Οδηγός για την απόλαυση του κρασιού στην Θεσσαλονίκη!

Μικρός οδηγός για καλύτερη απόλαυση του πιο αγαπημένου μας από τις καθημερινές συνήθειες ποτού!

Parallaxi
οδηγός-για-την-απόλαυση-του-κρασιού-στ-391696
Parallaxi
Μικρός οδηγός για καλύτερη απόλαυση του πιο αγαπημένου μας από τις καθημερινές συνήθειες ποτού!
Πέντε πρόσωπα που θα σου πουν τα πάντα για το κρασί
Μαρία Νέτσικα 
 Είναι ο ορισμός στην Θεσσαλονίκη του ανθρώπου που ξέρει τα πάντα για το κρασί. Χημικός-οινολόγος, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μετά το ΑΠΘ βρέθηκε στη Γαλλία όπου και σπούδασε την οινολογία που έμελλε να γίνει η μεγάλη της αγάπη. Η επιστροφή της τη βρήκε να εργάζεται στο κτήμα Κυρ-Γιάννη και ο δρόμος της Wine Plus, τη πιο εξιδεικευμένης σήμερα στην Ελλάδα προσπάθειας για να συστήσει το κρασί ξεκίνησε μετά. Η Μαρία δημοσιογραφεί, γράφει βιβλία, οργανώνει το εξαιρετικό Wine Club , τον ιστορικό πια Χάρτης των Γεύσεων και εκδίδει το free press Wine Plus magazine και το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό Wine Plus newsletter ενώ οργανώνει εξαιρετικά γαστρονομικά δείπνα και διαλέξεις.
Βασίλης Γαλανός 
Δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, blogger κα wine consultant. Από τους παλαιότερους παραγωγούς ραδιοφώνου στην πόλη, αφιερώθηκε στο κρασί, και πριν 15 χρόνια πέρασε το κατώφλι του κορυφαίου παρόχου τίτλων σπουδών στον τομέα του κρασιού και των αποσταγμάτων, W.S.P.C, και αργότερα στο Court of Master Sommeliers. Έχει δημιουργήσει το krasia.gr , την τηλεοπτική εκπομπή Γεύσεις και Οίνος και οργανώνει εξαιρετικές παρουσιάσεις κρασιών και δείπνα γνωριμίας με κτήματα.
Στέφανος Κόγιας 
Από τους παλαιότερους ραδιοφωνικούς παραγωγούς της πόλης, δημιούργησε και διευθύνει την εταιρεία Wine Style, με δραστηριότητες όπως  παρουσίαση και προβολή, επικοινωνία και προώθηση οινοποιείων και των προϊόντων τους, οργάνωση σεμιναρίων και θεματικών γευστικών δοκιμών και παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης πάνω στο κρασί. Από το 2011 διευθύνει το project “Food and Wine Experience”. Αρθρογραφεί στον Οινοχόο, στο krasiagr.com και στο provocateurmagazine.com
Δημήτρης Μότσος
Το νέο αίμα στην οινική δημοσιογραφία. Ο δικός μας Δημήτρης, o Δημήτρης Μότσος αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας Δ.Π.Θ. και κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών με τίτλο «Σπουδές Ν.Α Ευρώπης» στη Νομική Δ.Π.Θ. Από το 2016, εργάζεται στο Γραφείο Τύπου, Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων, στην Δ/νση Ανάπτυξης & Προγραμματισμού του Δήμου Παύλου Μελά, κι από το 2014 είναι Σύμβουλος Πωλήσεων και στις Δημόσιες Σχέσεις στην Cava Abatzis.
Αλεξάνδρα Ανθίδου 
Υπεύθυνη επικοινωνίας για τους Οίνους της Βόρειας Ελλάδας, ψυχή των Βορεινών, μιας σπουδαίας διοργάνωσης για το κρασί κάθε Σεπτέμβριο στο Λιμάνι και Δεκέμβριο στο Electra Palace, ο άνθρωπος που γνωρίζει και κυρίως φροντίζει να γνωρίσουμε εμείς τα κτήματα και τα κρασιά της βόρειας Ελλάδας. Μια πολύτιμη κυρία που αρθρογραφεί τακτικά σε μεγάλα περιοδικά και εφημερίδες για κείνα που γνωρίζει εξαιρετικά.
Πέντε κρασιά για να δοκιμάσεις αυτές τις γιορτές 

Κτήμα Άλφα S.M.X.

Το Κτήμα Άλφα S.M.X. αποτελεί την σημαία του Κτήματος Άλφα και αντικατοπτρίζει την φιλοσοφία του αμπελουργού και του οινοποιού. Αποτελεί μία σύνθεση, ένα χαρμάνι 3 ποικιλιών, 60% Syrah, 20% Merlot και 20% Ξινόμαυρο, με το σταφύλι του Ξινόμαυρου να προέρχεται από αμπέλια προ-φυλλοξηρικά, σε κυπελλοειδή διαμόρφωση ηλικίας περί τα 100 έτη. Το Syrahκαι το Merlot που περιλαμβάνονται στο χαρμάνι προέρχονται  από τα καλύτερα αμπελοτεμάχια της ιδιοκτησίας.Η οινοποίηση που ακολουθείτε είναι ιδιαίτερα ευγενική με σκοπό να αναδείξει τα καλύτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας, με το ‘’χαρμάνιασμα’’ να ολοκληρώνεται προ της εμφιάλωσης. Στη συνέχεια ακολουθεί παλαίωση για 18 μήνες σε νέα μικρά Γαλλικά βαρέλια επιλεγμένης δρυός και μετά την εμφιάλωση ωρίμαση για τουλάχιστον 12 μήνες στη φιάλη, προ της εμπορικής διάθεσης.

Ο οίνος παρουσιάσει βαθύ, λαμπερό ρουμπινί χρώμα, Αρωματικά έχει σημαντικό πλούτο, με αρώματα από ώριμα φρούτα του δάσους, κεράσι και δαμάσκηνο, φύλλα καπνού και σοκολάτα. Η παλαίωση στο βαρέλι προσφέρει συμπληρωματικά αρώματα βανίλιας.  Στο στόμα είναι πλούσιο, με τα αρώματα της μύτης να ακολουθούν και στο στόμα, και να συμπληρώνονται με τον μπαχαρώδη χαρακτήρα του Ξινόμαυρου που προσφέρει πολυπλοκότητα και διάρκεια. Ευγενικές τανίνες και οξύτητα που υποστηρίζουν εξαιρετικά την δομή του οίνου.

Ιδανικά συνοδεύει εορταστικά τραπέζια με πλούσια κόκκινα κρέατα, κυνήγι, κρεατόπιτες, άγρια μανιτάρια και ριζότο μανιταριών, πλούσιες παρασκευές με όσπρια, μελιτζάνες και ευρεία ποικιλία πλούσιων πιπεράτων και μέτριας ωρίμασης τυριών. Αν το επιδόρπιό μας περιέχει πικρή σοκολάτα δεν θα φοβηθεί να σταθεί δίπλα της.

Ξινόμαυρο
Το απόλυτο κρασί για τις φετινές γιορτές, αγαπημένο μας στα τραπέζια τους. Το κτήμα-Αρβανιτίδη στον Ασκό παράγει ένα single vineyard Ξινόμαυρο που παλαιώνει 12 μήνες σε  σε γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια! Μια εκρηκτική μείξη ώριμου κόκκινου φρούτου (δαμάσκηνου, βύσσινου) και ντομάτας. Η γεύση είναι πλούσια, με τανίνες που έχουν μαλακώσει και πολύ μακρύ τελείωμα για απόλαυση διαρκείας. Στους 16-18°C συνοδεύει τέλεια τα κρεατικά στα κάρβουνα και τα κοκκινιστά της κατσαρόλας.Τα μαγειρεμένα κόκκινα κρέατα με τις πικάντικες σάλτσες τους, το μυρωδάτο κυνήγι, οι παραδοσιακές πίτες, οι κεφτέδες και τα έντονα τυριά είναι μια σειρά από εδέσματα που υποδέχονται ευχάριστα τον χαρακτήρα του κρασιού. Ο απόλυτος σύντροφος του εορταστικού τραπεζιού.
Γένεσις 
Συνδυάζοντας μια ελληνική με μια διεθνή ποικιλία, το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ έχει δημιουργήσει τη σειρά ΓΕΝΕΣΙΣ, κρασιά που προσθέτουν ποιότητα και απόλαυση σε καθημερινές αλλά και γιορτινές στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα. Συνδυάζοντας τον δυναμισμό του Μακεδονίτικου Ξινόμαυρου με τον πλούτο του κοσμοπολίτικου Merlot, το Γένεσις είναι ένα σύγχρονο κρασί που προσφέρει μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία που θέλεις να απολαμβάνεις κάθε μέρα. Λαμπερό ρουμπινί χρώμα με πορφυρές ανταύγειες. Αρώματα φρέσκιας φράουλας και κερασιού, λεπτές νότες ντομάτας και ελιάς σε έναν καμβά βανίλιας, καφέ και μπαχαρικών. Ένα καλά δομημένο κρασί με υπαρκτές αλλά στρογγυλές τανίνες, γευστική ευλυγισία και σμιλεμένη επίγευση.
Avaton 
Το αστέρι του Κτήματος Γεροβασιλείου στην Επανομή. Παράγεται από τις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο. Το Λημνιό -αναφέρεται από τον Αριστοφάνη ως «λημνία ἄμπελος» τον 5ο αιώνα π.Χ. – είναι η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία και κυριαρχεί στο κρασί.
 Μετά την εκχύλιση και την ολοκλήρωση της αλκοολικής και της μηλογαλακτικής ζύμωσης σε ειδικές δρύινες δεξαμενές Βουργουνδίας, το κρασί παλαιώνει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Διαθέτει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα, σύνθετο μπουκέτο μπαχαρικών με ώριμα μαύρα φρούτα (βατόμουρο), σταφίδα, καφέ και κακάο. Στο στόμα ευγενικές τανίνες υποστηρίζονται από άφθονο φρούτο, δημιουργώντας δύναμη και ισορροπία. Η επίγευση του είναι διαρκής με επανάληψη των μπαχαρικών. Παρουσιάζει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και σερβίρεται στους 16–18 °C. Πάει εξαιρετικά με κόκκινα κρέατα κατσαρόλας με πικάντικες σάλτσες, τριχωτό κυνήγι.
Μέρη να αγοράσεις το κρασί 
Wine House 
H σπουδαία κάβα δημιουργία των Ανέστη Χαϊτίδη, οινολόγου, και Νίκου Νυφούδη με ποιοτικά κρασιά από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, μετρώντας πάνω από 700 ετικέτες στα ράφια τους. Εκτός από το ίδιο το κρασί, στο Winehouse οι οινόφιλοι μπορούν να προμηθευτούν και τα πάντα γύρω από αυτό, από συντηρητές, σκεύη και βιβλία, μέχρι παιχνίδια για το κρασί. Και βέβαια, ο χώρος προσφέρεται για συγκεντρώσεις, από ιδιωτικές γευσιγνωσίες και δείπνα εργασίας μέχρι κάλεσμα για φίλους με τη συνοδεία πάντα οινικού θέματος, ενώ φιλοξενεί και μαθήματα γευσιγνωσίας που κάνουν το κρασί, πέρα από απόλαυση, και γνώση. Δεν ξεχνάμε πως το Winehouse παρέχει επίσης συμβουλευτική υποστήριξη και προμηθεύει με κρασί χώρους εστίασης και διασκέδασης, καθώς και κάβες λιανικής και χονδικής πώλησης, με σκοπό την βελτίωση της θέσης του κρασιού στους επαγγελματικούς χώρους στη Βόρειο Ελλάδα.
*Winehouse, Τζον Κέννεντυ 7, Πυλαία, Τηλ. 2310 45418
Κάβα Αμπατζής 

Το 1996 τα αδέρφια Πασχάλης και Τάσος Αμπατζής παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να κυνηγήσουν το όνειρό τους και να στήσουν τη δική τους επιχείρηση. Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία της «Κάβα Αμπατζής», η οποία ανοίγει τις πόρτες της στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Στην «οικογενειακή υπόθεση» έρχεται να προστεθεί ο Ηλίας Αμπατζής, γιος του Τάσου, ο οποίος είναι απόφοιτος οικονομικών και σπουδαστής του Ινστιτούτου «Wine & Spirit Professional Center». Τα χρόνια περνούν και αλλάζουν πολλά. Αυτό όμως που δεν αλλάζει είναι οι αρχικοί στόχοι οι οποίοι παραμένουν διαχρονικά οι ίδιοι: επαγγελματισμός, υψηλά ποιοτικά κριτήρια, αφοσίωση στη σωστή εξυπηρέτηση, συνεχή αναζήτηση για νέα προϊόντα, μαζί με την προσπάθεια για εξέλιξη και προσαρμογή στα δεδομένα της αγοράς και τις απαιτήσεις του κόσμου.

Η «Κάβα Αμπατζής» διακρίνεται για την ταχύτητα και την ποιότητα και στον τομέα της χονδρικής, η οποία εξυπηρετείται από την αποθήκη που βρίσκεται στο Καλοχώρι και το στόλο των ιδιόκτητων οχημάτων που φτάνουν σε κάθε άκρη της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό όμως που ξεχωρίζει την «Κάβα Αμπατζής» είναι το υπόγειο κελάρι που βρίσκεται σε βάθος 8,5 μέτρων στο κατάστημα της λιανικής. Εκεί θα βρείτε οίνους που έχουν παλαιώσει στο χρόνο, ενώ τα ράφια του συνεχώς εμπλουτίζονται με νέες φιάλες που κρίνεται ότι έχουν το απαραίτητο δυναμικό για περαιτέρω παλαίωση. Το κελάρι είναι επισκέψιμο, ενώ διοργανώνονται σημαντικές γευσιγνωσίες και διάφορα workshops για το κρασί και τα αποστάγματα. Στην «Κάβα Αμπατζής θα βρείτε ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, καταξιωμένους μικροοινοποιούς, σπάνιες εμφιαλώσεις, μεγάλη γκάμα από δυσεύρετα αποστάγματα,  ενώ οι bartenders και οι mixologists θα εντοπίσουν τα πιο «ψαγμένα» bitters και σιρόπια για να αναδείξουν τα cocktails τους.

Αριστοτέλους 12, Εύοσμος,  Τηλέφωνο: 231 038 7400
Μέρη να απολαύσεις το κρασί 
Οινοτόπι-Καπνοτόπι 
Μια εμπειρία μοναδική στην Παύλου Μελά, αυτός ο τόπος λατρείας του Οίνου. Αυτή η φινετσάτη Οινοτέκα που θα μπορούσε κάλιστα να βρίσκεται στην Ιταλία ή τη Γαλλία. Δημιουργία του Πλάτωνα Αναστασιάδη Συνδιασμός καπνοπωλείου, με δωμάτιο-υγραντήρα για περισσότερα από 40 φίρμες πούρων από τη λατινική Αμερική  και σπουδαία κάβα κρασιών μαζί με περισσότερες από 190 ετικέτες, ελληνικές που συνοδεύονται από σπουδαία πιάτα στο πατάρι που συναντάς ένα αληθινά γκουρμέ μικρό εστιατόριο απολαύσεων. Οι τιμές στα εξαιρετικά κρασιά ξεκινούν από 3,00€ το ποτήρι (150ml) ενώ η τιμή φιάλης είναι 5€ ακριβότερη από την τιμή λιανικής του καταστήματος, ακόμη κι αν πρόκειται για παλαιωμένα κρασιά. Μια οινική εμπειρία στο κέντρο που φυσικά μπορείτε να την πάρετε μαζί σας…
Π. Μελά 28, τηλ 231 027 2852
Oinovate 
Η ιδέα του Oinovate γεννήθηκε λοιπόν και υλοποιήθηκε πριν ένα χρόνο από τον εξαιρετικά νέο και εξαιρετικά ταλαντούχο Κωνσταντίνο Ατματζίδη και έφερε στην πιάτσα των wine oriented places ένα νέο αέρα.  Aπό τα λίγα Wine Bar που μπορείς να πάρεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας τα κρασιά που είχες δοκιμάσει για το σπίτι  σου, καθώς διαθέτει μια εξαιρετική λιανική και σου δίνει την δυνατότητα να δοκιμάσεις πριν πάρεις στο σπίτι ένα μπουκάλι. Το αγαπάμε γιατί οργανώνει εξαιρετικές γευσιγνωσίες, έχει διαρκείς εκπλήξεις, άψογο σέρβις, άποψη και γιατί στον πρώτο του χρόνο ποτέ δεν μας πρόδωσε.
Συγγρού 5,  τηλ 231 401 3774
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα