Γευση

Μια καλή χρονιά για το Κτήμα Γεροβασιλείου

Ευνοϊκές θερμοκρασίες, σωστή άρδευση, απαιτητικός τρύγος και ωρίμανση χωρίς προβλήματα 

Parallaxi
μια-καλή-χρονιά-για-το-κτήμα-γεροβασιλ-930973
Parallaxi

Η φετινή χρονιά ήταν σε γενικές γραμμές μια όψιμη χρονιά. Χαρακτηρίστηκε από ένα φθινόπωρο με ελαφρώς υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες και αρκετές βροχοπτώσεις, κυρίως τον μήνα Οκτώβριο, γεγονός που ενίσχυσε τον αμπελώνα μετά από ένα καλοκαίρι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία.

Ο χειμώνας ήταν ήπιος, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και χωρίς χιόνι. Προς τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου παρατηρήθηκαν βροχοπτώσεις, που δυσκόλεψαν την πρόσβαση στον αμπελώνα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το κλάδεμα.

Τον μήνα Μάρτιο παρατηρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες, που καθυστέρησαν την έκπυξη των οφθαλμών κατά 15 περίπου ημέρες (τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου). Ενώ τους υπόλοιπους μήνες της άνοιξης σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις και οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα και βοήθησαν στην ευνοϊκή ανάπτυξη του φυτού. Η άνθιση καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα (μέσα Μαΐου) σε σχέση με το συνηθισμένο.

Το καλοκαίρι επικράτησαν φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σημειώθηκαν βροχοπτώσεις που ήταν ωφέλιμες για την ομαλή ωρίμαση του σταφυλιού (περκασμός μέσα Ιουλίου).

Ο μήνας Αύγουστος ξεκίνησε με ευνοϊκές θερμοκρασίες για το τελικό στάδιο της ωρίμασης. Το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις, γεγονός που καθυστέρησε τον τρύγο κατά μία εβδομάδα, χωρίς όμως να προκληθούν σημαντικές ζημιές, καθώς είχε ήδη τρυγηθεί το μεγαλύτερο μέρος των λευκών ποικιλιών.

Ο φετινός τρύγος ήταν απαιτητικός. Όμως, η σωστή διαχείριση της άρδευσης (εν αναμομή των μεγάλων βροχοπτώσεων), το αμμώδες έδαφος της περιοχής, καθώς και η κλίση του έδρασαν κατευναστικά στον αμπελώνα. Το έδαφος και τα φυτά δεν είχαν κορεστεί από τις αρδεύσεις, με αποτέλεσμα να μην απορροφήσουν περίσσεια ποσότητα νερού και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο έδαφος (διάβρωση), στην ωρίμαση αλλά και στην υγιεινή των σταφυλιών.

Στις 12 Αυγούστου τρυγήθηκε το Chardonnay και ακολούθησαν το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Merlot. Στην συνέχεια τρυγήθηκε η Μαλαγουζιά και το Syrah, ενώ αρχές με μέσα Σεπτέμβρη οι ελληνικές ερυθρές ποικιλίες. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου με το Ξινόμαυρο, που τρυγήθηκε το τρίτο δεκαήμερο.

Οι ποσότητες των λευκών σημείωσαν μικρή αύξηση της τάξεως του 10%, λόγω των νέων φυτεύσεων, ενώ των ερυθρών κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Τα λευκά κρασιά του Κτήματος εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά πολύ καλή φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και καλή δομή.

© KTIMA GEROVASSILIOU

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα