Γευση

Νόστιμη νηστεία στην Αγορά Μοδιάνο!

Τρείς συνταγές για την περίοδο της Σαρακοστής από τον food editor & chef Δημήτρη Κοπαράνη 

Δημήτρης Κοπαράνης
νόστιμη-νηστεία-στην-αγορά-μοδιάνο-1141875
Δημήτρης Κοπαράνης

Η νηστεία είναι ο καλύτερος τρόπος να εξοικειωθούμε με τα λαχανικά, τη φρεσκάδα, τα αγνά υλικά και τις απλές συνταγές. Είναι η ιδανική περίοδος για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και να δοκιμάσουμε νέους συνδυασμούς γεύσεων. Και ενώ η Σαρακοστή συνεχίζεται, για τα πιο εκλεκτά και προσιτά νηστίσιμα υλικά επιλέγουμε την κεντρική αγορά τροφίμων της πόλης. Εκεί ξέρουμε πως θα βρούμε τα καλύτερα και για το σαρακοστιανό τραπέζι, πάντα εκλεκτά και προσιτά.

Έτσι, ο food editor και chef Δημήτρης Κοπαράνης δημιουργεί 3 νηστίσιμες  και νόστιμες συνταγές, με υλικά μέσα από την Αγορά Μοδιάνο, για να μην ξεμείνουμε ποτέ από ιδέες κατά τη διάρκεια της νηστείας. Φάβα με γαρίδες, Μους σοκολάτας και Σουπιές με πατάτες κοκκινιστές. Ποιος είπε άλλωστε, ότι η νηστεία δεν συνδυάζεται με την απόλαυση;  Ας μαγειρέψουμε!

Φάβα με γαρίδες κοκκινιστές

Υλικά για 4 άτομα

200 γρ. φάβα Kastor Farm

500 γρ. γαρίδες Carrefour Express

1 κ.σ. ελαιόλαδο Chrisopigi Deli

Σάλτσα ντομάτας Αγροτικός Συνεταιρισμος Μεσοτόπου Λέσβου

1 μικρό κρεμμύδι ξερό Carrefour Express

Αλάτι & Πιπέρι Bahar Μοδιάνο

Χυμός λεμονιού Carrefour Express

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό μέχρι το νερό να τρέχει διαυγές. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα, αρκετό κρύο νερό για να τη σκεπάσει, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, προσθέτουμε το κρεμμύδι καθαρισμένο και ολόκληρο, φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε με το καπάκι κλειστό σε μέτριας έντασης φωτιά για μία τουλάχιστον ώρα ή μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και η φάβα να χυλώσει. 
  1. Ετοιμάζουμε τις γαρίδες. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις γαρίδες, τη σάλτσα ντομάτας, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε για 10 περίπου λεπτά ή μέχρι οι γαρίδες να είναι έτοιμες. 

Κόστος παρασκευής συνταγής 12 ευρώ

*To κόστος έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, για 4 μερίδες 

Μους σοκολάτα νηστίσιμη 

Υλικά για 4 μερίδες

350  γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο Ηλιοτρόπιο

50 γρ. ελληνικός καφές Petits Grecs (ρόφημα από δύο κάψουλες)

Χαλβάς Wild Souls

4 γρ. ζελατίνη σε φύλλα ή 5 φύλλα ζελατίνης Carrefour Express

200 γρ. φυτικό γάλα Carrefour Express

200 γρ.  φυτική κρέμα γάλακτος χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη Carrefour Express

 Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό να μαλακώσουν. Θα χρειαστεί να περάσουν μερικά λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το φυτικό ρόφημα, τον ελληνικό καφέ και αφήνουμε να βράσει. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και βάζουμε σε ένα μπολ. Όταν το ρόφημα με τον καφέ βράσει, στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης, τα βάζουμε στο ρόφημα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Αδειάζουμε πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και αφήνουμε για λίγα λεπτά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  1. Προσθέτουμε την (χτυπημένη σε σαντιγί), φυτική κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μερίδες και μεταφέρουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε με τον χαλβά στην κορυφή.
  1. Όταν η φάβα είναι έτοιμη σουρώνουμε και κρατάμε τα υγρά που τυχόν έχουν μείνει. Περνάμε τα όσπρια και το κρεμμύδι στο multi μέχρι να έχουμε μία ωραία κρέμα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με τις γαρίδες που ετοιμάσαμε. 

Κόστος παρασκευής συνταγής 8 ευρώ

*To κόστος έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, για 4 μερίδες 

 

Σουπιές με πατάτες κοκκινιστές 

Υλικά για 4 άτομα   

1 κιλό σουπιές καθαρισμένες Mr Fish

1 ½  κρεμμύδι, ψιλοκομμένο Carrefour Express

2-3 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο  Οlicatessen 

1 ½  σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο Carrefour Express

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας Carrefour Express

½  κιλό πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε μεγάλους κύβους Αγροτικός Συνεταιρισμος Μεσοτόπου Λέσβου

2 κόκκους μπαχάρι Bahar Μοδιάνο

1 ξυλάκι κανέλα Bahar Μοδιάνο

1 δαφνόφυλλο Bahar Μοδιάνο

2 γαρίφαλα Bahar Μοδιάνο

1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί My Cava

2  ώριμες ντομάτες, τριμμένες Carrefour Express

Αλάτι & Πιπέρι Bahar Μοδιάνο

Κόστος παρασκευής συνταγής 27 ευρώ

*To κόστος έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, για 4 μερίδες 

 Εκτέλεση

  1. Kόβουμε τις σουπιές σε χοντρά κομμάτια. Σε μία μεγάλη πυρίμαχη κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει γλυκό και διάφανο. Προσθέτουμε τις σουπιές και  αχνίζουμε για 5 λεπτά.

 

  1. Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε καλά για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις πατάτες, το μπαχάρι, την κανέλα, το δαφνόφυλλο και το γαρίφαλο. Σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα. Συμπληρώνουμε με ένα ποτήρι νερό ή όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνουμε στην άκρη της φωτιάς να σιγοβράσει για μία ώρα. 

 

  1. Μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για ακόμη μισή ώρα ή μέχρι οι σουπιές να μαλακώσουν και το φαγητό να μείνει με το λάδι του. Σερβίρουμε αμέσως σε ζεστά πιάτα.

Ανακαλύψτε περισσότερες επιλογές για την Σαρακοστή από τα καταστήματα της Αγοράς στο agoramodiano.com και ακολουθήστε την @agoramodiano στο instagram, στο facebook και στο tiktok για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα γευστικά νέα και τις δράσεις της Αγοράς!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα