Μαγειρική

Σε ένα φεστιβάλ στο πεζόδρομο του Πολυγύρου θα συναντήσεις όλη τη Χαλκιδική στο πιάτο σου

Εκεί θα δοκιμάσεις τα παραδοσιακά κλίκια, το πολυγυρινό σφουγγάτο και φυσικά προϊόντα όπως η πράσινη ελιά που είναι το σήμα κατατεθέν του νομού

Νίκος Γκάγιας
σε-ένα-φεστιβάλ-στο-πεζόδρομο-του-πολυ-1044560
Νίκος Γκάγιας

Στον πεζόδρομο του Πολυγύρου, τοπικοί παραγωγοί ελιάς, ελαιόλαδου, μελιού, τυροκομικών, ζυμαρικών, κρασιών, μπίρας, αποσταγμάτων, από όλη τη Χαλκιδική, θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, να γευτούν, τους μοναδικούς θησαυρούς της Χαλκιδικής.

Όλα αυτά θα συμβούν στο 3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χαλκιδικής, «TASTE HALKIDIKI», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Αυγούστου, στις 17:00, στον πεζόδρομο Πολυγύρου, Χαλκιδικής.

Η εκδήλωση θεσμός που καθιέρωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για την προώθηση της γαστρονομίας και την προβολή των μοναδικών προϊόντων του τόπου, αλλά και των ανθρώπων πίσω από αυτά.

Στόχος της εκδήλωσης; Η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της μαγειρικής, σεφ από καταξιωμένα εστιατόρια της περιοχής, που εκπροσωπούν την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Τέχνης Ελλάδας, μαγείρισσες της κοινότητας, ο “Σύλλογος Γυναικών Πολυγύρου”, ο “Εθελοντικός Όμιλος Γυναικών Κοινοτικής Ανάπτυξης Πολυγύρου”, θα μαγειρέψουν ζωντανά γευστικές δημιουργίες, βασισμένες σε τοπικές συνταγές και προϊόντα των εκθετών.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να τις γευτούν, με τη βοήθεια των εθελοντριών του Συλλόγου Γυναικών Πολυγύρου, οι οποίες στηρίζουν την εκδήλωση.

Η συνιδρύτρια της Chef Stories και gastronomy events expert, Σύλβια Κουμεντάκη, εξηγεί μιλώντας στη Parallaxi το πόσο σημαντικό είναι να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις κάτω από μία οργανωμένη “ομπρέλα” και από έναν φορέα, ο οποίος έχει άμεση πρόσβαση στον πρωτογενή-δευτερογενή-τριτογενή τομέα. 

«Αυτό είναι και το σκεπτικό του TASTE HALKIDIKI, το οποίο δημιουργήθηκε για να καλύψει αυτό το κενό, να ενώσει και να ενεργοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους στην γαστρονομία και την φιλοξενία. Να τους φέρει κοντά αλλά και να βγάλει μια εξωστρέφεια. Άρα εδώ έχουμε τους παραγωγούς που έρχονται και παρουσιάζουν τα προϊόντα τους, τον κόσμο που έχει τη δυνατότητα να τα γευτεί και να τα προμηθευτεί»

Παράλληλα μέσα στο πλαίσιο του TASTE HALKIDIKI, υπάρχουν και  κάποιες δράσεις, όπως το «TASTE HALKIDIKI TREATS», στο οποίο έρχονται σε επαφή με εστιατόρια και παραγωγούς συγκεκριμένων προϊόντων. Πρόκειται για μία νέα δράση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η οποία έρχεται να βάλει στο τραπέζι των εστιατορίων της Χαλκιδικής μερικά από τα σημαντικότερα προϊόντα του τόπου.  

«Τώρα ξεκινήσαμε με την ελιά και το μέλι – (θα ακολουθήσουν κι άλλα) ώστε να προσφέρουμε σαν καλωσόρισμα την ελιά και να βγάζουμε στο τέλος ένα γλυκό με μέλι για να προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα. Η Χαλκιδική είναι η No1 περιφερειακή ενότητα στην παραγωγή της πράσινης ελιάς στην Ελλάδα, με τεράστιες εξαγωγές. Έτσι δεν γίνεται να κάθεται στο τραπέζι κάποιος επισκέπτης είτε ντόπιος είτε τουρίστας και να υπάρχει κάτι άλλο, πρέπει να υπάρχει η πράσινη ελιά που είναι σήμα κατατεθέν. Υπάρχουν κάποια προϊόντα τα οποία είναι μοναδικά και πρέπει να αναδειχθούν»

Από την εμπειρία της από τα προηγούμενα χρόνια η κ. Κουμεντάκη εξηγεί πως ο κόσμος είναι ένα mix (ντόπιοι και τουρίστες).

«Παίζει ρόλο και η τοποθεσία σ’ αυτό. Πέρυσι που ήταν στον Μαρμαρά και ήταν αρχές καλοκαιριού είχαμε και πάρα πολλούς ξένους γιατί από εκεί ήταν η βόλτα τους. Φέτος γίνεται στον Πολύγυρο και η ημερομηνία επιλέχθηκε για δύο λόγους. Πρώτον υπάρχουν πολλοί ντόπιοι που επιστρέφουν για διακοπές αυτές τις μέρες, καθώς και τουρίστες. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί την Παρασκευή με Κυριακή υπάρχουν κάποιες δράσεις του Δήμου, που λέγονται «Γευστικές και Μουσικές Διαδρομές». Οπότε οι παραγωγοί που έρχονται για την παρουσίαση θα παραμείνουν μέχρι την Κυριακή. Έχουμε 6 μαγειρικές εκδηλώσεις από τις 17:30 μέχρι τις 22:30»

Λίγα λόγια για την ιστορία του TASTE HALKIDIKI 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το οποίο το 2021 γιόρτασε τα 30 χρόνια από την ίδρυση του, ξεκίνησε μια σειρά δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 CLLD LEADER», με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία της Χαλκιδικής. Το πρόγραμμα “βαφτίστηκε” TASTE Halkidiki και στρατηγικός στόχος του είναι, να αποτελέσει μια σταθερή αναφορά για την γαστρονομία όλης της Χαλκιδικής, να συμβάλλει στην ανάπτυξη περιοχών τουριστικών και μη με αφορμή τη γαστρονομία, στη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν και την οικονομική ανάπτυξη των κλάδων της παραγωγής τροφίμων, της εστίασης και της φιλοξενίας. Tο TASTE Halkidiki περιλαμβάνει κάθε τι που σχετίζεται με τη γαστρονομία. Από τους παραγωγούς προϊόντων όλης της Χαλκιδικής, μέχρι τις παραδοσιακές συνταγές, τα έθιμα, που σχετίζονται με τη γαστρονομία, αλλά και διαδρομές, που μπορεί να ακολουθήσει κανείς σε μια γνωριμία με τα προϊόντα και τους ανθρώπους της κάθε περιοχής.

Η ιστορία, ο πολιτισμός, η παράδοση, τα προϊόντα της πλούσιας Χαλκιδικιώτης γης από το βουνό και τον κάμπο μέχρι τη θάλασσα, αλλά κυρίως οι άνθρωποι, συναντιούνται με αφορμή τη γαστρονομία και ανακαλύπτουν, διηγούνται, δημιουργούν, αναδεικνύουν κάθε τι παλιό και νέο. Κυρίως όμως δοκιμάζουν! Δοκιμάζουν σε μια ξεχωριστή εμπειρία αυτά που η φύση από την αρχαιότητα προσφέρει απλόχερα και οι άνθρωποι με μεράκι, φαντασία και συνέπεια δημιουργούν. TASTE HALKIDIKI λοιπόν, σε μια διαδρομή γεμάτη εκπλήξεις, εμπειρίες και μοναδικούς Χαλκιδικιώτικους θησαυρούς!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα