Μαγειρική

Διατροφικά tips για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες

Θα σου ανοίξει η όρεξη!

Μυρτώ Τούλα
διατροφικά-tips-για-τις-ζεστές-καλοκαιρι-1029181
Μυρτώ Τούλα

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει και βαδίζουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού, οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν. Το φαγητό έξω φαίνεται πιο ελκυστικό ενώ το αλκόολ γίνεται σχεδόν καθημερινή συνήθεια. Η όρεξη σε ορισμένους έχει μειωθεί ενώ σε άλλους έχει αυξηθεί. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν πως οι συμμετέχοντες καταναλώνουν τροφές απ’ έξω περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες παρά τους χειμερινούς.

Ωστόσο με την αλλαγή της εποχής, οι διατροφικές μας συνήθειες απαιτούν μια προσαρμογή, καθώς μπορεί τώρα να χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τη χειμερινή περίοδο. H αλλαγή του καιρού μπορεί επίσης, να επηρεάσει το ανοσοποιητικό.

Κάποιες τροφές που “εισβάλλουν” στην διατροφή μας το καλοκαίρι μπορεί στην πραγματικότητα να μας προκαλούν φουσκώματα ή ακόμη και δυσφορία.

Μερικές εύπεπτες τροφές που πρέπει να εντάξουμε στην διατροφή μας είναι ο δυόσμος, τα μούρα, το πεπόνι, οι σαλάτες, το ψητό ψάρι και φυσικά το δροσερό γιαούρτι. Εν αντιθέσει, ενώ οι μακαρονάδες ή το ψωμί φαίνονται ιδανικές επιλογές για αυτή την σεζόν είναι εκείνα που προκαλούν την δυσφορία. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι τι πρέπει να περιορίσεις στην διατροφή σου, δοκίμασε να ελαττώσεις τους υδατάνθρακες αλλά και τα βαριά λαδερά φαγητά.

H διατροφολόγος Ναταλία Κολοκοτρώνη αναφέρει πως αυτή την περίοδο είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε το κυρίος πιάτο το βράδυ, ενώ το ελαφρύ γεύμα να το τρώμε το μεσημέρι, διότι μέσα στην ημέρα ο οργανισμός λόγω της ζέστης καταναλώνει αρκετή ενέργεια και δυσκολεύεται στην διαδικασία της πέψης:

“Aυτή την περίοδο ιδανική επιλογή είναι οι δροσερές σαλάτες, τα φρούτα ενώ πρώτη στις επιλογές είναι η ενυδάτωση. Πρέπει να πίνουμε νερό γιατί οι απαιτήσεις μας είναι αυξημένες. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα αλμυρά φαγητά και εκείνα που έχουν αυξημένα λιπαρά κι αυτό γιατί δυσκολεύουν την πέψη. Πολλοί επίσης, κάνουν το λάθος να παραλείπουν την θερινή περίοδο, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές να τα εντάξουμε στην διατροφή μας λόγου χάριν μπορούμε να τα εντάξουμε στις σαλάτες μας και αυτόματα αυτό το πιάτο να είναι μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνης.

Στους περισσότερους οργανισμούς η όρεξη για φαγητό με τις ζέστες ελαττώνεται, η λύση εδώ είναι τα μικρά ελαφριά γεύματα ενώ προτείνω ακόμη και τα smoothies τα οποία τόσο ενυδατώνουν όσο και αποτελούν ένα συμπληρωμένο γεύμα. Το καλοκαίρι επίσης είναι λογικό να καταναλώνουμε περισσότερο αλκόολ, ωστόσο, εγώ θα έλεγα να αποφεύγουμε τα cocktail με την ζάχαρη και να προτιμούμε πιο απλά ποτά. Τα τηγανητά φαγητά, το λιπαρό κρέας, οι μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, προκαλούν μία δυσφορία τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό γιατί καθυστερούν την πέψη.

Η λύση γενικά στην υγιεινή διατροφή και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι τα συχνά και μικρά γεύματα ανά τρεις ώρες και αυτό γιατί το βράδυ δεν θα πεινάς και θα έχεις αποφύγει να φας την μεγάλη ποσότητα που κατακρατά λίπος. Καλό θα ήταν αυτή την σεζόν να λαμβάνουμε αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C, E, D. Αν φάμε βαριά αυτή την περίοδο είμαστε πιο επιρρεπείς στα στομαχικά θέματα, ωστόσο, προνομιούχα σεζόν για την απώλεια βάρους, λόγω της μείωσης όρεξης η οποία προκαλεί την λιγότερη κατανάλωση τροφών.”

Ο Chef του KRITAMOS, Γιώργος Μαγκριώτης προτείνει τα δικά του πιάτα για να κρατήσουν την θερμοκρασία μας σε χαμηλά επίπεδα:

“Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να απολαμβάνουμε το φαγητό το καλοκαίρι και να μην μας προκαλεί δισφορία. Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια πιπεριά φλωρίνης, σέσκουλα και τα λαχανικά της αρεσκείας σας, ο γαύρος μαρινάτος, διαχρονική επιλογή, με ψηλοκομμένη χωριάτικη, γλιστρίδα και φινόκιο και φυσικά λαβράκι καρπάτσιο που είναι το σήμα κατατεθέν του εστιατορίου μας και συνοδεύεται με κρέμα ταραμά, ρεπανάκι, τσίλι, αρωματικό λάδι, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και φύτρες μουστάρδας.

Οι τροφές που είναι υψηλές σε λιπαρά προκαλούν αύξηση θερμοκρασίας του σώματος μας, τα τηγανητά, τα χοιρινά κρέατα με πολύ λίπος, η μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων, σου γεμίζουν το στομάχι και σου προκαλούν φούσκωμα. Ιδανικές επιλογές για το καλοκαίρι είναι οι δροσερές σαλάτες, τα ψάρια, τα όστρακα, το πλιγούρι, η κινόα και ένα έξτρα tip είναι τα φρούτα που μπορούν να ενταχθούν στις σαλάτες ακόμη και ψητά και μαριναρισμένα δίνουν μία δροσιά και μία ακαταμάχητη γεύση στις σαλάτες.

Όπως εξηγεί η κ. Κολοκοτρώνη, ιδανικό πρωινό για το καλοκαίρι είναι το δροσερό γιαούρτι, με φρούτα και ξηρούς καρπούς ή ένα πολύχρωμο smoothie bowl με βρόμη και σπόρους:

“Για σνακ στις ζεστές ημέρες προτίμησε τα φρούτα της εποχής, τα οποία θα σε χορτάσουν και θα σε ενυδατώσουν. Για μεσημεριανό προτίμησε τις σαλάτες ενώ για βραδινό άσε το κυρίως και πιο βαρύ γεύμα. Στην θάλασσα πάρε μαζί σου ξηρούς καρπούς, θα σου κόψουν την όρεξη για τουλάχιστον 3 ώρες. Άλλη εναλλακτική για σνακ είναι τα δροσερά smoothies με φρούτα και γιαούρτι ή γάλα της επιλογής σου. Για τα κυρίως επέλεξε ελαφριά γεύματα όπως ψάρι ή κοτόπουλο.

Συνδυάσετε τα με μια καλή πηγή υδατάνθρακα όπως πλιγούρι η κινόα και λαχανικά. Βάλε άρωμα στο παγούρι σας και ξεδιψάσε ευχάριστα με infused water. Βάλε λιγα blueberries και μερικές φέτες lime στο δροσερό νερό σου! Στα εστιατόρια έξω προτίμησε τις μικρές ποσότητες από τα λιπαρά φαγητά και τις μεγάλες από τα πιο ελαφριά.”

Εδώ θα βρεις για τα καλοκαιρινά σου snack

Strawberry Bites

Υλικά

> 200 γρ. φράουλες > 150 γρ. βρώμη > 1 κ.σ. μέλι > 50 γρ. αλεσμένη καρύδα + 2 κ.σ για πασπάλισμα > 140 γρ. ηλιόσποροι > 1 κ.γ. βανίλια

Εκτέλεση:

2 απλά βήματα μόνο!

> Βάζετε στο μουλτι όλα τα υλικά. Βάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και έχετε μπροστά σας μια πάστα. Αν είναι πολύ μαλακή βάζετε για 10 λεπτάκια στο ψυγείο. > Αν όχι πλάθετε τα μπαλάκια σας και περνάτε από την τριμμένη καρύδα!

Rikoko cake

Υλικά: * 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις * 1/2 κ.γ. μπέικιν * 1/2 κ.γ. κανέλα * 1/2 κ.σ. μέλι * 1 κ.σ. λάδι καρύδας (λιωμένο) * 4 κ.σ. γάλα * 1 βερίκοκο

Εκτέλεση: 1. Ανακατεύεις όλα τα στερεά υλικά 2. Προσθέτεις τα υγρά και ανακατεύεις καλά ώστε να ενωθούν 3. Κόβεις το βερίκοκο σε φετούλες και τις βάζεις στον πάτο ενός μικρού ατομικού σκευους 4. Πάνω από το βερίκοκο βάζεις το μείγμα 5. Ψήνεις στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά περίπου 6. Βάζεις ότι topping θέλεις, εγώ έβαλα λίγο γιαούρτι και μερικές φέτες βερίκοκο

Chocko 

Σε μια θήκη για κεκακια θα βάλετε:

> λίγη γκρανολα χωρίς ζαχαρη > ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας > γιαούρτι στραγγιστό > μπανάνα > digestive μπισκοτα χωρίς ζάχαρη > λιωμένη σοκολάτα

Δείτε τώρα ποια είναι η σειρά:

➪ Ρίχνετε στη θήκη λίγη γκρανολα ➪ Προσθέτετε από πάνω ξηρούς καρπούς, εγώ έριξα φυστίκι Αιγινης, λίγο αμύγδαλο φιλέ και μερικά καρύδια ➪ Αλέθετε στο μουλτι 1 μπανάνα με 3 κ.σ. γιαούρτι και ρίχνετε πάνω από τους ξηρούς καρπούς ➪ Μόλις γεμίσετε με το γιαουρτι βάζετε από πάνω ένα μπισκότο να κολλήσει ➪ Το βάζετε για λίγη ώρα στην καταψυξη και μόλις γίνουν ένα όλα αυτά και βγαίνουν από τη θηκη ρίχνετε λίγη λιωμένη σοκολάτα. Εγώ πρόσθεσα και κομματάκια αμυγδάλου μέσα στη σοκολάτα!

Διατηρείται στην κατάψυξη και το βγάζετε για λίγη ώρα εκτός για να μαλακώσει πριν το φάτε!

Chocostrawberries Φράουλες – Γιαούρτι – Σοκολάτα το τρίπτυχο της επιτυχίας!

1. Κόβεις λίγες φράουλες σε μικρά κυβάκια 2. Τις αναμειγνύεις με στραγγιστό γιαούρτι 3. Βάζεις μικρές κουταλιές σε λαδόκολλα

SOS: Μην τα βάλεις σε χάρτινα θηκακια όπως έκανα εγώ! Μετά θα χρειαστεί να βγάζεις το χαρτί με το τσιμπίδακι

4. Βάζεις στην κατάψυξη για να σφίξουν 5. Λιώνεις σοκολάτα υγείας με λίγο λάδι καρύδας και περνάς γρήγορα το “frozen yogurt” 6. Βάζεις για λίγο στο ψυγείο και τρως όποτε θέλεις

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα