Φτιάξε φασόλια πιαζ και ζήσε Σαρακοστή σαν άρχοντας!
Για να δεις τα όσπρια με άλλο μάτι.
Σαρακοστή χωρίς νηστίσιμα φαγητά δεν γίνεται! Όσπρια, ζυμαρικά και ρύζι, θαλασσινά, όλα συνδυασμένα με φαντασία και μεράκι. Σίγουρα, όλοι μας θυμόμαστε τις γιαγιάδες μας με τις άσπρες ποδιές να μας κυνηγάνε να φάμε φασόλια, φακές και άλλα τέτοια άνοστα στα παιδικά μας γούστα.
Σήμερα, η φαντασία στη μαγειρική προχωρά με ρυθμούς ταχείς αλλά η παράδοση αφήνει το στίγμα της με κάθε ευκαιρία. Για να μην μείνεις πίσω, ψάξου με τα φασόλια πιάζ και δες αυτό το πιάτο με άλλο μάτι!
2 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΠΙΑΖ:
#Πιάζ με τόνο, πιπεριές Φλωρίνης και ψητό κρεμμύδι
Υλικά :
250 γρ. μικρά λευκά φασόλια, βρασμένα* (βλ. συμβουλή)
2 κονσέρβες τόνου στραγγισμένες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1 κλωνάρι σέλερι (με τα φύλλα του, αν έχει), σε λεπτά φετάκια
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες (σε λαϊκές και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ), προαιρετικά
1 πιπεριά Φλωρίνης (από βάζο), σε ψιλά καρέ
αλάτι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
120 ml ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σάλτσα: Βάζουμε τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε καλά μέχρι να προκύψει μια ενιαία σάλτσα.
Σαλάτα: Προθερμαίνουμε το γκριλ. Σε ένα μπολ βάζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το λάδι (1 κουτ. σούπας) και αλάτι. Τρίβουμε με τα δάχτυλα μας τις φέτες του κρεμμυδιού ώστε να «ξεχωρίσουν», να λαδωθούν, να αλατιστούν και να μαραθούν ελαφρώς. Τις απλώνουμε σε μονή στρώση στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τις βάζουμε στην πιο υψηλή σκάλα στον φούρνο. Ψήνουμε τις ροδέλες (για 2-3 λεπτά) μέχρι να αρχίσουν να μαυρίζουν οι ακρούλες τους. Προσέχουμε, όμως, μη μαυρίσουν τελείως και καούν. Με αυτόν τον τρόπο γλυκαίνουν και αποκτούν γεύση ελαφρώς καπνιστή.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα φασόλια, τα αλατίζουμε ελαφρώς (έχουν και τα κρεμμύδια και η σάλτσα το αλάτι τους) και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε προσεχτικά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, το σέλερι, την πιπεριά, τον τόνο κομματιασμένο, το ψητό κρεμμύδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε και πάλι απαλά και σερβίρουμε με φρυγανιές ή παξιμάδια της αρεσκείας μας. Η σαλάτα μπορεί να μείνει στο ψυγείο. Την επομένη είναι νοστιμότερη.
*Συμβουλή: Για να τα βράσουμε, πρέπει προηγουμένως να τα έχουμε μουλιάσει σε ένα μπολ με μπόλικο νερό για ένα 8ωρο. Μετά τα ξεβγάζουμε καλά και τα βράζουμε στη χύτρα για περίπου 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Φυσικά, μπορούμε να τα έχουμε ήδη βρασμένα.
#Φασόλια πιάζ σαλάτα
Υλικά:
1/4 κιλό μικρά ξερά φασόλια άσπρα ή μαυρομάτικα
1 ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες
2 φρέσκιες ντομάτες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 -4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
5-6 ελιές
Υλικά για τη σάλτσα
1/3 φλυτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
χυμό από 1/2 ή 1 λεμόνι ή 2 κουταλιές σούπας ξύδι από λευκό κρασί
Εκτέλεση:
Τα λευκά φασόλια, από το προηγούμενο βράδυ θα τα πλένουμε καλά και θα τα βάλουμε σε ένα μπολ με νερό, που θα τα υπερκαλύπτει 5-6 πόντους. Την άλλη μέρα θα τα στραγγίσουμε, θα τα βάλουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό και θα τα βράσουμε, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ ή σε μια βαθουλή πιατέλα.
Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες ή κύβους και τις ρίχνουμε στην πιατέλα. Προσθέτουμε το μαϊντανό και τα κρεμμύδια.
Βάζουμε σε γυάλινο βάζο με καπάκι, το ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού ή το ξύδι και το αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε λίγο, μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ τη σαλάτα και ανακατεύουμε για να πάει παντού.
Διακοσμούμε με τις ελιές και σερβίρουμε.
Σημειώσεις: Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά, όπως σέλινο, πιπεριές σε διάφορα χρώματα, παντζάρια και άλλα. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και τόνο σε κομματάκια.