Featured

Όταν τα Ελληνικά «γεμιστά» συναντούν την Ισπανική παέγια!

Ο ρόλος του ρυζιού και η ελληνική παραγωγή.

Πάνος Γεωργιάδης
όταν-τα-ελληνικά-γεμιστά-συναντούν-820310
Πάνος Γεωργιάδης

Λέξεις – Εικόνες: Πάνος Γεωργιάδης

Η παέγια (paella) είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Ισπανίας του οποίο το βασικό συστατικό είναι το ρύζι, μέσα στο οποίο συνδυάζεται κρέας, ή συνηθέστερα, θαλασσινά και λαχανικά.

Τα κάθε είδους «γεμιστά» ( πιπεριές, καλαμάρια, ντολμαδάκια κ.α.) αποτελούν και αυτά παραδοσιακά εδέσματα της Ελλάδας, στα οποία και εδώ το βασικό υλικό παρασκευής τους είναι το ρύζι.

Επιλέγουμε ευρωπαϊκό ρύζι για ένα βιώσιμο περιβάλλον

Το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη είναι ένα προϊόν ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή, προβάλλοντας ταυτόχρονα και τη βιώσιμη πτυχή της παραγωγής του.

Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Ο ορυζώνας της Ελλάδας!

Η ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας αλλά και πιο συγκεκριμένα η Χαλάστρα, αποτελούν το μεγαλύτερο ορυζώνα της πατρίδας μας, καλύπτοντας πάνω από το 70% της παραγωγής ρυζιού στο πανελλήνιο. Αντίστοιχη περιοχή στην Ισπανία είναι και Βαλένθια. Ευρωπαϊκό πρόγραμμα : «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και στην Ισπανία»

Έτσι τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 στο Τhe ΜΕΤ Hotel πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση Τύπου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και στην Ισπανία» με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, το οποίο υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).

Οι ομιλητές παρουσίασαν τις σημαντικές πτυχές της καλλιέργειας του ρυζιού για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία των περιοχών, και τόνισαν το γεγονός πως το ευρωπαϊκό ρύζι είναι ένα προϊόν ασφαλές και υψηλής ποιότητας.

Ντίνα Νικολάου η Rice Chef Ambassador

Παρούσα στο πάνελ των ομιλητών ήταν και η Rice Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, κα Ντίνα Νικολάου, η οποία ανέλυσε τη στρατηγική και το σκεπτικό της επιλογής των γεμιστών (λαχανικών, ψαρικών και κρεάτων) ως το αντιπροσωπευτικό ελληνικό πιάτο με ρύζι.

Ακολούθησε γεύμα στο εντυπωσιακό Roof Garden του ξενοδοχείου, με μεγάλη. Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ποικιλία εδεσμάτων μαγειρεμένων με ρύζι αλλά και την αυθεντική paella της Βαλένθια, μαγειρεμένη από τον Ισπανό Chef Ambassador Vicente Rioja Pastor.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα