Η πιο νόστιμη στάση στον περιφερειακό!
Η ωραιότερη τριφτή βασιλόπιτα της πόλης και μερικοί ακόμα σπουδαίοι λόγοι για να το επισκεφτείτε
Δυο αλήθειες για ξεκίνημα. Σε όλο το μήκος του περιφερειακού δεν βρίσκεις σχεδόν κανένα σημείο για να αγοράσεις από κάποιο δώρο για μια επίσκεψη έως κάτι νόστιμο για πρωινό. Σχεδόν κανένα. Πλην του Μελί Μελί στην είσοδο της Πυλαίας.
Αλήθεια δεύτερη. Η μυθολογία των φούρνων στο μυαλό όλων μας είναι συνυφασμένη με εξαιρετική ζεστασιά και υπέροχες γεύσεις που θέλεις να τις δοκιμάσεις όλες. Αυτό παθαίνεις εκεί.
Ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 και είναι αυτό που λέμε δεν κλείνει ποτέ -έκτος από μια εβδομάδα των Αύγουστο. Λειτουργεί κάθε μέρα από τις 5:30 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.
Παρκάροντας στο πάρκινγκ το αυτοκίνητο και μπαίνοντας σε μια από τις πιο ονειρεμένες ατμόσφαιρες της πόλης αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι μπροστά σε μια bulangerie που ξεπήδησε από γαλλική ταινία και προσγειώθηκε στις παρυφές του περιφερειακού. Φούρνος νέας γενιάς και αντίληψης με δεκάδες διαφορετικούς τύπους ψωμιού. Πρόσεξτε όχι ετικέτες ψωμιού. Οι ετικέτες είναι πολύ περισσότερες. Έχουν λοιπόν λευκά ψωμιά, όπως η τζιαπάτα ζυμωμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Εξαιρετικά ψωμιά ολικής άλεσης. Προζυμένια. Ψωμιά με αλεύρι ζέας. Μακράς ωρίμανσης. Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Γερμανικής Σίκαλης. Ψωμιά με καρύδι, cranberies, ηλιόσπορο. Χάνεις το μυαλό σου και γίνεται αναποφάσιστος. Πάμε παρακάτω.
Στα πρωινά αρτοποιήματα. Δοκιμάσαμε σφολιατίνια παρμεζάνας,ονειρεμένα κρουασάν γεμισμένα με σοκολάτα ή κρέμα πατισερί. Το θεϊκό κουρού Ζέας, τυροπιτάκι με ανθότυρο κατσικίσιο και φρέσκο δυόσμο και 3 είδη πιροσκί, με τυρί, με πατάτα και με κιμά.
Επειδή όμως η Γαλλία έχει το πρωινό παράδοση, τα περίφημα γαλλικά croque monsieur εδώ αποθεώνονται. Και για να μη μείνει παραπονεμένη η Γερμανία το απόλυτο Μπρέτσελ.
Αν οι αλμυρές γεύσεις κάλυψαν μια ανάγκη σου, στο γλυκό θα δώσεις ρέστα. Η γαλλική ζαχαροπλαστική εδώ κερδίζει με διαφορά και κυρίως με τα τεράστια κομμάτια απόλαυσης.
Σημείωσε για να μην πεις ότι δεν σε προειδοποιήσαμε: τάρτα σοκολάτα γάλακτος με γεύση καραμέλα και άνθος αλατιού, brownies cake στη βάση και από πάνω μους σοκολάτας κουβερτούρας, Όλυμπος, αφιερωμένη στο λευκό βουνό, λευκή μους μασκαρπόνε εμπλουτισμένη με φυσική βανίλια και κουλί framboise και φυσικά τα μοναδικά macarons που σε κάνουν να παραμιλάς. Η αποθέωση της ζαχαροπλαστικής. Τις γιορτές όλες οι μοναδικές τούρτες τους μετασχηματίζονται σε σχήμα κορμού. Η απόλυτη οπτική και γευστική απόλαυση.
Χρονιάρες μέρες όμως εστιάστε σε δυο μικρά αριστουργήματα! Στριφτά σιροπιαστά με μέλι και καρύδι και τριφτή βασιλόπιτα που δεν σας έχει ξανατύχει σε τέτοια γεύση. Συνταγή βγαλμένη από την παράδοση της Ελληνικής Μικρασιατικης κουζίνας. Αρώματα από μαστίχα, μαχλέπι, πορτοκάλι και λεμόνι ισορροπούν με ένα μοναδικό τρόπο και το τελικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό.
Λόγοι για να έρχονται κάθε χρόνο οι γιορτές!
Και πάμε στην ουσία. Οι πέντε λόγοι που αγαπάμε το Μελί Μελί της Πυλαίας είναι:
1) Γιατί κάνει πραγματικότητα τη γαλλική ζαχαροπλαστική στη Θεσσαλονίκη. Με γνώση και συνέπεια.
2) Γιατί όλα φτιάχνονται μπροστά στα μάτια σου σε μια open kitchen.
3) Γιατί τα προϊόντα του είναι αυτό που λέμε αληθινά. Όχι σκόνες, όχι υποκατάστατα. Βρήκαμε στην κουζίνα του νόστιμη φέτα Καλαντάριδη για τις πίτες, ανθότυρο Ιερισσού, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μαστίχα, αυθεντική μαστίχα και κανέλα κανονική σε ξύλο, αυθεντική σοκολάτα Valrohna και Callebaut και βούτυρο Νορμανδίας!
4) Λατρεύουμε τα γλυκά του γιατί φαίνεται η ποιότητα των προϊόντων του από τη γεύση. Ποτέ τίποτε δεν είναι ίδιο με την προηγούμενη. Γιατί τίποτε δεν ομοιογενοποιείται. Η λεμονόπιτα θα σε κάνει να το καταλάβεις.
5) Γιατί δεν σταματά να σε εκπλήσσει. Κάθε τόσο και μια νέα ιδέα σε κάνει να μην πλήττεις γευστικά.
Για αυτούς τους λόγους και όσα ακόμη θα ανακαλύψετε μόνοι σας, αξίζει τον κόπο να βρεθείτε εντός του.
*Δημητρίου Φωκά 6, Πυλαία, 231 038 0620
www.facebook.com/melimelipilea