Μαθητές στη Θεσσαλονίκη παρασκευάζουν ένα πανάκριβο έδεσμα
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή πρωτοπόρησε και πάλι, φέρνοντας το λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή πρωτοπόρησε και πάλι, παράγoντας λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
Το εγχείρημα κατάφεραν 30 μαθητές ηλικιών 15-18 ετών του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College, υπό την καθοδήγηση και στήριξη του καθηγητή, και αποφοίτου της σχολής, Πέτρου Ευαγγέλου, οι οποίοι ξεκίνησαν την κλειστή ελεγχόμενη εκτροφή σαλιγκαριού, με σκοπό την παραγωγή και προπάχυνση γόνου και με παράλληλη παραγωγή λευκού χαβιαριού.
Το λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, αποτελεί πολύ εκλεκτό έδεσμα, που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει έδαφος στις δυτικές χώρες, αποτελώντας ιδιαίτερη και αρκετά ακριβή λιχουδιά. Μάλιστα το χαβιάρι σαλιγκαριών παράγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο σε Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία, με την αξία του να φτάνει τα 3.200 ευρώ/κιλό, ενώ τώρα και η Ελλάδα έρχεται να προστεθεί στην λίστα.
Η φιλοδοξία για παραγωγή χαβιαριού από σαλιγκάρια προϋπήρχε εδώ και δύο χρόνια στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, η οποία συνεχώς πειραματίζεται και δοκιμάζει νέες ιδέες παραγωγής προϊόντων. Η τεχνογνωσία όμως δεν υπήρχε ακόμη και η πληροφόρηση ήταν μηδενική σχετικά με την ορθή διαδικασία που ακολουθείται, έτσι η ομάδα της Σχολής αναγκάστηκε να κάνει δοκιμές με τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις της για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την παραγωγή.
Από τον Οκτώβριο του 2016, έχοντας καταφέρει να δημιουργήσουν τις σωστές τεχνητές συνθήκες, τα μέλη της Ομάδας Εκτροφής Σαλιγκαριού του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ξεκίνησαν την εκτροφή σαλιγκαριού με παράλληλη παραγωγή λευκού χαβιαριού.
Τα 300 σαλιγκάρια-γεννήτορες του ενδημικού είδους Helix Aspersa Maxima, έχουν τοποθετηθεί σε ξύλινη κατασκευή, με ελεγχόμενη θερμοκρασία, σχετική υγρασία και φωτισμό. Οι γεννήτορες αυτού του είδους γεννούν κατά μέσο όρο μία φορά το χρόνο, περίπου 100 αβγά, συνολικού βάρους τεσσάρων γραμμαρίων. Όλες οι εργασίες κατασκευής έγιναν από τους ίδιους τους μαθητές με την ανάλογη καθοδήγηση, καθώς το εγχείρημα αποτελεί πρωτίστως μαι εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ όπως αναφέρει ο Κοσμήτορας της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Βαγγέλης Βέργος, η παραγωγή αποτελεί όραμα και κατόρθωμα των μαθητών, κάποιους από τους οποίους ίσως αργότερα δούμε και σαν αυτόνομους παραγωγούς.
Αυτή τη στιγμή, η συνολική παράγωγη αβγών σαλιγκαριών ξεπερνά τα 550 γραμμάρια, τα οποία τοποθετήθηκαν σε γυάλινα δοχεία των 30 γρ. σε φυσικά συντηρητικά. Η παραγωγή του λευκού χαβιαριού συνεχίζεται ασταμάτητα, και μέχρι το καλοκαίρι η ομάδα ευελπιστεί να έχει παράγει 4-5 κιλά βρώσιμου προϊόντος.
Έχει ξεκινήσει παράλληλα μια έρευνα σχετικά την υγιεινή των αβγών και τη διατροφική τους αξία, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, από τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία έχει την εποπτεία των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης του ΕΠΑΛ και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2017, στόχος είναι το λευκό χαβιάρι σαλιγκαριών να είναι διαθέσιμο σε γυάλινα δοχεία των 30 γραμμαρίων, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, με την τιμή της αγοράς να τοποθετείται ενδεικτικά στα 150 ευρώ ανά δοχείο. Έχει γίνει ακόμη επαφή με κάποιους σεφ της Αθήνας για την ενσωμάτωση του προϊόντος στο μενού των εστιατορίων τους, αφότου αυτό είναι έτοιμο να βγει στην αγορά.
Εμείς κρατάμε το σπουδαίο όραμα των μαθητών που εργάστηκαν για να φέρουν την παραγωγή λευκού χαβιαριού από σαλιγκάρια για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αναμένουμε τις εξελίξεις στην καινοτομία της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής.