Γευση

O 25χρονος σεφ που μας έκανε να θέλουμε να γίνουμε vegan

Ο Πάνος Μαγουλάς, μετά τη συμμετοχή του στο Dragon's Den, μοιράζεται τα μυστικά του φυτικού κρέατος και τις επιχειρηματικές του βλέψεις

o-25χρονος-σεφ-που-μας-έκανε-να-θέλουμε-να-981631

Ο βιγκανισμός είναι για πολλούς ανθρώπους φιλοσοφία και τρόπος ζωής.

Ο Πάνος Μαγουλάς είναι ένας από αυτούς. Ο νεαρός σεφ, ήταν ήδη γνωστός στη χορτοφαγική κοινότητα μέσα από τις vegan συνταγές που ανέβαζε στη σελίδα του στο instagram, “Vegan Reality”.

Όταν μέσα στην πανδημία, έχασε τη δουλειά του στο vegan εστιατόριο που δούλευε, προέκυψε η ιδέα να ανοίξει το δικό του vegan “κρεοπωλείο”, με προϊόντα φυτικού κρέατος.

Με τη συμμετοχή του στο Dragon’s Den, ο μόλις 25χρονος σεφ, αγαπήθηκε γρήγορα από το ευρύ κοινό για το επιχειρηματικό του σχέδιο. Η καινοτόμα ιδέα του, για ένα χορτοφαγικό “κρεοπωλείο”, κέρδισε και τους επιχειρηματίες του Dragon’s Den, με 3 από αυτούς να επενδύουν το ποσό των 60.000 ευρώ στην εταιρεία του.

Ο Πάνος μίλησε στην Parallaxi για τη vegan μαγειρική, το φυτικό κρέας και τα μελλοντικά σχέδιά του.

-Πώς μπήκε ο βιγκανισμός στη ζωή σου;

Ο βιγκανισμός μπήκε στη ζωή μου πριν από πέντε χρόνια, όταν είχα δει τυχαία στο Youtube μία ομιλία του James Wildman, «101 λόγοι για να γίνεις vegan». Άκουσα πολύ λογικά όλα αυτά που έλεγε ο επιστήμονας, δεν μιλούσε για αφαγία και διάφορες ακρότητες.

Έτσι, μέσα σε ένα βράδυ, άλλαξα τον τρόπο ζωής μου ολοκληρωτικά και αποφάσισα να γίνω vegan. Άρχισα όχι μόνο να τρώω αλλά και να μαγειρεύω χορτοφαγικά και πέταξα ότι ζωικό προϊόν είχα στο σπίτι.

-Από πότε ασχολείσαι με τη μαγειρική και ειδικότερα με τη βίγκαν μαγειρική;

Από την στιγμή που αποφάσισα να αρχίσω να τρώω χορτοφαγικά, ήμουν αναγκασμένος να αρχίσω και να μαγειρεύω χορτοφαγικά γιατί το 2018, οι vegan επιλογές ήταν περιορισμένες έως μηδαμινές. Δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Μετά από τρεις μήνες, έμαθα ότι άνοιξε η πρώτη χορτοφαγική σχολή μαγειρικής, στην οποία και πήγα αφού ήδη είχα ξεκινήσει να μαγειρεύω vegan συνταγές για μερικούς μήνες.

-Πώς προέκυψε η ιδέα με το φυτικό κρέας και στη συνέχεια η σελίδα στο instagram;

Το φυτικό κρέας μου κίνησε το ενδιαφέρον από όταν πρωτοξεκίνησα να μαγειρεύω χορτοφαγικά. Μου άρεσε να ασχολούμαι με την επεξεργασία του και τον κιμά του. Πειραματιζόμουν και έφτιαχνα μπιφτέκια, κεμπάμπ και διάφορα τέτοια. Σε όσες δουλειές πήγα μαγείρευαν με φυτικά κρέατα, οπότε έμαθα και από εκεί με διάφορους τρόπους να τα κάνω, είτε μαγειρευτά είτε junk food.

Τη σελίδα στο Instagram, “Vegan Reality”, τη δημιούργησε ένας φίλος μου για εμένα, γιατί εγώ δίσταζα και ντρεπόμουν. Είχε αναρτήσει μερικές δημοσιεύσεις με quotes για τον βιγκανισμό και όταν μου την έδωσε είχε ήδη μερικούς followers. Οπότε εγώ την αξιοποίησα και άρχισα να ανεβάζω δικά μου πιάτα με χορτοφαγικές συνταγές. Από εκεί απέκτησα ήδη ένα χορτοφαγικό κοινό πριν πάω στην εκπομπή, με την σελίδα να έχει φτάσει τους 20.000 followers.

-Ποια είναι ενδεικτικά μερικά από τα υλικά χρησιμοποιείς και υπάρχει τόση μεγάλη ομοιότητα στα προϊόντα με κανονικό κρέας;

Οι πρώτες ύλες μου είναι από όσπρια, μπαχαρικά και φυτική πρωτεΐνη. Αυτό που κάνει το φυτικό κρέας να μοιάζει τόσο πολύ με το αληθινό είναι ο τρόπος με τον οποίο το επεξεργάζομαι και η υφή του. Άμα βάλεις βέβαια το φυτικό και το κανονικό κρέας δίπλα-δίπλα, καταλαβαίνεις ποιο είναι το vegan και ποιο όχι.

Η διαφορά με τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι ότι το φυτικό κρέας που φτιάχνω εγώ, μοιάζει με αληθινό κρέας αλλά με την καλή έννοια. Τα vegan προϊόντα και ιδιαίτερα τα κρέατα, έχουν την τάση να μυρίζουν πιο έντονα, να έχουν ζουμιά ή μία γενικότερη βαρύτητα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση.

-Με τι προσδοκίες πήγες στο Dragon’s Den; Περίμενες να δεις τόση θετική ανταπόκριση από τους κριτές-επενδυτές;

Δεν πήγα σε καμία περίπτωση με υψηλές προσδοκίες. Πήγα με την προϋπόθεση ότι ακόμα και να μην πάρω την επένδυση από κάποιον, τουλάχιστον θα με δει και θα με μάθει ένα κοινό και μέσα από αυτό μπορεί να κερδίσω συνεργασίες. Για εταιρείες που είναι στο ξεκίνημά τους, όπως η δική μου, είναι μεγάλο κέρδος αυτό από μόνο του. Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση να αποκτήσω τρεις επενδυτές.

Η ανταπόκριση των κριτών ήταν καταπληκτική, μου είπαν πολύ καλά λόγια. Είναι και πολλά που δεν παίχτηκαν στις κάμερες. Ήταν πολύ υποστηρικτικοί, με είδαν σαν παιδί τους. Μου είπαν πράγματα που μόνο από τους γονείς μου τα είχα ακούσει προηγουμένως και με ενθάρρυναν πάρα πολύ. Ακόμα και τώρα έχουμε πολύ καλές σχέσεις και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει τόσο καλά η συνεργασία μας.

-Από που προέκυψε η ιδέα της επιχείρησης και το όνομα “Ο Βέγκαν #269”;

Η ιδέα το να ανοίξω ένα δικό μου vegan κρεοπωλείο προέκυψε διότι με την πανδημία έχασα τη δουλειά μου στο χορτοφαγικό εστιατόριο που δούλευα. Ήδη ασχολούμουν με το φυτικό κρέας και είδα ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Σκεφτόμουν διάφορα ονόματα, πολλά από τα οποία είναι ήδη κατοχυρωμένα και δεν μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω. Όπως είχε γίνει και με το ντοκιμαντέρ, έτσι και το όνομα προέκυψε αρχικά κάπως τυχαία.

Το «269» είναι γνωστός αριθμός στην vegan κοινότητα γενικά, καθώς αναφέρεται στο πρώτο μοσχαράκι που σώθηκε στο Ισραήλ από ακτιβιστές λίγο πριν την σφαγή του. Εγώ το είχα δει σε μία κοπέλα η οποία το είχε τατουάζ, μου κίνησε το ενδιαφέρον και άρχισα να το ψάχνω μόνος μου. Είδα τη φιλοσοφία του, τι πρεσβεύει και πόσο σημαντικό είναι για τη βίγκαν κοινότητα και έτσι το αποφάσισα. Ήθελα κάτι το οποίο να έχει ιστορία από πίσω, να δίνει μία ταυτότητα στο μαγαζί. Ακόμα και στην εκπομπή, ο κ. Βαφειάς, που δεν ενδιαφέρθηκε με την επιχείρηση και το προϊόν, του έκανε εντύπωση το όνομα και ο αριθμός. Σε βάζει δηλαδή να αναρωτηθείς.

-Ποια είναι η ανταπόκριση που βλέπεις από τον κόσμο πριν και μετά τη συμμετοχή σου στο Dragon’s Den;

Πριν το Dragon’s Den, είχα ήδη δημιουργήσει ένα κοινό λόγω και της σελίδας στο Instagram, το οποίο ήταν κυρίως της χορτοφαγικής κοινότητας. Μετά την εκπομπή έγινε χαμός. Έλαβα μηνύματα από χιλιάδες κόσμο, να με συγχαρούν και να μου πουν μπράβο και για την συμμετοχή μου αλλά και για ό,τι έχω κάνει γενικότερα. Μου έστειλαν ακόμα και άτομα που δεν είναι βίγκαν, αλλά τους άγγιξε με κάποιον τρόπο η ιδέα μου και με χαροποίησε πολύ.

-Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια που έχεις για την επιχείρηση;

Τώρα είμαστε στη διαδικασία που φτιάχνουμε το εργαστήριο και ετοιμάζουμε τις άδειες, έτσι ώστε να κυκλοφορήσει το προϊόν. Όταν με το καλό ανοίξουμε, θα ήταν ωραίο να μπορούμε να διανείμουμε τα προϊόντα σε όλη την Ελλάδα και μακροπρόθεσμα στο εξωτερικό. Κοιτάμε ψηλά.

-Έναν λόγο για να στραφεί και να ψάξει κάποιος τον βιγκανισμό; 

Αν κάποιος σκεφτεί όλα τα ζωάκια όπως σκέφτεται τα κατοικίδιά του, είναι πάρα πολύ απλό. Εμένα αυτό ήταν που με έκανε να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου κυριολεκτικά μέσα σε ένα βράδυ. Άμα σκεφτείς το σκυλάκι σου ή την γάτα σου, όπως ένα ζωντανό που πάει να σφαγιαστεί, αλλάζουν πολλά στο μυαλό σου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα