Γευση

New Entries: Τα νέα στέκια στην πόλη

Τα openings της πόλης, Ανακάλυψέ τα!

Parallaxi
new-entries-τα-νέα-στέκια-στην-πόλη-998195
Parallaxi

Σε ποια νέα σημεία θα σε βγάλει ο δρόμος στην πόλη τις επόμενες μέρες και νύχτες; Τα νέα γαστρονομικά στέκια της Θεσσαλονίκης, όσοι χώροι άνοιξαν τις πόρτες τους και σας περιμένουν για να εξερευνήσετε νέους γευστικούς δρόμους, είναι εδώ!

#Feyrouz

Το Feyrouz , το στέκι για το οποίο παραμιλάει ολη η Αθήνα, πλέον βρίσκει στέγη και στο κέντρο της πόλης μας. Ιδρύθηκε το 2014, στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, και συγκεκριμένα το Μοναστηράκι από μια 5-μελή οικογένεια χτίζοντας τα θεμέλια της ιδέας για ένα διαφορετικό και σύγχρονο φαγητό δρόμου.

Οι βαθιές ρίζες του βρίσκονται στην βαλκανικότητα του φαγητού της Κωνσταντινούπολης και στην πνευματικότητα της λεβαντίνικης παράδοσης. Σε αυτήν την φιλοσοφία, και πιστεύοντας ότι το γρήγορο φαγητό δεν χρειάζεται να είναι πρόχειρο, το Feyrouz απευθύνεται στους επισκέπτες του κέντρου παρέχοντας καθημερινά φαγητό δρόμου, από σπίτι.

Feyrouz είναι το όνομα της πιο διάσημης Λιβανέζας τραγουδίστριας, μιας φωνής που ένωσε τις διαφορετικές φυλές της Μέσης Ανατολής. Feyrouz όμως είναι και το όνομα της δημιουργού του, που πρεσβεύει το όνειρο και το εγχείρημα που ονομάζεται Feyrouz και το οποίο εμπιστεύτηκε πρόσφατα σε 2 επιτυχημένες επαγγελματίες τη πόλης μας, την Ανατολή (Τσάνταλη) και την Ελένη (Κωνσταντίνου

Μόλις πλησιάσεις την προθήκη του Feyrouz θα δεις μπροστά σου λίγα και επιλεγμένα προϊόντα. Η παραγγελία σου ενεργοποιεί την ομάδα που θα τυλίξει για εσένα το επόμενο λαχματζούν ή θα ετοιμάσει ένα πεϊνιρλί. Όλες οι ζύμες είναι φρέσκες, τριών ωρών, ενώ οι γεμίσεις των πεϊνιρλί είναι από μαγειρεμένα στην κατσαρόλα φαγητά ημέρας.

Το Feyrouz επηρεάζεται από την εποχικότητα και την εντοπιότητα των πρώτων υλών του. Αξιοποιεί το terroir στο οποίο φιλοξενείται κι αυτό από το οποίο κατάγεται.

Δουλεύει με σεβασμό τα υλικά του και διαμορφώνει το μενού του, ακολουθώντας τον κύκλο των εποχών. Το φυστίκι Αιγίνης, η κρητική μυζήθρα, ο κρασάτος κόκορας, η μαστίχα Χίου, το τσαλαφούτι και η λουίζα συναντούν εδώ το πετιμέζι ροδιού, το σουτζούκι, το πουλ μπιμπέρ, το ζάαταρ (αγριοθύμαρο Αντιοχείας), την κόκκινη φακή και το καβουρντισμένο αγριοκύμινο…

Λαχματζούνια, πεϊνιρλί, αρωματικές σούπες αλλά και κρέμες Ανατολής, γλυκά ταψιού και σερμπέτια φέρνουν στην πόρτα σου μια γεύση από Λεβάντε. Μια δοκιμή θα σε πείσει!

*Feyrouz, Μητροπόλεως 125 & Νικ. Φωκά 12, Τ. 231 025 1773, Ανοιχτά Τρίτη με Κυριακή 12:00-23:00, Facebook

#Poster

Το νέο γαστρονομικό εγχείρημα του πολυβραβευμένου γραφείου design Beetroot είναι γεγονός! Με τιμόνι στην κουζίνα τον Ελληνοπαλαιστίνιου σεφ Βασίλη Χαμάμ , το νέο εστιατόριο Poster στο παλιό χάνι του Ισμαήλ Πασά σιγουρα δε θα αφήσει αδιάφορους τους κατοίκους μιας καθόλα πολυτισμικής πόλης.

Με ρίζες από την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη από την πλευρά του μπαμπά του και με μαμά Θεσσαλονικιά, ζώντας και δουλεύοντας στο Λονδίνο, ο Βασίλης έχει δημιουργήσει μία μoναδική δική ταυτότητα στην κουζίνα του, που αποτελεί απόσταγμα της ζωής του.

Τον χώρο έχει επιμεληθεί η  ομάδα της Ελευθερίας Ντεκώ, και αποτελείται από το bar – ένα μακρόστενο set up πέντε περίπου μέτρων, με ανοιχτή κουζίνα πίσω του και μια σάλα με  τραπέζια.

Εδώ θα γευτείς εξαιρετικά πιάτα με αρκετά μπαχαρικά, ολόδροσα μυρωδικά και ιδιαίτερα υλικά – πολλά από κουζίνες άλλων χωρών – όπως τα ψωμάκια νάαν, το ποντιακό βούτυρο ξυγαλί, το ιορδανικό αιγοπρόβειο τυρί τζαμίντ, τη μοσχαρίσια γλώσσα με σάλτσα tonnato με ρας- ελ- χανούτ και ψιλοκομμένες πίκλες φλούδας καρπουζιού, το καμένο λάχανο με miso κάστανου και λαδολέμονο με dukkah και το καλαμάρι στο κάρβουνο με (σαλάτα) εσμέ και σαλάτα πράσινης ντομάτας σε ζύμωση.

Οι σάλτσες του θα σε κερδίσουν, όπως η σριράτσα που φτιάχνει ο σεφ με καφέ και μια πυκνή umami XO. Highlight: Τα φουσκωτά παραδοσιακά κράκερ με ξινό τραχανα – ιδέα του δημιουργικού σεφ- για να συμπληρώσουν ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του εστιατορίου, τα τάρταρ προβάτου.

Τη λίστα κρασιών επιμελείται η οινοποιός Χλόη Χατζηβαρύτη και περιλαμβάνει κυρίως ήπιας παρέμβασης ετικέτες, περισσότερες ελληνικές, ωστόσο αναμένονται και από τον ξένο αμπελώνα.

*Poster, Παϊκου και Συγγρού, Τ. 2310-547384, Facebook, Instagram

#Anama

Ένα νέο στέκι στα δυτικά, στην οδό Κολοκοτρώνη 10, στον Εύοσμο, το Anama,  άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του και υπόσχεται  να ξαναζωντανέψει τη φλόγα της γεύσης. Πώς; Η απάντηση είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος: χιλιολατρεμένες συνταγές, προσεγμένα υλικά -και φυσικά, η φωτιά , το στοιχείο που κάνει την τροφή, φαγητό και την αίσθηση, γεύση.

Στο Anama θα γευτείς παραδοσιακά πιάτα με υλικά που δύσκολα μπορείς να μην τα φανταστείς σε ένα πιάτο, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο ή δίπλα στην πυροστιά του τζακιού. Λαχανικά, βότανα, ψάρι και κρέας. Ολόφρεσκα, μυρωδάτα, λαχταριστά. Η φρεσκοκομμένη από τον μπαχτσέ ντομάτα. Η φέτα που μόλις αποχαιρέτησε την τσαντίλα. Το ψάρι που μυρίζει Αιγαίο. Σήμα κατατεθέν της ποιότητας, η ελάχιστη απόσταση από την παραγωγή στην προετοιμασία. Πιάτα που θα σε γεμίσουν νοσταλγία, γεύση, αισθήσεις. Αξίζει μια δοκιμή!

*Anama, Κολοκοτρώνη 10 Εύοσμος, T. 231 076 8576, Facebook, Instagram

#Grook Taproom

Οι λάτρεις της μπύρας μόλις ανακάλυψαν το νέο τους στέκι στην καρδιά της πόλης. Στο Grook Taproom κάθε μέρα αποτελεί και μία γιορτή της craft μπύρας, με 15 βρύσες να εναλλάσουν απίστευτες γευστικές επιλογές με όλα τα είδη μπύρας, από τις καλύτερες ανεξάρτητες micro ζυθοποιίες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Πέρα όμως από αυτές, θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς ιδιαίτερες επιλογές της δικής τους παραγωγής, με έμφαση στα αγνές πρώτες ύλες και σε συνεργασία με φιλους ζυθοποιούς ανα τον κόσμο.

Πρόκειται για μια δημιουργική συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους του με τους Soulfood, τους διοργανωτές του street food festival και του ιδιοκτήτη του ”Hoppy Pub” και beer expert, Γιώργου Αλεξάκη, ενώ τον χώρο έχει επιμεληθεί ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Καλέμης.

*Grook Taproom,  Ερνέστου Εμπράρ 6,  Facebook, Instagram, Ώρες λειτουργίας: 15:00 – 00:00.

#La sirena

Το La Sirena Taqueria με μοναδική θέα, γευστικά cocktails και νόστιμα πιάτα από Μεξικό, είναι η νέα άφιξη στη Ναυάρχου Κουντουριώτου.

Η απικιακού στυλ διακόσμηση, η μεγάλη μονατηριακή τραπεζαρία που δεσπόζει στο κέντρο και οι γήινες αποχρώσει που επικρατούν , αποτελούν ιδανικό σκηνικό για μία χαλαρή βραδιά δίπλα στη θάλασσα.

Must try ασφαλώς τα 5 διαφορετικά tacos, με κύριο υλικό το καλαμποκάλευρο Βενεζουέλας, και λαχταριστούς συνδυασμούς από μοσχάρι, καυτή πανσέτα και φρέσκο μπακαλιάρο. Και για τους vegan,υπέροχες επιλογές με ψητά μανιτάρια πλευρώτους, κέιλ, γλυκοπατάτα ή πατζάρι και χειροποίητη γουακαμόλε.  Απογείωσέ τα, συνοδέυοντάς τα με ένα cocktail La Culpa ή μια Margarita!

*La Sirena Taqueria, Ναυάρχου Κουντουριώτου 13, Τ.  698 195 3231, Facebook, Instagram

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα