Ο αποχαιρετισμός του σπουδαίου εστιατορίου Thria
O Δημήτρης Τασιούλας ανακοίνωσε το κλείσιμο του.
Το αγαπημένο Thria στην περιοχή του Ποσειδωνίου που κατάφερε να αποτελέσει γαστρονομικό τοπόσημο της πόλης έκλεισε τον κύκλο του. To εστιατόριο που έγραψε μια σπουδαία ιστορία επτά χρόνων στη δημιουργική κουζίνα της Θεσσαλονίκης, με τον εξαιρετικό σεφ Δημήτρη Τασιούλα στο τιμόνι μας αποχαιρετά.
Ο Δημήτρης βρίσκεται από την άνοιξη στο τιμόνι της κουζίνας του Όλυμπος-Νάουσα.
Τι κάνει ένα εστιατόριο σπουδαίο; Η εμμονή των ανθρώπων του να δημιουργήσουν μια κουζίνα που η δοκιμή της αποτελεί εμπειρία για το σύγχρονο αναζητητή γευστικών εμπειριών. Στα 7 χρόνια του το Thria κατάφερε να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες να γίνει ένα τοπόσημο. Η έννοια του τοπόσημου είναι το πρόπλασμα μιας ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί να ανασυνθέσει το κοινωνικό και ιστορικό νήμα της γευστικής μας εμπειρίας.
Η ανακοίνωση του σεφ Δημήτρη Τασιούλα, του ανθρώπου πίσω από την επιτυχία του εστιατορίου που αγάπησε η πόλη του THRIA:
Ας θυμηθούμε πώς σύστηνε η parallaxi πρώτη το Thria πριν επτά χρόνια.
Περάσαμε το κατώφλι του Τετάρτη βράδυ. Έπαιζε υπέροχη τζαζ και ο φωτισμός του πρόδιδε μια ατμόσφαιρα που σου φέρνει στο νου νέα Υόρκη ή ακόμα και Τόκιο. Όμως είσαι στη Θεσσαλονίκη και αυτό το αντιλαμβάνεσαι βλέποντας από τα μεγάλα του παράθυρα τη θάλασσα και τα υπέροχα φωτισμένα δέντρα της νέας παραλίας. Μπροστά στα μάτια σου.
Πλάι στην εξώπορτα καθώς εισέρχεσαι δεσπόζει η open kitchen. Πίσω από το τζάμι της απερίσπαστη μια ολόκληρη ομάδα μαγείρων μοιάζει με ορχήστρα που υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Τασιούλα, απερίσπαστη από τα περίεργα και εξεταστικά βλέμματα των θαμώνων δημιουργεί. Και εδώ το δημιουργεί ταιριάζει πολύ περισσότερο από το μαγειρεύει. Ο χώρος δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα εστιατόρια του Μανχάταν ή του Λονδίνου. Υπεύθυνοι για αυτό οι Malvi. Ένα από τα πιο ταλαντούχα αρχιτεκτονικά και όχι μόνο γραφεία της πόλης.
Με άξονες την αρχιτεκτονική, το interior design, την οπτική επικοινωνία και το βιομηχανικό σχεδιασμό δημιουργούν και η φήμη τους έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της Ελλάδας. Στο Thria καταφέρνουν να δημιουργήσουν σε μίνιμαλ γραμμές το πιο φρέσκο και ζεστό εστιατόριο της πόλης! Στην ολοκλήρωση της εικόνας του συνέβαλε καθοριστικά ένας από τους κορυφαίους graphic designer της πόλης, ο Δημήτρης Παπάζογλου, (των πρώην Designers United) του οποίου το λογότυπο, οι εφαρμογές και ολόκληρη οπτική ταυτότητα δημιουργούν μια πραγματικά φρέσκια εικόνα εστιατορίου που δεν μοιάζει με κανενός άλλου. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός είναι αποτέλεσμα των ειδικών φωτιστικών, που κρέμονται πάνω από κάθε τραπέζι, και είναι χειροποίητα, από πηλό και ξύλο, και σχεδιάστηκαν και παράχθηκαν ειδικά για αυτό το πρότζεκτ, από τους 157-173 designers, εξαιρετικά ταλαντούχους σχεδιαστές της Θεσσαλονίκης. UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen Ένα εστιατόριο όμως δεν είναι μόνο ο χώρος του. Είναι κατά βάση η κουζίνα του. Και εδώ ξεκινούν οι μεγαλύτερες και λιγότερο οφθαλμοφανείς εκπλήξεις.
Το concept της κουζίνας του προήλθε μετά από ατέλειωτες συζητήσεις και τριβή μιας παρέας ανθρώπων που είναι πολλά χρόνια φίλοι, συγγενείς και συνοδοιπόροι στην αναζήτηση της νέας ελληνικής γαστριμαργικής ταυτότητας. Η αγάπη τους για τη μαγειρική, τα σεμινάρια που παρακολούθησαν, τα ταξίδια και οι εμπειρίες τους από άλλες κουζίνες, η ενασχόληση τους για χρόνια με την κουζίνα του Σέμπρικο, ήταν οι αφορμές. Το τελικό αποτέλεσμα βρέθηκε μετά από βδομάδες δοκιμών και με πίστη σε μια βασική αρχή: Χρήση εξαιρετικών πρώτων υλών από τη λεκάνη της Μεσογείου, λοξές ματιές σε στοιχεία εθνικών κουζινών που αγαπούν και νέες μέθοδοι παρασκευής. Κενό αέρος, μπάνιο λαδιού ή νερού, σουρίτ, αντιστάσεις.
Με άκρες σε οικοτεχνίες, μικρούς παραγωγούς, συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα, έστησαν έναν κατάλογο που πετυχαίνει να σου ξυπνήσει μνήμες παιδικής ηλικίας και κουζίνας σπιτικής χωρίς όμως να έχει ακολουθήσει στην προετοιμασία του καμία από τις κλασικές μεθόδους μαγειρέματος εκείνων των εποχών. Μια ολοκαίνουργια εκδοχή αστικής κουζίνας γεννήθηκε! Ένα εντυπωσιακό παιχνίδι με υλικά, προϊόντα και επεξεργασίες που καταλήγουν σε ένα εντυπωσιακό στήσιμο πιάτων και σε μια ακόμα πιο εντυπωσιακή γαστριμαργική εμπειρία.
\Γιατί μιλάμε για εμπειρία. Στα πρώτα ένα θεϊκό χέλι με παντζάρι, ντολμαδάκια πολίτικα με σταφίδα, κουκουνάρι και κρέμα από βουβαλίσιο αριάνι, καρπάτσιο λαβράκι με εσπεριδοειδή και σιναπόχορτο, γαρίδες τυλιχτές με κανταΐφι αγιολί και ένας καβουρμάς με χόρτα και παναρισμένο αυγό ποσέ. Σαλάτες ουράνιες. Με λατρεμένη την Βαλεριάνα εξαιρεικά δροσιστική με το ρόδι και τα τσιπς παρμεζάνας. Τα κυρίως είναι η αποθέωση της νέας κουζίνας. Λιγκουίνι με φρούτα της θάλασσας, σάλτσα καρύδας και ξύσμα λάιμ ή ένας Σολωμός με κρούστα βοτάνων και μαύρη κινόα με μελάνη σουπιάς στα θαλασσινά. Ριζότο ποίημα με μανιτάρια και κρέμα κάστανο. Ένα κότσι λουκούμι, μπρεζέ, με γλυκοπατάτα και δαμάσκηνα. Τα μοσχαρίσια τα μάγουλα με τις παπαρδέλες θα σας θυμίσουν τη μαμά σας, ενώ η εντυπωσιακή σπαλομπριζόλα με το λάδι της τρούφας, ιδανικό για φαγητό σχάρας και ο μαύρος χοίρος με πουρέ μήλου και μους μαύρης τρούφας θυμίζει συνταγή μακεδονίτικη εξελιγμένη πλην όμως. Σε μια εποχή που νόμιζες ότι έχεις δοκιμάσει τα πάντα και πως οι εκπλήξεις των εστιατορίων της πόλης μας τέλειωσαν έρχεται αυτή η εντυπωσιακή άφιξη στο Ποσειδώνιο και παίρνει το παιχνίδι στο φινάλε της χρονιάς. Χίλια μπράβο. Για το concept, την εκτέλεση, την οπτική επαφή με την ωραιότερη κουζίνα-σκηνή που είδαμε τα τελευταία χρόνια. Και κυρίως για την εμπειρία της απόλαυσης..
Έκτοτε ακολούθησε μια λαμπρή πορεία, η πόλη το τίμησε δεόντως, ήρθαν αλλεπάλληλες βραβεύσεις, νέες ιδέες και διαρκής ανανέωση, η πρόκληση του Όλυμπος Νάουσα αλλά και μια δυσθεώρητη και δυσβάσταχτη αύξηση εξόδων που οδηγεί την εστίαση σε νέες περιπέτειες και το Thria στον αποχαιρετισμό.
Θα το θυμόμαστε πάντα με αγάπη.