ο-σωτήρης-ευαγγέλου-μαγειρεύει-για-τη-1248369

Γευση

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου μαγειρεύει για την parallaxi το πιάτο της Θεσσαλονίκης!

Η parallaxi ζήτησε με αφορμή το τεύχος των 35 χρόνων της από πέντε κορυφαίους σεφ της πόλης να μαγειρέψουν για μας το πιάτο που εκφράζει τη Θεσσαλονίκη σήμερα.

Parallaxi
Parallaxi

Η parallaxi ζήτησε με αφορμή το τεύχος των 35 χρόνων της από πέντε κορυφαίους σεφ της πόλης να μαγειρέψουν για μας το πιάτο που εκφράζει τη Θεσσαλονίκη σήμερα.

Λαχανοντολμάδες, σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου

Το χαρακτηριστικότερο πιάτο των μαμάδων επέλεξε ο Σωτήρης Ευαγγέλου ως πιάτο της Θεσσαλονίκης. Ένα πιάτο που δεν λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι φτιαγμένο με τη φροντίδα ενός σπουδαίου σεφ.

Συνταγή

Λαχανοντολμάδες

Υλικά

1 μεγάλο και αφράτο λάχανο 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά 200 γρ. πρόβειος κιμάς 200 γρ. χοιρινός κιμάς 1 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα 1 ματσάκι μαϊντανό ½ ματσάκι δυόσμο ½ ματσάκι άνηθο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 1 αυγό 80 ml ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι

Για την κρέμα 3 αυγά 1 λεμόνι 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τον κιμά σε μία μπασίνα με όλα τα υλικά. Κατόπιν ζεματάμε το λάχανο σε νερό που βράζει για 10 λεπτά. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και ανοίγουμε τα φύλλα του.

Τα απλώνουμε στον πάγκο μας και γεμίζουμε με το μείγμα τυλίγοντας τα σε ομοιόμορφα κομμάτια όχι πολύ σφιχτά. Τα αραδιάζουμε σε κατσαρόλα στον πάτο της οποίας έχουμε στρώσει τα κοτσάνια από τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τα περισσεύματα από το λάχανο. Γεμίζουμε με νερό ώστε να καλυφθούν οι ντολμάδες βάζουμε για βάρος δύο πιάτα για να μην ανοίξουν οι ντολμάδες κατά τον βρασμό και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα.

Ετοιμάζουμε την κρέμα βάζοντας ένα κατσαρολάκι στην φωτιά κα το βούτυρο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις ξανθίνει το μείγμα προσθέτουμε ζουμί από τους ντολμάδες. Αφού πάρει 1-2 βράσεις, το τραβάμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά και το λεμόνι ανακατεύοντας συνεχώς. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.

*Ο Σωτήρης Ευαγγέλου είναι ο executive chef του Makedonia Palace

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα