Ντάνγκαρα: Το νέο γαστριμαργικό bar της Θεσσαλονίκης
Η μακεδονική κουζίνα, τα βορειοελλαδίτικα κρασιά και οι παρέες της πόλης βρήκαν τον τόπο τους.
Στην Φλώρινα όταν περνάνε καλά τότε η κατάσταση είναι “ντάνγκαρα” κάτι αντίστοιχο του αστικού μας “καλή φάση”. Γύρω από την λέξη αυτή της μακεδονίτικης αργκό που περικλείει εδώ και χρόνια τις δυνατές στιγμές φίλων στην καθημερινότητα της δυτικής Μακεδονίας, στήθηκε στη Θεσσαλονίκη το νέο γαστριμαργικό bar της πόλης.
Κάπως έτσι οι μακεδονικές παραδοσιακές συνταγές ζωντάνεψαν στα χέρια νέων ταλαντούχων ανθρώπων και τα βορειοελλαδίτικα κρασιά βρήκαν τον τόπο τους στο σκηνικό της αγαπημένης μας γειτονιάς της Ροτόντας.
Στον αριθμό 7 της πλατείας Αγίου Γεωργίου, στην σκιά του αιώνιου μνημείου, εδώ που μεγάλωσε όπως εξομολογείται ο Μπάμπης, ιδιοκτήτης της Ντάνγκαρα, ερχόμενος στα 18 του από την Φλώρινα στη Θεσσαλονίκη, θέλησε να στήσει μία ολόκληρη κατάσταση -ορμώμενος και από την ουσία της λέξης- και όχι ακόμα ένα bar resto. Μόλις ελευθερώθηκε ο κατάλληλος χώρος ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει αυτό που οραματίστηκε το έκανε πράξη επιστρατεύοντας τους ανθρώπους του. Έτσι η Ντάνγκαρα άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες της υποσχόμενη να χαρίσει στη Θεσσαλονίκη άπειρες ομώνυμες καταστάσεις.
Μπαίνοντας το βλέμμα σου θα κλέψει το εντυπωσιακό πάτωμα σε ένα μοτίβο που θυμίζει τα σχέδια της υπέροχης ερχόμενης από το παρελθόν μακεδονικής αρχιτεκτονικής των ιστορικών αρχοντικών. Ο χώρος είναι μίνιμαλ και ταυτόχρονα ζεστός, με βιομηχανικά στοιχεία που εναρμονίζονται άψογα με το αστικό τοπίο γύρω από την πλατεία, στην οποία έχεις απρόσκοπτη θέα εξαιτίας των μεγάλων παράθυρων κατά μήκος όλου του gastro bar.
Υπό τους ήχους των μπλουζ ή του ρεμπέτικου -ανάλογα με τις διαθέσεις- θα καθίσεις σε ένα από τα άνετα τραπέζια του ή θα οδηγηθείς στην επιτηδευμένα μεγάλη του μπάρα και θα πιάσεις στα χέρια σου την κάρτα. Και κάπου εδώ ξεκινάει ο βασικός λόγος για τον οποίο βρίσκεσαι εδώ για τον οποίο όπως θα αντιληφθείς, θα επιστρέφεις συχνά από εδώ και πέρα. Η δυνατή κουζίνα του!
Βασική φιλοσοφία είναι η εντοπιότητα. Εφόσον μιλάμε για παραδοσιακή κουζίνα σε σύγχρονες καταστάσεις όλες οι πρώτες ύλες στις οποίες βασίζονται τα πιάτα της κάρτας του, προέρχονται από την Βόρεια Ελλάδα.
Άλλος βασικός παράγοντας, σημαντικός για να δημιουργηθεί το μενού, είναι η εποχικότητα. Μην αναζητήσετε ντομάτα τον χειμώνα ή πολίτικη σαλάτα τα καλοκαίρια. Αναζητήστε όμως όλα εκείνα τα φρέσκα υλικά μικροπαραγωγών του τόπου μας που φτάνουν στα χέρια των σεφ της Ντάνγκαρα και μεταμορφώνονται στην απόλυτη εμπειρία για τον ουρανίσκο.
Εδώ λοιπόν αυτή την περίοδο θα συγκινηθείς από το ενδιαφέρον μενού που υπογράφει ο Γιώργος Κατακαλίδης. Από την πικάντικη σαλάτα με σταφίδες τουρσί, καρύδι και ντρέσινγκ κόκκινης πιπεριάς Φλώρινας μέχρι το ψητό παντζάρι με σκορδάτη σάλτσα φέτας, λάδι άνηθου και γκρεμολάτα φουντουκιού.
Και από τα θεσπέσια μανιτάρια σε κρέμα μπιζελοφάβας με καρέ πικάντικης μπαχοβίτικης πιπεριάς τουρσί και μυρωδικά έως τους γίγαντες Πρεσπών φούρνου με τζουμπερίγκες και νιφάδες τηγανιτού κρεμμυδιού. Τα πρώτα πιάτα που θα φτάσουν στο τραπέζι σου θα ξυπνήσουν τους γευστικούς σου κάλυκες για τα καλά.
Θα συνεχίσετε δοκιμάζοντας τα φημισμένα του -ναι ήδη συζητιούνται- τραγανά πιτάκια με παστουρμά, κασέρι Σοχού, πέστο λιαστής ντομάτας και γιαούρτι με καπνιστή πάπρικα αλλά και τον καβουρμά με χόρτα τσιγαριαστά αυγό μάτι και ανεβατό Γρεβενών.
Αναζητήστε την λαχταριστή μοσχαρίσια γλώσσα στη σχάρα με το αρωματικό λαδολέμονο, το χώμα άγριων μανιταριών και πούδρα φρέσκου σκόρδου. Δοκιμάστε την θεϊκή σιγοψημένη πανσέτα φούρνου με μυρωδικά του βουνού, τσάτνεϊ πιπεριάς Φλωρίνης, σουσάμι και πατάτες σαν τηγανιτές.
Τώρα αν αγαπάτε το ψάρι απολαύσετε την καπνιστή πέστροφα με σαλάτα ψητής πατάτας, ντομάτα τουρσί, σπασμένο αμύγδαλο, φρέσκο κρεμμυδάκι, λάδι πάπρικας και μυρωδικά.
Τις λαχταριστές βορειοελλαδίτικες γεύσεις με τις μοντέρνες πινελιές θα συνοδεύσετε υπέροχα με τα εξαιρετικά επιλεγμένα χύμα και όχι μόνο κρασιά, αλλά και τσίπουρο και άλλα μοναδικά ποτά από μικροπαραγωγούς και αγαπημένες ετικέτες από την Βόρεια Ελλάδα.
Ένα ακόμα στοιχείο που μας άρεσε είναι η ιδέα της άνετης φαρδιάς ξύλινης μπάρας. Στην οποία εκτός από το ότι μπορείς προφανώς να πιεις το ποτό σου, έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις να απολαύσεις και τα αγαπημένα σου πιάτα εκεί.
Στη Ντάνγκαρα οι γεύσεις από το παρελθόν του τόπου μας μπλέκουν σε μία γαστριμαργική σουπερνόβα με το παρόν της σύγχρονης γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη. Σε ένα νέο χώρο όπου η “καλή φάση” των Θεσσαλονικέων συναντάει τη “ντάνγκαρα” της αργκό της δυτικής Μακεδονίας, γευστικά, ηχητικά, οπτικά και σε όποια άλλη κρυφή -ίσως- αίσθηση διαθέτουμε. Να πάτε, να το ζήσετε!