτάνε που να πάνε για φαγητό. Τότε εμείς αυτό που κάναμε ήταν να ανεβάζουμε, στα προσωπικά μας προφίλ, διάφορες φωτογραφίες από τα εστιατόρια που επισκεπτόμασταν. Μας είπε χαρακτηριστικά «μα καλά, γιατί δεν κάνετε ένα site να τα ανεβάζετε εκεί και να λέτε τις εντυπώσεις σας;». Εμείς από site δεν γνωρίζαμε πολλά αλλά γνωρίζαμε απο instagram. Μέσα σε ένα βράδυ φτιάξαμε τον λογαριασμό μας στο Instagram και αρχίσαμε να ανεβάζουμε διάφορες φωτογραφίες από τα εστιατόρια που επισκεπτόμασταν. Μέσα σε μια εβδομάδα είχαμε αποφασίσει ότι το όνομα μας θα είναι food stories γιατί κάθε φαγητό κρύβει τη δική του ιστορία και προσθέσαμε το skg για να προσδιορίσουμε τη πόλη μας.

Γεμιστά Αla  Foodstoriesskg 

Προσθέστε στα κλασικά γεμιστά, κολοκυθάκι και μελιτζάνα, για ένα ιδιαίτερο και ζουμερό πιάτο!

Κοτόπουλο με μουστάρδα και μέλι 

Το απόλυτο κοτόπουλο με μαρινάδα από μουστάρδα και μέλι είναι πιάτο ιδανικό για το φθινόπωρο, συνοδεύστε το με ρύζι και καλαμπόκι!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα